Karmnik dla ptaków

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Karmnik dla ptaków

Post »

Możliwe, że pierwszy lęg był późno ze względu na spóźnioną wiosnę i przez to ptaki nie zdecydowały sie na 3-ci lęg, bo muszą odchować drugi.
Możliwe, że ich coś przestraszyło np kuna, sroka, inne ptaki i się wyniosły.
A najgorszy scenariusz jest taki, że coś zjadło rodziców :-(
A możliwe, że jeszcze przylecą ;-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2008, o 10:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Miłka :wit gniazda są tak pochowane pod dachówkami, że nic tam nie może zagrażać, choć wiadomo, wiele jest srok, kun, kotów... Na dodatek opustoszało około 4-5 gniazd. Mam nadzieję, że przyczyna jest bardzo upalna pogoda i że ptasiory do mnie wrócą.
Cały czas pamiętam o wodzie, mam w pięciu miejscach miseczki i miski z czystą wodą. Ptasiory często z niej korzystają. Od czasu do czasu rzucam im biały ser, bo moje papierówki są tak "pogryzione" przez szpaki, że szkoda gadać. ;:108 ;:108
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Powiedz czy znikły tylko z gniazd a widać ich przy wodzie lub kąpielisku z piasku?
Możliwe jest , że nie zdecydowały się na kolejny lęg. Młode wyleciały i już. Jeśli młode nie wleciały a nastała cisza, należy podejrzewać kunę.
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:oj Kuny? Są u sąsiada u mnie ich nie widziałam. Do wodopojów i :oops: karmników (dokarmiam ptaszki cały rok, choć w lecie bardzo mało - po 2-3 garście do karmnika) zaglądają. Kąpią się w większych miskach ale nie widać aby wlatywały lub wylatywały spod dachu.
Ponieważ mam bardzo zafajdaną elewację od strony podwórza, bo od ulicy mi to nie przeszkadza, zastanawiam się, czy nie zlikwidować tych gniazd? Sama myśl mnie przeraża ale elewacja wygląda bardzo paskudnie. Nadmieniam, że kupiłam 3 szt. segment dla ptaszków chcąc im to wynagrodzić.
I co ja mam biedna robić? :? :roll: :shock:
Adresy do moich wątków
Zwierzęta też odczuwają głód, pragnienie, ból, strach... i to już powód by nie zadawać im cierpienia i krzywdy.
tmaksym
50p
50p
Od: 23 lis 2011, o 09:32

Post »

Żeby zniszczyć te 3 gniazda trzeba mieć zezwolenie na zniszczenie gniazd i siedlisk gatunków chronionych ptaków. Takie zezwolenie dostaje się od Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska. Chyba warto zadbać o takie zezwolenie gdyż w razie donosu mozna mieć spore problemy :)
Ogród pod Dębową Górą
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=49050" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

... e tam, gniazd nie zlikwiduję. Chcę aby ptasiory wróciły bo smutno bez nich. Musimy z mężem je dobrze zabezpieczyć aby ptaki nie brudziły dalej ściany. A szpaków mam w ogrodzie mnóstwo dużo. Obgryzły jabłka jakie były, zostawiły na drzewach ogryzki a teraz dobierają się do aronii choć jest jeszcze niedojrzała. :wit :wit
Adresy do moich wątków
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Witam,

Tak mnie zachęciliście do podkarmiania ptaków, a myślałem już o tym już od dłuższego czasu, że postanowiłem wprowadzić myśl w czyn :)

Chciałbym takowy karmik wykonać sam. W związku z tym czy macie godne polecenia plany tych budowli? Najlepiej w internecie.

Pozdrawiam,

Tomek
Kiriataim
50p
50p
Od: 12 lut 2012, o 20:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dzięki serdeczne Kiriataim ;:180 :)
sylwekw

Post »

Tomek_Os pisze:Witam,
Tak mnie zachęciliście do podkarmiania ptaków, a myślałem już o tym już od dłuższego czasu, że postanowiłem wprowadzić myśl w czyn :)
Chciałbym takowy karmik wykonać sam. W związku z tym czy macie godne polecenia plany tych budowli? Najlepiej w internecie.
Pozdrawiam,
Tomek
A ja jeśli mogę to pozwalam sobie skromnie wskazać również dwa (własnego autorstwa) małe artykuły:
1. Rodzaje karmników
2. Przykład budowania karmnika - niebawem zrobię nową dokładniejsza foto-relację
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam wielbicieli i karmicieli ptasiorów. :wit
Od pewnego czasu (tzn. przez cały rok) karmię ptaki. Przylatują gołębie, sroki, sójki, wrony i oczywiście sikoreczki, wróbelki, mazurki....
Wczoraj zakupiłam:
worek 25 kg mieszanki na zimę,
3,5 kg orzeszków ziemnych, obranych,
3,5 kg mieszanki oleistej (uff, droga),
słonecznik - oczywiście!
Większość karmników na miejscu, tubowe przygotowane. Micha z czysta wodą stoi cały rok. Koszyczki na orzechy powieszone. Choć zimy nie lubię to ostatecznie, może do mnie przyjść. Duże mrozy są niewskazane ale czy Pani Zima mnie posłucha, wątpię.
A jak u Was, jesteście gotowi pomóc ptakom przetrwać zimę? Proszę piszcie.
Pozdrawiam ;:173
Adresy do moich wątków
Awatar użytkownika
stasia109
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam dodać najważniejsze, jak minęły upały, ptasiory wróciły! ;:138 ;:138
Adresy do moich wątków
Tomek_Os
500p
500p

Post »

To ja się pochwalę że samodzielnie (no z pomocą sąsiada i to naprawdę bardzo dużą) zbudowałem karmnik wg mojego projektu. Podszedłem do sprawy profesjonalnie i projekt wykonałem a ArchiCadzie ;:108 :tan
Okazało się że wyszedł trochę duży - ale wymiary skraj daszku-banda trzyma (15cm więc chyba większe ptaki nie dostaną się tak łatwo) i co najważniejsze na próbę podczas ostatniego przymrozku podrzuciłem zamówione ziarno dla dzikich ptaków zimujących - co spowodowało zlot sikorek :heja
Oczywiście wyżarły słonecznik a pozostałe ziarno (proso i inne) nie ruszone.
Nie sadziłem że to powiem ale czekam z utęsknieniem na mrozy i śnieg żeby móc już regularnie dokarmiać codziennie.

Na zdjęciu potwór w całej okazałości :;230

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Daszek zabezpieczyłeś jakimś drewnochronem albo czym? Szkoda by było, żeby przez sezon się rowarstwił!
Jest piękny i profesjonalny! ;:333
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Tomek_Os
500p
500p

Post »

Dzięki takasobie ;:180 :D

Zabezpieczony 3 warstwami farby wodnej zabezpieczającej drewno przed czynnikami zewnętrznymi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”