Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija..

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Misz-masz, czyli fuksjoza w ogrodzie. ;)

Post »

O...takie kwiaty z "historią" najładniej rosną.

List priorytet polecony na Wyspy, jak wysyłałam, "szedł" - 8 dni ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2013, o 09:45

Post »

Nie strasz... Ida zaszczepki hibiskusow, a to delikatna materia. Jak mi mamuska list wysylala, tyle ze nie polecony, to 3 dni i byl!
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Awatar użytkownika
Bazyliaa
200p
200p
Od: 9 lip 2012, o 18:34
Kontakt:

Post »

To forum przeradza się w tym czasie w hibiskusowe szaleństwo, bardzo mi się podobają Twoje okazy :)
w moim zielonym domu mój wątek na forum
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziekuje. Hibiskus to moj najwierniejszy "badyl", od 30 lat mi towarzyszy, czyli ciut dluzej niz moje dorosle zycie. Do wyjazdu z Polski byl ze mna ten najstarszy moj krzaczek, zabralam ze soba jego galazke ukorzeniona ciut wczesniej, jak kawalek rodzinnego domu... A teraz moge ich miec wiecej, wiec "sobie pozwalam". Ciesza mnie szczegolnie te, ktore moge hodowac od malenkiej galazki, patrzec jak rosna, jak wypuszczaja nowe listki, czekac na pierwsze pedy/paczki/kwiatki... Z reszta z innymi roslinami zaczynam miec podobnie, a temu forum zawdzieczam hoyoze - to tu zakazne jest.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit dotarłam i ja :)
Kingo u mnie choroba rozkręcała się podobnie. Zaczęłam szukać czegoś w googlach o jakiejś roślinie, trafiłam na forum i się zaczęło... A to ładne, a co to, a ja chcę.... ;:224 I też dopuściłam się szaberku po sklepie z nożyczkami żeby "uszczknąć" :twisted:

Śliczne fuksje, dorodny hibiskus (czerwony ;:167 ), pięknie się takie drzewko prezentuje a jak już zakwitnie.... Też się będę do nich przymierzać ;:333 Rośliny w zastawie wyglądają uroczo, trzymam kciuki za przedszkolaków, będę zaglądać ;:131
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj! :wit Ja tu dotarlam szukajac informacji o fuksjach. Potem jakos wdepnelam na watek o hibiskusach bo ten temat zawsze byl mi bliski, potem ugadalam sie z Dorotka na kilka zaszczepkow hibiskusow w zamian (symboliczna to wymiana) za ukorzenionego zaszczepka rojcissusa i... Dorota mi przyslala mase innych "badylkow", co do ktorych pewnosc mialam, ze "to sie nie da". Sie dalo. :shock: I tam byly miedzy innymi 2 odmiany hoi i 1 eszynantus. I te fikusiki, i cytrynki... Tych nie będę mnozyc w ilosci, ale hojami i "eszkami" sie "zatrulam". Do tego stopnia, ze przyzwam jak mrowka okres każdy nowy listek, a teraz w nocy kiepsko spie, bo przeciez 2 przesylki ida z roslinami!
To juz chyba psychiczne sie robi... ;:306
Zastawa to erzac, przyznam sie szczerze. Ladnych, malusich doniczek, takich po 5-7-9cm nie widzialam w ogole, a niektore maluszki, ukorzeniajace sie dopiero 2-3 malutkie listki... Nie wsadze do duzej doniczki, niech ksztaltuje korzonki w malej przestrzeni. Idealne okazuja sie filizanki do espresso, tylko trzeba lyzka podlewac. ;:108
Kinga
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Ja też nocy nie przespałam jak Epipremnum do mnie szło ;:306 A teraz większa paczka idzie... :shock: :shock: :shock:
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uff... A juz myslalam ze pora na kozetke. ;:306 Ida mi 2 paczki. Jedna stad, z dwoma Eszynantusami, jedna z kraju, z zaszczepkami 2 odmian hibiskusow i hoja. Ta z Polski dzis wylatuje, czyli moze byc szybko, co dobrze wrozy moim nocom, a tej pierwszej to sie juz dzis nawet spodziewalam, a jutro to juz na bank musi byc.
Kinga
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

