Czosnek zimowy cz.3
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 13 lis 2012, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czosnek zimowy cz.3
Czy przy zaprawianiu ząbków najpierw użyć zaprawy owadobójczej i potem grzybobójczej czy na odwrót?
Hej .Mam problem z moim czosnkiem ..W lipcu wykopałam zimowy harnaś.(był zaprawiany na zimę) Główki były małe ale zdarzały się duże zabki. Więc główki podzieliła na ząbki. Małe zużyłam do przetworów a duże zostawiłam do sadzenia.
I teraz mam problem bo ząbki obeschły zmniejszyły swoją objętość i na niektórych są małe ciemne kropki. Ja nie wiem czy ten czosnek nadaje się do wsadzania? Prosze o radę

I teraz mam problem bo ząbki obeschły zmniejszyły swoją objętość i na niektórych są małe ciemne kropki. Ja nie wiem czy ten czosnek nadaje się do wsadzania? Prosze o radę

Tak się nie robi. Po wykopaniu czosnku sortujesz sobie i najpierw odkładasz główki do następnego sadzenia, i te, które zostają do jedzenia. Główki dzielimy na ząbki bezpośrednio przed sadzeniem. I wtedy nie mamy problemów.
Mój czosnek już posadzony - wczoraj, chociaż zimno było okrutnie.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 31 paź 2012, o 22:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja swój czosnek posadziłem już 12 października w ilości około 800 szt.

- nitka55
- 500p
- Od: 26 sty 2010, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Co do zaprawiania czosnku producent czosnku mi powiedział,że on zaprawia wapnem zwykłym.W ten sposób: wapno miesza z wodą na papkę i ząbki czosnku obtacza w tej papce i zostawia na 2-3 godziny następnie wyjmuje (czosnek jest cały oblepiony tą papką wapienną)i sadzi taki do ziemi (można jeszcze obtoczyć w suchym wapnie przed samym sadzeniem).W tym roku część sadzę właśnie tak i zobaczymy co będzie
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
W jakiej ilość na 1m2 wysadzacie ząbki ?
- nitka55
- 500p
Ja sadzę w truskawkach między rzędami truskawek co 10 cm
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
Pomysł z wapnem wydaje mi się bardzo dobry . Skorzystam z niego i ja.
Pozdrawiam - Krzysztof
- Xavierka
- 500p
- Od: 6 maja 2012, o 20:55
Ja się w tym roku wyleczyłam z sadzenia czegokolwiek między rzędami truskawek.nitka55 pisze:Ja sadzę w truskawkach między rzędami truskawek co 10 cm
W tym roku między truskawkami posadziłam sobie cebulę, nie powiem - ładnie rosła. Ale jak przyszło do plewienia truskawek, to nie jedna cebula dostała motyczką po głowie.
Pozdrawiam
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
-
- 50p
- Od: 3 cze 2013, o 06:59
Masz na mysli takie wapno budowlane?nitka55 pisze:Co do zaprawiania czosnku producent czosnku mi powiedział,że on zaprawia wapnem zwykłym.W ten sposób: wapno miesza z wodą na papkę i ząbki czosnku obtacza w tej papce i zostawia na 2-3 godziny następnie wyjmuje (czosnek jest cały oblepiony tą papką wapienną)i sadzi taki do ziemi (można jeszcze obtoczyć w suchym wapnie przed samym sadzeniem).W tym roku część sadzę właśnie tak i zobaczymy co będzie
- legina
- 1000p
- Od: 21 maja 2013, o 11:19
Krismiszcz!!
Na 1 m2 wysadzam średnio 40 duzych ząbków.Rządki mam co 0,25m,a w rządkach sadzę
duże i średnie ząbki co 0,10m,a mniejsze co 0,08-0,05m.Z tym,że odchwaszczam je ręcznie
więc nie muszę mieć większego rozstawu np.na użycie kultywatora czy inn.urządzeń mechanicznych
Na 1 m2 wysadzam średnio 40 duzych ząbków.Rządki mam co 0,25m,a w rządkach sadzę
duże i średnie ząbki co 0,10m,a mniejsze co 0,08-0,05m.Z tym,że odchwaszczam je ręcznie
więc nie muszę mieć większego rozstawu np.na użycie kultywatora czy inn.urządzeń mechanicznych

- nitka55
- 500p
Tak zwykłe wapno budowlane ,no tylko gaszone
- Krzysztof59
- 200p
- Od: 29 lip 2013, o 17:39
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
Ja też dzisiaj posadziłam czosnek ( tylko 80 ząbków
), ale niczym go nie zaprawiałam. Co urośnie, to urośnie. W sumie i tak zależy to od warunków pogodowych w lecie
.