Moje oczko w głowie cz.4
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moje oczko w głowie cz.4
Tereniu, szkarłatka na zimę idzie spać, miejsce w którym rośnie zaznacz sobie, bo ginie zupełnie, a wiosną wypuszcza nowe pędy 

- TerDob
- Od: 13 sty 2008, o 17:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Elu dziękuję Ci bardzo
Ogórecznik czasami zrywam do sałatki a czasami go przytnę bo tak to się za bardzo pokłada
Belfedor
Dziękuje bardzo .
A co stoi na przeszkodzie żebyś tak miał ???
Iwonko
Dziękuję Ci , a już myślałam że znowu ja stracę

Ogórecznik czasami zrywam do sałatki a czasami go przytnę bo tak to się za bardzo pokłada

Belfedor

A co stoi na przeszkodzie żebyś tak miał ???
Iwonko

-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
TerDob na przeszkodzie stoi to, że mam w planach budynek gospodarczy. I nie mogę teraz nic zaplanować dopóki budynek nie zostanie wybudowany. Mam zamiar postawić jeszcze altankę . Przez to nie mogę sadzić roślin tak jakbym chciał i gdzie bym chciał, bo może się okazać, że będzie trzeba je wykopywać
. Na razie muszę zadowolić się daturami i sundavillami w doniczkach . 

- Danio
- Od: 8 lis 2006, o 18:44
Piękne zestawienie Vanilki z niebieską kostrzewą. Bezczelnie je od Ciebie ściągnę
Roślinki od Ciebie mają się dobrze - wszystkie się przyjęły a chryzantemy mają coraz większe pączki. Widać, że to dar serca
Pozdrawiam Dorota

Roślinki od Ciebie mają się dobrze - wszystkie się przyjęły a chryzantemy mają coraz większe pączki. Widać, że to dar serca

Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- TerDob
Belfedor
To dobrze że myślisz - ja najpierw sadziłam a potem budowaliśmy budynek gospodarczy i jeszcze jest w planie altanka ale ja nawet nie chcę o tym myśleć bo co z moimi roślinkami
Podpowiadaj jak opiekować się daturami a szczególnie sundavillami bo tak jak pisałam u Ciebie nie chciała mi kwitnąć
Dorotko
Witam serdecznie .
Dziękuje za miłe słowa i odwiedziny - ściągaj , ściągaj
Cieszę się że wszystko rośnie , jak zakwitną to napisz jakie chryzantemy Ci się trafiły .
Pozdrawiam

To dobrze że myślisz - ja najpierw sadziłam a potem budowaliśmy budynek gospodarczy i jeszcze jest w planie altanka ale ja nawet nie chcę o tym myśleć bo co z moimi roślinkami

Dorotko

Dziękuje za miłe słowa i odwiedziny - ściągaj , ściągaj

Cieszę się że wszystko rośnie , jak zakwitną to napisz jakie chryzantemy Ci się trafiły .
Pozdrawiam
- Gosia123A
- Od: 28 maja 2011, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co to za żółty kwiatuszek?Pozostałe śliczne 

- TerDob
Gosiu
Witaj .
Pierwszy to słonecznik a drugie zdjęcie to rudbekia .

