Choroby storczyków

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p
Od: 2 sie 2013, o 14:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Choroby u storczyków - pomóżcie proszę.

Post »

Wczoraj zaobserwowałam u siebie na oknie z 4 takie owady; Obrazek Obrazek Obrazek
Czy mogą to być te ziemiórki, czy wciornastki? Latało ich tam z 4-ry, zamroczyłam te dwa spirytusem ;:224 , a reszta poszła pod klepkę. ;:134
A to jego korzenie, z nimi też coś się zaczyna dziać. :? Ostatni raz podlałam je oba 22 września(każdego oddzielnie);
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Z dwóch bocznych liści zaczyna puszczać młode korzonki;Obrazek,
a ten drugi ma grube piękne korzenie. ;:173

Mam też radosną nowinkę, na jednym z pędów kwiatowych tego pierwszego wyrasta druga łodyżka kwiatowa, z czego się niezmiernie cieszę. :tan
"Rośliny to zdrowe uzależnienie, nie choroba.."
Pozdrawiam ;:196 , Emila ?
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 cze 2011, o 10:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie wiem jak innym, ale mi się zdjęcia nie ładują :wink:

Ok, już się załadowały :D

Tak więc na zdjęciu masz wg mnie wciornastka.

Co do korzeni, to problem jaki widzę, to szczelnie przylegająca podstawka do dna doniczki. Storczyk niebardzo ma jak oddychać. Ustaw doniczkę ze storczykiem np. Na czterech płaskich kamychach, żeby między podstawką a doniczką była przestrzeń.

Fajnie się sprawdza taka kratka jak do wentylatorów komputerowych- wystarczy wygiąć te cztery zaczepy na które przykręca się kratkę do obudowy i powstają ci nóżki na których swobodnie stawiasz doniczkę :D

P.s. Nie wiem na co patrzę na ostatnim zdjęciu :lol:
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Przepraszam źle na początku z kopiowałam te zdjęcia i raz dwa poprawiłam. ;:131
A one miewają skrzydła? Wybacz to pytanie, ale z tego co szukałam w Google to mi nie pasuje, może stąd to;Obrazek :roll:

Aj, raczej kratka z kompa odpada, może i tak że za słabo powietrze dociera, ale wcześniej tak stał i nic się nie działo.. :roll: No cóż spróbuje coś wykombinować w tej sprawie.. Ciekawe co się dzieje w środku doniczki..? :roll:

Ostatnie zdjęcie to młode korzonki, z góry - dwa :wink:
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

a mi to wielkością przypomina chyba ziemiórki. Tylko raz miałam wciornastki na zakupionej Cattleyce i kiedy pierwszy raz zobaczyłam je na żywo, to nie miałam wątpliwości co to. Były zdecydowanie większe od ziemiórek (przynajmniej u mnie) i były bardziej brązowawe niż czarne. Ale opatrzenia dużego nie mam, więc mogę się mylić, pewnie u każdego to robactwo wygląda trochę inaczej/jest w innej fazie rozwoju itd. Co do korzeni to faktycznie wyglądają jakby się z lekka dusiły. Teraz jest chłodniej i podłoże tez słabiej przesycha. ja bym zrobiła dziurki po boku doniczki, nawet bez wyciągania storczyka, delikatnie jakimś gorącym drucikiem, w miejscu,w którym będziesz miała pewność, że nie uszkodzisz korzonka :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wciornastki latają ( wikipedia). To co pokazujesz na ostatnim zdjęciu wygląda jak poparzenie słońcem.

Co do podstawki, wnioskuję, że storczyk nie bardzo może oddychać po tym, że nadal masz wilgoć w doniczce pomimo, że podlewałaś go ponad 2 tygodnie temu. Jedno to brak przepływu powietrza, drugie to utrzymująca się długo wilgoć w doniczce. Efektem może być problem z korzeniami. Więc teraz postaw go tak jak pisałam wcześniej. Jeżeli będzie coraz gorzej, wyjmij roślinę z doniczki i sprawdź co się tam dzieje.

A co do tego zdjęcia co nie wiedziałam co to, to ja tam oprócz korzonków widzę jakiś obcięty liść. Obcinałaś go?

Aniu, dla mnie to są wciornastki, bo są takie wrzecionowate z kształtu. Ziemiórki, których ci u mnie dostatek, są bardziej obłe ( tępo zakończone) :D

Kurcze, teraz jak patrzę na zdjęcie to chyba rzeczywiście ziemiórka... Ale nieco inna niż te moje :lol:
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Dzięki dziewczyny.^^ Obcięłam, pisałam o tym wcześniej co i dla czego. Poparzenie tak sądzę że odpada, bo wgłębienia widoczne są tylko z góry, z dołu zielona normalna tkanka. Z moich obserwacji powiększała się przez noce. Tak jakby coś wyssało stamtąd soki.. czy jakoś tak. :?
A jeżeli chodzi o korzonki, zobaczę co da się z tym zrobić.. Może rzeczywiście powycinam tam dodatkowe dziurki, bo jak wiadomo mam kotka psotka. ;:224
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie poparzenia początkowo też są widoczne jedynie na wierzchniej stronie liścia. Dopiero później ranka obsycha " na wylot".
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

