Kobea i jej uprawa cz.3

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kobea i jej uprawa cz.3

Post »

W tym roku przymrozki mają być miesiąc wcześniej bo ponoć już w ten weekend w całym kraju. Ja muszę pobrać materiał na sadzonki, ukorzenić by mieć na przyszły rok.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Ja już kilka dni temu pobrałem sadzonki swojej kobyłki jedne wstawiłem do wody ,drugie do ziemi prosto to zwiędła i leży a trzecią w krążek torfowy od pierwszego dnia ładnie stoją i chyba świetnie wyglądają.
Obrazek
też wziąłem szczepki pelusi Angielskiej i tunbergii krążki codziennie zraszam wąda i stoją.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
vanyavala
500p
500p

Post »

Fajnie to wygląda może zrobię sobie takie krążki?? Tylko ciekawi mnie czy użycie tylko torfu będzie ok, już to chyba tu poruszałem. Czy one były jakoś zapakowane? Był napisany skład gleby na opakowaniu może to jakiś mix? Chyba coś tu kręcę. Czy ten "krążek torfowy" to nie jest przypadkiem tylko sprasowany torf na kształt "doniczki" w tym wypadku ala siateczki czy też tkaniny wypełniony zwykłą glebą? Dzięki czemu może całość zakopać a korzenie przez to przejdą?
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2013, o 15:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To są zwykłe krążki torfowe spłaszczone, które po namoczeniu pęcznieją i umieszczasz w nich roślinę. Później tylko pilnować, by nie wysychał. Jak się roślina ukorzeni i korzenie wystają poza krążek, przesadzasz do ziemi razem z krążkiem i tam sobie ładnie rośnie ;:108
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

vanyavala pisze:Fajnie to wygląda może zrobię sobie takie krążki?? Tylko ciekawi mnie czy użycie tylko torfu będzie ok, już to chyba tu poruszałem. Czy one były jakoś zapakowane? Był napisany skład gleby na opakowaniu może to jakiś mix? Chyba coś tu kręcę. Czy ten "krążek torfowy" to nie jest przypadkiem tylko sprasowany torf na kształt "doniczki" w tym wypadku ala siateczki czy też tkaniny wypełniony zwykłą glebą? Dzięki czemu może całość zakopać a korzenie przez to przejdą?
Madzia uprzedziła mnie i odpowiedziała na twoje pytanie ja o krążkach torfowych dowiedziałem się własnie od naszej Pani profesor ;:208 Madzi i jak wcześniej pisałem jest ok kupiłem w sklepie ogrodniczym krążki namoczyłem w wodzie i wsadziłem w nie szczepki.
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
vanyavala
500p
500p

Post »

Muszę się zorientować, w sobotę planuję być z jednym z większych centrów ogrodniczych w Polsce także może sobie kilka sprawie:) uwielbiam to miejsce. A jak długo taka roślina może w tym krążku rosnąć? Przetrwa zimę i wczesną wiosnę?
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wątpię, że aż tyle wytrzyma w krążku..One są głównie do ukorzeniania, wysiewów..Więc jak korzenie będą już mocno wystawać poza krążek, będzie trzeba posadzić ;:108

Janku nie przesadzaj :oops:
vanyavala
500p
500p

Post »

Hmmm no to taka pomoc w ukorzenianiu dla leniwych:P Ale dobrze jak jest możliwość to dlaczego sobie nie ułatwiać, a dla roślin mniejszy stres.
Awatar użytkownika
Alenka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie dla leniwych..Ale dla tych, którym inne sposoby się nie udają. Przetrzymywanie roślin w krążkach to jest leniwość ;:202
Akurat do kobei nie używam krążków, bo ładnie się ukorzeniają w wodzie.
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alenka pisze:Wątpię, że aż tyle wytrzyma w krążku..One są głównie do ukorzeniania, wysiewów..Więc jak korzenie będą już mocno wystawać poza krążek, będzie trzeba posadzić ;:108

Janku nie przesadzaj :oops:
Madziu ja cię tylko chwalę i nie tylko ja ;:114 tym tytułem bo ty masz największe doświadczenie w pielęgnacji roślin a ja dopiero nowicjusz jeszcze zielony ;:306 ale chyba nauka nie idzie mi w las jak myślisz?
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Awatar użytkownika
dorota33
200p
200p
Od: 6 sty 2012, o 17:41

Post »

Moja kobea dopiero zaczyna kwitnąć ale czy zdąży przed przymrozkiem????Obrazek
DOROTA
vanyavala
500p
500p

Post »

Do jutra z pewnością się całkowicie rozwinie, nie wiem gdzie mieszkasz ale przymrozki jak będą to chyba prędzej z soboty na niedziele niż dziś. Gratuluje pierwszego kwiatka:) wiem jak to potrafi człowieka cieszyć.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Dorota masz spore pąki u kobei,pochwal się jak zakwitnie ;:224
vanyavala
500p
500p

Post »

Jak tam wasze kobee? Żyją jeszcze? Pobraliście już części wierzchołkowe do ukorzenienia bo ja ani jednej;/ Miałem to zrobić już wcześniej ale jakoś były inne zajęcia w ogrodzie.
anasmiet
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 kwie 2012, o 22:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Moja biała kwitnie w najlepsze, ma pełno pączków, pnie się po winorośli. Ciekawe jak jeszcze długo? Fioletowa kwitła zdecydowanie gorzej i teraz nic się nie zmieniło.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”