Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
- piasek pustyni
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby
Tym bardziej dziękuję, Kochana 

-
- 1000p
- Od: 16 cze 2013, o 15:41
Zanudzisz? Toż istny kalejdoskop roślin jest
Same cuda 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znów u Ciebie rośliny piękne i ciekawe. Też nie znam na nich się zbytnio ale co ładne to przecież widać. I skomentować wypada, oczywiście super pozytywnie.
Brawo!

Brawo!

- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Żanetko ładne masz roślinki
Crassula sarcoculis-nie powiedziała bym ,że to crassula
A Senecio articulatus 'Variegata': wygląda jak warzywo
,ale podoba mi się bardzo.
W oko mi wpadły Crassula streyii i Crassula tecta śliczne

Crassula sarcoculis-nie powiedziała bym ,że to crassula

A Senecio articulatus 'Variegata': wygląda jak warzywo

- przemek_pc
- Od: 15 mar 2013, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A co Żanetko powiesz na TAKI RARYTAS: http://www.ebay.pl/itm/1-PIANTA-Rhytido ... 4859d4111cprzemek_pc pisze:(...) A już same rośliny osiągają ceny naprawdę spore - widziałem nawet takie za 200-300 PLN (średnio jednak 30-60 PLN), no i przy roślinach przesyłka odpowiednio droższa - jakieś 25 PLN (...)

Poza tym Twoje roślinki ładne, aczkolwiek zupełnie nie w moim typie

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja nie wiem, co powie Żaneta, ale jak dla mnie - mniam!przemek_pc pisze: A co Żanetko powiesz na TAKI RARYTAS: http://www.ebay.pl/itm/1-PIANTA-Rhytido ... 4859d4111c

Rośliny jak zwykle konkretne i niebanalne
Moje typy: Crassula streyii (nawet nie wiedziałem o jej istnieniu; bardzo ciekawa) i oczywiście Crassula sacrocaulis - może nie jakaś tam nadzwyczajna, ale moim zdaniem świetna roślina 

Mateusz
- piasek pustyni
Serdecznie dziękuję - to oczywiście w imieniu roślinek i swoimFraszka_1 pisze:Toż istny kalejdoskop roślin jestSame cuda

Jak zawsze Henryku - bardzo dziękuję. Naprawdę się cieszę, gdy podoba się Wam to, co siedzi u mnie w domku. I mówię to naprawdę szczerze, bo przecież cały czas uważam, że gdzie mi tam do Waszych szlachetnych roślinek - ja po prostu tę "sałatę" lubię za jej prezencję.hen_s pisze:Znów u Ciebie rośliny piękne i ciekawe. Też nie znam na nich się zbytnio ale co ładne to przecież widać. I skomentować wypada, oczywiście super pozytywnie.Brawo!
- dziękuję również!nolina pisze:Żanetko ładne masz roślinki![]()
To tak jak ja - ona tutaj i tak wygląda na bardzo wysuszoną. Teraz dostała trochę wilgoci, i lekko odżyła. Zobaczymy, co z niej wyrośnienolina pisze:Crassula sarcoculis-nie powiedziała bym ,że to crassula![]()

Crassula streyii w ogóle niepodobna do "gruboszów" i dlatego tak mnie ujęła. W rzeczywistości jest jeszcze fajniejsza. I dziękuję za ich zauważenie!nolina pisze:A Senecio articulatus 'Variegata': wygląda jak warzywo,ale podoba mi się bardzo.
I zwaliła mnie z nóg. Naprawdę - za jedną roślinę...ale cóż, to rarytas, bo nawet nie miałam pojęcia o takim okazie. Cena europejska. Muszę Ci jednak powiedzieć, że na wiosnę coś wymyślimy wspólnie z nasionami, albo ze sprzedawcami. Może ktoś do nas dołączy, to zamówienie zrobimy szersze. Miałam gdzie ofertę nasion, dość przystępną, tylko muszę poszukać, może tam się będzie opłacało również.przemek_pc pisze: A co Żanetko powiesz na TAKI RARYTAS: http://www.ebay.pl/itm/1-PIANTA-Rhytido ... 4859d4111c![]()
Cena zwala z nóg... Bez komentarza.
A to wiem. Może spodobają Ci się pachypodia, ale te pokażę "inną razą"przemek_pc pisze: Poza tym roślinki ładne, aczkolwiek zupełnie nie w moim typie

Mateuszu - również dziękuję - Twoja C. sarcocaulis w o wiele lepszym stanie, wiedziałam, że ją zauważyszmataan pisze:Rośliny jak zwykle konkretne i niebanalneMoje typy: Crassula streyii (nawet nie wiedziałem o jej istnieniu; bardzo ciekawa) i oczywiście Crassula sacrocaulis - może nie jakaś tam nadzwyczajna, ale moim zdaniem świetna roślina

Nieustannie, tradycyjnie - dzięki za wizyty

- olgierdyna
- 200p
- Od: 26 sie 2013, o 10:31
Żaneto piękne crassule pokazałaś, nie mogę się napatrzyć 

