Mój kawałek ziemi w ROD - cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój kawałek ziemi w ROD - cz.2

Post »

Co za barwy :) pięknie - wiele odmian dalii o oryginalnych kolorach, jeżówki cudo.
U ciebie widać lato jeszcze trwa :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

:wit
Dziękuję Wam wszystkim, obiecuję więcej napisać jakoś na dniach, bo ostatnio nawał obowiązków (praca, szkoła dziecka) nie pozwala mi za bardzo na zaglądanie na Forum. Także mam nadzieję uda mi się Wasze wątki odwiedzić...

Dla wszystkich gorące buziaki ;:3
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Czekamy :wit :wit :wit
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

To jak obiecałem, teraz troszkę więcej. Przede wszystkim, dziękuję za Wasze odwiedziny, mimo iż ja sam ostatnio troszkę Was "zaniedbałem" :oops:

Lodziu - czas mija strasznie szybko im dalej tym szybciej, dopiero co była wiosna i czekałem na lato, przed chwilą zaczęły się wakacje, a już Dziecię poszło do szkoły... A co do początków, to ja wciąż uważam, że to moje początki. Niby kończy się 4 mój sezon ( :shock: ) i coś tam sie nauczyłem, ale wciąż mnóstwo pytań i nie wszystko się wie :)

Gosiu - dziękuję, roślinki zawsze zachwycają. A co do eustomy, niestety nie przeżyła... Zmarniała w doniczce i padła, mimo podlewania. Podejrzewam, że jak większość roślin z kwiaciarni pędzony by ładnie wyglądać do sprzedaży...

Kasiu - za mną tez jeżówki chodziły już od jakiegoś czasu, w poprzednim sezonie dostałem te białe od Lucynki, a teraz dokupiłem te łososiowe. I myślę że jeszcze jakiś kolorek będzie trzeba. Tylko... muszę im troszkę więcej miejsca tam zrobić...

Aniu - miejmy nadzieję, że nie zabiorą i wszystko będzie dobrze. Też czekam z niecierpliwością, w tym roku przez to nie poczyniłem żadnych poważniejszych inwestycji (budowa wędzarni została przełożona). A jeżówka to przecież echinacea czyli bardzo zdrowa roślinka, tylko na razie robi za ozdobę, bo nawet nie wiem jak ją zużyć ;)

Anetko - dziękuję, 2 lata temu musiałem usunąć dużą część jeżyn, bo były niepilnowane i trochę za mocno się rozrosły. Ale teraz już ładnie odbijają.

Zuzanno - z daliami to mój 2 sezon, zawsze mi się bardzo podobały, ale bałem się że sobie nie poradzę. Dostałem od sąsiadki parę karp, kilka dokupiłem. A w tym roku część tych mniejszych to nawet z własnych nasionek :D

Basiu- miło Cię widzieć :D Lato się kończy, ale podobno po 20.09 ma być znowu troszkę cieplej. A zimowy odpoczynek należy sie i ziemi, i troszke nam. Dzięki temu wiosna jest zawsze taka piękna i tak wyczekiwana.

Mireczko - ta morelowa wpadła mi w oczy na rynku, nawet się nie zastanawiałem, za taką jak widać na poprzednim zdjęciu dałem bodajże 8-10 zł także myślę, że nie dużo. Poniżej zdjęcie, że się przyjęła i rozkwitła (kolorek troszkę ściemniał ale dalej jest ciekawy). Jeśli tylko trochę się rozrośnie to się podzielę, chyba że reflektujesz na nasionka, jeśli tylko się uda to na pewno zbiorę. Tylko czy jest pewność, że jeżówka z nasionek będzie tego samego koloru?

Agnieszko - tych dalii jest 5 albo 6 odmian, także daleko mi do tych co mają po 50 ;) Niestety na więcej nie ma miejsca (na razie).

Kilka zdjęć z poprzedniego 1.5 tygodnia:

Ostatnie ogórki i pomidorki (cukinie jeszcze rosną)
Obrazek

Obrazek

zaś dynie kwitną i kwitną, i brak owoców..
Obrazek

Fasolka zebrana z pierwszego krzaczka, pozostałe sadzone później (parę stron wcześniej można poczytać o tegorocznej walce mojej z fasolą) w niedzielę były obsypane całe kwiatami, jeśli nic się nie stanie to za tydzień-dwa będzie duuuuużo fasolki
Obrazek

Wspominane jeżówki, bałem się czy przetrwają:
Obrazek

Słoneczniki pod altanką (niestety mają tam sucho bo osłania je troszkę daszek)
Obrazek

A nasturcje przypomniały sobie, że należy kwitnąć. To z własnych nasionek.. Odwdzięczają się niesamowitymi kolorkami:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

I prezent... zimowit:
Obrazek

A to 2 moje "ulubione" brzózki rosnące po sąsiedzku (niestety za płotem) - mają po ok 15-18m - dzięki nim co jesień mam "zabawę" z wygrabianiem tych małych, wrednych listeczków z trawnika. Natomiast zostawiam ich liście na rabatce "skalniakowej" zawsze jest dzięki temu czymś okryta na zimę.

