Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

Żanetko na razie maluch siedzi został poczęstowany ukorzeniaczem i siedzi sobie w ziemii .
Zobaczę co dalej ...jednak nie dobry to czas na nowe korzonki :wink:
Dzięki za chęć pomocy :D
moniamn
50p
50p
Od: 21 cze 2013, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne Echeverie. Moja faworytka to Echeveria 'Lavender Hill' - ładne ma barwy i nazwa też fajna :)
Echeveria carnicolor f. braun i Echeveria gibbiflora 'Metallica' też ciekawie się prezentują.
Pozdrawiam Monika
Moje zielone
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Żanetko wszystkie Twoje leidis są przepiękne ;:oj nie wiem która jest najładniejsza :D patrząc na Twoje piękności to zobaczyłam, że ja też chyba mam u siebie Echeveria alpina, albo coś bardzo podobnego :)
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

moniamn pisze:Piękne Echeverie. Moja faworytka to Echeveria 'Lavender Hill' - ładne ma barwy i nazwa też fajna :)
Echeveria carnicolor f. braun i Echeveria gibbiflora 'Metallica' też ciekawie się prezentują.
Moniko - wybrałaś rzeczywiście oryginalną faworytkę - jest chyba najbardziej rzucająca się w oczy, jak na razie. Nawet jako mała ma specyficzne cechy i mnie też urzekła do razu, jednak prawdziwe cechy ujawni później, a barwę - w słońcu. . Oczywiście dziękuję w imieniu moich "lejdis" :D
jorkis pisze:Żanetko wszystkie Twoje leidis są przepiękne ;:oj nie wiem która jest najładniejsza :D patrząc na Twoje piękności to zobaczyłam, że ja też chyba mam u siebie Echeveria alpina, albo coś bardzo podobnego :)

Marzenko - dziękuję - pokaż ją nam :D Ona przypomina trochę i coś z grapto, i coś z sedum, a nawet trochę szarotkę alpejską ;:219 Dopiero w słońcu pokaże, na co ją stać :tan
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
emerald
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 29 lut 2012, o 13:40

Post »

Śliczne maluchy ;:138 , z pewnością wyrosną na piękności. Dla mnie najciekawsze: Echeveria 'Frilly Maid' i E. atropurpurea.
Awatar użytkownika
Jolka86
50p
50p
Od: 9 kwie 2011, o 13:08

Post »

No i muszę to napisać :Wspaniałe masz te crassule, echeverie i sanseverie... Normalnie każdą bym wzięła w ciemno,a szczególnie spodobała mi się: Echeveria purpusorum. Widzę że masz bardzo różnorodne upodobania, to trochę jak ja. Nie umiem określić jakiegoś jednego rodzaju, który mnie jakoś najbardziej kręci. Wszystko biorę co mi wpada w oko :) Czyli większość Twoich roślinek ;:oj :wink: Sliczną masz : Sinocrassula yunnanensis, też mam taką tylko mi nie kwitnie :( za to kwitnie mi co roku Crassula rupestris ssp. marnierana. A stoją sobie razem na jednym parapecie....Widać dla jednej to dobre warunki, a dla drugiej jest coś nie tak :/ W przyszłym roku wystawię je na słońce.

Zaglądam tutaj często ale głupio mi pisać, bo tylko słowa zachwytu mi się cisną na klawiaturę :) pozdrawiam gorąco Ciebie i roślinki.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

Wow że tak powiem ;:oj
Żaneta nie wiem czy ktoś pytał, rośliny ściągasz też z zagranicy?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

