Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Witajcie!
Czekałam na ten weekend jak na zbawienie i doczekałam się :D Wreszcie mogłam potańczyć z łopatą, grabiami, widłami i innymi fascynującymi niezbędnikami współczesnej kobiety :lol:
Rano pojechałam na giełdę i trafiłam na wyprzedaż cebulek, więc nabyłam kolejne, nieplanowane.... ;:224 Tulipany, czosnki, żonkile dokupione dzisiaj znalazły już miejscówki w ogrodzie, uwinęłam się pomiędzy jednym przelotnym deszczem, a drugim.
Udało się też trochę uporządkować rabaty, choć jeszcze czeka mnie zbieranie opadłych liści, ale w końcu jutro też jest dzień :uszy

Po południu odpoczywałam...ehh...wspaniały dzień. Nie ma specjalnie co pokazywać, ale zdjęcia też są 8-)
Najpierw kilka fotek, a potem odpowiedzi dla miłych gości :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wciąż kwitnie passiflora:

Obrazek

bratki..

Obrazek

...stokrotki hiszpańskie

Obrazek

a psianka jaśminowa w ogóle nie odczuwa jesiennej aury:

Obrazek

I kilka róż:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn ;-))
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko Majowa, Constacjo, Aguś, Grażynko - dzięki za wpisy w temacie czwworonogów. Domowe zwierzaki, a zwłaszcza psy to jednak przede wszystkim odpowiedzialność i niestety na razie nie mogę sobie na niego pozwolić ;:131 Ale nie mówię nie, może się przebranżowię i zacznę pracować w domu, to by było coś...a wtedy.. ;:333
Reniu, do Księżniczki Kent u siebie dosadziłam Królową Szwecji, ale Natasha R. też by pasowała. W zasadzie Maria Theresia też nie wyglądałaby źle, tylko kwiaty ma sporo mniejsze i w zimniejszym odcieniu. Księżniczka ma morelowe refleksy na różowych, ogrooomnych kwiatach, ale jaką wersję nie wybierzesz, według mnie będzie grało ;:333
Wando, ;:168 O sabacie mówimy od jakiegoś czasu, w różnych wątkach, szkoda, że się nie zgadałyśmy.
Dziękuję za miły komentarz odnośnie zmian, cieszę się, że Ci się podoba!
Aniu, jak kiedyś zmienię pracę, to... :D Teraz do biura go nie wezmę ;:185 A szkoda...można by poszczuć tego i owego... ;:224 :lol:
Marzenko, u mnie Gipsy Boy jest koło FL, ale jeszcze nie kwitły razem. Tuscany nie wiedziałam na żywo, ale kolor chyba zbliżony do doktorka. Może oddziel je tylko od GB, bo on bardziej fioletowy? Ciekawa jestem tej rabatki historycznej, zapowiada się bajkowo!
Aguś, dzięki! Już wiem komu mam dziękować za pogodne popołudnie ;:196
Lisico, tchnęłaś we mnie tyle optymizmu swoim wpisem, że aż milej się dzisiaj wstawało, dzięki! Jestem dobrej myśli, listopad może być całkiem przyjemny ;:173 Mądra twa głowa, cytując klasyk Juliana ;:209
Julek ;:196 :heja
Jagi, grunt to optymizm :) Z natury jestem pozytywnie nastawiona do życia, ale jesienne przygnebienie i mnie czasem dopada...dobrze, że forumowa grupa wsparcia działa ;:4
Ewa, popracowałaś dzisiaj w ogrodzie? Ja zmęczyłam się nieco i jestem szczęśliwa :D Wspólnie doczekamy wiosny :wit
Małgoś, mam nadzieję, że tych kameralnych spotkań będzie więcej. Szczerze, wolę taką formułę towarzyską :wink:

Pokażę co jeszcze dzisiaj zdziałałam. Do dużych terakotowych donic kupiłam cisy na pniu. Niestety są znacznie mniejsze niż planowałam, ale innych nie mieli.
Żeby nie było im za łyso w tych ogromnych donicach, podsadziłam je bluszczykami i rozmarynem z przearanżowanych donic tarasowych:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i druga:

Obrazek

Obrazek

A tak to wygląda przy ścieżce:

