Kwiaty w małym mieszkaniu

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
aga_z_krakowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2013, o 13:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kwiaty w małym mieszkaniu

Post »

Dzień dobry :)
Na forum natknęłam się przypadkiem, poszukując informacji o jakimś kwiatku. Czytałam, oglądałam, no i chyba tylko dzięki Wam udało mi się nie pozabijać moich roślinek. Oczywiście nabawiłam się wielu kompleksów oglądając Wasze kwiatowe zbiory, ale sama hoduję moje roślinki od niedawna, jakieś pół roku, bo w poprzednim mieszkaniu, bardzo ciemnym, nie było szans aby cokolwiek rosło. Na pewno i ja dorobię się jakiejś ładnej kolekcji, a tymczasem postanowiłam do Was dołączyć bardziej aktywnie i pokazać, co udało mi się przez te pół roku zgromadzić:) Przepraszam za brak umiejętności fotograficznych, i ewentualne złe wstawianie zdjęć:)

Syngonium - sama w to nie wierzę, ale w czerwcu dostałam od mamy sadzonkę z dwóch listków, teraz mam już trzy całkiem spore roślinki, rosną jak szalone

Obrazek
Obrazek

Bluszcz kupiony w zeszłym tygodniu za 2,99/szt w stanie okropnym, postanowiłam uratować, chyba się udało:)

Obrazek
Obrazek

Zamiokulkas - nie mam niestety bardziej zacienionego miejsca dla niego, ale i tak rośnie ładnie i szybciutko

Obrazek

Moje ulubione rośliny, peperomie, nie wiem niestety jaki gatunek, jedyne co mi kwitnie i to na okrągło, kwiaty niestety nie są zbyt ozdobne, ale mnie cieszą:)

Obrazek
Obrazek

Tego maluszka kupiłam wczoraj za 3 złote, jeszcze nie poszukałam jak się nazywa

Obrazek

To są chyba grubosze, też bardzo szybko rosną

Obrazek
Obrazek

Kwiaty pustyni, jeden nawet ma pąki, ale nie wiem czy coś z nich będzie

Obrazek
Obrazek

Fikusy benjamina, przyprawiają mnie o wielki stres, bo jakby nie mogą się zdecydować czy gubić liście, czy nie:)
Obrazek

A tu sukulenty, te carallumy zapewne przeleję:(

Obrazek
Obrazek

Skrzydłokwiaty, uratowane dzięki Wam, nie wiedziałam że trzeba zraszać, liście schły im w zastraszającym tempie, ale dały radę, każdego dnia robię im mini-prysznic:)

Obrazek

Szeflery i chyba draceny
Obrazek

No i na koniec trzy moje porażki: castanospermum - strasznie mu u mnie źle, co prawda rosną mu co chwilę nowe listki, ale nie wykształcają się, albo schną zanim urosną i ogólnie marny jest, jak się nie podniesie po przesadzeniu to niestety będzie musiał pójść w jakieś dobre ręce, może komuś będzie rósł. A plumeriom też chyba u mnie źle, żółkną i gubią liście, pewnie nic z nich nie będzie:(

Obrazek

Na razie tyle, ale coś mi się wydaje, że złapałam od Was kwiatkowego bakcyla, chłop już się zaczyna bać że trzeba będzie mieszkanie na większe zmienić:)
Mam nadzieję, że moje roślinki choć trochę się spodobają, ale oczywiście możecie też mnie "ochrzaniać", jeśli gdzieś widać że coś źle robię.
Pozdrawiam serdecznie:)
Awatar użytkownika
Anulka0207
100p
100p
Od: 9 sie 2013, o 22:36

Re: Kwiaty w małym mieszkaniu

Post »

Witaj :wit Sliczne i zadbane kwiatuszki,syngonia i bluszcze, rewelka..gratulacje :D Swietnie wygladaja w tych delikatnych doniczkach i osłonkach, naprawde super ;:333 Jedynie,przed czym mogę Cie leciutko przestrzec, co z mojego doswiadczenia tez wynika:, to bedąc na forum,kolekcja Ci sie bedzie powiekszać w zdecydownie szybszym tempie niż mieszkanie :D
malgoska141
500p
500p
Od: 5 mar 2011, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo ciekawa kolekcja roślinek adenium widocznie u Ciebie dobrze skoro postanowiło zakwitnąć , no i bardzo ładne osłonki mają kwiatuszki:)
aga_z_krakowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Cieszę się, że komuś się podobają roślinki, a doniczki te z różowymi podstawkami to pochwalę się że moja robota, przerabiam te tanie z marketu, z terrakoty:)
Awatar użytkownika
-Iwona-
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 4 lut 2011, o 13:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj na forum. :wit
Ładna kolekcja roślinek w super doniczkach. ;:138
Gratuluję adenium i kwiatuszków na nim. ;:138
x-A-k
ZBANOWANY
Od: 22 kwie 2013, o 09:37

Post »

Bardzo ładna kolekcja.

