Wiejsko-miejski kogel-mogel

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel

Post »

Ewuniu czy ty już otwarłaś ptasią stołówkę?
Zdjęcia boskie ;:138
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

:wit Ewciu.
Wspaniałe obserwacje przyrodniczo jesienne poczyniłaś ;:138
kanapl pisze:maika napisał(a):
Kocica kunę zadusiła?

Na moje oko to chyba łaska jest....Kto ma rację?

Oj tam, oj tam, kłócić się nie będziemy przecież ;:168. W moim atlasie zwierząt gronostaj i łasica wygląda tak:
Obrazek

Tchórz tak:
Obrazek

Kuna tak:
Obrazek

Teraz to mi na tchórza najbardziej to zwierzątko pasuje :shock: , Ewuś przepraszam, jak coś to napisz to usunę zdjęcia.
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Dla Pani Kotowej należy się porządny smakołyk za waleczność, takie coś(jak wał tak zwał liczy się efekt końcowy) pokonać to fiu fiu. ;:433
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Ewo...jesień już u Ciebie na całego....podobnie i u mnie,nawet wysprzątałam ....i łyso teraz mam ;:202
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Witajcie kochani,
od 3 dni robię za stację meteo, boli mnie głowa , na wiatr! Zawsze.

Jonatanko bladego pojęcia nie mam, jaka to odmiana truskawek. Mnie generalnie dokarmianie ptaszków nie bardzo wychodzi. Mam karmiki z ziarnami wiszące na drewutni i w zeszłym roku powiesiłam również woreczki ze słoninką. Słoninkę pożarł kot sąsiadki a ziarna z karmików zjadły myszy! Wiem na pewno,bo widziałam na własne oczy. A Pani Kotowa ,za łasicę dostała reprymendę,wszak łasica też na myszy poluje. Ona wyeliminowała konkurencję,która mnie absolutnie nie przeszkadzała! A to w końcu ja jestem "szefową"! :D

Aniu sweetydziękuję. Ty masz czas latem i polujesz na inne stworzenia. Ja również cierpię na chroniczny brak czasu. Mam tyle we łbie,że się to wszystko pomieścić w ramach czasowych nijak nie może. Może na emeryturze ... jak z głodu nie zemrę albo z zimna zimą ... ;:192

Małgosiu slotys wzrok Cię nie myli,krzewuszki jeszcze kwitną. Moja odmiana to " Eva Rathke". 5 lat temu zasadzone trzy patyki na krzyż,dzisiaj mają 1,5 m wysokości i podobnie na szerokość.

kanapl łasica,łasica co zostało potwierdzone przez specjalnie zebraną komisję, w realu. :)

Aniu anym ja tam boso biegać mogę,grunt to czapka i szalik. A w domu syrop bądź nalewka z kwiatów bzu czarnego- zależy czy będę jeszcze samochód prowadzić czy już nie :) A okazuje się,że syrop latem, prosto z lodóweczki gasi również pragnienie.

MaGorzatko ok,to jesteśmy umówione. Obiecałaś mi też pomidorki,pamiętam i się zgłoszę. A wymyśliłam sobie na wiosnę wycieczkę do Hortulusa,chcę zabrać mamę. Mogę Cię po drodze zgarnąć,jeśli miałabyś ochotę ... ale to jeszcze czas ...

Grażynko gracha dziękuję ,miło mi. Dużo roślin mam od moich rodziców z działki, dużo dostałam na tzw. parapetówkę (parapetówki odbyły się 3,w istocie),co było tzw. wejściówką :wink: Mycia okien też sobie nie zazdroszczę i podłogi,podłogi też mam sporo.

Agnieszko aage one sobie same otworzyły :) ja im tylko troszkę przeszkadzałam.

Elu to łasica była, piękna lekcja przeglądowa :D

Grażynko rosa ano jesień już, i dobrze, w końcu chałupę wysprzątam, przeczytam zaległości,na które nie było czasu latem.Na szafce nocnej leży 9 zaległości,tzn. te najpilniejsze :wink: Ja w ogrodzie nie bardzo sprzątam jesienią, tylko liście z trawnika zagrabiam,części naziemne bylin zostawiam i sprzątam wiosną.

Idę pobuszować,bo godzinę temu wstałam. Musiałam odespać popołudniowy ból głowy.Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Dzisiejszy dzień poświęcam na domowe zieleninki, tzn. ostatnie, czyli trzecie podlewanie Actelikiem - na ziemiórki, muszę przyznać,że po drugim podlaniu już nie widziałam ani jednej muszki. Przemyję domowym liście ,bo zakurzone. Pokroiłam kapustę na surówkę - też zielona,więc wymieniam :wink: I kąpiel storczykom. Muszę w tym miejscu prosić,żeby jakoś strasznie mojej hodowli nie krytykować,ja zdaję sobie sprawę,że nie wyglądają zdrowo, ale rosną i kwitną już regularnie i coraz więcej ( od kiedy w zeszłym roku dostały pd-zach. wystawę,bo na wsch. nie chciały kwitnąć wcale) Niektóre mają po 2-3 pędy. Dostały inna wystawę i 0 mojej uwagi,widzę je codziennie ,ale nie oglądam i kwitną! ;:216