To czekamy na zdjęcia 8-)
Ja nie mogę pocztą zamawiać, bo bym w ogóle nie spała.... U mnie poczta funkcjonuje jak jej się podoba... tata mi dowozi ;:108
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja innej opcji nie mam - z portalu aukcyjnego wysylke aranzuje sprzedajacy, wiec poczta lub kurier. Z Polski... Pierwszy raz cos sciagam nie wiozac tego osobiscie lub przez kolege, ktory jezdzi regularnie. Nawiasem mowiac ten kolega teraz tez wiezie mi badylki... ;:224 Tyle ze te widzialam bedac w Polsce i one czekaly na transport.
Kurcze... Musze sie kulnac w miasto i poszukac filizanek/kubeczkow itp. Czeka mnie rajd po second handach. :;230
Kinga
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jest! Podjechalo czerwone autko, znaczy sie poczta i cos wiekszego. JEST! Niesie sporawa paczke, czyli Eszynantusy przyszly! Niesie bialy pakiet jeszcze... Ki pieron? Odebralam, podpisalam, otwieram drzacymi rekami... Pakiet jest z Polski! Wyslany w poniedzialek, dzis jest u mnie! Zaszczepki od Adama S.

Obrazek

Piekne, zdrowiutkie, jakby wczoraj uciete, zabezpieczone jak na wojne... Poezja!

No, to otwieram paczke ze znana zawartoscia:

Obrazek

Aeschynanthus Twister i Aeschynanthus Caroline.

;:138 ;:138 ;:138 ;:138 ;:138

Lece sadzic!
Kinga
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Nie dziwne, że tak się cieszysz, pięknie będzie ;:215
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kiniu tego bym się nie spodziewał , że przesyłka dojdzie w trzy dni . Niepotrzebnie tak denerwowaliśmy się , poczta sprawiła się na 5 .
Po tak dobrym doświadczeniu , pewnie będziesz częściej ściągać rośliny z Pl.
Życzę powodzenia w uprawie i szybkich korzonków .
Oleandra włóż do słoika z przegotowaną wodą i czekaj na korzonki . Ogólnie to roślina tarasowa , więc latem może spędzać wakacje na dworze
a zimą do domu . To roślina wytrzymała i nawet domowe cieplarniane warunki przetrzyma , tylko nie można doprowadzić do zbytniego przesuszenia .
Awatar użytkownika
crazydaisy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziekuje Ci raz jeszcze. W sumie to nawet 2 dni, bo w poniedzialek wyslales, a w srode rano dostalam. Oleandra Wsadzilam tymczasem do wody, ale w takim razie zapodam mu stale leze w wodzie i bedziemy patrzec co wykombinuje. Poczytalam troche w miedzyczasie na temat oleandrow, juz wiem ze latem na zewnatrz, zima najlepiej w chlodzie, ale w domu. Mam taka mozliwosc.
Zdecydowanie wyglada na to, ze odleglosc nie stanowi przeszkody i bez problemu moge sobie pozwolic na sprowadzanie roslin z Polski. Mysle, ze jak aktualny zlobek podrosnie i bedzie mogl isc na swoje miejsca docelowe, pokusze sie o kolejne zachciewaje, bo lista jest calkiem solidna. :oops:
Kinga
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jak masz taką możliwość aby zimować oleandra w chłodniejszym pomieszczeniu to jeszcze lepiej ... one wytrzymują nawet niewielkie minusowe tepm. Wysłałem białego jak Ci się spodoba , to mogę jeszcze kiedyś wysłać w innych kolorach .
Aby dorosłą sadzonkę zamordować to trzeba mieć naprawdę duże zdolności do uśmiercania :;230 , to bardzo wytrzymała roślina na
zaniedbania .... jak dla mnie :D
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”