Minibotanik Jacka cz.8

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Minibotanik Jacka cz.8

Post »

Wreszcie jakieś fotki poglądowe... Powalasz! ;:180

Pozdrawiam!
LOKI
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Loki, dziękuję :) Na propagowaniu uroku jesennych kwiatów szczególnie mi zależy. To "moja" pora roku :wink:

Dziś dla odmiany kilka żółtków ozdabiających jeszcze ogród:
nowy zakup dobrze się spisuje
Obrazek

niestety pomimo ciepła, te słoneczniki już się nie rozwiną; pąki w tym stadium są od dwóch tygodni
Obrazek

gdybym ścinał regularnie przekwitłe kwiatostany, to nachyłki kwitłyby bujnie nadal ale już mi się nie chce tego robić :?
Obrazek

kokorycze - kwiaty całosezonowe ;:333
Obrazek

Obrazek

ten słonecznik nie ma najmniejszych oporów przed zimnem i obecnie jest najwyższą byliną kwitnącą (ok.3m)
Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Piękne chryzantemy ,u mnie też ładnie kwitną chociaż mam jeszcze małe kępki .. Czy kokoryczkę to mam taka samą , niedawno jeszcze miała jeden kwiat ale myślałam że to po posadzeniu znowu się obudziła .. Dobrze że jest jeszcze ciepło to i sezon ogrodowy się przedłuża .. Mniej będzie zimy ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Świetne zdjęcia, świetne rośliny ;:oj Nierozwinięte słoneczniki prezentują się jak w bajce, super tło wybrałeś. Bardzo ładne kokorycze, nie wiedziałem, że są żółte :D A jak masz nieładne ściany to polecam pnącza a szczególnie winobluszcz trójklapowy Veitchii.
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Janko, chryzantemy teraz szaleją! One szybko rosną więc wkrótce będziesz miała duże kępy.
Jeśli Ci dawałem kokorycze, to na pewno te, bo ich mam najwięcej. Kwitną niemal na okrągło.
Tak, październik jest bardzo dobry w tym roku ;:333

Dzięki Michał! Tak, kokorycz jest żółta i z nazwy i z kwiatu. Niedawno dużą kępę przesadzałem, bo zajmowała już pół chodnika.
Słoneczniki 'Lemon Queen' młode i może dlatego nie zakwitły. Tak, towarzystwo kwitnących roślin mają przednie 8-)
Masz rację, powinienem rzucić jakieś pnącze na te gołe mury. Nawet się kiedyś przymierzałem z hortensją pnącą ale dla niej za dużo słońca i jak była tak jest ciągle mała. Na mury domu czekają już winobluszcze ale tu będzie ocieplanie i tynkowanie więc muszę poczekać.

Wracam do astrów nowobelgijskich, by dokończyć ich pokaz. Będą prawie same niezidentyfikowane:
rozpocznę od własnych siewek, z których każda wyszła trochę inna
ta ma najmniejsze kwiaty i liście
Obrazek

ta siewka ma średni kwiat ale ładnie ułożony i gęsto na łodydze
Obrazek

i najlepsza siewka (największy kwiat, ładnie wybarwiony), która pójdzie do reprodukcji
Obrazek

ten ubiegłoroczny aster ma bardzo ładny, gęsty, żywozielony liść więc i kwiaty dobrze wyglądają na takim tle; odróżnia się teraz znacznie od pozostałych nowobelgijskich
Obrazek

zakwitł nowy od Pell, okazał się biały, drobnokwiatowy; takiego jeszcze nie miałem :tan
Obrazek

jedyny z nazwą odmianową; ma inną strukturę - pędy łukowato wygięte i kwiaty rzadkie na ich końcach
Obrazek

ten ma ciekawy mleczny odcień różu (trafił do mnie jako aster o mocno bordowych pędach i liściach ale u mnie zzieleniał :lol: )
Obrazek

i jeszcze jeden mi się trafił - najbardziej różowy z n-b
Obrazek

tego już pokazywałem ale z dnia na dzień jest coraz ładniejszy
Obrazek
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bo hortensje pnące są leniwe. Mam już 3 rok wsadzoną na orzecha, orzech jest obsadzony funkiami więc hortensja ma nogi w cieni i tam najbardziej się rozrasta tworząc formę płożącą. W tym roku wreszcie uczepiła się drzewa i wypuściła po nim pędy metrowej długości. Naprawdę trzeba do niej mieć dużo cierpliwości :wink:
Awatar użytkownika
hala67
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2011, o 22:12

Post »

Jacku nie dziwię się, że rabatka chryzantemowa to Twoje ulubione miejsce. Jest bardzo kolorowa i pewnie widoczna z daleka. Żółte i białe pomponiki wyglądają niczym latarenki. Po prostu cudne!
Fajne wyszły Ci siewki astrów. U mnie cztery kępy tych kwiatów rosną obok siebie. Ciekawa jestem jakie po wysianiu wyszłyby z tego mieszanki?
Pozdrawiam Hala
Awatar użytkownika
maniusika
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 20:50

