Moje oczko w głowie cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje oczko w głowie cz.4

Post »

Tereniu, szkarłatka na zimę idzie spać, miejsce w którym rośnie zaznacz sobie, bo ginie zupełnie, a wiosną wypuszcza nowe pędy :wit
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Elu dziękuję Ci bardzo ;:196
Ogórecznik czasami zrywam do sałatki a czasami go przytnę bo tak to się za bardzo pokłada ;:108

Belfedor :wit Dziękuje bardzo .
A co stoi na przeszkodzie żebyś tak miał ???

Iwonko ;:196 Dziękuję Ci , a już myślałam że znowu ja stracę ;:168

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

TerDob na przeszkodzie stoi to, że mam w planach budynek gospodarczy. I nie mogę teraz nic zaplanować dopóki budynek nie zostanie wybudowany. Mam zamiar postawić jeszcze altankę . Przez to nie mogę sadzić roślin tak jakbym chciał i gdzie bym chciał, bo może się okazać, że będzie trzeba je wykopywać :evil: . Na razie muszę zadowolić się daturami i sundavillami w doniczkach . :D
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44

Post »

Piękne zestawienie Vanilki z niebieską kostrzewą. Bezczelnie je od Ciebie ściągnę :;230
Roślinki od Ciebie mają się dobrze - wszystkie się przyjęły a chryzantemy mają coraz większe pączki. Widać, że to dar serca ;:167
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Belfedor :wit
To dobrze że myślisz - ja najpierw sadziłam a potem budowaliśmy budynek gospodarczy i jeszcze jest w planie altanka ale ja nawet nie chcę o tym myśleć bo co z moimi roślinkami ;:223 Podpowiadaj jak opiekować się daturami a szczególnie sundavillami bo tak jak pisałam u Ciebie nie chciała mi kwitnąć ;:7
Dorotko ;:196 Witam serdecznie .
Dziękuje za miłe słowa i odwiedziny - ściągaj , ściągaj ;:108
Cieszę się że wszystko rośnie , jak zakwitną to napisz jakie chryzantemy Ci się trafiły .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Co to za żółty kwiatuszek?Pozostałe śliczne ;:333
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosiu ;:196 Witaj .
Pierwszy to słonecznik a drugie zdjęcie to rudbekia .

Obrazek
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

TerDob pisze:Gosiu ;:196 Napisz na co ten wrotycz jest - chcę się wspierać różnymi ziółkami .
Z góry dziękuję ;:168
Teresko z tym gatunkiem wrotyczy doradzam wielką ostrożność, ponieważ jest rośliną silnie trującą i wolno się nim leczyć tyko pod nadzorem czy też opieką specjalisty. Ważne są dawki przy zażywaniu wewnętrznym. Zbyt duże dawki mogą być przyczyną zatruć.
Objawy: podrażnienia przewodu pokarmowego, zawroty głowy, kurcze łydek oraz pobudzenie układu nerwowego aż do utraty przytomności włącznie.
Jeśli już koniecznie chcesz to nalewka alkoholowa przygotowana na kwiatach do nacierania w bólach stawów, mięśnio- i nerwobólach.

