Bergenia sercowata ( Bergenia cordifolia ) i Pigwowiec - czy sadzonki się ukorzenią ?

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
ODPOWIEDZ
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Bergenia sercowata ( Bergenia cordifolia ) i Pigwowiec - czy sadzonki się ukorzenią ?

Post »

Proszę mi podpowiedzieć co to za roślina, dostałam ją z wymiany z jedną z forumowiczek i się zastanawiam czy jest sens je wsadzać , są bez korzenia i czy coś będzie z tych roślin ....

Obrazek Obrazek
Bożena
DarekRz

Re: Co to za roślinka

Post »

Jakaś Hedera (bluszcz) i Bergenia? Niewiele widać na tych zdjęciach- pokaż zbliżenie liści.
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Te szerokie liście to oczywiście bergenia.
Możliwe, że roślina się ukorzeni.
A czymkolwiek jest to drugie to proponowałabym włożyć to do wody.
Może te zwiędnięte listki odżyją.
A najlepiej zapytać osobę od której to masz o dalsze instrukcje.
Ja wrzuciłam komuś do paczki zerwane kwiatki nie po to
aby można je ukorzeniać ale tylko po to aby można było zobaczyć jak one wyglądają
w oryginale. A może ktoś przesłał listki czegoś tam w innym celu niż sadzenie?
Pozdrawiam Anna
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Są to sadzonki pigwowca, młode tylko korzeni brak , i dlatego nie wiem , czy jest jakaś nadzieja że coś z nich będzie :(
Bożena
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Można je wsadzić do ziemi, pod obciętą plastykową butelkę, ale... szanse żadne.
To nie sadzonki, tylko odcięte gałązki, bez korzeni i na dodatek przesuszone, raczej nie wypuszczą korzenia.

Ludzie bardzo często myślą, że wszystkie rośliny można rozmnażać jak egzotyczne rośliny doniczkowe, że po włożeniu do wody odcięta gałązka czegokolwiek w końcu wypuści korzenie...

Bergenia też ma małe widoki na przyszłość - wiosną czy latembyłaby szansa przy zachowaniu wysokiej wilgotności, ale teraz już o wiele za zimno na takie eksperymenty, nie zdąży się ukorzenić.
Zielonym do góry!!!
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak niektórzy sprzedajacy na forum nie pomyślą o tym że jak coś oferuję do wymiany czy sprzedaży to powinno mieć chociaż korzenie , niestety , jeszcze się nie nacieli tak , a życzę żeby ich także taka niespodzianka spotkała, rślinka bez korzenia i rób co chcesz :(
Bożena
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Masakra :shock: Jak można tak rośliny wysyłać (sprzedawać czy wymieniać). Bergenia ukorzeni się, ale pigwowiec marne szanse, chociaż zadołuj w jakiś wilgotny kompost może , któraś się ukorzeni :)
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
DarekRz

Post »

Pigwowiec z natury ma bardzo słabe korzenie przypowierzchniowe - korzeni się głęboko, jeśli chce się zrobić sadzonki z odrostów bocznych, to trzeba najpierw - wiosną, lub wczesnym latem porozcinać glebę szpadlem, tak żeby odciąć młode odrosty od starego krzewu bez ich wyciągania - dopiero jesienią można to wykopać - będą porządne korzonki.
Limonka - jeśli bardzo zależy ci na pigwowcu - to będę miał kilka sadzonek pigwowca japońskiego - skontaktuj się ewentualnie ze mną przez PW.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”