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miałaś zawsze piękny ogród ale zmieniasz go ciągle i jest jeszcze piękniejszy ;:215 Bugenwillę zabierz już do domu bo ona ciepłolubna ;:108 A rozmaryn przetrwa Ci zimę w doniczce :?:
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kasiek, przepiękne te cisowe kuleczki w donicach. ;:170 One są szczepione na pniaczkach czy wyprowadzone na pienne? A jak je będziesz zimować? Będziesz targać te donice 2 razy w roku??? ;:202
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
julieta
100p
100p
Od: 28 paź 2010, o 00:03

Post »

Ogród wygląda obłędnie ;:172 Ale ma atmosferę ;:170
Podsadzenie piennych cisów genialne ! Już chciałam się pytać co to takiego niebiesko kwitnącego obok bluszczu, ale już wiem, doczytałam ;:108
Kasiu ;:167 za doznania. I inspiracje :heja
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Eluniu, dziękuję ;:196 Bugenwilla wkrótce idzie do domku, będzie zimować w chłodnym pokoju na piętrze. Rozmaryn zostaje w donicy, spróbuję go przezimować.
Ewa, donice ociepliłam od środka folią bąbelkową, na dno steropian, a potem żwir i ziemia. Na zimę będą przenisione pod ścianę garażu i owinięte geowłókniną. Pownno być ok :uszy Cisy są wyprowadzone na pienne, niestety maleństwa jeszcze..mają ok. 80 cm pień i kulę średnicy ok. 30 cm. Chciałam większe, ale ciężko je dostać, a ceny tych z importu zawrotne. No nic, na razie będą te, a jak trafię ładniejsze to pomyślę.
Julietto, dziękuję ;:196 Wiesz, że tych cisów szukałam od dawna i choć miałam już w opcji znacznie większe szmaragdy na pniu, zdecydowałam się na te cisowe wyrostki :wink: Kiedyś urosną... ;:224 Podsadziłam je tym, co akurat miała na tarasie, w donicach z pelargoniami. Pelaśki powędrowały do mniejszych donic i będą zimować, a resztki wykorzystałam przy cisach. Ten pstrokaty bluszczyk jest niby domowy, ale 2 lata temu wsadziłam taki do gruntu i cały czas rośnie. Rozmaryn też mi w zeszłym roku przezimował w ogrodzie, więc w tych donicach powinien dać radę. Niedawno ponownie zakwitł ;:oj :tan

Dla nocnych marków, kolejna porcja fotek :wit

Kobea wciąż szaleje na wiacie i pochłania siatkę:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cyklameny neapolitańskie w gruncie...

Obrazek

...i alpejskie w donicach

Obrazek

...i takie tam

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Wszystko piękne! ale liście irgi ... :)
Kruca fix Pastella jaką ma u Ciebie wysokość? szkółka podaje 06-08m. Na zdjęciu wydaje się wyższa ...
U Ciebie Kasiu wszystkie róże chyba wyższe,dorodniejsze. Już wiem,że Ascot też u Ciebie dochodził do 1,2 ( a też podają 06-08m).
( się zaraz okaże,że źle wsadziłam swoje ;:218 )
Pozdrawiam-Ewa
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Witaj, Robaczku :wit
Spisałaś się na medal ;:138. Zdjęcia przepiękne, tyle róż jeszcze kwitnie i te urocze trawki... ;:224.
Ale mnie najbardziej ujmują teraz rośliny zimozielone. Dzięki nim, po zaniknięciu bylin, opadnięciu liści przez cały nadchodzący czas będziesz miała na czym oko zawiesić.
Nawet te niewielkie cisy pięknie wyglądają w donicach, podoba mi się połączenie ich z bluszczykiem.
Kasiu ;:215.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p
Od: 2 wrz 2013, o 14:04

Post »

