Proszę mi podpowiedzieć co to za roślina, dostałam ją z wymiany z jedną z forumowiczek i się zastanawiam czy jest sens je wsadzać , są bez korzenia i czy coś będzie z tych roślin ....
Te szerokie liście to oczywiście bergenia.
Możliwe, że roślina się ukorzeni.
A czymkolwiek jest to drugie to proponowałabym włożyć to do wody.
Może te zwiędnięte listki odżyją.
A najlepiej zapytać osobę od której to masz o dalsze instrukcje.
Ja wrzuciłam komuś do paczki zerwane kwiatki nie po to
aby można je ukorzeniać ale tylko po to aby można było zobaczyć jak one wyglądają
w oryginale. A może ktoś przesłał listki czegoś tam w innym celu niż sadzenie?
Można je wsadzić do ziemi, pod obciętą plastykową butelkę, ale... szanse żadne.
To nie sadzonki, tylko odcięte gałązki, bez korzeni i na dodatek przesuszone, raczej nie wypuszczą korzenia.
Ludzie bardzo często myślą, że wszystkie rośliny można rozmnażać jak egzotyczne rośliny doniczkowe, że po włożeniu do wody odcięta gałązka czegokolwiek w końcu wypuści korzenie...
Bergenia też ma małe widoki na przyszłość - wiosną czy latembyłaby szansa przy zachowaniu wysokiej wilgotności, ale teraz już o wiele za zimno na takie eksperymenty, nie zdąży się ukorzenić.
Tak niektórzy sprzedajacy na forum nie pomyślą o tym że jak coś oferuję do wymiany czy sprzedaży to powinno mieć chociaż korzenie , niestety , jeszcze się nie nacieli tak , a życzę żeby ich także taka niespodzianka spotkała, rślinka bez korzenia i rób co chcesz
Masakra Jak można tak rośliny wysyłać (sprzedawać czy wymieniać). Bergenia ukorzeni się, ale pigwowiec marne szanse, chociaż zadołuj w jakiś wilgotny kompost może , któraś się ukorzeni
Pigwowiec z natury ma bardzo słabe korzenie przypowierzchniowe - korzeni się głęboko, jeśli chce się zrobić sadzonki z odrostów bocznych, to trzeba najpierw - wiosną, lub wczesnym latem porozcinać glebę szpadlem, tak żeby odciąć młode odrosty od starego krzewu bez ich wyciągania - dopiero jesienią można to wykopać - będą porządne korzonki.
Limonka - jeśli bardzo zależy ci na pigwowcu - to będę miał kilka sadzonek pigwowca japońskiego - skontaktuj się ewentualnie ze mną przez PW.