
Domowy chleb
Re: Domowy chleb
A przepis możesz zdradzić 

Re: Domowy chleb
W necie jest pełno przepisów, wpisz w wyszukiwarkę, do wyboru, do koloru 

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Przepraszam, ze tyle to trwało ale do tego wątku zagladam od czasu do czasu. Chleb z tego przepisu piekę dość często w różnych wersjach. Raz był właśnie na liściach chrzanowych tak dla zaspokojenia ciekawości.ewkapaw pisze:christinkrysia , a może i Ty wstawiłabyś swój przepis . Chlebek pięknyi ta skórka
.
FRANCUSKI CHLEBEK WIEJSKI
Zaczyn (200 g):
- 40 g aktywnego zakwasu żytniego
- 80 g wody
- 80 g mąki pszennej chlebowej 650
Wszystkie składniki wymieszać wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie , odstawić w temp. pokojowej na ok. 12 godzin.
Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 300 g letniej wody
- 312 g mąki pszennej chlebowej 650
- 80 g mąki żytniej chlebowej [ pól na pół 720 i 2000]
- 60 g mąki pszennej razowej 2000
- 1-2 kuleczki wielkości ziarna grochu świeżych drozdży
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki nasion słonecznika ( opcjonalnie)
- 2 łyżki zmielonych nasion ostropestu plamistego ( opcjonalnie)
- nasiona do posypania wierzchu ( opcjonalnie)
Zaczyn z poprzedniego dnia wymieszać z letnią wodą.
W osobnej misce wymieszać mąki z drożdżami i zalać rozcieńczonym z wodą zaczynem.
Krótko wymieszać do połączenia się składników.
Przykryć i odstawić na 20 minut. Następnie dodać sól i wyrabiać ręcznie ok. 10 minut.
Ciasto powinno być bardzo lepkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt gęste , należy dolać trochę wody. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski , przykryć folią i zostawić do wyrośnięcia na 1 do 2 godz.
Gdy chleb podwoi swoją objętość , przełożyć go na posypany mąką blat , odgazować , złożyć i przełożyć z powrotem do miski.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (do podwojenia objętości).
Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat , znów odgazować , podzielić na dwie części jeśli pieczemy w mniejszych blaszkach lub nie dzielić i piec w większej.
Ja piekę w średniej keksówce i odbieram troszkę ciasta na 4 bułeczki, które piekę przy okazji - całe kulki obtaczam nasionami sezamu ? są pyszne i zjadamy je jeszcze ciepłe.
Ciasto umieścić w ciepłym miejscu przykryte folią i odstawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Wyrośnięte bochenki naciąć, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec z parą 5 minut w 245 st.C.
Następnie obniżyć temp. do 230 st.C i piec 20 - 25 minut , aż chleb będzie mocno zrumieniony.
Studzić na kratce kuchennej.
Każda kromka chleba, gdy do ciasta dosypiemy zmielonych nasion ostropestu plamistego jest nie tylko pożywieniem ale i lekiem dla wątroby.
Smacznego
- ewkapaw
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3610
- Od: 10 sty 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Szczecin
Re: Domowy chleb
Dziękuję serdecznie za przepis . Myślę , że któregoś dnia zrobię
.

Pozdrawiam EWA
Spis linków
Spis linków
Re: Domowy chleb
Bardzo dziękuję za przepis.Nie ma to jak sprawdzony wypiek.Rzeczywiście w necie tego mnogo,ale........ 

