Storczykowa przygoda Katki

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Storczykowa przygoda Katki

Post »

dla mnie mech jest najlepszy do miniaturek i siewek ;) Na poczatku ciezko wyczuć ile wody nalać, ale dojdziesz do wprawy. Gratuluję korzonków i listka bo to najlepsza droga do kwitnięcia ;:138
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p
Od: 18 mar 2011, o 21:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dzięki! Postarm się cykać fotki na bieżąco :uszy takie drobnostki a jak ciszą! :oops:
Awatar użytkownika
gianna
1000p
1000p
Od: 3 cze 2012, o 19:55

Post »

Właśnie, fotki ;:65 Nie bądź zaborcza ;:306 my też chcemy zobaczyć Twoje miniaturki. I nie tylko!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Chwilowo nic nowego mi nie przybyło. Różowy kupiony we wrześniu, niestety pogubił wszystkie pączki i już mu opadły wszystkie kwiatki :( żółtasek nadal się trzyma :) w weekend zapoluję na coś ciekawego, najchętniej miniaturki, bo na parapet ich więcej wejdzie ;:306 i są takie słodkie... Jak to mówią małe jest piękne :tan :;230
Awatar użytkownika
Meiss
500p
500p
Od: 4 paź 2013, o 15:05

Post »

Też kocham miniaturki ;:167 , ale nie mam okazji by iść gdzieś na nie zapolować. Ostatnio w casto same chryzantemy :|
Awatar użytkownika
ajania
1000p
1000p
Od: 10 lut 2011, o 14:44

Post »

Ale super, będziesz miała keiki z pędów we wodzie. Pierwszy raz coś takiego widzę ;:138 . Mocno trzymam kciuki, bardzo dobrze, że podcięłaś końcówki, które były czarne, gdyby znów zczerniały to też lekko podetnij, żeby się wiązki przewodzące nie zapchały, bo wtedy pędzik nie pobierze wody ani składników pokarmowych. Wodę wystarczy przegotować i odstawić na dobę, wtedy jest bardziej miękka. Super ;:138 .
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Dziś zapraszam na fotorelację z przeglądu moich storczyków! :D

Zacznę od szklankowych pędów, bo zmieniałam im wodę i obfociłam troszkę ;:oj (zdjęcia kiepskiej jakości, bo jeszcze nie ogarnęłam funkcji makro :oops: )
Uprzejmię donoszę, że cosie to są już na 100% keiki i to w liczbie 3 sztuk! :heja :heja dwa idą z oczek najniższych, a jeden z rozgałęzienia ;:138

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Zajrzałam też do moich maluchów miniaturek, niestety kora im nie służy, listki pomimo utrzymywania dużej wilgotności tracą turgor, chociaż dwa ciapkowane wypuściły listki :tan mech zamówiony, więc jak tylko dotrze, zostaną przesadzone!

Obrazek Obrazek

Reanimek bardzo ładnie daje sobie radę. Korzonek coraz dłuższy, listek coraz większy, a pędzik grubieje na oczkach :D
Obrazek

No i na koniec przykra niespodzianka mnie spotkała, różowy w drobne kwiatki po przekwitnięciu zaczął marnieć. Zajrzałam mu w korzonki i niestety pomimo oszczędnego podlewania, pogniło co nieco :cry: więc poobcinałam, zasypałam cynamonem, przesadziłam w świeże podłoże i postawiłam na keramzycie. Posiada on małe odbicie z odciętego pędu, takie już miał jak kupiłam i stoi w miejscu. Ciekawe czy się rozwinie...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jeżeli chcesz aby reanimki zainwestowały w korzenie to powinnac obciąć pędy :wink: A czy na ostatnich zdjęciach storczyk stoi bezpośrednio na keramzycie? Powinien mieć jakaś podstawkę by nie chlonął wody, bo może przez to Ci korzonki pogniły?

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Ale one nie dotykają korzonków bo w doniczkach też mają keramzyt na dnie i nie sięgają dna doniczki. Chyba zę doniczka też nie powinna mieć kontaktu z mokrym keramzytem? :roll:
Z pędami masz rację. Utnę je i dam do szklanki. Może z nich kolejne keiki wyjdzie :;230
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Ucięłam! Wstawiłam do kieliszka z resztą poucinanych pędów. Zobaczymy co z tego wyjdzie ;:oj nie wiem tylko czy dobrze, że ciachnełam te pędy z odbić razem ze starym kawałkiem, czy uciąć jako samodzielne?
Obrazek
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

no własnie doniczka nie powinna stac bezpośrednio na wilgotnym keramzycie bo zawsze coś wody podciagnie, keramzyt ma silne właściwości absorbowania wody :) Postawiłabym doniczkę na podstawce albo jakichś koreczkach. Dobrze, że obcięłaś odbicia z całymi pędami, bo odcięte samodzielnie nie miałyby szans ;:oj główny pęd ma im tylko dostarczac wody przez co one same nie będa w niej zanurzone :D Życzę powodzenia!

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Post »

w samej wodzie trzymasz pędy czy coś dodajesz? :)
Awatar użytkownika
Karnova
1000p
1000p
Od: 7 kwie 2011, o 14:17

Post »

Gratuluje keików na tych szklankowych pędach w szoku jestem ;:oj Co do miniaturek może się jeszcze nie przyzwyczaiły do nowych warunków ale oczywiście zrobisz jak uważasz ;:168
"Choćbyśmy cały świat przemierzyli w poszukiwaniu Piękna, nie znajdziemy go nigdzie, jeżeli nie nosimy go w sobie... "
Moje storczyki - Karnova
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Jeej, będą keiki :heja kciuki za przekwitniętego ;:333
Awatar użytkownika
katkaR
200p
200p

Post »

Dziękuję wszystkim! Na bieżąco postaram się informować o postępach. Pod doniczki postawię podstawki :D
mara pisze:w samej wodzie trzymasz pędy czy coś dodajesz? :)
Tak jak napisałam gdzieś wyżej, zwykła kranówka i raz mi się chlupnęło z nawozem uniwersalnym przy podlewaniu kwiatów :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”