Moritiusowe kaktusy i sukulenty, część 2

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty, część 2

Post »

Piekny Epi a E. subdenudata wprost rewelacyjny.
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 12:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Akwelan_2009 pisze:kwiat o tak długiej szypułce i bardzo dużymi płatkami korony ;:oj , trochę "waży". Nie jest w stanie "przeważyć" i nie wywrócić doniczkę w której rośnie - doniczka wygląda na rozmiar 6x6x6 cm ? Dodatkowo kwiat znacznie odchylony od pionu. Pięknie to wygląda ;:63 .
Tak, to szóstka. Co prawda kwiat nie przeważał, ale spód doniczki po przeciwległej stronie do kwiatu stał bardzo niestabilnie - lekkie potrącenie wywołałoby przewrócenie się (gdyby kwiat nie opierał się o E. multiplex widoczną na zdjęciu).
onectica pisze:To Ty masz takie puste parapety?? :shock:
;)
Tak, bo dla lobiwii, kundelków chamaecereus i rebucji jest za ciemno i stoją na zewnątrz, a jako że jest to większa część mojej kolekcji to parapet opustoszał :D. Stoją tam tylko dwa gymnolki, pereskia, M. marksiana i echinopsis. I chyba jakieś opuncjowe chwasty, których chcę się pozbyć ;).
leszek2 pisze:Echinopsis,ładnie kwitnie tylko szkoda,że tak krótko ;:108
Nadzieja pisze:Piekny Epi a E. subdenudata wprost rewelacyjny.
Dzięki wam wszystkim za odwiedziny i miłe słowa.

Swoją drogą już widać, że owoc się zawiązuje - zarówno na epi jak i na echinopsis ;:333.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś tam się jeszcze u mnie dzieje (ostatnio mam trochę problemów z Internetem, przez co dopiero dzisiaj mogę coś więcej zrobić, np pokazać trochę fotek :wink:)

Owoc krzyżowania - AK-M002 (Epicactus 'Deutsche Kaiserin' x Echinopsis multiplex). Ktoś tutaj na forum miał doświadczenie z krzyżowaniem epi - ile dojrzewa taki owoc?
Obrazek

AK-M003 (Echinopsis subdenudata x E. eyriesii)
Obrazek

Trochę zaległych nowości
Mediolobivia steinmannii v. cincinnata WR 300
Obrazek

M. haagei v. orurensis FR 339
Obrazek

Aylostera heliosa
Obrazek

M. atrovirens v. haefneriana
Obrazek

Mediolobivia atrovirens v. bruneoradicata FR 1109
Obrazek

A. heliosa v. nova
Obrazek

A. heliosa v. cajasensis
Obrazek

I te ostatnie
Chamaecereus hybrid C256 (i prawdopodobnie owoc)
Obrazek
Ma kwitnąć tak:
Obrazek
Autor: muddyliz

Lobivia hybrid L31
Obrazek
Ma kwitnąć tak:
Obrazek

Lobivia hybrid L155
Obrazek
Ma kwitnąć tak:
Obrazek
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
honorka22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 maja 2013, o 16:36
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Śliczne nowości ;:333
Bez kwiatów wyglądają niepozornie, ale z nimi to zdecydowanie biją po oczach ;:108
Pozdrawiam, Honorata :)

Kłujaki - Honorka22
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2009, o 11:37

Post »

Ok, wykopuję wątek z czeluści :lol: Pochwal się jak wygląda obecnie szczepiona hybryda Chamaecereus. Spodziewam się dużego progresu jak na 2 miesiące wegetacji :wink:
Kaktusy: cz.1, cz.2, cz.3, cz.4
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Dzięki, Artur, że "wykopałeś" ten wątek, bo strasznie tu dużo ciekawych rzeczy.
Czy Szanownego Autora lub inne osoby równie zorientowane w różnego rodzaju 'osobnikach" mogłabym prosić o rzut okiem na jednego mojego osobnika? Jest u mnie na ostatnim kwiatku C.capitella. Kwiatek był maksymalnie pięciomilimetrowy, a tego gościa zobaczyliśmy dopiero po zrobieniu zdjęcia. Musiał mieć ze dwa milimetry, nie więcej, więc nasze stare oczy nawet nie mogły wiedzieć, że tam siedzi.
Taka ciekawostka "floro/faunowa".
A wątek będę oglądać na bieżąco ;:333
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Ok, wykopuję wątek z czeluści :lol: Pochwal się jak wygląda obecnie szczepiona hybryda Chamaecereus. Spodziewam się dużego progresu jak na 2 miesiące wegetacji :wink:
To sowie wykopuj, jak na razie w Rzeszowie siedzę, nie chce mi się stąd jechać do domu tylko po to, żeby fotkę cyknąć :lol:.
W czwartek do południa mam wykłady i potem mi się weekend zaczyna i wtedy zjeżdżam do domu, wtedy jakaś fotka albo dwie (jak mi się będzie chciało) :wink:.
piasek pustyni pisze:Czy Szanownego Autora lub inne osoby równie zorientowane w różnego rodzaju 'osobnikach" mogłabym prosić o rzut okiem na jednego mojego osobnika? Jest u mnie na ostatnim kwiatku C.capitella. Kwiatek był maksymalnie pięciomilimetrowy, a tego gościa zobaczyliśmy dopiero po zrobieniu zdjęcia
Jak dla mnie fotka za mała, źle na niej tego osobnika widać.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję za zerknięcie. Niestety, inaczej nie dało się tego zrobić - próbowaliśmy nawet teleobiektywem, ale widocznie aż takim powiększeniom nasz sprzęt nie podołał. Dziękuję za zainteresowanie! ;:180
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
czarny
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2009, o 21:15