Post »

Moja hortensja pnąca ma już kilka lat i nawet mnie nie przerosła ale na szerokość to się ładnie rozłazi po budynku .. Marcinki śliczne , mam białe karłowate a myślałam że ich straciłam . muszę ich na wiosnę posadzić razem z czerwonymi bo mam po jednej ale sporej już kępce tylko nie wiem gdzie aby ich było widać ..
zapraszam do mego ogrodu..Janka
Moje -marzenia-maniusika -IV
Mój album
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Jacuś u ciebie szaleństwo astów ,tyle odmian ;:63 jak duży ogród to i efekt ;:63 kwiecia od wiosny do póznej jesieni.Widać ze niezły areał masz do obrobienia.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, ja dopiero po posadzeniu hortensji pnącej dowiedziałem się, jakie lubi stanowiska. Ale nie chciałem już jej ruszać, bo ona pierwsze dwa lata więcej rośnie pod ziemią niż ponad. Jak mnie najdzie, to przesadzę kawałek winobluszcza, który wrósł się z trawnik i po nim się płoży, bo na mur domu na razie nie może (najpierw elewacja ;:65 ).

Halinko, chryzantemy mają jaskrawe barwy i rzeczywiście widać je z daleka 8-) Aż miło patrzeć.
Dopiero się zorientowałem, że astry się krzyżują, jak zaczęły kwitnąć w szpalerze, który powstał z takich ogrodowych znajd. To widać wyraźnie u nowobelgijskich ale u nowoangielskich też już widzę różnice na niektórych krzakach.

Janko, u mnie też hortensja pnąca bardziej w szerz się rozrasta, a ja bym chciał, by się pięła ;:224 Ale machnąłem na nią ręką.
Ja znalazłem niskie astry od Ciebie i obserwuję, czy są takie jak moje, czy jednak inne :idea:

Dziękuję Wiesiu 8-) Rzeczywiście, tak staram się planować nasadzenia, by wyrównać proporcje w kwitnieniu, czyli zwiększyć ilość kwiatów w miesiącach skrajnych. Powoli to się udaje.
Mój obszar chyba w sam raz by troszkę poszaleć ale i pracy mieć pod dostatkiem :roll:
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Obrazek
Jacku ta biała kwitnie cały czas jak ta żółta ?
gdybyś tej białej miał nadwyżki to pamiętaj o mnie .
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Jacku
Kokorycze teraz kwitną ? ;:oj
Niesamowite krzyżówki astrów. :D U siebie się nie spotkałam z siewkami.
Zróżnicowanie między kultywarami jest duże, mam w wysokich późno kwitnących nowo angielskich liliowych 5 rodzajów. Niby niewielkie różnice.
Przypomniało mi się, że obiecałam Tobie białą kokorycz :oops: Padły mi bulwki, na wiosnę, gdy kolory będą widoczne zakradnę się tam. :twisted:
Cieszę się, że aster ode mnie zakwitł :D Czy to jest wrzosolistny ?
Ciekawe, że i u nas słoneczniki jakby zatrzymały się, przecież ciepło jest.
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak Geniu, to obecny stan kokoryczy 8-) Zapisuję.

Agnieszka, słonecznikom chyba zaszkodził pierwszy przymrozek, choć pąki nie obumarły to jednak pozostały w takiej formie. Natomiast liście zrobiły się purpurowe i nawet ładnie to wygląda.
Tak, astry krzyżują się, co stwierdzam coraz wyraźniej porównując różne siewki. Np. jeden nowoangielski ma o połowę krótsze płatki, inny ma liście typu 'variegata' itd. W większej masie odmian mogą się trafić ciekawe krzyżówki.
Cieszę się, że pamiętasz o kokoryczy 8-)
Aster od Ciebie to prawie na pewno nowobelgijski. Wrzosolistne wyglądają tak:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

moje najmłodsze dziecko :tan
Obrazek

zastanawiam się, czy aster z kolekcji Hozera też nie należydo tej grupy? :idea:
Obrazek

jeszcze jeden drobnokwiatowy pokazuje swoją urodę
Obrazek

pokazywana już krzyżówka, to obecnie różowa chmura
Obrazek

z tej grupy mam tylko jednego; ma łukowato wygięte pędy zakończone kwiatkami
Obrazek

PS. Trochę namieszałem w nazwach astrów wrzosolistnych ale już poprawiłem.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Jacku piękne kwiaty pokazujesz, ;:108 jesień u Ciebie jest nadzwyczaj kolorowa .
Chryzantemy i astry przecudnej urody. ;:167
Astry kwitną nie wyobrażalnie pięknie. ;:138 U mnie astry się nie wysiewają, tylko powstają chryzantemowe dziczki z siewek . :D
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Super mają kolory, takie zimne, bardzo takie lubię a od Esther to aż lodem powiewa. Udane zdjęcia astrów, fajne oświetlenie szczególnie na 3 pierwszych bo chyba słońca nie było?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”