Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Zielono mi w głowie i...na parapetach cz.IV;)

Post »

Widzę u ciebie jeszcze liście na drzewach. U mnie już wszystko obleciało i zostało zgrabane i spalone. Ty nie widziałaś kwiatuszków chirit , a ja Ruffled Skies. Także u ciebie się podelektuję. ;:173
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Filigranowa27- rośliny uwielbiają "niskie" słońce. Po upałach ruszyły z kwitnieniami skrętniki i fiołki. A hoje zamiast przygotowywać się do odpoczynku - rosną, jak szalone ;:224

Pio237- a czemu nie chcą rosnąć? Jeśli Masz ciepły, nie za mocno nasłoneczniony parapet - to tylko pozostaje zakupić kilka listków lub sadzonek. Fiołki uczą cierpliwości i wytrwałości. Mi - po pierwszej zimie nie przeżyło - ponad 30 sadzonek. Nie poddałam się i drugiej zimy już nie było żadnej straty.

Crazydaisy- wystarczy zmienić myślenie. Poczytać o fiołkach i... ich uprawa powinna się udać :D

Brendii- falbankowe kwiaty fiołków chyba są najbardziej efektowne. Choć i inne potrafią zaskakiwać ;) W ogrodzie jest tak pięknie...że warto czasami odpocząć, robiąc przerwę w pracach jesiennych ;)

Tesiu39- e tam... Myślę, że i u Ciebie fiołki by rosły. Tylko trzeba się trzymać kilku zasad ich uprawy i to wszystko.
U mnie, wciąż są liście na brzozach i nie mam, jak ich przyciąć...

Georginja- jeszcze są drzewa kolorowe. Na przykład dęby jeszcze nie zrzuciły liści, wspomniane brzozy, mój ligustrowy żywopłot też ma liście...
Miłego delektowania Ruffieldem ;)

"Złapany" o wschodzie słońca - Winter- "zmienił" swoje kolory:

Obrazek

Fiołki coraz piękniejsze, Red Summit:

Obrazek

Obrazek

Music Box Dancer:

Obrazek

Obrazek

Pstrolistny, Buckeye Seductress:

Obrazek

Hojowo... h. krohniana:

Obrazek

H.lacunosa Snow Caps - mniej słońca = mniej srebrnych plamek:

Obrazek

H.lacunosa eskimo - mam 3 klony z 3 różnych źródeł. I trzy różne roślinki: jedna po wyrośnięciu z bocznych oczek - zrobiła się prawie zielona, druga - to chyba select, a trzecia - ma dość duże "pstrokate" listeczki. Wszystkie posadzone razem...myślę, że za rok się wymieszają i może powstać ciekawa "kompozycja" kolorowych listeczków:

Obrazek

Żeby nie było, że same lacunosy... to h. bella variegata...przycięta, bo chciałam żeby się rozkrzewiła. A ona - po bokach i tak pojedyncze gałązki wypuszcza. Wiosną ją przytnę i zagęszczę:

Obrazek

Nowość - h. walliniana:

Obrazek

A ogród nadal tonie w kolorach...

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
iksja
200p
200p
Od: 29 kwie 2010, o 15:25

Post »

;:138 Śliczne fiołkowe kwiatuszki
Pozdrawiam Kasia
Zielony parapet;
Awatar użytkownika
Niunia1981
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 15:01

Post »

