Kaktusy i sukulenty zimą.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Jak dbać o kaktusy zimą?

Post »

Ja mam 5000 doniczek i ich obracać nie zamierzam. U mnie roślinki przypalają się na śmierć w ciągu 12h od momentu wystawienia ich z piwnicy do tunelu foliowego. Obracać to ja sobie je mogę do woli. Przy pełnym słońcu to w niczym nie pomoże. U mnie rozwiązaniem problemu jest wyłącznie cieniowanie.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

norbert76 pisze:Żeby kaktusy się nie przypalały, to gdy są na wiosnę słoneczne dni, wystarczy te kaktusy, które są najbardziej narażone na działanie słońca, co kilka dni obracać - powiedzmy co 90-180 stopni
Co kilka dni?? Może raczej godzin, albo kilkadziesiąt minut!
Nie mam wprawdzie takiego doświadczenia w uprawianiu kaktusów, jak inni tutaj, ale doświadczenie z przypalaniem mam i wierz mi, że nie trwało to dłużej niż jeden dzień i w dodatku po zimowaniu w dość jasnym pomieszczeniu, choć nie bezpośrednio przy oknie...
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Expired
50p
50p
Od: 29 paź 2012, o 13:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pierwsze zimowanie

Post »

Witam :)

przeczytałem w zeszłym roku o zimowaniu kaktusów ale już było za późno i musiałem czekać żeby je przezimować. Co prawda wcześniej nigdy ich nie zimowałem i wolałbym dowiedzieć się od Was co nieco na ten temat żeby małe mi nie padły :)
Przestałem już je podlewać i przygotowuje je już do zimowania tylko nie wiem czy moje pomieszczenie się nadaje... Mam pokój, w którym w zimie jest dosłownie zimno - ok. 5-7 stopni, najczęściej ok. 5, czasem nawet spada do 3-4. teraz jest tam 14 stopni i myślę, że to dobra temperatura żeby zimowanie rozpocząć tylko co potem? Czy temperatura ok 5 stopni ich nie dobije? Będą miały zapewnione światło dopóki nie spadnie śnieg (mam tam okno poddaszowe, które jest zasypane śniegiem).
Jeszcze czytałem że niektóre gatunki trzeba podczas zimowania lekko zraszać. Możecie mi powiedzieć jakie to gatunki?
Może wolelibyście zdjęcia kaktusów żeby to ocenić?
Czytałem że zimowanie jest dobre dla kaktusów i powinno się je zimować tylko najpierw wole się dowiedzieć o tym niż potem żałować :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Ziwonanie dla kaktusów nie jest tylko "dobre", one tego wymagają i jest to konieczność :idea:

Wg Twojego opisu dysponujesz idealnym miejscem do zimowania 95% wszystkich gatunków kaktusów. Najlepiej gdybyś napisał, jakie rośliny posiadasz. Jeśli nie znasz ich nazw to sugeruję wrzucić ich fotki do wątku identyfikacyjnego: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=63558
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Expired
50p
50p

Post »

Ok wielkie dzięki :) już myślałem że tam będzie za zimno bo na necie różnych bzdur można się naczytać :) zaraz zrobię im fotki i wrzuce to tego tematu z identyfikacją i dam znać co to za gatunki :)
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31

Post »

Nie chciałabym podważać zdania Tomka, ale w ramach uzupełnienia jego wypowiedzi muszę dodać, że dla niektórych gatunków cała zima w tak niskich temperaturach może nie być dobrym pomysłem. Nie wszystkie jednak lubią długotrwałe spadki poniżej 10-8 stopni.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ale Tomek też wspomniał o warunkach dla 95% kaktusów :lol: Te pozostałe pięć procent wymaga chyba właśnie innych warunków.
A tak w ogóle to zaznaczam ten wątek, bo mam problem, może Tomek znający tę roślinę się wypowie.
Chodzi o Puna subterranea var. incahuasi - jest to mała roślinka, w doniczce 5x5.
Nie podlewana była od końca sierpnia. Ustawiona na stanowisko zimowe wysuszona, pod koniec września - stanowisko suche i niezbyt widne, bez bezpośredniego światła, temperatura jak dotąd lekko powyżej 10 st. Teraz zobaczyłam, że jakby zaczęła rosnąć - pojawiły się dwa zielone "końce" roślinki. Czy możliwe? Po prawie dwóch miesiącach suszy, bez bezpośredniego dostępu do światła? Tomku, podpowiedz - pierwszy raz mam ten rodzaj i nie chciałabym go stracić. Może ktoś z Was podpowie coś więcej. Z góry bardzo oczywiście dziękuję.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Wg mnie zbyt kurczowo trzymamy się samej temperatury nie biorąc pod uwagę innych czynników. Jeśli jest to pokój to zakładam, że powietrze jest w nim świeże i suche, nie ma grzybów i jest choć trochę światła. W takich warunkach kaktusy dobrze zimują i bez problemu wytrzymają nawet niższe temperatury. Jest niewiele rodzajów (Melocactus, Discocactus, Uebelmannia, trochę kolumnowych), które nie przeżyją temperatury w okolicach 4-5*C przez całą zimę. Pozostałe rodzaje wg mnie spokojnie przetrwają o ile wszystkie pozostałe parametry zimowania będą idealne.

