Domowy chleb

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dkm60
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 25
Od: 3 maja 2007, o 21:58
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

A przepis możesz zdradzić ;:196
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

W necie jest pełno przepisów, wpisz w wyszukiwarkę, do wyboru, do koloru :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

ewkapaw pisze:christinkrysia , a może i Ty wstawiłabyś swój przepis . Chlebek piękny ;:215 i ta skórka ;:131 .
Przepraszam, ze tyle to trwało ale do tego wątku zagladam od czasu do czasu. Chleb z tego przepisu piekę dość często w różnych wersjach. Raz był właśnie na liściach chrzanowych tak dla zaspokojenia ciekawości.

Obrazek
Obrazek

FRANCUSKI CHLEBEK WIEJSKI
Zaczyn (200 g):
- 40 g aktywnego zakwasu żytniego
- 80 g wody
- 80 g mąki pszennej chlebowej 650

Wszystkie składniki wymieszać wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie , odstawić w temp. pokojowej na ok. 12 godzin.

Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 300 g letniej wody
- 312 g mąki pszennej chlebowej 650
- 80 g mąki żytniej chlebowej [ pól na pół 720 i 2000]
- 60 g mąki pszennej razowej 2000
- 1-2 kuleczki wielkości ziarna grochu świeżych drozdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki nasion słonecznika ( opcjonalnie)
- 2 łyżki zmielonych nasion ostropestu plamistego ( opcjonalnie)
- nasiona do posypania wierzchu ( opcjonalnie)


Zaczyn z poprzedniego dnia wymieszać z letnią wodą.
W osobnej misce wymieszać mąki z drożdżami i zalać rozcieńczonym z wodą zaczynem.
Krótko wymieszać do połączenia się składników.
Przykryć i odstawić na 20 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać ręcznie ok. 10 minut.
Ciasto powinno być bardzo lepkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt gęste , należy dolać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski , przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godz.
Gdy chleb podwoi swoją objętość , przełożyć go na posypany mąką blat , odgazować , złożyć i przełożyć z powrotem do miski.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat , znów odgazować , podzielić na dwie części jeśli pieczemy w mniejszych blaszkach lub nie dzielić i piec w większej.
Ja piekę w średniej keksówce i odbieram troszkę ciasta na 4 bułeczki, które piekę przy okazji - całe kulki obtaczam nasionami sezamu ? są pyszne i zjadamy je jeszcze ciepłe.

Ciasto umieścić w ciepłym miejscu przykryte folią i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte bochenki naciąć, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec z parą 5 minut w 245 st.C.
Następnie obniżyć temp. do 230 st.C i piec 20 - 25 minut , aż chleb będzie mocno zrumieniony.

Studzić na kratce kuchennej.

Każda kromka chleba, gdy do ciasta dosypiemy zmielonych nasion ostropestu plamistego jest nie tylko pożywieniem ale i lekiem dla wątroby.
Smacznego
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 3610
Od: 10 sty 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lokalizacja: Szczecin

Re: Domowy chleb

Post »

Dziękuję serdecznie za przepis . Myślę , że któregoś dnia zrobię ;:333 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
dkm60
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 25
Od: 3 maja 2007, o 21:58
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Bardzo dziękuję za przepis.Nie ma to jak sprawdzony wypiek.Rzeczywiście w necie tego mnogo,ale........ ;:131
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Krysiu, apetyczny chlebek i leczniczy, lecę poczytać o tym ostropeście, zaciekawiłaś mnie ;:136

Nie trzeba się bać internetowych przepisów, ja szukam, próbuję i zapisuję te, które mnie akurat najbardziej odpowiadają. Pierwszy wypróbowany na chrupkie pieczywo był świetny, znalazłam inny na zakwasie, jeszcze lepszy i warto próbować. Co innego jeśli jest to jakiś rodzinny czy autorski przepis, takie są unikatowe :D
and777
200p
200p
Posty: 314
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domowy chleb

Post »

Bardzo dobry chleb z ostropestem, ja dodaje 50gram na 1kg chleba.
Wątroba ulge ma.
Pozdrawiam.
and777
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

Izo może po pierwszym przeczytaniu wydaje sie pracowity ale wcale tak nie jest.
Apetyczny chlebek i zdrowy - to najważniejsze.
Mam trochę przebojów ze swym zdrowiem i dla mnie bardzo ważne jest to co jem.
Chleb i zdrowe dodatki z różnych nasion bardzo złagodziły alergię i inne schorzenia autoimmunologiczne. czasami robię spore przerwy w braniu leków bo nie ma potrzeby.
A dlaczego ... po prostu omijam szerokim łukiem półki sklepowe z tym niby chlebem (wędlionami itp) które w sobie mają więcej dodatków niz podstawowego skłądnika ... :;230 a zaczynałam od chleba typu KR-IRL
Przy okazji jeśli kogoś interesuje ile chemii jest w chlebie to proszę wejść na stronę http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
i poczytać rozdział Najczęściej stosowane dodatki do chleba
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Dzięki, Krysiu wstrząsająca lektura.
Na szczęście chleb ze sklepu jemy bardzo rzadko. Ostatnio królują rogaliki śniadaniowe Cantati, chleb dyniowy i szukam przepisu na dyniowe brioszki.
Awatar użytkownika
dkm60
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Posty: 25
Od: 3 maja 2007, o 21:58
Lokalizacja: wielkopolska

Re: Domowy chleb

Post »

Przeczytałam.Utwierdziło mnie w tym,żeby nie jeść kupnego chleba.Dyniowe brioszki i nie tylko są tutaj http://zapachchleba.blogspot.com/2013/0 ... dynie.html Pozdrawiam i smacznego :D
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 8379
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Ostróda

Re: Domowy chleb

Post »

Tak ... po przeczytaniu całej listy dostaje się gęsiej skórki ....
Dyniowe brioszki pierwszy raz widzę toto i już mi ślinka cieknie a mam swoje dynie wiec jest z czego próbować. Akurat takie małe ok 1 kg.
Kończy się sezon działkowy więc bedzie więcej czasu na próby różnych wypieków.
Pozdrawiam
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Dzięki, Dkm60, wypróbuję jutro bo dziś upiekłam dyńkę ;:136
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Posty: 267
Od: 6 lut 2012, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Zachodniopomorskie/okol. Szczecinka

Re: Domowy chleb

Post »

Chleb wiejski francuski upieczony "w bochenku" Pycha..............
Obrazek
Obrazek
Obrazek
aria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Posty: 4499
Od: 20 sty 2011, o 17:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Domowy chleb

Post »

Ależ piękny chlebuś, mniam ;:63
and777
200p
200p
Posty: 314
Od: 1 cze 2008, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lokalizacja: łódzkie

Re: Domowy chleb

Post »

BozenaX pisze:Chleb wiejski francuski upieczony "w bochenku" Pycha..............
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ale mi narobiłaś apetytu. Poproszę o przepis jeśli nie jest opatentowany ten chleb.
Pozdrawiam.
and777
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”