Apteka na działce i w domu cz. II

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Apteka na działce i w domu cz. II

Post »

Prześledziłam wątek Krysi i jestem pod wrażeniem wiedzy i pracowitości. Bo tylko wiedzieć to nie wszystko, ale samemu uprawiać, robić preparaty i je stosować w praktyce to mistrzostwo. Sama lubię ziółka, mam na ogródku parę (do tej pory myślałam, że sporo ;:306 ), korzystam też z doskonałego sklepu zielarskiego w moim mieście. Odpukać raczej zapobiegam, niż leczę.
Przy takim nazwisku ( a brzmi ono SABAT) nie miałam wyjścia i wypadało zająć się ziołami :;230
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p
Od: 11 gru 2009, o 20:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krysiu mam pytanie, posadziłam na działce miętę, nie wiem jaka bo ukopaną w innym ogródku działkowym. Jedna ma jasno zielone liście i słabszy aromat, a druga o jasno fioletowych kwiatach i mocniejszym aromacie. Pięknie się rozrosły i nagle przeczytałam w dziale roślin trujących, że mięta polej podobna do pieprzowej jest trująca (jeszcze jej nie piłam) i obecnie stosuje się tylko miętę pieprzową. Ja już nic z tego nie pojmuję dla mnie mięta to mięta, pewnie swoje obydwie mięty wyrwę i po mięcie z działki, a pozostaje tylko z apteki. Jak to jest.
Jaka pewność jaką sadzonkę kupię na targu na przykład.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
rosea
200p
200p
Od: 27 lut 2008, o 20:52

Post »

Wielkie dzięki za przepis na chlebek francuski. Mam nadzieję, że i mnie uda się tak wspaniale jak Tobie. :lol:
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

mirzan - Mirku tak , to prawda .
Iksja Chińska (Belamkanda Chinesis ) w czasie gdy zaczęłam ja uprawiać u siebie na działce była wielką nowością i niewiele można było znaleźć na temat jej uprawy i właściwości leczniczych . Głownie było wiadomo,że mozna korzystać ze świeżych liści.
W tym czasie potwierdzono wcześniejsze badania nowymi metodami, odkryto kolejne związki i zaczęto korzystać z nich na szerszą skalę.

Surowcem leczniczym jest kłącze, którego ekstrakt wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe i przeciwnowotworowe. Dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym i przeciwwolnorodnikowym ekstrakt z kłączy stanowi doskonały składnik preparatów używanych w kosmetyce i kosmetologii, zwłaszcza przeciwstarzeniowej, hamując m. in. oddziaływanie kolagenaz rozkładających włókna kolagenowe skóry.
Zawiera także spora ilość izoflawonów o aktywności fitoestrogennej poprawiającej stan skóry dojrzałej zwalniając proces dalszego, przyspieszonego starzenia.

Obrazek

Produkowana jest cała seria kosmetyków do skóry.
Wchodzi także w skład preparatu ziołowego ( sa tam m.i. róża stulistna, prawoślaz lekarski, płucnica lekarska, dzwonek lekarski, słonecznik zwyczajny, jeżówka purpurowa, drapacz lekarski ? bernardynek, grejpfrut, houtunia, bez czarny, belamkanda, wiciokrzew japoński, lukrecja, ślaz dziki, chinowiec itd ) o działaniu wzmacniającym i detoksykującym który ma za zadanie ograniczać ryzyko wystąpienia chorób wirusowych, grypy, przeziębienia, anginy, problemów z oddychaniem oraz naturalnie wzmacnia system immunologiczny przeciw mnożeniu wirusów, bakterii, mikrobów i pleśni w ciele. Znosi stany napięcia i depresji...
To by było tyle na temat tej pięknej byliny.
Zrobiłam z niej wyciąg na oleju i będę używać - dam znać o efektach ... :;230

Galicjanka - Gosiu w tamim razie witam kolejną osobę zainteresowana ziołami.
Nazwisko masz wspaniałe czyli początek Sabatu już mamy - trzeba działać dalej.
dziękuję za tyle miłych słów i serdecznie zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami i wiedzą. Ciekawa jestem jakie zioła uprawiasz ?

