Moritiusowe kaktusy i sukulenty, część 2
- Nadzieja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moritiusowe kaktusy i sukulenty, część 2
Piekny Epi a E. subdenudata wprost rewelacyjny.
- moritius
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, to szóstka. Co prawda kwiat nie przeważał, ale spód doniczki po przeciwległej stronie do kwiatu stał bardzo niestabilnie - lekkie potrącenie wywołałoby przewrócenie się (gdyby kwiat nie opierał się o E. multiplex widoczną na zdjęciu).Akwelan_2009 pisze:kwiat o tak długiej szypułce i bardzo dużymi płatkami korony, trochę "waży". Nie jest w stanie "przeważyć" i nie wywrócić doniczkę w której rośnie - doniczka wygląda na rozmiar 6x6x6 cm ? Dodatkowo kwiat znacznie odchylony od pionu. Pięknie to wygląda
.
Tak, bo dla lobiwii, kundelków chamaecereus i rebucji jest za ciemno i stoją na zewnątrz, a jako że jest to większa część mojej kolekcji to parapet opustoszałonectica pisze:To Ty masz takie puste parapety??![]()
;)

leszek2 pisze:Echinopsis,ładnie kwitnie tylko szkoda,że tak krótko
Dzięki wam wszystkim za odwiedziny i miłe słowa.Nadzieja pisze:Piekny Epi a E. subdenudata wprost rewelacyjny.
Swoją drogą już widać, że owoc się zawiązuje - zarówno na epi jak i na echinopsis

Pozdrawiam, Aleksander
- moritius
Coś tam się jeszcze u mnie dzieje (ostatnio mam trochę problemów z Internetem, przez co dopiero dzisiaj mogę coś więcej zrobić, np pokazać trochę fotek
)
Owoc krzyżowania - AK-M002 (Epicactus 'Deutsche Kaiserin' x Echinopsis multiplex). Ktoś tutaj na forum miał doświadczenie z krzyżowaniem epi - ile dojrzewa taki owoc?

AK-M003 (Echinopsis subdenudata x E. eyriesii)

Trochę zaległych nowości
Mediolobivia steinmannii v. cincinnata WR 300

M. haagei v. orurensis FR 339

Aylostera heliosa

M. atrovirens v. haefneriana

Mediolobivia atrovirens v. bruneoradicata FR 1109

A. heliosa v. nova

A. heliosa v. cajasensis

I te ostatnie
Chamaecereus hybrid C256 (i prawdopodobnie owoc)

Ma kwitnąć tak:

Autor: muddyliz
Lobivia hybrid L31

Ma kwitnąć tak:

Lobivia hybrid L155

Ma kwitnąć tak:

Owoc krzyżowania - AK-M002 (Epicactus 'Deutsche Kaiserin' x Echinopsis multiplex). Ktoś tutaj na forum miał doświadczenie z krzyżowaniem epi - ile dojrzewa taki owoc?

AK-M003 (Echinopsis subdenudata x E. eyriesii)

Trochę zaległych nowości
Mediolobivia steinmannii v. cincinnata WR 300

M. haagei v. orurensis FR 339

Aylostera heliosa

M. atrovirens v. haefneriana

Mediolobivia atrovirens v. bruneoradicata FR 1109

A. heliosa v. nova

A. heliosa v. cajasensis

I te ostatnie
Chamaecereus hybrid C256 (i prawdopodobnie owoc)

Ma kwitnąć tak:

Lobivia hybrid L31

Ma kwitnąć tak:

Lobivia hybrid L155

Ma kwitnąć tak:

Pozdrawiam, Aleksander
- honorka22
- Od: 3 maja 2013, o 16:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Śliczne nowości
Bez kwiatów wyglądają niepozornie, ale z nimi to zdecydowanie biją po oczach

Bez kwiatów wyglądają niepozornie, ale z nimi to zdecydowanie biją po oczach

- Artur89
- Od: 8 lis 2009, o 11:37
Ok, wykopuję wątek z czeluści
Pochwal się jak wygląda obecnie szczepiona hybryda Chamaecereus. Spodziewam się dużego progresu jak na 2 miesiące wegetacji 

- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Dzięki, Artur, że "wykopałeś" ten wątek, bo strasznie tu dużo ciekawych rzeczy.
Czy Szanownego Autora lub inne osoby równie zorientowane w różnego rodzaju 'osobnikach" mogłabym prosić o rzut okiem na jednego mojego osobnika? Jest u mnie na ostatnim kwiatku C.capitella. Kwiatek był maksymalnie pięciomilimetrowy, a tego gościa zobaczyliśmy dopiero po zrobieniu zdjęcia. Musiał mieć ze dwa milimetry, nie więcej, więc nasze stare oczy nawet nie mogły wiedzieć, że tam siedzi.
Taka ciekawostka "floro/faunowa".
A wątek będę oglądać na bieżąco
Czy Szanownego Autora lub inne osoby równie zorientowane w różnego rodzaju 'osobnikach" mogłabym prosić o rzut okiem na jednego mojego osobnika? Jest u mnie na ostatnim kwiatku C.capitella. Kwiatek był maksymalnie pięciomilimetrowy, a tego gościa zobaczyliśmy dopiero po zrobieniu zdjęcia. Musiał mieć ze dwa milimetry, nie więcej, więc nasze stare oczy nawet nie mogły wiedzieć, że tam siedzi.
Taka ciekawostka "floro/faunowa".
A wątek będę oglądać na bieżąco