Justynko piękne fotki ;:oj zresztą jak zawsze ;:215
Fiołeczki śliczne, ale wiesz że mam do nich słabość i jestem nieobiektywna ;:306 I ten ciapaty ;:167 oj kiedy mój listek puści korzonki ;:65
Też mam 3 sadzoneczki eskimo i jak na razie wszystkie są takie same, mam nadzieję że nie zgubią plamek przez zimę ;:108
Pozdrawiam, Monika :)
Zielony świat Moniki cz. 9
Awatar użytkownika
Krzysia
Przyjaciel Forum - silver
Przyjaciel Forum - silver
Od: 3 lip 2012, o 10:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ach fiołeczki ;:167 sama wiesz ... tym razem moje serce skradł Twój Buckeye Seductress ma tak delikatne kolory i do tego te ciapate listki. Hoje przepiękne ja też zauważyłam, że teraz rosną jak szalone. U mnie eskimo pięknie rosła w zimie za to jak były te największe upały to zaczęła mi padać ;:223 na szczęście ciapnęłam zdrowy kawałek i ukorzeniłam na nowo, szkoda by jej było bo jest taka śliczna (jak wszystkie lacunosy ;:306 ).
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Śliczne fiołkowe kwiatuszki ;:173 A i ogród nadal zachwyca ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Ta sama odmiana i tak rozne listki?? :shock: Ale pomysl z wymieszaniem masz swietny - jeśli utrzyma sie roznica, bedzie kapitalna doniczka.
Justynko, hoje od Ciebie pieknie sie trzymaja, ukorzeniaja sie szybciutko. ;:180
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piekne rosliny pokazalas,hoje i fioleczki cudne a zwlaszcza
Buckeye Seductress: ;:138 ;:138 ;:oj
Awatar użytkownika
AliWas
500p
500p
Od: 24 lut 2013, o 00:17

Post »

Śliczny delikatny kolor kwiatków u Fiołka Buckeye Seductress o listkach już nie wspominając ;:138 ;:138 ;:138
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Trzeba przyznać, że udał nam się październik ;:3
Ogrody mienią się kolorami, ale problem będzie, jak to wszystko spadnie i trzeba będzie chwycić za grabie :lol:
Justynko w domu masz równie pięknie i jak zwykle zaskakujesz...chirity ;:oj
Miałam tą popularną, ale w zeszłym tygodniu kotka zrzuciła ją z parapetu i nie było, co ratować.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
georginja
500p
500p
Od: 4 paź 2012, o 01:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Akurat te fioleczki co pokazujesz to mam ich sadzonki. Ale kiedy zobaczę takie kwitnienie? ;:173 No i uważam że Seductress rządzi. :uszy Hojki też ładne, też podobają mi się lakunoski. ;:333
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 26&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje nadwyżki- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=154" onclick="window.open(this.href);return false;
Kelpie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2013, o 14:17

Post »

Przepiękne ;:138 nie wiem od czego zacząć- i chryzantemy i fiołki i hoye(coraz bardziej mi się podobają)i... tak mogła bym wymieniać w nieskończoność:):)
dowiedziałam się co mam- Cyrtanthus elatus, człowiek się uczy całe życie... jeśli mogę dodać coś od siebie... to miałam jedną cebulkę od niepamiętnych czasów(10 lat to min.)kwitła mi raz... i to na samym początku... aż się zdenerwowałam i zostały cebulki w piwnicy...(zabrakło mi doniczek) potem przy sadzeniach majowych na dwór- zostały wsadzone w doniczkę i zakwitły- wszystkie ;:oj teraz też mam zamiar je wrzucić na ,,odpoczynek"- skoro tak na nie działa piwnica ;:7 co zaobserwowałam to, że bardzo mają ,,plenne" cebulki i bardzo długo się utrzymuje kwiat- pogodziłam się z nimi na nowo :uszy
Życie jest piękne:) pozdrawiam wszystkich zielono zakręconych- Karolina

mój wątek- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=67088" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nastia
200p
200p
Od: 17 lis 2012, o 11:52

Post »

Ale masz piękny jesienny ogród ;:oj bajeczny ;:180 szkoda, że u mnie już prawie nic nie kwitnie ;:223
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Iksja- dziękuję. Fiołki nadal cudnie kwitną ;)

Niunia1981- dziękuję - aparat kompakt, fotografa ze mnie raczej nie będzie...ale staram się wybierać ładne zdjęcia.
A ja właśnie dlatego kupiłam trzy różne klony eskimo, by móc podglądać, jak rosną. Jakie liście puszczają...

Krzysiu- jednak fiołki lubią umiarkowane temperatury.
Hoje, choć ciepłolubne - to teraz dopiero mają przyrosty. A niektóre się pączkują ;:180
U mnie przez całą zimę kwitła h. bella i h.lacunosa. Ciekawe, jak będzie w tym roku.