krysad71 - Krysiu bardzo trudno tak na odległość nie widząc liści i nie czując zapachu pomóc coś powiedzieć na temat Twych mięt.
Jest prosta i skuteczna zasada - dotyczy z nie tylko ziół ( np grzybów ) nie jesteś pewna, wyrzuć . Może nie zaszkodzi wypicie jednej filiżanki ale więcej ... :oops: a może i jedna będzie ta ostatnią tfu ....
Mam kilka odmian mięt i wiosną jeśli mi przypomnisz chętnie podzielę się nimi. Przecież to wystarczy jedno kłącze i za niedługi czas jest spora kępa.

Czytałam gdzieś niedawno,że mięty potrafią się między sobą krzyżować i dlatego czasami trudno określić odmianę.

rosea powodzenia i jakby cos było niezrozumiałe to pytaj - chętnie odpowiem.
Obiecany przepis w najbliższym czasie bo teraz mam inne ważniejsze sprawy.
Awatar użytkownika
Galicjanka
100p
100p
Od: 16 wrz 2013, o 14:11

Post »

Uprawiam te zwykłe: miętę, szałwię, melisę, tymianek, lawendę, lebiodkę, mam też jeżówkę (ale używam nalewek z apteki), pokrzywę też używałam tylko na nawóz. Bez czarny zbieram daleko za miastem i z takiego robię sok. Czytałam, że liście żyworódki muszą mieć conajmniej rok na przetwarzanie, czy to prawda? Mam kilka doniczek ale jest młodziutka, tak łatwo sie rozmnaża, że szkoda nie robić sadzonek.
Pozdrawiam Gosia
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Krysiu, bardzo dziękuję za odpowiedź. Skoro są mięty trujące, a dobrze, że o tym przeczytałam, to nic innego jak tylko usunąć pochodzące z niepewnego źródła. Nigdy o tym wcześniej nie czytałam, jakoś ludzie mało dyskursują o ziołach. A przecież takie ostrzeżenia jak przysłowia powinny być powtarzane.
Mam też do usunięcia z działki cisy, nie zaryzykuję mając malutkie wnusie. Ich cudne jagody mogą kusić.
Pozdrawiam Krystyna
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Ixia ma bulwki,Belamcanda i bardzo do niej podobna, Padrancanda, mają kłącza. To nie jest
ta sama roślina, co mnie bardzo cieszy,bo belamkanda łatwiejsza w uprawie,i łatwo dostępna.
Mnoży się z nasion.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu z listy widać,że sporo tego uprawiasz tyle,że nie z wszystkiego korzystasz a szkoda.
Jeżówka juz w drugim roku uprawy nadaje sie do pozyskania liści do nalewki - ma ciut szersze działanie niż z kłączy. Kłącze będę przerabiać dopiero w tym roku.

Pokrzywę warto suszyć, w maju pić jako herbatkę ( pisałam o tym wielokrotnie) a ostatniej wiosny po raz pierwszy zrobiłam sok z pokrzywy i jestem bardzo zadowolona - opis na stronie 6 tego watku. bardzo wygodny w użyciu i w nastepnym sezonie będzie tego więcej.

Krysiu dobra decyzja. Co do cisów to zależy jakie masz i czy faktycznie dziecko jest w stanie sięgnąć po niego. W parkach, na skwerach w mieście i w wielu innych miejscach rosną cisy bo pieknie wygladaja ale nie słyszy się o zatruciach . Mysle ,że to odpowiedzialność rodziców i edukacja dzieci od najmłodszych lat - to rozumne istotki i szybko łapią co im wolno a czego nie.
Pomyśl i zdecyduj - ile cis ma lat bo chyba wiesz, że na niektóre drzewa i krzewy trzeba mieć zgodę ?