Z moich obserwacji i stosowania wolę Złocień maruna - bezpieczniejszy, część składników i działanie podobne ( stawy, nerwobóle itd ) i też w zasięgu ręki bo rosnie w większości ogrodów najczęściej jako ozdobna bylina krótkowieczna.
Twoje hortensje są cudne i mogłabym patrzeć na nie bez końca - szczególnie na Hydragea macrophylla You And me Together blu.
Mnie ostatnio zainteresowały hortensje z grupy Forever&Ever ale ceny powalają...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu witam serdecznie i dziękuję za radę ;:196
Złocień maruna u mnie rośnie ;:108 więc go wykorzystam .
Dziękuję w imieniu hortensji , Hydragea macrophylla You And me Together blu - he he teraz już nie blu ;:185 muszę zrobić jej zdjęcie ;:108
Właśnie poszłam do wujka gogle popatrzeć na te hortensje z grupy Forever&Ever - są śliczne , trzeba coś pomyśleć ;:7 ale już miejsce na działce się kończy , chyba że coś wyrzucę .
Zapraszam ponownie ;:180
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko u mnie rosna jeszcze 4 ogromniaste ( kilkunastoletnie) ogrodowe i nie narzekałam bo kwitły - nie zawsze obficie ale jednak. W tym roku kwitną u wszystkich tylko nie u mnie ... i tak jest na całych naszych działkach - ten rok to długa lista anomalii ...
Planuje zostawic tylko jedna i o połowę mniejszą a miejsce wykorzystać na inne ogrodowe bo mam maluchy i na piłkowane bo w tej chwili sa na zastępczym miejscu.
Ja jeszcze ciut miejsca mam ale chce nabyć coś co nie będzie mnie każdej wiosny stresować - przezimuje ... zakwitnie czy nie itp ???
Od Ciebie hortensję przyniosłam do domu i stoi za oknem w skrzynce takiej przyokiennej.
Mam jeszcze 2 ogrodówki i tez pierwszą zimę spędzą w piwnicy ( ciemnej i chłodnej) po tym jak zapadną w sen.
Czy po tym złodziejstwie odbiły Ci pędy ?
Awatar użytkownika
bodzia3012
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 wrz 2009, o 08:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tereniu jak pięknie jeszcze u ciebie i kolorowo :D
ja też się zastanawiam czy fuksji juz nie schować, bo takie zimne noce .
Zakwitła mi chryzantema od ciebie taka jaśniutko żółta :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu :wit U mnie większość hortensji to młode - właśnie miałam pytać jak ich przezimować , te wsadzone do ziemi to już nie będę wykopywać przecież , tylko jak i czym je okryć żeby było dobrze ???? Mam młode i ogrodowe i bukietowe , niektóre mają po 10 cm tylko i co z nimi ??? Mówisz że Ty bierzesz je do ciemnej piwnicy - ja też mam ciemną , może i ja bym wzięła chociaż te co mam w doniczkach a czy od czasu do czasu ich podlewasz ?? i kiedy je tam wstawiasz ???
I jeszcze jedno pytanie czy H. bukietowe wsadzone na wiosnę okrywać ???
Po złodziejstwie pędy nie odbiły , bo były ucięte przy samej ziemi , może wiosną , największy kiedyś krzak ma teraz cztery pędy , u innych też widać ale nie tak .
Bożenko :wit
Dzisiaj trochę kwiatków wstawiłam do szklarenki na razie , jutro jeszcze mam zamiar wykopać i wsadzić do donic resztę bo zapowiadają przymrozki ;:223 szkoda bo dopiero teraz po tych deszczach zaczęły niektóre ładnie kwitnąć .
Bożenko czy tylko jedna chryzantem przeżyła ??? myślałam że będą różne kolory ;:223
Ale dobrze że chociaż jedna zakwitła - posłuchała mojej prośby ;:108
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Tereniu nawet nic niemów o przymrozkach bo ja jeszcze nic nie zrobiłam
nawet jeszcze cebulowych nie wsadziłam tylko ciągle jak chomik do domu znoszę
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ula to dobrze że znosisz , gorzej jak byś wynosiła ;:306 ;:306
Ja też cebulowych nie wsadziłam ;:185 na razie sprzątam , wycinam uschłe i przekwitnięte kwiaty , wysadzam z doniczek .
Ja tez bym nie chciała przymrozków .
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teresko h. bukietowe i drzewiaste dadzą sobie radę ale warto je okopczykować. Ja wszystkie pierwszej zimy tak robię a potem już muszą sobie radzić i robia to świetnie - zero problemów.
Ogrodowe te to spędzają nam sen z oczu ale Ty masz z grupy Everbloom wiec się nie martw bo one kwitną na starych i młodych.
Młode sadzonki hortensji ukorzenianie latem przynoszę z działki najpóźniej jak się da, jeszcze stają trochę na strychu w kartonie z otwartą górą z agrowłóknioną na wierzchu i dopiero jak mrozy ruszają ( mam tam termometr) to znoszę do piwnicy i oczywiście dbam o wilgotność. Musi być niewielka bo śpią... :;230
Jednak już coraz mniej mam na to ochotę i będę rozmnażać bo bardzo to lubię ale na ryzyko zostawiania pod porządnym okryciem na działce.
Z robotami jestem do tyłu bo przecież było lato do końca wakacji a potem zaczęła sie pora zimna i deszczowa... i tak jest do dziś.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”