Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz. III

Post »

Kociambry super 8-) Magda drzewka mozna tez zabezpieczyc takimi piankami ocieplajacymi jak sie na rury c.o. daje. Drogie to, to nie jest i w kazdym budowlanym dostepne. Ja takimi kawalkami zabezpieczam szczepienia mlodych drzewek przed zima ale mysle, ze zakladajac na calosc pnia tez sie nada.
Drapac, moze nei przestana ale beda drapac co innego a nie kore.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moje futerka latem drapią słupki na ganku. Jeszcze ze 2-3 lata i trzeba będzie nowe powstawiać, bo mi się ganek na głowę zawali. O drzwiach nie wspomnę...Drewniane sobie wstawiłam bo mi do koncepcji wiejskiego domku pasowały - a trzeba było takie blaszane prosto z marketu :;230
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jula ma rację. Owiń pnie. Czasem wystarczy plastikowa siatka.
Niestety w sobotę nie będę. Gdybyś mieszkała troszke bliżej to wpadłabym na chwilę, ale akurat teraz mam impreze rodzinną, więc dwudniowy wyjazd odpada.
A szkoda, bo szykuje się ekstra spotkanie.
x-S-l
---
Od: 2 sie 2011, o 15:43

Post »

Madziu ;:196 ;:168
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Teraz całe życie forumowe przeniosło się do sabatowego ;:306

Obejrzałaś sobie już w necie ten jałowiec Horstman, o którym rozmawiałyśmy?
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Sabat się jednak już skończył i pora wrócić do ogrodowego, nie sądzisz?
Pokaż co nowego w ogrodzie?
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Madzia pewnie sadzi roślinki w ogrodzie , ;:306, wszyscy wyjechali a jej zostało mnóstwo pracy . :;230
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Aniu decyzja o zwierzaku to poważna sprawa i cieszę się, że rozsądnie do tematu podchodzisz ;:108

Jule bardzo dziękuję za dobre rady odnośnie zabezpieczenia drzewek przed bandyckimi wyczynami moich kocisk.

Jola, ten jałowiec Horstman nie bardzo mi się podoba, ale dziękuję za sugestie. Czekam na kolejne ;:180

amba
a może betonik? :lol:

Margo, żałuj, żałuj. Następnym razem także zapraszam.

Martuś było super ;:215

Marzka, Genia już jestem :lol:

O Sabacie napisałam już w stosownym wątku, ale tutaj też to napiszę- było czarująco, dosłownie !!! ;:167

W ogrodzie już dość smutno, ponieważ nie mam zbyt dużych roślin i już pogubiły liście. Dookoła za to jest ślicznie.
Matko kochana, jak już prędko robi się ciemno ;:145 Ledwie dojadę z fabryki do domu i zacznę robić w ogrodzie to mnie ciemność dopada ;:223

Dzisiaj nie zdążyłam nawet zrobić fotek posadzonych irysów i liliowców od Geni, bo już ciemno się zrobiło zanim skończyłam sadzić. Geniu, kochana melduję, że wszystkie rośliny od Ciebie już w ziemi a sama wiesz, że mało tego nie było ;:196

Thuje od Joli uzupełniły żywopłot od strony sąsiada i nie wiem jak Ty to zrobiłaś kochana, ale są tej samej wysokości co pozostałe ;:196

W niedzielę posadziłam hortensje od Kasi Robaczka, dokladając trzy podarowane do dwóch już rosnących
Obrazek

Obrazek

Obrazek

i w ten sposób powstaje rabata kwaśna, do której w przyszłości dosadzę wrzosy, tymczasowo stanowiące wypełnienie skrzyń tarasowych, z których niedawno zniknęły pelargonie i reszta. Jak widać niektóre wrzosy zostały już okryte przed zimą :twisted:

Obrazek

Obrazek

Posadziłam także w niedzielę Lilaki Meyera też od Kasi ;:196
Będą rosły na rabacie ziołowej, zdobiąc ją oraz roztaczając aromat kwiatów pod oknami sypialni ;:167 Kiedyś dołączy tam magnolia, stożek Conica lub cisu oraz kula cisowa. I zioła, więcej ziół.

To ta rabata aromatyczna :D Widać na niej także zadołowane 60 lawend, które wiosna posadzę na Wzgórzu Motyli. Lilaki zaznaczyłam kolorem, ponieważ bez liści nie widać ich za bardzo.

