Kwiatki B.

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kwiatki B.

Post »

:wit
to ja też się przyłączę do tej meteorologicznej debaty :D Dziewczyny zima jednak będzie, moje pachypodium zrzuca palmę znaczy się będzie zima jak nic ;:108
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p
Od: 22 wrz 2013, o 19:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki deissy :wink:

hanka101 pisze::wit
to ja też się przyłączę do tej meteorologicznej debaty :D Dziewczyny zima jednak będzie, moje pachypodium zrzuca palmę znaczy się będzie zima jak nic ;:108
Przekażę spraw e zielonym do ponownego rozpatrzenia (ale skrętnikowi nie powtórzę ;:185 )
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przekaż, przekaż zobaczymy co powiedzą :;230
jeśli chodzi o rozmnażanie roślin z listków to w zeszłym roku w listopadzie wzięło mnie na fiołki; trochę listków kupiłam, trochę dostałam wszystkie posadziłam do ziemi, stały i stały i nic się nie działo, a ja czekałam i czakałam ;:65 ;:65 ;:65
Na wiosnę prawie wszystkie wypuściły małe listki ;:108
Pozdrowienia Hania
daria11715
200p
200p
Od: 1 mar 2012, o 14:18

Post »

Cześć wam.:) Przyłącze się do debaty. Moje pachypodium ciągle wypuszcza małe zielone listki:) Nic nie zrzuca.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hanka101 pisze:moje pachypodium zrzuca palmę znaczy się będzie zima jak nic ;:108
To zależy, które Pachypodium masz na myśli. Ja mam 7 różnych gatunków (jeszcze niedawno było 9 - jedno zasuszyłam jedno się ukorzenia, bo przelałam roślinę ;:145 ) i na przykład Pachypodium succulentum rośnie w najlepsze (ale to jego pora, zatrzyma się około końca października), Pachypodium namaquanum ani myśli o zimie, natomiast Pachypodium saundersii pokazało nowe przyrosty, a to, o którym prawdopodobnie myślisz, czyli Pachypodium lamerei, u mnie jeszcze wypuściło dwa listki. Także o zimie nie ma co jeszcze mówić, przynajmniej w przypadku madagaskarczyków :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

hehe, wiec przegosowane, zimy szybko nie bedzie :heja
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

A tak wygląda moja szklarenka :tan

Obrazek Obrazek
Obrazek

Wszelkie ;:333 wskazówki mile widziane, wiem że są specjaliści w tej kwestii
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziewczyny odnośnie zimy to ja z Południa, u mnie już zimno, młgy, przymrozki, sezon skrobania szyb samochodowych też już został uroczyśnie otwarty więc pewnie i moje roślinki to czują ;:108
Piasku pustyni, nie wiedziałam, że jest tyle odmian palm Madagaskaru ;:oj jak będziesz miała jakieś sadzonki na zbyciu to wiesz ja elegancko w kolejeczkę ;:65 ;:65 ;:65 , chętnie kupię. Masz rację mam Pachypodium lamerei - okaz dwudziestokilkuletni, jest dla mnie wiarygodniejszy niż wszystkie telewizyjne prognozy pogody razem :lol: zrzuca listki znaczy się idzie zima ;:108
Brendii fajna szklarenka ;:333
Pozdrowienia Hania
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hanka101 pisze: Piasku pustyni, nie wiedziałam, że jest tyle odmian palm Madagaskaru ;:oj jak będziesz miała jakieś sadzonki na zbyciu to wiesz ja elegancko w kolejeczkę ;:65 ;:65 ;:65 , chętnie kupię. Masz rację mam Pachypodium lamerei - okaz dwudziestokilkuletni, jest dla mnie wiarygodniejszy niż wszystkie telewizyjne prognozy pogody razem :lol: zrzuca listki znaczy się idzie zima ;:108
A jest ich trochę. To, co ja mam to i tak niewiele w porównaniu z liczbą gatunków. Dużą część swojego "Madagaskaru" mam na swoim wątku, na pierwszej stronie pod tefraczkami i opuncjami. Reszta się przewija też w wątku.
Ale trudno się z Tobą nie zgodzić - P. lamerei najdobitniej reaguje na nadchodzącą zimę.
Elegancko w kolejeczkę jak najbardziej, zapraszam, ale wiadomo- nie wcześniej niż na wiosnę :uszy
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Dumbledore
500p
500p
Od: 2 wrz 2013, o 14:04

Post »

;:oj szklarenka...no to szalejesz :wink:
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sie 2008, o 17:28

Post »

Szklarenka super,pilnuj tylko żeby była szczelnie zakryta jedni wietrza sporadycznie inni wcale,jeszcze inni robią kilka dziurek....musisz sama wyczuć co najlepiej się sprawdzi u ciebie,a jak miałaś wsadzone listki w wilgotną ziemie to na razie nie podlewaj.Jak będzie szczelna to będzie w niej wilgotność dobra.Bynajmniej ja tak mam.Ja trzymam w pojemniku plastikowym po cieście z wesela a jedne w pojemniczku co w marketach pakują sałatki :) Aaaa i jak jest słońce nie trzymaj jej na oknie,ja tak ugotowałam swoje listki :( One muszą mieć widno ale nie koniecznie muszą stać na parapecie.

Jeśli coś plotę niech bardziej doświadczeni mnie poprawią :)
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

Dzięki :D Zrobiam 3 male dziurki ale na tym parapecie okna nie otwieram. Okno zachodnie to w dzien duzo slonca nie ma a pod wieczor jest na tyle nisko i pada pod katem ze nie swieci bezposrednio na listki, ale będę pilnowac w co bardziej sloneczne dni ;:108 A ziemi nie podlalam sama jest wilgotna.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja chciałam tak dogodzić moim ,ale to ponad miesiac temu było....że dosłownie ugotowałam na miękko...szybko odcięłam co dało sie uratować i od nowa do ziemi dwa na trzy ogryzki właśnie mi wypuściły listki.....ale większość niestety z tego liścia nie dało się uratować
Awatar użytkownika
Brendii
500p
500p

Post »

hehe grzaneczki, to teraz beda Ci adnie rosy, od razu je porzadnie nastraszylas, wiedza kto tu rzadzi ;:7
Awatar użytkownika
deissy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hahahaha no a siebie samą jak nastraszyłam :;230 :;230 ale uczymy się na własnych błędach :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”