Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

O widzę, że nie tylko ja daję się skusić na kolejne cebulki :wink: Nie wiem czy powinnam zdradzać Ci sekret, że w B. jest wyprzedaż cebulek...Może trudno w to uwierzyć, ale cena op. spadła do 99gr
U mnie mania nasionek pojawia się na przedwiośniu. Podjęłam mocne postanowienie, że w przyszłym roku nie kupuję żadnych nasion ;:224
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

O u mnie nie ma takiej przeceny w B, to znaczy po prostu nie ma już żadnych cebulek :(
Olu jak się wiosną uśmiechnę do Ciebie o fotkę siewki gaury. Obawiam się, że mogę zamordować wszystkie siewki w szale wiosennych porządków - a mam kilka osób chętnych na sadzonki ( jeśli takowe w ogóle u mnie się pokażą...)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Aniu ja też nie planowałam wcześniej, ale powstała w tym roku nowa rabata, a i na innej nie było wiosną wielu kwiatów (ze 3 lata temu eM wydobył spod niej głazy).

Remi dziękuję, oby jak najdłużej się utrzymały :wit

Ewuniu ziemia u Ciebie jest chyba za dobra na te krzewy :wink: . Ostropest to rodzina ostów, ale leczniczy, no i jakie ma ciekawe liście. Przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, zapobiega chorobom i leczy wątrobę (w obu przypadkach napar z nasion). Na poprawę pracy żołądka i jelit sporządza się napar z liści. Ostropest pozytywnie wpływa na układ nerwowy, przeciwdziała zaburzeniom krążenia (zawroty głowy, niskie ciśnienie, uczucie rozbicia). To tyle z książkowego zielnika, nie zapisałam tytułu, ale uzupełnię gdy odwiedzę bibliotekę.

Marylko nie mogłam im się oprzeć, ostatnio czytałam o ziołach i do tego słyszałam wiele dobrego o ostropeście, a szałwię widywałam na forum. Omączona też mi się bardzo podoba :) Wierzbę kupiłam w takiej postaci (na targach). Trzeba ją dość często przycinać, a potrafi mieć szeroką koroną (nie u mnie). Takie szerokie mniej mi się podobają.

Iza to miałaś prawdziwą okazję ;:oj Zostało mi jeszcze sporo nasion z tego roku (z ważną datą) ale spodziewam się że na pewno coś kupię na wiosnę.

Marysiu siewki są w bliskiej odległości tj. około 1m. Młode listki mają dość duże czarne okrągłe plamki (wyglądają trochę jak chore, ale to ich szczególna cecha).

Hakuro w całej okazałości, obok ognik, który przyzwoicie przetrwał zimę (pierwszy raz od 4-5 lat) i silnie się wybił w tym roku.
Obrazek Obrazek

Berberysy: Golden Ring i Orange Rocket c.d.n.
Obrazek Obrazek

Chryzantemy- pachnące kwiaty jesieni
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

sezon jak widać trwa cały rok :;230 i dobrze bo co byśmy poczęły bez tych naszych zakupów.
Ja powiedziałam sobie dość do wiosny i trzymam się tego.
Wysiewanie nasionek jakoś mi nie wychodzi ale pewnie dlatego, że nie mam takiego pomieszczenia w domu ( o dziwo) w pomieszczeniu za gorąco bo piec, a pokojach na parapetach kwiaty , a w garażu za zimno - często nad tym ubolewam.
W tym roku wysiewałam pomidory w skrzynkach i przechowywałam w łazience niewykończonej , niestety ze wzgl. na wilgoć po kąpieli na wierzchu robił się nalot z wilgoci.
Pogoda sprzyja na nasadzenia i przesadzenia - miłego sadzenia :wit :wit :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, ja też nie mam wolnych parapetów, po prostu na czas wysiewów kwiaty zestawiam, a do tego eM zrobił mi dyżurne parapety (jeden nad tym właściwym, w dwóch oknach), trochę zaciemniają pomieszczenie, ale zyskuję miejsce, poza tym w ostatnich czasach przybyło mi sępoli, koleusów i innych, myślę że z czasem będę coraz mniej wysiewać ponieważ moje potrzeby są coraz mniejsze :) A dzisiaj kupiłam i posadziłam pienne: 2 agresty i czarną porzeczkę (to już trzecia) oraz dwie wielkokwiatowe róże: Die Welt i burbońską.
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Wspaniałych kolorów jesieni w Twoim ogrodzie ciąg dalszy.Moją ciekawość i to dużą wzbudziły berberysy-Golden Ring i Orange Rocket-ciekawe i pięknie prezentujące się.Bardzo ładne,naturalne ujęcia roślinek ;:333
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bufo-bufo pisze:myślę że z czasem będę coraz mniej wysiewać ponieważ moje potrzeby są coraz mniejsze :)
Olu tak myślałam kiedyś. ;:306
Nadal parapety się uginają. Będę prosiła o relację, jak radzi sobie porzeczka czarna.
O przyjęcia posadzonych nie dopytuję, okaże się wiosną.
U nas już (ciepła ale) jesień. Na wieś i na działki tylko zaglądam dokarmiać kotki.
Chyba zacznę planować ;:306 :wit
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Ja ciągle czekam z utęsknieniem aż moje potrzeby będą mniejsze ;:173
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Arkadius - berberysy są póki co jeszcze młode, ciekawe jak będą wyglądać choćby za 5 lat. Golden Ring okazał się być bardziej wymagający, dlatego przesadziłam go w tym roku, w poprzednich latach latem niemal usychał (rósł w słabej ziemi pod koronami robninii i w pobliżu wielkiej jodły) obecnie do tej pory ma jeszcze liście.