- niestety niepiasek pustyni pisze: Twoja C. sarcocaulis w o wiele lepszym stanie

Mateusz
- marta_lara
- 500p
- Od: 12 mar 2012, o 22:28
No no pięknie u Ciebie Żanetko!! Ponownie
Euphorbia pseudoglobosa bardzo fajne, ląduje na liście chciejstw... Aeonia mam wrażenie że mamy takie same - czyżby ten sam dostawca
Szybciej ta wiosna niech będzie, szybciej

Euphorbia pseudoglobosa bardzo fajne, ląduje na liście chciejstw... Aeonia mam wrażenie że mamy takie same - czyżby ten sam dostawca

Ja się dołączam, bardzo chętniepiasek pustyni pisze:I zwaliła mnie z nóg. Naprawdę - za jedną roślinę...ale cóż, to rarytas, bo nawet nie miałam pojęcia o takim okazie. Cena europejska. Muszę Ci jednak powiedzieć, że na wiosnę coś wymyślimy wspólnie z nasionami, albo ze sprzedawcami. Może ktoś do nas dołączy, to zamówienie zrobimy szersze. Miałam gdzie ofertę nasion, dość przystępną, tylko muszę poszukać, może tam się będzie opłacało również.przemek_pc pisze: A co Żanetko powiesz na TAKI RARYTAS: http://www.ebay.pl/itm/1-PIANTA-Rhytido ... 4859d4111c![]()
Cena zwala z nóg... Bez komentarza.

- piasek pustyni
Mniam...zgadza się. I też nie mówię o cenieonectica pisze:Ja nie wiem, co powie Żaneta, ale jak dla mnie - mniam!przemek_pc pisze: A co Żanetko powiesz na TAKI RARYTAS: http://www.ebay.pl/itm/1-PIANTA-Rhytido ... 4859d4111c(przy czym nie mówię o cenie naturalnie ;) )

Dziękuję w imieniu roślinek. I swoim równieżolgierdyna pisze:Żaneto piękne crassule pokazałaś, nie mogę się napatrzyć

To czeka Cię to samo - podlej ją. Od razu odżyła, jak dostała wody. Nie pora na to, ale niektóre sukulenty nie przeżyją bez odrobiny podlania przez zimę. Ja podlałam ją skromnie, ale dwa razy (w odstępie tygodniowym). Zupełnie inna roślina. Oby Tobie się udałomataan pisze: Trzymała się bardzo dobrze do tej pory, a dziś zauważyłem, że liście jej zmarniały. Muszę trochę poszperać w sieci i poczytać więcej na jej temat, bo nie chciałbym jej stracić...

Jeśli chodzi o to pokazane tutaj Aeonium variegata, to pewnie tak, bo tylko jedna osoba to ma i to kilka sztuk, więc pewnie jak najbardziej. Natomiast A. holochrysum to już z zupełnie innej bajki, więc zależy o które pytaszmarta_lara pisze:No no pięknie u Ciebie Żanetko!! Ponownie![]()
Euphorbia pseudoglobosa bardzo fajne, ląduje na liście chciejstw... Aeonia mam wrażenie że mamy takie same - czyżby ten sam dostawca![]()

No to mamy kolejną chętną, a do wiosny pewnie jeszcze ktoś się dołączy. Oby. Byłoby super!marta_lara pisze:Ja się dołączam, bardzo chętniepiasek pustyni pisze: na wiosnę coś wymyślimy wspólnie z nasionami, albo ze sprzedawcami. Może ktoś do nas dołączy, to zamówienie zrobimy szersze. Miałam gdzie ofertę nasion, dość przystępną, tylko muszę poszukać, może tam się będzie opłacało również.Szybciej ta wiosna niech będzie, szybciej
![]()

I oczywiście jak zawsze dzięki za tak miłe komentarze!
Ja również dołączyłbym z chęcią do wiosennej akcji "nasiona stapeliowatych"
Ceny rzeczywiście są czasami przerażające, więc wspólne zakupy chyba wszystkim zainterersowanym wyszłyby na dobre 

Mateusz
- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
No siejcie, siejcie. Ze smrodami ten problem, że wszędzie tylko klony, nawet wśród najpopularniejszych. I potem nawet jak sprowadzisz klasyczną stapelię z 3 źródeł to nie popylisz. Choć się nie dołączę (acz kiedyś siałem cośtam ze stapelii, hoodii, piaranthusów i cośtam jeszcze od Winberga), to inicjatywę popieram ;)
- piasek pustyni
Ale jak się zbierzemy do kupy, to takiego doświadczalnego i grupowego"eksperymenta" jeszcze tu nie było, poza tym zawsze warto próbować. Kiedyś trzeba zacząć siać, nawet dla samej satysfakcji. Ech, uległa istota jestem, to pod Waszym wpływem w ogóle myślę o wysiewie, wcześniej nawet nie chciałam o tym słyszeć...
A w kwestii pylenia na pewno, przynajmniej ja - jak już do tego dojdzie oczywiście - będę Ciebie męczyć o porady