Post »

Co do mediolobiwek z poprzedniej strony to WR 300 to Mediolobivia steinmannii v. cincinnata. Ostatnio jacyś naukowcy z tendencją do łączenia/'upraszczania' wrzuca całe steinmannii do pygmaea, ale moim zdaniem to bezsensowne nadużycie. A brachyantha to inna roślinka - podobna, ale z tendencją do bardzo mocnego krzewienia się i drobniutkich główek. FR 339 M. haagei v. orurensis, FR 1109 M. brunneoradicata (lub atrovirens v. bruneoradicata), no i atrovirens nie atrovirensis ;)
Moje wątki: najstarszy, stary, nowy
Albumy: Mediolobivia, Aylostera
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze:Dziękuję za zerknięcie. Niestety, inaczej nie dało się tego zrobić - próbowaliśmy nawet teleobiektywem, ale widocznie aż takim powiększeniom nasz sprzęt nie podołał. Dziękuję za zainteresowanie! ;:180
Podejrzewam, że w rzeczywistości to zdjęcie jest większe, tylko fotosik zmniejsza fotki dość znacznie. Dlatego wrzucam fotki na imageshack, przynajmniej da się je powiększyć klikając w miniaturkę.
czarny pisze:Co do mediolobiwek z poprzedniej strony to WR 300 to Mediolobivia steinmannii v. cincinnata. Ostatnio jacyś naukowcy z tendencją do łączenia/'upraszczania' wrzuca całe steinmannii do pygmaea, ale moim zdaniem to bezsensowne nadużycie. A brachyantha to inna roślinka - podobna, ale z tendencją do bardzo mocnego krzewienia się i drobniutkich główek. FR 339 M. haagei v. orurensis, FR 1109 M. brunneoradicata (lub atrovirens v. bruneoradicata), no i atrovirens nie atrovirensis ;)
Dzięki, dzięki i dzięki - podpiszę je sobie odpowiednio :wink:.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze:
piasek pustyni pisze:Dziękuję za zerknięcie. Niestety, inaczej nie dało się tego zrobić - próbowaliśmy nawet teleobiektywem, ale widocznie aż takim powiększeniom nasz sprzęt nie podołał. Dziękuję za zainteresowanie! ;:180
Podejrzewam, że w rzeczywistości to zdjęcie jest większe, tylko fotosik zmniejsza fotki dość znacznie. Dlatego wrzucam fotki na imageshack, przynajmniej da się je powiększyć klikając w miniaturkę.
No tak, tylko ja nie używam fotosika, tylko korzystam z własnego serwera, także wstawiliśmy najbardziej optymalne zdjęcie, jakie dało się zrobić. I najbardziej ostre :| Skubaniec miał najwyżej dwa milimetry, i się ruszał, to naprawdę się udało aż i tylko tyle ;:185
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

moritius pisze:To sowie wykopuj, jak na razie w Rzeszowie siedzę, nie chce mi się stąd jechać do domu tylko po to, żeby fotkę cyknąć :lol:. W czwartek do południa mam wykłady i potem mi się weekend zaczyna i wtedy zjeżdżam do domu, wtedy jakaś fotka albo dwie (jak mi się będzie chciało) :wink:
Mhm, znaczy się osiągnąłeś już level student-słoik :wink: Wiesz, dla mnie możesz w ogóle nie wrzucać fotek aż do następnego sezonu :lol: Tak z czystej ciekawości -w tym całym Rzeszowie nie masz warunków dla kaktusów (słoneczny parapet/balkon)?
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
moritius
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Artur89 pisze:Mhm, znaczy się osiągnąłeś już level student-słoik :wink:
Taa, niedawno. A pierwszy kolos już na półmetku, jeszcze się dobrze rok nie zaczął :lol:
Wiesz, dla mnie możesz w ogóle nie wrzucać fotek aż do następnego sezonu :lol:
Da się zrobić :wink:.
Tak z czystej ciekawości -w tym całym Rzeszowie nie masz warunków dla kaktusów (słoneczny parapet/balkon)?
Mam północne (lub północno-zachodnie, teraz nie mam pewności) okno, także odpada wszystko, co nie jest grudnikiem/wielkanocnikiem/jakimś sałaciastym, niewymagającym słońca gymno :;230 . Balkon może i się da, ale jest jeden wspólny. Będę kombinował na wiosnę.
Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Artur89
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kombinuj, szkoda nie skorzystać z okazji, może akurat ktoś się zarazi :twisted: U mnie w mieszkaniu siły są wyrównane 2 osoby 'prozielone', 2 neutralne także po zmianie mieszkania będą pokojowe rozmowy w sprawie ewentualnego zajęcia terenu zwanego dalej balkonem :lol:
Dział Ofert
Pozdrawiam, Artur
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Artur89 pisze:Mhm, znaczy się osiągnąłeś już level student-słoik :wink: