Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.5

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.5

Post »

Zakątek mały - nazwałbym go eksperymentalny - po 2 nasionka z odmiany na próbę- no chyba ,że sąsiad udostępni mi swoje nieużytki , lub pozwolę dyniom rosnąć poza siatkę na sąsiedzkie a później podzielimy się jak coś obrodzi :tan
Pozdrawiam - Krzysztof
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13

Post »

A co myślicie o Amazonce?Miałem ją kilka lat temu i byłem zadowolony.Też mało kto poleca Muscat de provence a wg .mnie jest smaczniejsza niż Hokkaido.
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p
Od: 11 lut 2013, o 18:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z moich obserwacji z tego roku zauważyłam, że dynie te rasowe które wysiałam w tym roku zajmują mniej miejsca niż te zwyczajne które siałam wcześniej.Może to i rok był ciężki najpierw mokro i zimno potem sucho i gorąco.Wcześniej nie mogłam wejść w dynie teraz były puste przestrzenie.Na przyszły rok posadzę je gęściej .Będzie ich jeszcze więcej. A może się mylę. :?: jakie są Wasze spostrzeżenia.

Jeszcze pytanie a dynie makaronową jaką polecacie mam ochotę jeszcze kupić jej nasionka.
Arnika2
200p
200p
Od: 11 mar 2013, o 20:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Siałam dynię makaronową Pyza/ nasiona z Ożarowa Mazowieckiego/. Jestem zadowolona: ładnie rosła i smakuje mi i mojej rodzinie ;:3 . Wadą było słabe kiełkowanie nasion,prawie połowa nie wykiełkowała. :?
Nie siła, lecz wytrwałość czyni wielkie rzeczy./Samuel Johnson/
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

kaLo pisze:mało kto poleca Muscat de provence a wg .mnie jest smaczniejsza niż Hokkaido.
Ja też lubię tę odmianę, myślę ,że problemem jest jej wielkość ; po prostu jest za duża jak na jeden raz 8-)
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

A ja polecam muscate de provence, za wielkość właśnie :D Ale są też (tzn. mam) i średnie. Konkretna dynia i konkretny miąższ, niektóre mają po 2-4 cm miąższu a ta ma od 10cm. Przy robieniu zupki puszcza dużo wody, więc żeby była gęściejsza przez blenderowaniem musiałam zawsze odlać trochę wywaru. Kolorek ma też super - taki pomarańczowy- wręcz marchewkowy :D
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2011, o 17:33

Post »

Ja zrezygnowałam z uprawy dyń Muscat de Provence i Lunga di Napoli z kilku powodów.

Są późne, rosną wielkie ok. 15kg i trudno na raz taką dynię zagospodarować, a jak zacznie się psuć to traci się większą ilość plonu. Co do smaku, to raczej jest nijaki, miąższ jest bardzo wodnisty, to dynia dobra na zupy i soki, ale do placków, klusek, puree, wypieków się nie nadaje.

Gusta są różne i mamy różne potrzeby, dobrze jest samemu wypróbować czy dana odmiana nam odpowiada, czy nie. Najlepiej uprawiać różne dynie do różnych celów.

W tym roku po raz pierwszy posiałam, również włoską, Marina di Chioggia, jestem ciekawa jaka będzie.
marylamed
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2011, o 08:22

Post »

kaLo pisze:A co myślicie o Amazonce?Miałem ją kilka lat temu i byłem zadowolony.Też mało kto poleca Muscat de provence a wg .mnie jest smaczniejsza niż Hokkaido.
Bardzo polecam Muscat de Provence ,wedlug mnie wcale nie jest wodnista,wręcz odwrotnie,dobra do wszystkich możliwych potraw.Cztery lata temu wzięłam sobie 3 nasiona z Carrefour'a [taka mała kradzież] kosztowała 11 zł za kg! Od tej pory co roku sieję jej potomstwo,pięknie powtarza cechy.Owszem póżno owocuje,jak wszystkie piżmowe,ale warto.Dla mnie istnieć mogą tylko piżmowe reszta blada i wodnista.Buttercup pycha,też dużo miąższu i kolor,tylko kroić trzeba z pomocą młotka.pozdrawiam

ane: Pt 18 paź 2013 10:25

poprawia się w Polsce 'kultura dyniowa'' ostatnio byłam na bazarku przy Sadyba Best Mall [ Warszawa] jaie zdziwienie -. masa piżmowych M de Prov. hokkaido, nawet butternuty. 5 lat można było tylko pomarzyć.