Mirku czemu przy okazji Iksji chińskiej przypomniała Ci sie cebulowa Ixia ?
Inna nazwa, inny kwiat stąd moje zdziwienie ...
mirzan
---

Post »

Bo iksja to iksja,a belamkanda to belamkanda. Irys to irys,anie lilia babcina. To chyba handlarze
z aukcji pomieszali nazwy,i uznali,że kot to synonim psa.
Zaskakująco pożyteczna roślina.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Byłam u larygologa - ponoc jak to Pani dr powiedziała mam alergie - alergolog wykluczył, ale larygolog zapewnia, że na cos na pewno jest uczulenie - widzi jak patrzy do gardła. To nic, ze miałm testy, moze mam alergię na życie, na cos na pewno.....
Awatar użytkownika
krysad71
1000p
1000p

Post »

Tak Krysiu, przepisy o wycinkach znam (do 10 lat obecnie nie potrzeba pozwolenia), moje to dopiero maleństwa, ale już mają owocki. Obrywałam je w tym roku jak tylko dostrzegłam zielone. Posadziłam troszkę w niefortunnym miejscu przy poziomkach. Gdybym je planowała na wysokie drzewa, to pewnie podcinałabym, ale działkę mam dosyć cienistą, więc miały być nisko cięte.
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

mirzan pisze:Krysiu,moje kombinacje nie są bezpodstawne.Wiśniewski,terapeuta,może też lekarz,napisał ksiażkę, Odkryłem tajemnicę raka. Stosuje do leczenia ziołowe mieszanki,właśnie
w postaci wina. Nie pamiętam,czy zioła zalane winem,czy też fermentowane,ale wspominał
o dwóch rozpuszczalnikach.
Owoce róży, jarzębiny, zasypane cukrem,puszczają sok,ale nie ma on żadnego aromatu.
Dopiero po dodaniu alkoholu,pojawia się w nastawie zapach.
Mirku witaj po dłuższej przerwie ale po sezonie musiałam troszkę odpocząć więc wypady na forum były raczej tylko spacerami po ogrodach :D .
Nawet w działkowym wątku tez niewiele piszę ale mam nadzieję,że po świętach coś ruszy...
Mieszanki ziołowe i ja stosuję też na winie ale dodaję do tego miód pszczeli a ostatnio miód ( syrop ) mniszkowy i dolewam troszkę spirytusu dla wzmocnienia i pewności - coby się nie popsuło.

Ostatnio "odgrzebałam " stara metodę nośnika w fitoterapii czyli ocet winny - czy stosowałeś do czegokolwiek ?
W ostatnich latach robiłam tylko ocet jabłkowy do określonej kuracji i do płukania włosów.
W tej chwili mam prawie gotowy ( klaruje się) ocet winny z białych winogron.
Trochę za mało nastawiłam bo chcę zrobić na nich zioła o działaniu immunostymulującym i wygaszającym autoagresję. Zioła "wsadowe " mam i wiem, że można tez na spożywczym ale ja wolę winne.
Można też fermentować same zioła i od razu będzie określony ocet lub w mieszance owoce + określone zioła.
mirzan
---

Post »

Ocet winny piła moja żona i córka. Nie lubię octu,wolę wino. Robiłem z mniszka,jeżówki,
wierzbownicy, jak widać żadne nie było trujące,a czy na cokolwiek pomogło,nie wiem.
Awatar użytkownika
Orania
500p
500p
Od: 23 sty 2008, o 02:51

Post »

Christinkrysiu! Człowiek nigdy nie wie, co go spotka! A tu nagle Christinkrysia!!
Zawsze miałam "miętę" do ziół ale też nigdy nie wystarczało czasu na pogłębienie wiedzy związanej z ziołolecznictwem. Na szczęście są tacy ludzie jak Ty - można się od Ciebie wiele nauczyć! Dzięki, że się pojawiłaś! Pozdrawiam! :)
Ogród nad Oranią
Z miłością do Ogrodu - Orania
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37

Post »

Krysiu ;:168 napisz jak się robi ocet winny proszę. ;:196 ;:196
ODPOWIEDZ