Aniu ja też nie planowałam wcześniej, ale powstała w tym roku nowa rabata, a i na innej nie było wiosną wielu kwiatów (ze 3 lata temu eM wydobył spod niej głazy).
Remi dziękuję, oby jak najdłużej się utrzymały
Ewuniu ziemia u Ciebie jest chyba za dobra na te krzewy

. Ostropest to rodzina ostów, ale leczniczy, no i jakie ma ciekawe liście. Przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, zapobiega chorobom i leczy wątrobę (w obu przypadkach napar z nasion). Na poprawę pracy żołądka i jelit sporządza się napar z liści. Ostropest pozytywnie wpływa na układ nerwowy, przeciwdziała zaburzeniom krążenia (zawroty głowy, niskie ciśnienie, uczucie rozbicia). To tyle z książkowego zielnika, nie zapisałam tytułu, ale uzupełnię gdy odwiedzę bibliotekę.
Marylko nie mogłam im się oprzeć, ostatnio czytałam o ziołach i do tego słyszałam wiele dobrego o ostropeście, a szałwię widywałam na forum. Omączona też mi się bardzo podoba

Wierzbę kupiłam w takiej postaci (na targach). Trzeba ją dość często przycinać, a potrafi mieć szeroką koroną (nie u mnie). Takie szerokie mniej mi się podobają.
Iza to miałaś prawdziwą okazję

Zostało mi jeszcze sporo nasion z tego roku (z ważną datą) ale spodziewam się że na pewno coś kupię na wiosnę.
Marysiu siewki są w bliskiej odległości tj. około 1m. Młode listki mają dość duże czarne okrągłe plamki (wyglądają trochę jak chore, ale to ich szczególna cecha).
Hakuro w całej okazałości, obok ognik, który przyzwoicie przetrwał zimę (pierwszy raz od 4-5 lat) i silnie się wybił w tym roku.
Berberysy: Golden Ring i Orange Rocket c.d.n.
Chryzantemy- pachnące kwiaty jesieni