Blueberry- dziękuję w imieniu fiołków.
W ogrodzie teraz najcudowniejszy czas... U mnie są nowe nasadzenia i pogoda piękna. Można odpoczywać całymi dniami...

Crazydaisy- tak - ta sama odmiana, a tak różne klony. Często się to zdarza w hojach ;) Nie tylko lacunosy tak mają.
Ależ się cieszę, że Ci hoje puszczają korzonki. Bo jednak długa podróż za nimi - ale Ty Masz świetne warunki do ich uprawy.

Doromichu- wszystkie roślinki są piękne -wystarczy złapać za aparat i robić zdjęcia...dużo zdjęć.

AliWas- chyba takie pstrokatki mi się najbardziej podobają. Podobny jest Frosty Springs - ale liście są inaczej "powyginane".

Heliofitko- o tak - bardzo, bardzo się udał październik. Ja się śmieję, że teraz pogoda oddaje nam to, co wiosną "zabrała" długa zima.
U mnie nie będzie problemu z grabieniem liści - mam tylko 5 brzóz, 1 lipę, 1 jabłonkę, wiśnię i czereśnię. A jak dmuchnie halny... to liście są wywiewane na ogromne łąki. Grabienia będę mieć na jakiś kwadrans.

Haha...cóż poradzę, że chirity mi się spodobały. A raczej ich liście...
Trzeba było zrobić miejsce kotce na parapecie ;)

Georginja- na pewno wnet Zobaczysz pierwsze kwiatuszki fiołków. A jak nie teraz - to wiosną. Buckeye Seductress - to niesamowita odmiana. Kwiaty utrzymują się bardzo długo - nawet trzy miesiące. Jest cudny.
Mnie się dużo hoi podoba, ale przede wszystkim te - o mniejszych liściach. Dlatego lacunosy u mnie rządzą...ale i inne hoje też lubię. Poza tym lacunosa, jak zakwitnie, to ją czuć w całym mieszkaniu - nie da się pominąć jej kwitnienia.

Kelpie- Wymieniaj, Wymieniaj... może doczekam się przed zimą, choć jednego kwiatuszka, na chiricie ;:224
O Widzisz... czasami życie zaskakuje. Cyrtanthus - u mnie kwitł krótko, ale piękne te kwiaty są. Na pewno zostaje w mojej kolekcji ;) Uwielbiam wszystko, co ma cebule, kłącza i co jest kwitnące.
A ja nie wynosiłam go do piwnicy i tak zakwitł. Na pewno i tej zimy postoi gdzieś z boku parapetu. O tak - mnoży się na potęgę.

A u mnie w ogrodzie...czyżby wiosna? Niedawno posadzone funkie puszczają liście, zamiast "iść spać":

Obrazek

Kolejna piękność chryzantemowa:

Obrazek

Jeden z nowych filodendronów zaczyna rosnąć:

Obrazek

Zakwitła "Samba" z wiosennego, ukorzenionego liścia:

Obrazek

Czy Ktoś mi Podpowie...jak zmusić kohlerię, by wreszcie "zasnęła" snem zimowym, a nie ...kwitła i kwitła... i jeszcze pączki są...

Obrazek

A jednak już zapowiedź zimy..grudniki pokazują pierwsze kwiaty:

Obrazek

Na dobre popołudnie... "mój" wschód słońca widok, z ogrodu:

Obrazek
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Tym razem wschod slonca mnie zachwycil, zwlaszcza, ze u nas ostatnio slonca nie widzac wcale. Piekny.
Justynko, w sumie podroz to mialy niedluga, bo kolo poludnia spakowane, nazajutrz rano juz posadzone, tyle ze posiedzialy tydzien w prowizorycznym pudelku, ale w keramzycie jak nalezy. Dzis widzialam, ze odpala korzonki panchoi i sunrise. ;:138 Widze, ze w roznym tempie sie korzenia nie tylko rozne odmiany, ale nawet pedy tej samej odmiany. Widocznie tak maja, ja poczekam, a na razie nie widze zeby ktoras zmierzala w kierunku kompostu, wszystkie wygladaja zywo.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”