Re: Domowy chleb
Krysiu, apetyczny chlebek i leczniczy, lecę poczytać o tym ostropeście, zaciekawiłaś mnie
Nie trzeba się bać internetowych przepisów, ja szukam, próbuję i zapisuję te, które mnie akurat najbardziej odpowiadają. Pierwszy wypróbowany na chrupkie pieczywo był świetny, znalazłam inny na zakwasie, jeszcze lepszy i warto próbować. Co innego jeśli jest to jakiś rodzinny czy autorski przepis, takie są unikatowe

Nie trzeba się bać internetowych przepisów, ja szukam, próbuję i zapisuję te, które mnie akurat najbardziej odpowiadają. Pierwszy wypróbowany na chrupkie pieczywo był świetny, znalazłam inny na zakwasie, jeszcze lepszy i warto próbować. Co innego jeśli jest to jakiś rodzinny czy autorski przepis, takie są unikatowe

Re: Domowy chleb
Bardzo dobry chleb z ostropestem, ja dodaje 50gram na 1kg chleba.
Wątroba ulge ma.
Pozdrawiam.
and777
Wątroba ulge ma.
Pozdrawiam.
and777
- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Izo może po pierwszym przeczytaniu wydaje sie pracowity ale wcale tak nie jest.
Apetyczny chlebek i zdrowy - to najważniejsze.
Mam trochę przebojów ze swym zdrowiem i dla mnie bardzo ważne jest to co jem.
Chleb i zdrowe dodatki z różnych nasion bardzo złagodziły alergię i inne schorzenia autoimmunologiczne. czasami robię spore przerwy w braniu leków bo nie ma potrzeby.
A dlaczego ... po prostu omijam szerokim łukiem półki sklepowe z tym niby chlebem (wędlionami itp) które w sobie mają więcej dodatków niz podstawowego skłądnika ...
a zaczynałam od chleba typu KR-IRL
Przy okazji jeśli kogoś interesuje ile chemii jest w chlebie to proszę wejść na stronę http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
i poczytać rozdział Najczęściej stosowane dodatki do chleba
Apetyczny chlebek i zdrowy - to najważniejsze.
Mam trochę przebojów ze swym zdrowiem i dla mnie bardzo ważne jest to co jem.
Chleb i zdrowe dodatki z różnych nasion bardzo złagodziły alergię i inne schorzenia autoimmunologiczne. czasami robię spore przerwy w braniu leków bo nie ma potrzeby.
A dlaczego ... po prostu omijam szerokim łukiem półki sklepowe z tym niby chlebem (wędlionami itp) które w sobie mają więcej dodatków niz podstawowego skłądnika ...

Przy okazji jeśli kogoś interesuje ile chemii jest w chlebie to proszę wejść na stronę http://www.powitaminy.pl/artykuly/nowy_chleb.php
i poczytać rozdział Najczęściej stosowane dodatki do chleba
Re: Domowy chleb
Dzięki, Krysiu wstrząsająca lektura.
Na szczęście chleb ze sklepu jemy bardzo rzadko. Ostatnio królują rogaliki śniadaniowe Cantati, chleb dyniowy i szukam przepisu na dyniowe brioszki.
Na szczęście chleb ze sklepu jemy bardzo rzadko. Ostatnio królują rogaliki śniadaniowe Cantati, chleb dyniowy i szukam przepisu na dyniowe brioszki.
Re: Domowy chleb
Przeczytałam.Utwierdziło mnie w tym,żeby nie jeść kupnego chleba.Dyniowe brioszki i nie tylko są tutaj http://zapachchleba.blogspot.com/2013/0 ... dynie.html Pozdrawiam i smacznego 

- christinkrysia
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 8379
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Ostróda
Re: Domowy chleb
Tak ... po przeczytaniu całej listy dostaje się gęsiej skórki ....
Dyniowe brioszki pierwszy raz widzę toto i już mi ślinka cieknie a mam swoje dynie wiec jest z czego próbować. Akurat takie małe ok 1 kg.
Kończy się sezon działkowy więc bedzie więcej czasu na próby różnych wypieków.
Pozdrawiam
Dyniowe brioszki pierwszy raz widzę toto i już mi ślinka cieknie a mam swoje dynie wiec jest z czego próbować. Akurat takie małe ok 1 kg.
Kończy się sezon działkowy więc bedzie więcej czasu na próby różnych wypieków.
Pozdrawiam
Re: Domowy chleb
Dzięki, Dkm60, wypróbuję jutro bo dziś upiekłam dyńkę 

Re: Domowy chleb
Ależ piękny chlebuś, mniam 