Obrazek

I rabata ziołowa widziana od strony tarasu
Obrazek

Zdążyłam też posadzić kępę miskanta od Asi :uszy Swoją drogą, Asiu, jak Ty ukopałaś tego olbrzyma pozostanie dla mnie zagadką ;:oj
Obrazek

Jeszcze muszę posadzić cebulki od Justynki i będę miała prezenty sabatowe uziemione :lol:

Dostałam od Ilonki naturalne ozdoby jesienne, które jak widać pasują jak ulał do tarasu przed domem :D
Obrazek

Jesienne światło jest takie... nostalgiczne, prawda?
Obrazek

Owoce pigwowca dostanie Ilonka i zrobi naleweczkę. W sam raz na następny Sabacik :wink:
Obrazek

Pokaże Wam wyschnięty już wianek, który jakiś czas temu pokazywałam. Suszył się w całkowitych ciemnościach na poddaszu i udało się zachować takie kolory :D

Obrazek

Jest mi także niezmiernie miło, że zaglądacie do mnie i wspieracie w działaniach ogrodowych.
To dla mnie ogromna motywacja i pomoc.
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Ale wianek ;:oj Bajkowy ;:167
Prezenty fantastyczne :tan
Jesień u Ciebie jest po prostu piękna ;:167
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Madziu jestem, podczytuję wrażenie sabatowe i zżeram paznokcie że mnie z Wami nie było.
Żałuję ale faktycznie odległość taka nas dzieli, może jednak będzie Nam dane kiedyś się ;:168
Jesienne dekoracje ganku bajkowe....romantyczne i z tym odpowiednim jesiennym światłem tworzą zgrany duet....nic tylko podziwiam i fotografować...szkoda aby takie kadry uciekały.
;:196
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Magdo ja tylko żałuję że wcześniej nie wiedziałam że wzięłabyś hortensje ogrodowe , mam spore 2 kępy białą i c.różowa do wydania , w zeszłym roku wydałam z każdej po połowie , ale teraz chcę się pozbyć i tych 2 połówek

Jestem ciekawa co w przyszłym roku Ci z irysków i liliowców zakwitnie .
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Madziul, a chcesz giganteusa???
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Madzia, jałowiec horstman jest rozczochrany, mówiłam. Nie każdemu może się podobać, ale ja go uwielbiam, choć mój to jeszcze maleństwo.
Co do thuj to przecież mówiłaś że twoje mają 150 cm więc takich szukałam ;:306 Głupio by wyglądały innych rozmiarów, wtedy taki zakup nie miałby sensu ;:224

Wiesz że widelce do kiełbasek zostały u ciebie :;230 Mam tylko nadzieję że się przydadzą...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Właśnie, te krótkie popołudnia. Mnie też coraz mniej udaję się robić w ogrodzie po powrocie z pracy :( . Oj nasadziłaś się, nasadziłaś, ale popatrz na to z drugiej strony- wiosną będzie pieknie, a potem już tylko piękniej. Juz nie mogę się doczekać tego lawendowego wzgórza ;:65
Awatar użytkownika
variegata
1000p
1000p
Od: 24 sie 2012, o 13:45

Post »

Danuś, bardzo dziękuję ;:168 Jesienią królują marcinki i powiększam ich kolekcję. U Ciebie zauważyłam taki amarantowy, który muszę mieć, cudo! Poszukam w miejscowych szkółkach.

Aguś, ja też bardzo żałuję, że nie udało nam się spotkać. Dziękuję za komplement :oops:

Geniu, ja też nie wiedziałam, że wzięłabym hortensje ogrodowe :lol: Kasia wypatrzyła u mnie ogrodówki i stwierdziła, że dorzuci swoje, tworząc tym samym rabatę kwaśną. Taki spryciarz z niej, że jeden rzut oka wystarczył, żeby mi stworzyć cała rabatę ;:215 Ja się z takiego obrotu sprawy ogromnie cieszę i jeśli chcesz nadal oddać hortensje to ja je wiosną chętnie wezmę. Na pewno jakoś się spotkamy :D

Ewa, wiesz, może i chcę? Obmyślałam wczoraj gdzie mogłabym go posadzić i wymyśliłam ;:108 Zasłoni mi kompostownik, który stworzyliśmy trzy tygodnie temu i już mnie wnerwia, bo jest...kompostownikiem :lol:

Jolu,
faktycznie zostawiłaś kijki. Ale może jednak jakoś je dostarczyć do Ciebie?
Thuje super ;:215

Marzka, popołudnia masakra. Ledwie wpadnę do chałupy, narzucę armaniego ogrodowego na siebie i już ciemno ;:174 Sobota będzie pracowita, bo nadrobię zaległości w cebulowych.
Lawendowe Wzgórze i mnie chodzi po głowie. Najgorszy (najkosztowniejszy) jest zakup sadzonek, setek sadzonek ;:131 A potem już z górki ;:170
Dom na wsi i ogród wokół niego to spełnienie moich marzeń. Rośliny i zwierzęta- pasja i miłość. Pozdrawiam. Magda.
Ogród piaskowy w Zakolu Wisły cz.IV
Tak, lubię koty ;)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”