Ogródek Robaczka cz. 10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek Robaczka cz. 10

Post »

Ale miałam gości ;:oj Nawet nie wiecie jak lektura Waszych przesympatycznych wpisów poprawia nastrój po TAKIM poniedziałku..poziom frustracji w pracy sięgnął zenitu, a to dopiero pierwszy dzień tego tygodnia ;:223
Do domu wróciłam o zachodzie słońca i z prac ogrodowych na dzisiaj nici, ale może jutro uda się wykopać jakiś dołek. Nie ma to jak pomachać łopatą dla rozładowania emocji :lol:

Agnieszko, te nocne spadki temperatur mnie mocno niepokoją...wciąż na tarasie mam bugenwillę, oleandra, cytrusy i inne delikatesy. Nie mam czasu i sił na wędrowanie z nimi do domu, więc muszą jeszcze wytrzymać na zewnątrz ;:218
Agnieszko, gdyby nie wieczorne chłody to naprawdę czuć jeszcze powiew lata...zwłaszcza w taki weekend jak miniony, gdy słonko świeciło jak na zamówienie ;:173
Iwonko, przesadzanie złotokapu to nie lada wyzwanie..duży jest? Ja przesadzałam w zeszłym roku o tej porze glicynie - nie dość że przeżyły przeprowadzkę, to jeszcze zakwitły kilkoma kwiatami ;:oj Tego i Tobie życzę ;:196
Dorotko, jesteś pierwszą osobą, która zwróciła uwagę na ten cukiereczek... ;:131 To jest moja wypatrzona, wymarzona, wyszukana, sprowadzona z daleka piękność, w której zakochałam się w Rosarium Europa. Spośród tysięcy tamtejszych róż, ta drobnokwiatowa księżniczka zapadła mi najbardziej w serce i szukałam jej po całej Europie. Znalazłam u Niemców i sprowadziłam w środku lata w donicy, płacąc i płacząc, ale.... warta jest każdego centa. To miniaturowa różyczka historyczna, nieco zapomniana odmiana... rarytasik, który traktuje jak osobiste odkrycie tego lata :wink: Mam ją w donicy bo chcę żeby była jak najbliżej ;:167 Kwiatuszki ma jak małe kuleczki u Pomponelki ;:138 I jest nimi obsypana całe lato :heja
Aniu, muszę obejrzeć tą miejscówkę u Ciebie. Jeśli masz już tam Angielkę, to może dosadź 5 kolejnych? Jubilee Celebration w pierwszej kolejności ;:173
Lisico, witaj! Dziękuję za serdeczność, z Twoich ust komplemet różany to jak łyk wytrawnego Brunello :lol:
Graffin Bettina Bernadotte to francuzeczka i choć do subtelności i klasy Twojej róży jej daleko, to nie sposób przejść obok niej obojętnie. Ma kwiaty wielkości dłoni, największe jakie widziałam. Bardzo trwałe i pachnące jak najlepsze perfumy Diora. Może moje nieudolne zdjęcie nie oddaje jej uroku, ale to prawdziwy cukiereczek, zwłaszcza w okolicy tarasu.
April, o to właśnie chodziło! Motyl też robaczek i jeszcze wystarczająco subtelny jako dodatek do róż ;-))
Agness, dziękuję! smagliczka sama się wysiała, ale skutecznie utrzymuje w pionie mdlejące ziemowity ;-)) Pozdrawiam!
Marzenko, współczuję tej zimnicy, choć i u mnie miodu nie ma z pogodą. Dobrze, że róże się dzielnie trzymają i kwitną na potęgę ;:138 Bory przywiozłam do siebie, zamiast grzybów ;-)) Zdecydowanie podoba mi się taka pamiątka z wyprawy :D Pozdrawiam serdecznie, miłego wieczoru!
Majeczko, bardzo się cieszę, że Ci się podoba! Ja też uważam, że Constancja uchwyciła wszystko, co taki znaczek powinien mieć. Zdolna bestia ;:131
Sweety, na rabacie angielskiej posadziłam w sumie 4 odmiany jarzmianek po 3 szt z każdej. Sadzone były wiosną, ładnie się rozrosły i nieprzerwanie kwitły! To mój najlepszy bylinowy zakup tego roku. Na tej rabacie dobrze przygotowałam ziemię pod róże, więc byliny korzystają. Jest woda, sporo słońca, więc nieźle rosną. Może podsyp swoim obornika wiosną i dorzuć trochę ziemii z kompostem? Trawa wciąż rośnie, więc kosiarki jeszcze nie odstawiam na ten sezon..u Was pogoda mniej sprzyjająca i klimacik ostrzejszy...ale miejmy nadzieję, że to chwilowe ochłodzenie. Dla Ciebie tym większy szok termicznych po włoskich wojażach, trzymaj się kochana! Dużo słonka życzę ;:168
cdn. ;-))
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Irminko, nad znaczkiem pracowała dzielnie Constancja i to jej dzieło. Kilka wymyślonych wcześniej pokazywałam na forum, ale jak zobaczyłam ten, to od razu wiedziałam, że wybór jest dokonany ;:215
Jarzmianki są bardzo wdzięcznym obiektem do fotografowania, uwielbiam je! Czy masz już te bylinki u siebie?
O Mme Francois pisałam Dorotce, to prawdziwa księżniczka, cieszę się, że też doceniłaś jej subtelny urok ;:196
Lukrecjo, dziękuję! Jarzmianki serdecznie polecam, zwłaszcza jako dodatek do róż wyglądają świetnie, niebanalna ozdoba.
Jest jeszcze masę rzeczy u mnie, które wymagają zmian, ale skrzętnie je omijam aparatem ;:306
Marysiu, ;:196
Pat, dasz radę ;:196 Wykop im tylko studnie abisyńskie, wypełnij kompostem i dobrą ziemią, podlej czasami, a na pewno będą rosły jak na drożdżach :lol: Myślę, że z tych, co polecą do Ciebie można swobodnie stworzyć jedną różankę. Kolorystycznie będzie grało ;:333 A w przyszłym roku przyjadę na inspekcję, sorrryyyy, przylecę na miotle ;:209
Madziula, ale zmyślasz ;:306 Kwitnienie Twoich róż to wyłącznie Twoja zasługa! Roztaczasz nad nimi taką aurę i opiekę, że rosną wbrew wszystkiemu, na piasku ;:oj Ale jeśli mam pomóc, to z przyjemnością stawię się na sabat ;:172