Pięknie tu! ;:oj
Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Cisy na pniu, to strzal w dziesiatke do donic ;:108 Na wiosne dosadz sobie Bocobe i bedzie czad ;:167
Wczoraj zdarlam jedna Kobee z siatki, bo tak mi ja przegiela, ze strach byl, ze nie wytrzyma. Troche szkoda, bo teraz zaczela tak naprawde kwitnac ale druga zobawilam, bo wiekszosc jest na macie wierzbowej a ona sztywna jest i utrzyma chabazia.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Sobotę spędziłam w domu, niedziela będzie podobna, bo pada nadal :?
Zazdroszczę klimatu-po kobei zostało tylko wspomnienie. Nawet zdjęć nie mam, bo czekałam, aż rozkwitnie (miała chyba milion pąków :D ). Wszystko ściął mróz ;:145
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Kasiu, bardzo dziękuję za poradę ;:196
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzień dobry!
Poranny deszcz obudził mnie później niż zwykle. Wreszcie się wyspałam!! Poranna kawa na tarasie była na stojąco, bo poduchy zamokły, ale co tam, powietrze bardzo przyjemne... ;:170
Znowu zaczęło trochę padać, ale z cukru nie jestem, więc zaraz ruszam do ogrodu ;:65

Terlico, witaj! Pastella u mnie zasadniczo ma koło metra, ale ma też tendencję do wystrzeliwania długch batow. Latem pokazywałam ten szpaler 6 Pastelli koło dzbanów - trzy rosły katalogowo - 0,80 cm, ukwiecone od dołu do góry, bajeczne. Kolejne 3 wypuściły niekontrolowane baty, które kwitną na nich od września do dzisiaj. Wszystkie sadzone w tym samym czasie, warunkach, z tego samego źródła. I bądź tu mądry :wink: Nie przesadzaj swoich, zawsze możesz uciąć do wazonu, a lepiej mieć ją na froncie, jest naprawdę śliczna i bardzo trwała ;:108 Pozdrawiam, miłej niedzieli!
Jagi, dziękuję ;:196 Obiektów do fotografowania nie mam wiele, bo mój ogród jednak ciekawszy jest latem, ale dzięki cisowej fascynacji jest na czym zawiesić oko 8-)
Dzisiaj wyniosę agapanta do przechowania - za Twoją radą schowam go do zimnego i ciemnego schowka. Inną opcją był jeszcze zimniejszy garaż, albo pokój z temp. ok.15 stopni. Kusi mnie też żeby zostawić jakiegoś małego w gruncie. Na Pomorzu i na Śląsku kilka osób go przezimowało, tylko nie mam pewności czy to nie jest jakaś inna, wyselekcjonowana odmiana.
Dumbledore, dziękuję i zapraszam!
Julek, myślisz, że kobea mogłaby uszkodzić siatkę? Mimo wszystko te pędy nie drewnieją więc są dosyć lekkie.. Przynajmniej u mnie, w odróżnieniu od glicynii, ta to istny potwór :D Cieszę się, że cisy Ci się podobają, miały być większe, ale to towar deficytowy i niestety dosyć kosztowny :?
Ewa, sporo tego deszczu u Ciebie w tym roku... ;:168 Współczuję straty kobei zwłaszcza tych pąków...pewnie spróbujesz znowu w przyszłym roku? Może na przymrozki warto ją okrywać u Ciebie agro?Miłego :wit
Reniu, bardzo proszę ;:196

Pokażę jeszcze co tam w trawie piszczy, a głównie, co piszczy na rabatach różanych :wink:

Pilgrim na pniu ma mnóstwo pąków - ciekawe czy się rozwiną. Mam go od 4 miesiecy. Zbudował ogromną koronę, a wszystko na blisko 2-metrowym pniu. To ma być potężne drzewo różane! Oczywiście, jeśli przetrwa zimę ;:209

Obrazek

Obrazek

I jeszcze trochę kwitnących róż z wczoraj..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ta urzekła mnie najbardziej. Okaz zdrowia i te boskie, miodem pachnące kwiaty...Zachwycający cukiereczek ;:173

Obrazek

Obrazek

Obrazek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

U mnie siatka od strony sasiadki, jest taka na slowo honoru, dlatego zakladalam maty. Ona niby jest nowa ale za malo slupkow zrobili i jest lelawa bardzo.
Cisy faktycznie nie sa tanie a jak chce sie efekt odrazu, to juz trzeba sie za kieszen dobrze trzymac. Ja mam na tyle dobrze, ze moge sobie male kupowac, bo u mnie i tak wszystko wyglada na duze.
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p
Od: 2 wrz 2013, o 14:04

Post »

Wow pulpitowe zdjęcia!!! A podpis bardzo, bardzo oryginalny :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”