Domowy chleb
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Posty: 6698
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Śląsk
Re: Domowy chleb
and777 przepis na chlebek wiejski jest na poprzedniej stronie.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
BozenaX - Bożenko u mnie wychodzi sporo ciemniejsze ciasto - dlaczego taka różnica ?
Aha ... zmielone nasiona ostropestu moga mieć wpływ na to ...
chyba tak.
Cieszy mnie,że się udał. Planuję kiedyś nie dać w ogóle drożdzy choć tu jest naprawdę ociupinka bo wielkości 2 ziarenek grochu ale chlebowy miękisz wyjątkowo pulchny i bardzo smaczny więc może nie będę kombinować...
Aha ... zmielone nasiona ostropestu moga mieć wpływ na to ...

Cieszy mnie,że się udał. Planuję kiedyś nie dać w ogóle drożdzy choć tu jest naprawdę ociupinka bo wielkości 2 ziarenek grochu ale chlebowy miękisz wyjątkowo pulchny i bardzo smaczny więc może nie będę kombinować...
Re: Domowy chleb
Dziękuję, inny kształt chleba był i nie zauważyłem.GrazynaW pisze:and777 przepis na chlebek wiejski jest na poprzedniej stronie.
Pozdrawiam.
and777
- BozenaX
- 200p
- Posty: 267
- Od: 6 lut 2012, o 10:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka
Re: Domowy chleb
Mój chleb jest jaśniejszy ponieważ nie miałam mąki pszennej razowej i dałam tylko 650. Ale pozostałe składniki dokładnie jak w przepisie. Szczerze mówiąc też miałam zakusy aby zrobić go bez drożdży, ale pierwszy raz postanowiłam upiec w/g receptury. Piekłam na kamieniu który rozgrzewałam przez godzinę w 230 stopniach C. Pięknie "szedł" w górę. Smak wręcz doskonały, przepyszny z każdym dodatkiem (ser, pomidor, szynka z własnej wędzarni, miód). Polecam wszystkim. Dzisiaj upiekłam foremkowe 50/50 (pszenica, żyto). Nie kupujemy chleba i bułek. Bożena
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Bożenko dzięki za wyjaśnienie bo już myślałam, że coś pokręciłam w przepisie i nawet go sprawdziłam ale po napisaniu postu do Ciebie ... szyba jestem co ? ...
Jeszcze nie dojrzałam do kamienia, formowania bochenka i wyrastania w koszyku choć piekę chleb od 2 lat ...
Moje chlebki wyrastają w foremkach z blaszki ( keksówkach) i w nich piekę.
Mam ogromna prośbę - potrzebny mi przepis ( sprawdzony) na chleb z dodatkiem mąki z kaszy gryczanej.
Może ktoś taki piecze ?

Jeszcze nie dojrzałam do kamienia, formowania bochenka i wyrastania w koszyku choć piekę chleb od 2 lat ...
Moje chlebki wyrastają w foremkach z blaszki ( keksówkach) i w nich piekę.
Mam ogromna prośbę - potrzebny mi przepis ( sprawdzony) na chleb z dodatkiem mąki z kaszy gryczanej.
Może ktoś taki piecze ?
Re: Domowy chleb
Ja dodawałem do mąki pszennej zmielone ziarno gryki z łuskami, ok.100gram. W smaku lekko gorzkawy chleb wychodził.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Witam.Obserwuję ten wątek od niedawna chociaż chleb domowy piekę od czasu do czasu już kilka lat.
Czy masz na myśli okrywy nasienne?Pzecież one są prawie niezniszczalne,jak można je zemleć?and777 pisze:Ja dodawałem do mąki pszennej zmielone ziarno gryki z łuskami,
Re: Domowy chleb
Całe nasiona gryki rozdrabniałem w termomiksie.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Czyli jak rozumiem kupiłeś kaszę w sklepie.Napisałeś że mieliłeś z łuskami i to mnie zaciekawiło bo łuski czyli okrywa nasienna w kolorze brunatnym jest nie jadalna i trudna do zniszczenia dlatego np.stosuje się ją do napełniania materacy a Japończycy robią z niej te klocki pod głowę do spania.I jeszcze jedno ,w handlu jest kasza gryczana prażona,do chleba lepiej stosować kaszę nie paloną,zieloną do kupienia na targu lub bazarku.Nie ma tego charakterystycznego smaku.
kasza naturalna nie palona


Re: Domowy chleb
Rozdrabniam całe nasiona gryki a nie kasze gryczaną, podobnie całe nasiona prosa rozdrabniam i służą jako dodatek do mąki orkiszowej.
Z nasionami nie mam problemu bo z moich plantacji pochodzą uprawiane bez nawozów.
Poszukuję małego urządzenia do obróbki prosa, chce z moich nasion kasze jaglaną zrobić.
Dawno temu były takie małe samoróbki do obrabiania prosa ale zaginęły po wejściu nowoczesnych maszyn.
Z nasionami nie mam problemu bo z moich plantacji pochodzą uprawiane bez nawozów.
Poszukuję małego urządzenia do obróbki prosa, chce z moich nasion kasze jaglaną zrobić.
Dawno temu były takie małe samoróbki do obrabiania prosa ale zaginęły po wejściu nowoczesnych maszyn.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 11334
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Pionki pow.radomski
Re: Domowy chleb
Kaszę jaglaną można kupić u mnie na bazarku bez problemu,chyba że masz proso z własnych zasiewów.Kaszę kiedyś produkowano w takich żarnach z regulowanym odstępem kamieni .
Re: Domowy chleb
Upiekłam chałkę z dodatkiem dyni z przepisu Marthy Stewart, pyszota i piękny kolor miękiszu
Następne będą dyniowe brioszki, bo jutro mam więcej czasu.

Następne będą dyniowe brioszki, bo jutro mam więcej czasu.
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Izo aż Ci zazdroszczę bo ja nadal nie mam czasu.
Rozumiem, że zamiast brioszek zrobiłaś chałkę ale przepis identyczny ?
czy musi być dynia pieczona ?
Pytam bo mam w słoikach dość gęsty mus dyniowy neutralny ( czyli baza do czego się chce) i taki byłby bez roboty.
Rozumiem, że zamiast brioszek zrobiłaś chałkę ale przepis identyczny ?
czy musi być dynia pieczona ?
Pytam bo mam w słoikach dość gęsty mus dyniowy neutralny ( czyli baza do czego się chce) i taki byłby bez roboty.
Re: Domowy chleb
http://www.marthastewart.com/313127/pumpkin-challah tu jest przepis na chałkę, do niego potrzebny jest mus z dyni, może być ze słoika.
A tak przy okazji, byłam dzisiaj w Tesco i wreszcie kupiłam sobie formę do popovers za całe 3 zł
czekałam na nią rok (!)
A tak przy okazji, byłam dzisiaj w Tesco i wreszcie kupiłam sobie formę do popovers za całe 3 zł

Re: Domowy chleb
Mam z własnych zasiewów proso.kaLo pisze:Kaszę jaglaną można kupić u mnie na bazarku bez problemu,chyba że masz proso z własnych zasiewów.Kaszę kiedyś produkowano w takich żarnach z regulowanym odstępem kamieni .
Właśnie takie żarna z regulowanym odstępem kamieni poszukuje.
Pozdrawiam
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość
and777
Myśl stwarza doświadczenie i rzeczywistość