Obrazek

Obrazek

I to na razie tyle ze zdjęć.
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Remi,jesteś b. skromnym człowiekiem....ale,ja i tak wiem swoje....... ;:108 ;:108 ;:108
Ja też za ogrodzeniem mam ścianę "lasu",szkoda,ze to nie brzozy....../teren trzymany jako rezerwa pod jakąś drogę/,tylko różne samosiejki....
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

REMI :wit Wszystkie fotki piękne ale ostatnia najpiękniejsza . Tak tu bym sobie odpoczęła i popatrzyła na wszystkie drzewa ;:333
Pozdrawiam Ewula
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Remi, zbiory okazy, zdjęcia piękne, brzozowe liście świetnie się nadają na rabaty bylinowe jako kołderka na zimę. Ja jesienią wygrabiam tylko trawniki. Teraz pielę wszystkie rabatki, aby pod liśćmi nie rosły chwasty.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25

Post »

Witaj Remi, u mnie już jesień, pusto i łyso na działce. Pogoda taka sobie. Rano zimno w południe gorąco. Łamie po kosciach, człek starzeje...
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Remi.......widzę,że nawiedziły Ciebie dolnoślązaczki.............serdeczności...... :wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Przyszłam przypomnieć sobie jak rosną Remi u Ciebie truskawki - chodzi mi o rozstawę; uprawiałam już poziomki i zdaje mi się, że jest podobna. A czekam na listonosza. Stanowisko też już przygotowałam.. uff.
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Oooo ja też tak jak Ola posadziłam sobie w tym roku truskawki. Teraz tylko trzymam kciuki za ich zimowanie...
Remiku - przyszłam do Ciebie aby wyśpiewać peany pochwalne na temat grabi do liści :lol: Jak żyję - to jeszcze nigdy tak komfortowo sobie nie grabiłam, one są rewelacyjne! Więc jeszcze raz dzięki za namiary ;:180
Cebulki od Ciebie oczywiście posadzone. Ale przyznam Ci się bez bicia, że napotkałam je tak jak w ubiegłym roku w B...ce i nie oparłam się...
dokupiłam jeszcze jedno opakowanie. Marzy mi się cała działka w kępach tych właśnie narcyzów.
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Remiku czekamy na zdjęcia pięknej jesieni u Ciebie na działce :wit
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Witajcie :wit
Wybaczcie proszę, że się tak długo nie odzywałem, ale po pierwsze znowu wypadł mi wyjazd, na szczęście nie za długi, a po powrocie jak zwykle mało czasu. I dziękuję za wszystkie odwiedzimy. Oczywiście wypadło mi to w prawie najgorszym możliwym momencie, także jesienne prace niestety zostały mocno okrojone i zrobione "na szybko". Część rzeczy poczeka do wiosny.

Lodziu - dziękuję, brzozy mają eden wielki minus - malutkie listki, które się ciężko wygrabia.

Ewiczko- masz rację, odpoczywa się w ich cieniu wspaniale, szczególnie w upalne lato.

Zosiu - i ja dokładnie tak robię, pod brzózkami przez całą długość działki mam rabatkę "skalniakowo-bylinową" i tam zostaje kołderka z brzozowych listków na zimę. Czyszczę je dopiero wiosną, a jesienią wygrabiam z trawnika.

Aniu - u mnie też już prawie pusto, w weekend wykopałem już dalie, bo w sobotę rano na samochodach nawet w środku miasta był szron.

Olu- ponieważ truskawki mają 2 lata, chciałem w tym roku je rozsadzić, podobno z dwuletnich najlepsze pędy. Niestety nie zdążyłem i zrobię to w przyszłym roku. Natomiast z powodu braku czasu w tym roku zamiast bawić się w ręczne obcinanie liści (ponad 70 krzaczków) to odpaliłem podkaszarkę i nią wyciąłem liście! i jedynie szybko sekatorkiem podciąłem wąsy :)

Marysiu - to teraz Ci się przyznam do czegoś bo nie chciałem Cię straszyć (a poza tym mi wyleciało), po zeszłej zimie gdy chwyciłem te grabie i zacząłem grabić na wiosnę okazało się, że... są pęknięte z jednej strony przy samym mocowaniu do trzonka! Myślę, że delikatnie uderzyłem nimi w coś twardego gdy były jeszcze zimne (małe kawałki śniegu jeszcze gdzieniegdzie leżały). Ale się nie poddałem.. naprawiałem je do lata.. przetrenowałem chyba z 5 rodzajów kleju i do plastiku, i jakieś dwuskładnikowe, i inne cuda. Ten plastik jest taki, że nic nie dawało efektu, w końcu kupiłem Poxilinę - taka dwuskładnikowa masa plastyczna, która po zastygnięciu jest twarda jak metal. Okazało się że bardzo łatwo wiążę się z metalem od trzonka, jak i z plastikiem od grabi. Co prawda nie można teraz zdjąć grabi z trzonka, ale... działają bardzo dobrze. I teraz do wygrabiania listków znowu są rewelacyjne.

Agnieszko - ciężko będzie ze zdjęciami, bo za dużo nie mam...
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Remiku - czyli jeśli moje ulubione grabie doznają kontuzji bądź urazu - to już wiem czym je można zreanimować ;:138
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dokładnie Marysiu. Po prostu oblepiłem tym całe "łączenie" i działa.

Kilka fotek, niestety już nic ciekawego nie ma:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i wykopane dalie:
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”