- moritius
To sowie wykopuj, jak na razie w Rzeszowie siedzę, nie chce mi się stąd jechać do domu tylko po to, żeby fotkę cyknąćArtur89 pisze:Ok, wykopuję wątek z czeluściPochwal się jak wygląda obecnie szczepiona hybryda Chamaecereus. Spodziewam się dużego progresu jak na 2 miesiące wegetacji

W czwartek do południa mam wykłady i potem mi się weekend zaczyna i wtedy zjeżdżam do domu, wtedy jakaś fotka albo dwie (jak mi się będzie chciało)

Jak dla mnie fotka za mała, źle na niej tego osobnika widać.piasek pustyni pisze:Czy Szanownego Autora lub inne osoby równie zorientowane w różnego rodzaju 'osobnikach" mogłabym prosić o rzut okiem na jednego mojego osobnika? Jest u mnie na ostatnim kwiatku C.capitella. Kwiatek był maksymalnie pięciomilimetrowy, a tego gościa zobaczyliśmy dopiero po zrobieniu zdjęcia
Pozdrawiam, Aleksander
- piasek pustyni
Dziękuję za zerknięcie. Niestety, inaczej nie dało się tego zrobić - próbowaliśmy nawet teleobiektywem, ale widocznie aż takim powiększeniom nasz sprzęt nie podołał. Dziękuję za zainteresowanie! 

- czarny
- Od: 24 kwie 2009, o 21:15
Co do mediolobiwek z poprzedniej strony to WR 300 to Mediolobivia steinmannii v. cincinnata. Ostatnio jacyś naukowcy z tendencją do łączenia/'upraszczania' wrzuca całe steinmannii do pygmaea, ale moim zdaniem to bezsensowne nadużycie. A brachyantha to inna roślinka - podobna, ale z tendencją do bardzo mocnego krzewienia się i drobniutkich główek. FR 339 M. haagei v. orurensis, FR 1109 M. brunneoradicata (lub atrovirens v. bruneoradicata), no i atrovirens nie atrovirensis ;)
- moritius
Podejrzewam, że w rzeczywistości to zdjęcie jest większe, tylko fotosik zmniejsza fotki dość znacznie. Dlatego wrzucam fotki na imageshack, przynajmniej da się je powiększyć klikając w miniaturkę.piasek pustyni pisze:Dziękuję za zerknięcie. Niestety, inaczej nie dało się tego zrobić - próbowaliśmy nawet teleobiektywem, ale widocznie aż takim powiększeniom nasz sprzęt nie podołał. Dziękuję za zainteresowanie!
Dzięki, dzięki i dzięki - podpiszę je sobie odpowiednioczarny pisze:Co do mediolobiwek z poprzedniej strony to WR 300 to Mediolobivia steinmannii v. cincinnata. Ostatnio jacyś naukowcy z tendencją do łączenia/'upraszczania' wrzuca całe steinmannii do pygmaea, ale moim zdaniem to bezsensowne nadużycie. A brachyantha to inna roślinka - podobna, ale z tendencją do bardzo mocnego krzewienia się i drobniutkich główek. FR 339 M. haagei v. orurensis, FR 1109 M. brunneoradicata (lub atrovirens v. bruneoradicata), no i atrovirens nie atrovirensis ;)

Pozdrawiam, Aleksander
- piasek pustyni
No tak, tylko ja nie używam fotosika, tylko korzystam z własnego serwera, także wstawiliśmy najbardziej optymalne zdjęcie, jakie dało się zrobić. I najbardziej ostremoritius pisze:Podejrzewam, że w rzeczywistości to zdjęcie jest większe, tylko fotosik zmniejsza fotki dość znacznie. Dlatego wrzucam fotki na imageshack, przynajmniej da się je powiększyć klikając w miniaturkę.piasek pustyni pisze:Dziękuję za zerknięcie. Niestety, inaczej nie dało się tego zrobić - próbowaliśmy nawet teleobiektywem, ale widocznie aż takim powiększeniom nasz sprzęt nie podołał. Dziękuję za zainteresowanie!

- Artur89
Mhm, znaczy się osiągnąłeś już level student-słoikmoritius pisze:To sowie wykopuj, jak na razie w Rzeszowie siedzę, nie chce mi się stąd jechać do domu tylko po to, żeby fotkę cyknąć. W czwartek do południa mam wykłady i potem mi się weekend zaczyna i wtedy zjeżdżam do domu, wtedy jakaś fotka albo dwie (jak mi się będzie chciało)

- moritius
Taa, niedawno. A pierwszy kolos już na półmetku, jeszcze się dobrze rok nie zacząłArtur89 pisze:Mhm, znaczy się osiągnąłeś już level student-słoik

Da się zrobićWiesz, dla mnie możesz w ogóle nie wrzucać fotek aż do następnego sezonu

Mam północne (lub północno-zachodnie, teraz nie mam pewności) okno, także odpada wszystko, co nie jest grudnikiem/wielkanocnikiem/jakimś sałaciastym, niewymagającym słońca gymnoTak z czystej ciekawości -w tym całym Rzeszowie nie masz warunków dla kaktusów (słoneczny parapet/balkon)?

Pozdrawiam, Aleksander
- Artur89
Kombinuj, szkoda nie skorzystać z okazji, może akurat ktoś się zarazi
U mnie w mieszkaniu siły są wyrównane 2 osoby 'prozielone', 2 neutralne także po zmianie mieszkania będą pokojowe rozmowy w sprawie ewentualnego zajęcia terenu zwanego dalej balkonem 

- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tylko żeby w stanie odmiennej świadomości jakiego Fleischera nie spożyłArtur89 pisze:Mhm, znaczy się osiągnąłeś już level student-słoik![]()