emerald pisze:Śliczne maluchy ;:138 , z pewnością wyrosną na piękności. Dla mnie najciekawsze: Echeveria 'Frilly Maid' i E. atropurpurea.
Zuza - dziękuję - mam też nadzieję, że wyrosną na piękności, ale niektóre sa strasznie fanaberyjne. Mam nadzieję, że wspomniana przez Ciebie Echeveria 'Frilly Maid' dzięki właściwej opiece nabierze swoich niepowtarzalnych cech.
Jolka86 pisze:No i muszę to napisać :Wspaniałe masz te crassule, echeverie i sanseverie... Normalnie każdą bym wzięła w ciemno,a szczególnie spodobała mi się: Echeveria purpusorum.
Jolu - masz bardzo dobry gust ;:306 Mnie też ona zachwyciła. Zresztą wybór był nieprzypadkowy - każda z nich ma to "coś'. Dziękuję za pochwałę roślinek.
Jolka86 pisze:Widzę że masz bardzo różnorodne upodobania, to trochę jak ja. Nie umiem określić jakiegoś jednego rodzaju, który mnie jakoś najbardziej kręci.
Tak, trochę ten misz-masz jest u mnie, ale ja tak lubię. Mam jednak ukierunkowania pewne: z kaktusów astrofyta, tefraczki i opuncjowate - tak w skrócie, natomiast z sukulentów to tak jak wspomniałaś: przede wszystkim euforbie, ale i właśnie gruboszowate, eszewerie i sansewierie. Lubię też senecio i sedum, choć ten troszkę jakby mniej, aeonium też jest godne uwagi. Po prostu: to, co śliczne i wdzięczne, a że dużo jest takich, cóż ja biedny żuczek poradzę... ;:219
Jolka86 pisze:Zaglądam tutaj często ale głupio mi pisać, bo tylko słowa zachwytu mi się cisną na klawiaturę :) pozdrawiam gorąco Ciebie i roślinki.
Jolu - Dziękuję za ciepłe słowa - ale pisz więcej, bo tak strasznie się cieszę, gdy komuś się podoba to, co pokazuję. A jeszcze jeśli zdarzy się tak, że ktoś pokocha jakąś roślinkę widzianą u mnie, to już jest zdecydowanie "to" i większa radocha. Pozdrawiam Cię również ;:138
maqa pisze:Wow że tak powiem ;:oj
Żaneta nie wiem czy ktoś pytał, rośliny ściągasz też z zagranicy?
Magda - akurat jeśli chodzi o te ostatnie eszewerie, to nie ściągnęłam z zagranicy, ale bezpośrednio od hodowców. I ten ostatni akurat niektóre ściągał gdzieś z terenu Chin albo innych, nie pamiętam, wiem że tam właśnie się fascynują nowymi odmianami. I najwięcej o nich wiedzą, mają też najlepszą chyba systematykę tego rodzaju. W każdym razie lepiej próbować samemu nawiązać kontakty, co zresztą spróbuję, bo pośrednictwo wiadomo - kosztuje. ;:145
I naprawdę dziękuję Wam za wizytę, że podobają się roślinki ...i w ogóle ;:167
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

piasek pustyni pisze:Nie, ojej ;:oj "uzyskałam" w sensie: nabyłam drogą kupna, ja nie sieję, chyba że zamęt czasami ;:131
Mówiąc "uzyskałam" miałam na myśli fakt, że bardzo trudno na naszym rynku dostać niektóre egzemplarze, zwłaszcza tych, które zapowiedziałam, a które oczekują na pokazanie. I trochę na te maleństwa polowałam. Stąd to przejęzyczenie. :D
A jednak ;:131 Miałam już nadzieję, że próbowałaś krzyżowania i takie ciekawe efekty uzyskałaś. Ale to już tylko tak sobie na siłę budziłam w sobie nadzieję wiedząc, że na pewno chodziło o to powyżej co opisałaś.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jaka kolekcja - gdzie ty to wszystko trzymasz? Same sansevierie zajmują sporo miejsca!
A Echeveria najładniejsza chyba purpusorum, no i E. 'Lavender Hill' też się fajnie zapowiada ;:108
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marlenka pisze: A jednak ;:131 Miałam już nadzieję, że próbowałaś krzyżowania i takie ciekawe efekty uzyskałaś.
Nie próbuję, bo... z sukcesem robią to fachowcy, to co im zajęcie będę zabierać ;:oj
Ale z pewnością kiedyś spróbuję, dla mnie najważniejsze teraz to uprawę utrzymać i rozwinąć do kwitnienia, a to jak wiadomo, łatwą sztuką nie jest.
Malachitek pisze:Jaka kolekcja - gdzie ty to wszystko trzymasz? Same sansevierie zajmują sporo miejsca!
Dziękuję, Dorotko. Na szczęście jest forum, gdzie nadmiarem szczęścia można się podzielić, ale jeszcze spokojnie - przecież gdybym miejsca nie miała, nie miałabym roślin. Wszystko jest podpasowane pod poszczególne gatunki i tak sobie wspólnie się rozwijamy (mam nadzieję ;:oj )
Malachitek pisze:A Echeveria najładniejsza chyba purpusorum, no i E. 'Lavender Hill' też się fajnie zapowiada ;:108
Dziękuję w imieniu roślinek - jak na razie według Forumowiczów to purpusorum i "Lavender Hill" przoduje :D
Dziękuję za wizyty i zapraszam częściej :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękna kolekcja eszewerii!
Czy to już wszystkie?
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Iwonko - kilka starszych pokazałam na początkowych stronach wątku, te maluchy teraz, ale to jeszcze nie wszystkie. W wolnej chwili przedstawię kilka ciekawych (moim zdaniem) okazów krzyżowki, grapto - i pachyverie. Niewiele, ale zawsze tak robię: jak mam coś całkiem nowego, to się muszę najpierw "zapoznać", a potem ewentualnie rozszerzać znajomość. Eszewerię na początku miałam tylko jedną. :roll:
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Wspaniałe Eszewerie ;:215
Awatar użytkownika