Dla kochanych gości, kolejna seria weekendowego ogrodu ;:4

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Lecę zobaczyć co u Was :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Widzę rozplenicę Rubrum,gdzie ją przechowujesz?
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Kasiu, Twoje jarzmianki są zabójcze. Muszę chyba swoje wykopać, posypać im gliny i porządnie zasilić. Kwitną u mnie bardzo krótko.
A może ja za bardzo przycinam po kwitnieniu?
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

No i co tu pokazywać u siebie po takim wspaniałym spektaklu ;:oj mam strach cokolwiek pokazać bo u mnie totalna kicha ;:222
Awatar użytkownika
Lisica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2013, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Kasiu, :wit

Po wkurzającym dniu w pracy najlepsza jest łopata lub kieliszek dobrego wina.
Ciekawe, że wspomniałaś akurat o Brunello. Posłuchaj fragmentu jego charakterystyki:
"... wino o głębokiej czerwono-rubinowej barwie z granatowymi refleksami. W smaku poważne, ...surowe w strukturze. ...Dla prawdziwych koneserów".
A teraz zamiast "wino" wstawmy "róża". Czyż to nie opis Graffin von Hardenberg?
Lisica
"Tylko błękit wciąga nas..."
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Kasiu nie wiedziałam ,że az tak polowałas na nią ;:224 Prawdziwy cukiereczek doprawdy ;:173 Jakby ci gdzies wpadła w raczki to pamietaj o mnie, a moze wiosna zostana ci patyczki ;:173 :?: Z serii tych kuleczkowych skusiłam sie w tym roku na dwie Mon Petit Chou i Pomponellę powtórzyłam tylko w wersji piennej ;:173
Miłego wtorku Robaczku ;:304
Awatar użytkownika
baasik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 sie 2013, o 16:23

Post »

No i stało się Kasiu - jestem zarażona ;:oj - zamówiłam kilka krzaków róż ;:306 Twoje są tak cudowne, że oglądanie ich musiało się tak skończyć :) Jarzmianki też piękne, ja mam jedną ale najwyraźniej muszę jej zmienić miejsce, bo zupełnie nie przypomina Twoich :?
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Kasiu :wit
Pięknie i pięknie wciąż w Twoim ogrodzie ;:108
Róze dzielnie się trzymaja i kwitną,,,nic sobie nie robią,,,,że noce zimne i przymrozki się zbliżają :roll:
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Hej :wit Kasiulka jak pogoda u ciebie bo mam zamiar poleżeć w hamaczku skoro u ciebie tyle jeszcze kwitnie
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

NO i wczorajszy mróz załatwił mi dalie i inne ciepłoluby. DObrze, że nie dobrał się do bugenwilii i sundawilii, oleandra i laura na tarasie. Pelasie też przetrwały. Za to datury już niekoniecznie :( .
Róże to terminatorki i dzielnie trzymają fason. Dzięki Tobie jej mam i będę dalej dokupować, bo to w sumie dość niewymagające krzewy. Raz dobrze przygotować stanowisko, załadować gliny, kompostu i posadzić. Potem tylko dbać, przycinać i podziwiać.
WIesz, że jak podliczyłam jesienne zamówienie to 23 szt mi wyszły ;:oj ? A przecież tak dużo ich nie wybrałam, ale po kilka sztuk z jednej odmiany i uzbierało się ;:224
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Kasiu,czy jarzmianki kupowałaś u p.Marka czy z innego żródła?Ja zamawiałam kilka gatunków i zadnego nie mam.To był mój ostatni zakup w ciemno z netu.
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35

Post »

Błagam was podajcie mi numer strony z rankingiem róż naj... bo nie mogę znaleźć. ;:145 Nie dałam do zakładek i mi uciekło. :oops:
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

A moja Pastella łysa ;:145 załatwił ją przędziorek...
Miałam się jej pozbyć ale chyba dam szansę bo warto...
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kasiu, dzień dobry wtorkowe :wit
Zjadłaś śniadanie? ;-)
Nie dziwię się, że szukałaś po Europie Mme Francois G. - cóż to za cudeńko prawdziwe... bardzo chciałabym mieć kiedyś możliwość zobaczenia jej na żywo - musi być niezwykle subtelna, a jednocześnie efektowna. Kolor - chyba mój ulubiony wśród różowości.
Cebulowych wciąż nie posadziłam... muszę dokupić ich jeszcze trochę i może pod koniec tygodnia uporam się z tym.
Miłego!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”