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

tak wyglądają dzisiaj,a tak wyglądały 13.06.2013

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Storczyki i Cambrie oczywiście.
Pozdrawiam-Ewa
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Storczyki się moczą

Obrazek

a ja gotuję zupkę z gąsek zielonek i siwych, a w różowym pojemniku podgrzybki czekają ,żeby je przesmażyć z cebulką i zapakować do zamrażalnika :D

Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
gracha
1000p
1000p
Od: 23 maja 2012, o 21:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ciekawy sposób na zamrażanie podgrzybków, odmrażasz zimą i jeszcze raz przesmażasz ;:88 Pytam bo ja zamrażam tylko obgotowane :wit
Pozdrawiam Gracha
Mój Raj cz.5
Moje wątki
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

constancjo chcesz na wiosnę takie wiadro z żółciuteńką ,mazistą gliną?
Moja Droga..... nie drażnij jeża! Wiesz co ja mogę sobie zrobić z jednym wiaderkiam??? :twisted:
Zapraszam z wywrotką. ;:173 W drodze powrotnej zabierzesz żółciutki, ziarnisty piaseczek. ;:204

Kota masz walecznego i medal z kiełbasy mu się należy. ;:303 Storczyków nie będę chwaliła, bo rozchoruję się jeszcze bardziej.
Gąsek nie zbieram, bo mi po nich plomby z zębów wypadają. ;:306
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Ewuniu mnie storczykowate nie lubią to po pierwsze, nie mam dla nich odpowiedniego miejsca w stanie spoczynku to po drugie....a po trzecie mój kot zweryfikował ich obecność w moim domu...pozbyłam się i już.
Awatar użytkownika
slotys
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2012, o 09:53

Post »

Ewciu masz piękną kolekcję storczyków. Uwielbiam je za ich piękne kwiaty. Moja mała kolekcja liczy 7 szt.
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

Grażynko zamrażam podsmażone na maśle z cebulką. A później,znaczy zimą, rozmrażam je na patelni,dodaję śmietanę i już! Postanowiłam być leniwa tylko czasem i co mam zrobić jutro robię dzisiaj, na tej mniej więcej zasadzie :wink:

constancjo
constancja pisze:Wiesz co ja mogę sobie zrobić z jednym wiaderkiam???
lepszy rydz niż nic :D
Zdziwiłabyś się ... mój kot nie jada kiełbasy! Znaczy widać ,co się w niej znajduje. Psy pożrą wszystko, wychłepczą kwaśną śmietanę, kot nie ruszy-tylko świeże.
Storczyków nie darzę absolutnie żadnym uczuciem,owszem piękne są jak kwitną. Cieszę się,że znowu mają pędy i będą kwitły ,spojrzę na nie jak już kwiaty będą :)
Plomby wypadają po piasku nie po gąskach. ;:oj

aage ja też myślałam,że mnie nie lubią. Zmieniłam im miejsce i przestałam się nad nimi rozczulać, ot sposób. Kot podcina mi zębami tylko jukkę, storczyki za to stoją na schodach i mój rudy piesek często je wywraca,ale widać służy im to. :D

Małgosiu ja też nie mam ich dużo. 5 storczyków , 2 Cambrie i 1 Dendrobium. Nie zamierzam powiększać. Mam jeszcze inne kwiaty, które szczerze mówiąc,bardziej mnie cieszą. Wczoraj odkryłam ,że Fockea kwitnie! ;:138

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam-Ewa
MaGorzatka
Konto usunięte na prośbę.
Od: 20 sty 2011, o 17:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

terlica pisze:wymyśliłam sobie na wiosnę wycieczkę do Hortulusa,chcę zabrać mamę. Mogę Cię po drodze zgarnąć,jeśli miałabyś ochotę ... ale to jeszcze czas ...
Miałabym! Nie byłam tam jeszcze :)

Tymczasem melduję się - byłam u Maćka w ten weekend, grzecznościowo samochodem w obie strony się załapałam. Fajnie było :)
Młodzi o mnie dbali, poznałam ich współlokatora, a wszystkich ich razem ograłam w Osadników!
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p

Post »

No to ustalimy jakiś termin, jestem otwarta. Nie wiem kiedy najlepiej tam pojechać ... przełom maja/czerwiec? Zorientuj się ;:183
A "wałówę" zawiozłaś? :wink:

ps. bladego pojęcia nie mam co to Osadnicy. Masz jakieś doświadczenia w tym temacie? ;:216
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Pani Kotowa uznała , że żadne inne futro nie będzie jej łazić po posesji i na moment wzięła sprawy w swoje ręce według mnie bardzo dobrze.storczyki fajne kwiaty ale z nimi trzeba umieć posługiwać się .Miałam ich sporo swego czasu ale dałam sobie spokój.Bawiłam się cackałam i czasem efekt był marny.Nie na moje nerwy. ;:306 Ewunia życzę wytrwałości w pielęgnacji storczyków.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”