Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Panta rei a może i nie w Podwórkowym

Post »

Zuzanno-nadal ciepła złota jesień,klon łysieje stopniowo,zaczęła opadać topola,forsycja granatowieje jakby,ciągle kwitną ostatnie różowe kosmosy i fioletowe marcinki,Kita złowiła rano mysz pod moim świerkiem ,chociaż była straszna mgła.Marcinek ma przekłamany kolor(zdjecie komórką)
W Podwórkowym też złoto i też z klonu,trochę z lipy liści,wyzbierałam ze swoich ścieżek na część zadeptaną a obsadzoną cebulowymi,zawsze ochrona.
Wyrosło mi rusztowanie pod oknem,okazuje się balkon wymaga oczyszczenia i ponownego malowania.
Ja czosnek niedźwiedzi mam z Cieszyna od Kogry. Spytam Jacka,który w Lanckoronie ma letniskową chałupę po dziadku co tam ma w ogrodzie do ewentualnej wymiany,zamiany,podziału.Od nas nie jest tam daleko.
Jadziu-aktualnie najwięcej srok,ostatnio uszkodziły napowietrzną linię telefoniczna wydziobując zaprawę.Z Plant wrony odleciały,przejście czasowo bezpieczne.

Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Koniec października a w słońcu motyle!
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Boszszee...u mnie już dawno nie ma motyli :cry:
A Twój Rusałka pawik taki cudny :roll:..czemu on jeszcze spać nie poszedł?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Dzisiaj pomimo słonka jakoś motyli nie zauważyłam ,ale wrony dalej gromadnie leciały na południe .Dlaczego one też tak pięknie sie nie grupują w klucze jak gęsi tylko takie są niezorganizowane :wink: Masz mnóstwo jeszcze kwitnących roślinek
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
zuzanna2418
1000p
1000p
Od: 15 maja 2013, o 09:59

Post »

U mnie już łyso i kolory giną. A od wrony można dostać orzechem, zrzuty robią na chodniki i ulice :)
Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję :) Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jaka ładna błękitna sesja w ostatnim wpisie! Motylek się obudził ze snu zimowego :lol: Słyszałam w TV, że nawet kleszcze się obudziły wylazły z zimowych legowisk i rzucają się na grzybiarzy...
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ambo-o kleszczach też słyszałam,na pewno komary tną ze zdwojoną mocą,remont elewacji wyraźnie ma się ku finałowi,potem rozbiórka rusztowań,porządki(oby!) i zobaczymy jakie straty.Płoty na pewno do ponownego montażu(5 odcinków),do przybicia urwanych sztachet,ale rzeczywiscie malo było miejsca przy rusztowaniu i tratować musieli.
Zuzanno-tak na cmentarzu ptaszyska bombardują orzechami włoskimi.
Jadziu-może gęsi są wyżej zorganizowane?
Judyto-ten motyl jakby na mnie czekał,a na niego czekały ostatnie kosmosy z których nasiona zebrałam i wyprawiłam nad morze do Amby.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Ociepliło się, więc nawet pszczoły fruwały na marcinkach.
Na strychu roje złotooków szykują się do zimowego snu, delikatnie strząsam je z ubrań, gdyż strych to u mnie suszarnia.
U mnie jeszcze kilka liści na wierzbach i brzozie penduli, wszystkie inne liściaste golutkie. Modrzewie też już zrzucają igły, szkoda-takie zrudziałe wyglądają przecudnie w blasku słońca.
Roboczo już tylko grabienie liści, wycinka niektórych resztek szpetnych już pędów bylin i kapusta do wycięcia w warzywniaku.

Pogoda sprzyja pracom naprawczym, a jeśli teraz nie zdążysz, bo dni są coraz krótsze, to wiosną ruszysz z nową energią. ;:333
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judyto-czasem mam ochotę zostawić Podwórkowy na pastwę,fakt trochę żal i tych lat i nakładów i pracy,parę host można zabrać na cmentarz,podobnie barwinki czy konwalie.
U nas jesień jeszcze w pełni,dziś słonecznie i wietrznie,podobnie jak wczoraj wieczorem.
Igo-ładne masz marzenie o łanie chryzantem w odcieniu,jesienny rdzawo-złocisty naprawdę dobrze by się komponował.Bardzo się cieszę,że pan Janusz wstał i chodzi,po takim wypadku to naprawdę błyskawicznie.
Ambo-dzięki za przemiły telefon,poczta polska sprawuje się coraz lepiej,onętki pełne i nie dotarły na Kaszuby.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Ja już też zakończyłam sezon ogrodowy.
Nie dziwię się twojemu zniechęceniu podwórkowym.
Tyle wysiłku poszło na marne.... :roll:
Ale może jeszcze zaświeci słonko dla podwórkowego i rozkwitnie pełną parą jak dawniej.
Judytka ma rację.......wiosną wszystko wygląda inaczej a i nasze chęci do działania są większe. ;:196 :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo - ja jestem bardzo wdzięczna za nasionka ;:180 Teraz moja koncepcja wiejskiej rabatki na Długiej Rabacie pod płotem nabiera coraz bardziej realnego wymiaru...Teraz muszę zdecydować jakie jeszcze nasionka powinnam dokupić.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek
To jest fotka jedna i druga z Cmentarza Rakowickiego,mimo,że nie podlewane,w gliniastej ziemi dąbrówki ładnie się rozrastają.Naturalnie wspaniale rosną klony i dęby samosiejki,radzi sobie bluszcz.
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Motyle widziałam podczas nabożeństwa na cmentarzu 1 listopada - pogodna była piękna.
A teraz leje, ale deszcz też potrzebny, bo od sierpnia raczej sucho.
Mam nadzieję, że to już ostatnie remonty?
Wiosną rośliny ruszą do życia, zawsze ruszają, zobaczysz, będzie dobrze. :)
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ewa-u nas w zeszłym tygodniu również było bardzo ciepło, i widzieliśmy kilka motyli wygrzewających się na ścianie domu :)
A pszczoły cały czas jeszcze pracują..
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elsi-w piątek na cmentarzu było niemal letnio,stąd znakomity wynik kwesty na renowację zabytkowych nagrobków,bardzo tego potrzebują.W sobotę popadywało od południa,ale było nadal jak na listopad ciepło,pożarł mnie jakiś nieuśpiony komar.Poza tym były wrony.
Evluk-Tak deszczowo nawet mocno deszczowo jak to przy halnym.Jeszcze są i budowlańcy i rusztowanie i pozostałości (materiały budowlane,zaschła zaprawa w kilku kopczykach,stare rynny i oblachowania,jakieś nieudane nowe na parapet?,bardzo ostre resztki nowych blach,fragmenty dachówek,rozbite kawałki poprzedniego gzymsu,papiery czy worki po materiałach budowlanych,wiadra,deski nowe zabezpieczone przeciwgrzybiczo na zielono,deski chyba z rusztowania długie,dość trwałe opakowania po jedzeniu i piciu z kilku tygodni)są,zabrano jedynie sławojkę z której pies i tak nie korzystał.
Hosty ostatecznie wszystkie pożółkły,a truskawki nadal owocują czyli pewno pszczoły latają.
W Śródpodagrycznikowym ostatni kosmos (krzewiasty)i szałwia omszona kwitną.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”