200p
200p

Post »

Marylamed a jakie ceny ?A co do smaków każdy musi dopasować dla siebie .Ja zagustowałam właśnie w tych słodkich i suchych ,po latach jedzenia tych wodnistych :wink:
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Do grupy dyń piżmowych należą Muscat de Provence, Lunga di Napoli, Butternut.
Z grupy dyń olbrzymich wymienione ostatnio Hokkaido, Buttercup.

Starajmy się operować konkretnymi nazwami odmian, które nam smakują, bądź nie, bo wtedy czytający mogą się więcej dowiedzieć.

Ja nie mogę siebie zaliczyć do stronnictwa dyń piżmowych ani do drugiego obozu stronników dyń olbrzymich, bo mam swoich faworytów w obu grupach :D

Zwróciłam uwagę, że ceny dyń ostatnio bardzo wzrosły, Hokkaido ok. 7zł, na bazarku w zależności od odmiany od 3 zł w górę.
marylamed
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sie 2011, o 08:22

Post »

MalgosiaR pisze:Marylamed a jakie ceny ?A co do smaków każdy musi dopasować dla siebie .Ja zagustowałam właśnie w tych słodkich i suchych ,po latach jedzenia tych wodnistych :wink:
Muscat de Prov na moim bazarku 4 zł,moim zdaniem wcale nie wodnista, nie znam się na klasyfikacji dyń ,ale wymieniłam te ,które są kasztanowo-orzechowe w smaku.Np buttercup cudo! Gdzieś przeczytałam ,że piżmowe poznaje sie po tym ,że szypułka w miejscu łączenia z dynią rozszera się i to mi pasuje.
maria
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Marina di Chioggia bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Po pierwsze jest zwarta, wychodzą z niej fantastycznie "kopytka", nawet bez ziemniaków i jajek, po drugie- smak po upieczeniu jest bajeczny :D
Wczoraj dobrałam się do pierwszej "Sibley". Po upieczeniu bardzo oklapła, chyba zawierała dużo wody. Raczej nie do chrupania, ale jako składnik potrawki- danie po dodaniu jej robi się jedwabiste i przyjemnie zagęszczone. Ciekawostka: moje psy, które dynie mają w głębokim poważaniu, oszalały po otwarciu piekarnika. Ponieważ "Sibley" była spora i potrzebowałam tylko połówki, dałam im drugą i wrąbały ją, jakby to było mięso, wylizując michy ;:oj ;:oj
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To świetnie, takie dynie lubię. Kiedyś w wątku Frant opisywał zalety tej odmiany. Niedługo sama się przekonam ;:36 ;:36 ;:36

Ja upiekłam Jumbo Pink Banana i na razie średnio, dużo płynu, tak jak u Ciebie w Sibley ale dam jej jeszcze szansę, bo może lepiej dojrzała będzie lepsza.

Moje psiaki też uwielbiają dynię, na surowo, upieczoną, nawet skórki ;:136
Awatar użytkownika
MalgosiaR
200p
200p

Post »

No i moja lista na przyszły rok robi się coraz dłuższa ;:oj
Pola pod dynie mogę mieć sporo ,ale kto to oplewi ?Wiadomo ja :(
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07

Post »

A Lunga di Napoli :?: . Bo porosły mi wielkie (największa 12,4 kg. - ledwo ją wtachałam do bagażnika). Czy można ją zacząć konsumować, bo ta najstarsza nie żółknie, tylko skórka dostała takiego szarawego nalotu. Jak ją przyrządzić :?: . I jak w smaku na surowo :?:
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”