Marylko mam w posiadaniu jedną starą porzeczkę, odmłodziłam ją (zaczęłam stopniowo wycinać stare pędy około 3 lat temu), dam jej jeszcze 2-3 lata, jeśli nie zacznie owocować usunę ją. Tej jesieni posadziłam 3 pienne i..od razu je przycięłam, dopiero później przypomniało mi się, że należało zaczekać z tym do marca ;:124 . Koty szczęściarze ;:197

Agnieszko wiesz ja nie spodziewałam się że tak szybko zacznie mi brakować miejsca, ale apetyt mój na grzebanie w ziemi też się zmniejsza, nic w tym dziwnego zważywszy na fakt że moje zdrowie nie sprzyja temu hobby. A właściwie moja choroba kręgosłupa wypłynęła i rozwinęła się wraz z czasem uprawy ogrodu (wcześniej gdy nie maiłam ogrodu nie narzekałam na bóle w krzyżu). A tak ból towarzyszy mi prawie codziennie i przechodzi mi to też na nogi :(
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Na bóle kręgosłupa to chyba większość ogrodników narzeka. Szczególnie wiosną i jesienią gdy jest mnóstwo pracy w ogrodzie :wink:
A z burbońską jaką różę kupiłaś? One wszystkie są cudne.
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu z kręgosłupem nie szarżuj. Wiem co to znaczy, u mnie w pracy młode dziewczyny cierpią.
Ja na szczęście nie narzekam. Chciałam dodać własne spostrzeżenie odnośnie berberysów.
Ładnie rosną i szybko, ale nie w korzeniach drzew. Sama chciałam upiększyć działki,
posadziłam niedaleko świerków (ok 2m) dwa ładne wyschły na popiół. Nie lubią tego.
Olu właśnie chcę obserwować te świeżo posadzone - pienne. :D
Pozdrawiam. ;:196
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza będę musiała sprawdzić albo w ogrodniczym albo gdy zakwitnie, tylko tyle zapamiętałam z nazwy.

Marylko w mnie jeszcze pęcherznica nie jest zbyt zadowolona z miejsca (rośnie w rejonie gdzie dobrze radzą sobie goździki brodate, barwinek, inne goździki), liczę że z czasem powiększy system korzeniowy i zacznie sobie lepiej radzić. Kolkwicja, kosodrzewina i jałowce są mniej wymagające. Zauważyłam że berberysy różnią się troszkę między sobą w kwestiach glebowych. Dwa mam na dość niekorzystnych miejscach (piasek ze żwirem): Kórnik i Orange Rocket dają radę :) Też jestem ciekawa jak będą rosły porzeczki na pniu - jaką będą miały koronę.

Zdjęcia sprzed kilku dni.
Świerk "gniazdowy" Nidiformis, astry.
Obrazek Obrazek
Berberys Red Jewel i Aurea
Obrazek Obrazek
Gaura i zakupiona niedawno chryzantema
Obrazek Obrazek
Pierwiosnki
Obrazek Obrazek
Maruna i maczek kalifornijski
Obrazek Obrazek
jarzebinka82
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 16:34

Post »

Witaj Olu :wit . Pięknie Ci wyszły mieczyki w tym sezonie ;:138 . To jedne z moich ulubionych kwiatów i jedyne z tych, które trzeba wykopywać na zimę, jakie zamierzam zawsze mieć...Czy im się to podoba, czy nie :lol: :;230 . W sumie nie mogę narzekać, to jedyne kwiatki, jakie mi się udały nad rzeczką :wink: . Nowa chryzantema ma piękny kolorek :wink: .
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Rozumiem Cię Olu - problemy z kręgosłupem to nie przelewki a jeszcze wypada wiele czynności ruchowych, które w ogrodzie są niezbędne..... :roll:

Zielono u Ciebie jesieni nie widać wcale bym nie pomyślała, że to obecna pora roku.

Trzymaj się ciepło i dużo zdrowia...
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu ;:7 No to mieczyki na pewno czują się u Ciebie wyróżnione :wink: W sumie to i ja nie mam wiele innych kwiatów cebulowych, które wykopuje się przed zimą, ale frezje są, i choć co rok kwitnie mi tylko 1 cebulka z kilku, to nie zamierzam się poddać (uprawiam je drugi rok).

Aguś serdeczna istoto ;:196 Wiesz miałam kiedyś (około 10 lat temu) wypadek.. z kręgosłupem poważniej zaczęło się po kilku latach uprawy ogrodu. Najgorzej, że nie powinnam się schylać.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”