Z mojego doświadczenia castospermum lubi dużo światła i dużo wilgoci,nie lubi też wysokich temperatur.
A plumerie to normalne,na zime zawsze tracą wszystkie liscie,musisz ograniczyć podlewanie i na wiosne od nowa podlewać obficie,wtedy wpuszczą przepiękne duże liscie.
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Jeśli idzie o plumerie, to chcę Ciebie pocieszyć, że opadanie liści nie jest niczym złym. Gdzieś mi mignęła informacja, że ona sezonowo gubi liście, musi jakiś czas odpocząć. Poszukaj informacji.
Obrazek

Obrazek

To są zdjęcia z Egiptu, czyli sadzą gołe patyki, które potem zakwitają.
Obrazek
Waleria
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Witam się u Ciebie :wit

To blisko mnie Mieszkasz...
A oglądając Twoją kolekcję, wcale nie małą. Zachwycam sie syngonium peperomiami i innymi roślinkami.

Będąc tu na forum, gwarantuję Ci, ze wnet Zaczniesz narzekać na brak miejsca na roślinki ;:224
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Dziewczyno, jakich kompleksów? Masz świetne rośliny i naprawdę widać, że im u ciebie dobrze ;:333
Zroślicha świetnie się rozrosła, zresztą poszalała od czerwca i jest piękna, ja jestem na etapie poszukiwania/oglądania różnych jej odmian - uważaj, bo to wciąga ;:306
Po bluszczu nie widać nawet, że był w złym stanie, gratuluję - mi z tą rośliną nigdy nie wychodzi.
A ten gąszcz to na pewno peperomie..? Chociaż ja się nie znam na tych roślinach zupełnie, ale naprawdę ładnie się prezentują - jakbyś kiedyś robiła z nich szczepki to ustawię się w kolejce :D
Ten maluch za 3zł wygląda mi na diffenbachię.
Ze skrzydłokwiatami miałam tak jak ty, nagminnie je zasuszałam - zresztą nadal mi się zdarza zapomnieć o nich...
Beniaminami się nie przejmuj, mają gąszcz liści ;:108
I w ogóle świetne masz rośliny, naprawdę!
Aaaa jeszcze pytanie - te białe doniczki naprawdę są z terakoty? Sama je malujesz na biało czy białe kupujesz? Fajnie się prezentują bo wszystkie mają wspólny motyw.
aga_z_krakowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję wszystkim za rady i w takim razie przestaję się martwić plumeriami, niech im opada ile wlezie, no ale wychodzi na to, że kasztanowca chyba muszę komuś podarować, u mnie jest zawsze bardzo ciepło, mimo że regularnie zraszam to pewnie temperatura jest za wysoka.
Malachitek - jeśli się doszukam jak się jak się z tych peperomii robi szczepki, to Ci zrobię i wyślę, chyba że wiesz jak to daj znać:) A doniczki kupuję takie brązowe, maluję na biało, a różyczki robię metodą decoupage, wychodzi niedrogo i przyzwoicie. Ale tylko te z różowymi podstawkami (też malowanymi przeze mnie), bo te większe jakby wiaderka i te podłużne to Ikea, jednak niestety musiałam poszukać coś tańszego przy tej ilości kwiatków, jaka się zapowiada:)
Anka159
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 08:23

Post »

Masz piękne rozrośnięte roślinki w ślicznych doniczkach ;:138 . Gratuluję zdolności artystycznych.
Pozdrawiam. :wit
weronisia997
100p
100p
Od: 19 lut 2011, o 18:31
Kontakt:

Post »

Piękne zadbane roślinki , widać że masz dużo ;:167 dla nich, a jeśli chodzi o doniczki to.....kobieto ...zdolniacha z Ciebie... ;:63 Pozdrawiam :D
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=45540" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59

Post »

Hmm szczerze mówiąc ta peperomia wygląda mi na taką, co wystarczy jej kawałek uszczknąć i wsadzić do wody - i powinna puścić korzonki...
A jeśli można spytać czym je malujesz na biało, że tak ładnie błyszczą? Kompletnie nie wyglądają na malowane, chyba muszę się do takich doniczek przekonać :wink:
Awatar użytkownika
hanka101
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2013, o 09:20

Post »

:wit
kwiatki mają bardzo fane domki ;:138
Pozdrowienia Hania
Zapraszam do mojego wątku: Cz. 1 i Część 2
aga_z_krakowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuję Wam za miłe słowa, bo w domu już zaczynam słyszeć "tyś chyba oszalała z tymi kwiatkami" :)
Malachitek - doniczki najpierw na biało zwykłą emalią wodną, a potem, aby błyszczały, po przyklejeniu tych różyczek (różyczki akurat u mnie, ale wzorki się wycina z serwetek papierowych więc może być cokolwiek, wygląda jak namalowane a nie przyklejone) przeciągam bezbarwną szybkoschnącą emalią do drewna.
A peperomia dla Ciebie już się "moczy" i czeka na korzonki:)

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”