Pierwszy to słonecznik a drugie zdjęcie to rudbekia .
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Teresko z tym gatunkiem wrotyczy doradzam wielką ostrożność, ponieważ jest rośliną silnie trującą i wolno się nim leczyć tyko pod nadzorem czy też opieką specjalisty. Ważne są dawki przy zażywaniu wewnętrznym. Zbyt duże dawki mogą być przyczyną zatruć.TerDob pisze:GosiuNapisz na co ten wrotycz jest - chcę się wspierać różnymi ziółkami .
Z góry dziękuję
Objawy: podrażnienia przewodu pokarmowego, zawroty głowy, kurcze łydek oraz pobudzenie układu nerwowego aż do utraty przytomności włącznie.
Jeśli już koniecznie chcesz to nalewka alkoholowa przygotowana na kwiatach do nacierania w bólach stawów, mięśnio- i nerwobólach.
Z moich obserwacji i stosowania wolę Złocień maruna - bezpieczniejszy, część składników i działanie podobne ( stawy, nerwobóle itd ) i też w zasięgu ręki bo rosnie w większości ogrodów najczęściej jako ozdobna bylina krótkowieczna.
Twoje hortensje są cudne i mogłabym patrzeć na nie bez końca - szczególnie na Hydragea macrophylla You And me Together blu.
Mnie ostatnio zainteresowały hortensje z grupy Forever&Ever ale ceny powalają...
Pozdrawiam
- TerDob
Krysiu witam serdecznie i dziękuję za radę
Złocień maruna u mnie rośnie
więc go wykorzystam .
Dziękuję w imieniu hortensji , Hydragea macrophylla You And me Together blu - he he teraz już nie blu
muszę zrobić jej zdjęcie
Właśnie poszłam do wujka gogle popatrzeć na te hortensje z grupy Forever&Ever - są śliczne , trzeba coś pomyśleć
ale już miejsce na działce się kończy , chyba że coś wyrzucę .
Zapraszam ponownie

Złocień maruna u mnie rośnie

Dziękuję w imieniu hortensji , Hydragea macrophylla You And me Together blu - he he teraz już nie blu

Właśnie poszłam do wujka gogle popatrzeć na te hortensje z grupy Forever&Ever - są śliczne , trzeba coś pomyśleć

Zapraszam ponownie

- christinkrysia
Teresko u mnie rosna jeszcze 4 ogromniaste ( kilkunastoletnie) ogrodowe i nie narzekałam bo kwitły - nie zawsze obficie ale jednak. W tym roku kwitną u wszystkich tylko nie u mnie ... i tak jest na całych naszych działkach - ten rok to długa lista anomalii ...
Planuje zostawic tylko jedna i o połowę mniejszą a miejsce wykorzystać na inne ogrodowe bo mam maluchy i na piłkowane bo w tej chwili sa na zastępczym miejscu.
Ja jeszcze ciut miejsca mam ale chce nabyć coś co nie będzie mnie każdej wiosny stresować - przezimuje ... zakwitnie czy nie itp ???
Od Ciebie hortensję przyniosłam do domu i stoi za oknem w skrzynce takiej przyokiennej.
Mam jeszcze 2 ogrodówki i tez pierwszą zimę spędzą w piwnicy ( ciemnej i chłodnej) po tym jak zapadną w sen.
Czy po tym złodziejstwie odbiły Ci pędy ?
Planuje zostawic tylko jedna i o połowę mniejszą a miejsce wykorzystać na inne ogrodowe bo mam maluchy i na piłkowane bo w tej chwili sa na zastępczym miejscu.
Ja jeszcze ciut miejsca mam ale chce nabyć coś co nie będzie mnie każdej wiosny stresować - przezimuje ... zakwitnie czy nie itp ???
Od Ciebie hortensję przyniosłam do domu i stoi za oknem w skrzynce takiej przyokiennej.
Mam jeszcze 2 ogrodówki i tez pierwszą zimę spędzą w piwnicy ( ciemnej i chłodnej) po tym jak zapadną w sen.
Czy po tym złodziejstwie odbiły Ci pędy ?
- bodzia3012
- Od: 10 wrz 2009, o 08:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tereniu jak pięknie jeszcze u ciebie i kolorowo
ja też się zastanawiam czy fuksji juz nie schować, bo takie zimne noce .
Zakwitła mi chryzantema od ciebie taka jaśniutko żółta

ja też się zastanawiam czy fuksji juz nie schować, bo takie zimne noce .
Zakwitła mi chryzantema od ciebie taka jaśniutko żółta