jeśli to są ziemiórki to one nie żerują na liściach, więc ta plamka to na pewno nie ich sprawka. No chyba, ze to jednak wciornastki, ale nie bardzo mi je przypominają :wink: Mi to wygląda na poparzenie i wcale nie musi być ono widoczne od spodu, to zależy jak mocno roślinę sparzyło. Najpierw kolor listka zmienia się na żółtawy a gdy słońce mocniej operuje to i rana jest głębsza.
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
taka sobie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2013, o 15:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie właśnie zaczęło sie od takiej plamki jak na ostatnim zdjęciu co wkleila Emila, dziś zauważyłam że coś czarnego sie pojawia. Będę obserwować i nadal sie Was radzić :) ja jestem poczatkujaca fanka storczykow, mam 3 w tym jeden z małymi kwiatami, taka jakby miniaturka. Dwa pierwsze już zakwitly dwa razy u mnie, raz zimą, wtedy bardzo szybko zrzucily kwiaty a i nie wszystkie pąki sie rozbily bo pousychaly. Czy to wina kaloryferów i za małej wilgotności? Drugi raz zakwitly na wiosnę i dopiero teraz zrzucaly kwiaty, więc uznaje to za sukces ;)
Awatar użytkownika
Malwina55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2013, o 16:08

Post »

Witam wszystkich
Po wygranej walce z wełnowcami dzięki Wam nabrałam trochę nadziei że dam radę hodować storczyki :)).

Dostałam wczoraj w prezencie czerwony Phal i zobaczyłam że ma "coś" na liściach.
Na zdjęciach widać przezroczyste kropki i pomarszczenia ( widok od dołu ) a na górze liścia nic nie ma.
Na drugim liściu też " coś " jest.
Pomyślałam że to wciornastki robią takie przezroczyste dziurki ale te pomarszczenia trochę nie pasują .
Obejrzałam dokładnie kwiatek i nie widzę żadnych lokatorów .

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/233 ... ba800.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/acc ... 6a50c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e29 ... e0704.html

Poproszę o podpowiedz co to może być

Bardzo dziękuję za odpowiedz :))
Awatar użytkownika
Emila707
500p
500p

Post »

Malwino :wit to może być efekt "gutacji", poszukaj w google :wink: Nic groźnego w małych ilościach, roślinka pozbywa się w ten sposób nadmiaru turgoru i nie których soli. Rosa jest lepka w dotyku, przetrzyj ją ciepłą wodą na waciku. :D

Taka sobie :wit , u mnie jeden rzucił sześć,a drugi jednego pączka. Może niesprzyjające warunki transportu, przegrzanie rośliny itd. i proszę długo na efekt nie trzeba czekać.. To było jakiś miesiąc-półtora temu. Może być również efektem obniżenia temp. w domu, za sucho, za mokro, za mało światła, przeciąg itd.. Nie które ulegają "aklimatyzacji" i mogą wtedy zrzucać wszystkie kwiaty na raz, jeden po drugim. A jeszcze inne szybko się aklimatyzują, a innym może to zająć nawet dwa lata, za nim ponownie zakwitną!(przeczytałam gdzieś niedawno na jakieś stronie o tym) ;:173
Kolejną przyczyną może być rzucenia kwiatów, po prostu przekwitnięcie. W tedy roślina znajduje się w fazie wzrostu, i zaczyna wypuszczać młode listki. U mnie z dwoma tak się aktualnie dzieje. :wink:
A jeżeli chodzi o czarne robaczki, to nie wyglądały z daleka tak;
Obrazek
jakieś pół godziny później na kolejnym zdjęciu to;
Obrazek
A potem zostały takie nieładne plamki, od zewnętrznej strony, tak jakby coś wyssało stamtąd soki.
Ale oczywiście przydały by się ich zdjęcia. :wink:

A teraz wstawiam zdjęcia doniczki falka. Wczoraj zrobiłam dziurki na doniczce;
ObrazekObrazekObrazek
Mam nadzieję że tyle ich wystarczy. :wink:
Awatar użytkownika
Malwina55
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sie 2013, o 16:08

Post »

Dziękuję Emilio za odpowiedz :))
Umyłam cały kwiat w wodzie z płynem do naczyń , dokładnie wytarłam , zauważyłam że te przezroczyste dziurki są w środku liścia
Co to może być?

Pozdrawiam Malwina :))
taka sobie
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 paź 2013, o 15:32

Post »

Plamy robią sie takie http://imageshack.us/photo/photo/209/zq8l.jpg/
I nagle wszystkie kwiaty mu zwiędły :( co sie dzieje :(
A wcześniej pytałam o storczyki które już u mnie zakwitly i za pierwszym razem tak szybko kwiaty opadły
Awatar użytkownika
kahim
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi te plamy wyglądają na poparzenie, ale szczerze mówiąc, pewności nie mam :?
kasja
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 27 sie 2013, o 13:08

Post »

mam pytanie, jakie zastosować stężenie Topsinu do wymoczenia korzeni? Nigdy wcześniej nie musiałem tego robić, a teraz dwa miltoniopsisy z odzysku zaczęły marnieć. Po wyciągnięciu z doniczek okazało się że korzenie zaczynają podgniwać. Pójdą do lżejszego podłoża, ale przede wszystkim chcę je odkazić i usunąć wszystko co złe.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”