Puna to rodzaj opuncji, które rosną na bardzo dużych wysokościach. W rejonie Incahuasi to wysokości rzędu 3000-3600m. Tam panują raczej niskie temperatury. Te roślinki mogą wytrzymać nawet kilka stopni mrozu. Wg mnie temperatura lekko powyżej 10*C może być dla nich zbyt wysoka i zaczynają rosnąć. Jako że mają za mało światła to się wyciągają. Sugeruję wystawić je jeszcze na zewnątrz i poczekać z ich wstawieniem na zimowisko do pierwszych przymrozków. Czy możesz w jakiś sposób obniżyć temperaturę zimowania? Nie możesz np. otworzyć oka?
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mogę, Tomku, oczywiście i serdecznie dziękuję za pomoc! Właśnie takie wskazówki były mi potrzebne. Zrobię to natychmiast, dam jej jeszcze "suchego" światła i chłodu. Bardzo dziękuję :D
Spis moich wątków
Expired
50p
50p

Post »

Kaktusy są już po identyfikacji :) takie gatunki:
1. Oreocereus celsianus
2. Dolichothele camptotricha
3. Ferocactus histrix
4. Gymnocalycium monvillei
5. Mammillaria spinosissima
6. Mammillaria backebergiana
7. Mammillaria elongata
8. Mammillaria woodsii
9. Aylostera muscula

+ 2 echinopsisy

Takie warunki jak napisałem tam wyżej będą im pasowały? Można tak zimować? :)
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Tak, nie ma wśród Twoich roślin ciepłolubów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
Karti
200p
200p
Od: 31 maja 2013, o 14:31

Post »

Witam!
Wczoraj kupiłam kaktusa(Echinofossmocactus) czy już mogę go nie podlewać i przenosić do zimowania? Ma b.suche podłoże.
Arleta
Moje wątki:
Roślinny pokój
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

Błąd w nazwie, prawdopodobnie chodzi o roślinę z rodzaju Echinofossulocactus (Stenocactus).

Jeśli ma sucho i podłoże kaktusowe (czyli nie np. torf) to spokojnie możesz go postawić na zimowisko.
Sprawdź jedynie czy nie ma na nim nieproszonych gości bo takie rzeczy się zdarzają. Nowe rośliny powinny przejść kwarantannę czyli być ustawione osobno aby nie zainfekowały pozostałych.
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Marioosz
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2009, o 19:37

Co zrobić z kwiatkiem na zimę

Post »

Witam. W załączniku kwiatek który posiadam, a nie wiem co to i jak się z nim obchodzić. Co to jest i zrobić z nim na zimę? W lecie stał na polu, teraz w domu. Słyszałem, ze można uciąć mu łodygę i wyrośnie więcej. Czy tak, jak tak to kiedy to zrobić i jak go przechowywać w zimie?
Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Co zrobić z kwiatkiem na zimę

Post »

Lepiej wstawiać pytania o rośliny do wątków identyfikacyjnych. A ta roślina to Austrocylindropuntia subulata. Ładny i zadbany okaz. Rośnie bardzo szybko i co sezon podcinam jej czubek, by się rozrastała, Twoja jest już podcięta u dołu i to, co wyrosło, to są odrosty. A jak dbać? Tak jak o kaktusy, czyli podłoże i nie podlewać zimą, to tak w skrócie :D
Spis moich wątków
ODPOWIEDZ

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”