- TerDob
Krysiu
U mnie większość hortensji to młode - właśnie miałam pytać jak ich przezimować , te wsadzone do ziemi to już nie będę wykopywać przecież , tylko jak i czym je okryć żeby było dobrze ???? Mam młode i ogrodowe i bukietowe , niektóre mają po 10 cm tylko i co z nimi ??? Mówisz że Ty bierzesz je do ciemnej piwnicy - ja też mam ciemną , może i ja bym wzięła chociaż te co mam w doniczkach a czy od czasu do czasu ich podlewasz ?? i kiedy je tam wstawiasz ???
I jeszcze jedno pytanie czy H. bukietowe wsadzone na wiosnę okrywać ???
Po złodziejstwie pędy nie odbiły , bo były ucięte przy samej ziemi , może wiosną , największy kiedyś krzak ma teraz cztery pędy , u innych też widać ale nie tak .
Bożenko
Dzisiaj trochę kwiatków wstawiłam do szklarenki na razie , jutro jeszcze mam zamiar wykopać i wsadzić do donic resztę bo zapowiadają przymrozki
szkoda bo dopiero teraz po tych deszczach zaczęły niektóre ładnie kwitnąć .
Bożenko czy tylko jedna chryzantem przeżyła ??? myślałam że będą różne kolory
Ale dobrze że chociaż jedna zakwitła - posłuchała mojej prośby

I jeszcze jedno pytanie czy H. bukietowe wsadzone na wiosnę okrywać ???
Po złodziejstwie pędy nie odbiły , bo były ucięte przy samej ziemi , może wiosną , największy kiedyś krzak ma teraz cztery pędy , u innych też widać ale nie tak .
Bożenko

Dzisiaj trochę kwiatków wstawiłam do szklarenki na razie , jutro jeszcze mam zamiar wykopać i wsadzić do donic resztę bo zapowiadają przymrozki

Bożenko czy tylko jedna chryzantem przeżyła ??? myślałam że będą różne kolory

Ale dobrze że chociaż jedna zakwitła - posłuchała mojej prośby

- usa1276
- 1000p
- Od: 22 sty 2012, o 19:30
Tereniu nawet nic niemów o przymrozkach bo ja jeszcze nic nie zrobiłam
nawet jeszcze cebulowych nie wsadziłam tylko ciągle jak chomik do domu znoszę
nawet jeszcze cebulowych nie wsadziłam tylko ciągle jak chomik do domu znoszę
- TerDob
Ula to dobrze że znosisz , gorzej jak byś wynosiła
Ja też cebulowych nie wsadziłam
na razie sprzątam , wycinam uschłe i przekwitnięte kwiaty , wysadzam z doniczek .
Ja tez bym nie chciała przymrozków .

Ja też cebulowych nie wsadziłam

Ja tez bym nie chciała przymrozków .
- christinkrysia
Teresko h. bukietowe i drzewiaste dadzą sobie radę ale warto je okopczykować. Ja wszystkie pierwszej zimy tak robię a potem już muszą sobie radzić i robia to świetnie - zero problemów.
Ogrodowe te to spędzają nam sen z oczu ale Ty masz z grupy Everbloom wiec się nie martw bo one kwitną na starych i młodych.
Młode sadzonki hortensji ukorzenianie latem przynoszę z działki najpóźniej jak się da, jeszcze stają trochę na strychu w kartonie z otwartą górą z agrowłóknioną na wierzchu i dopiero jak mrozy ruszają ( mam tam termometr) to znoszę do piwnicy i oczywiście dbam o wilgotność. Musi być niewielka bo śpią...
Jednak już coraz mniej mam na to ochotę i będę rozmnażać bo bardzo to lubię ale na ryzyko zostawiania pod porządnym okryciem na działce.
Z robotami jestem do tyłu bo przecież było lato do końca wakacji a potem zaczęła sie pora zimna i deszczowa... i tak jest do dziś.
Ogrodowe te to spędzają nam sen z oczu ale Ty masz z grupy Everbloom wiec się nie martw bo one kwitną na starych i młodych.
Młode sadzonki hortensji ukorzenianie latem przynoszę z działki najpóźniej jak się da, jeszcze stają trochę na strychu w kartonie z otwartą górą z agrowłóknioną na wierzchu i dopiero jak mrozy ruszają ( mam tam termometr) to znoszę do piwnicy i oczywiście dbam o wilgotność. Musi być niewielka bo śpią...

Jednak już coraz mniej mam na to ochotę i będę rozmnażać bo bardzo to lubię ale na ryzyko zostawiania pod porządnym okryciem na działce.
Z robotami jestem do tyłu bo przecież było lato do końca wakacji a potem zaczęła sie pora zimna i deszczowa... i tak jest do dziś.