Kwiecisty ogród Doroty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiecisty ogród Doroty

Post »

Dorotko - rozpakowane, pooglądane i zabezpieczone bo na działkę pójdziemy dopiero w czwartek. Chryzantemę Solar posadziłam do małego pojemnika aby nie czekała zbyt długo i w takiej postaci zostanie do wiosny.
Teraz moja kolej a Ty zdecyduj kiedy chcesz ?
Za dobre serduszko dużo ;:196 ;:196 ;:196 bo co ja ja już prawie wiem.
Chryzantema "Clara Curtis " w tym roku u Ciebie zdaje się,że ładniejsza bo ja nie zdążyłam wykopać, wybrać młodziaki a resztę sioooo ... za płot.
Ten zabieg wręcz konieczny przy każdej odmianie.
I co - pachnie ?
Odmiana Yellow Tea ( złocisto-ruda) mnie też pachnie miodem.
Pisałaś u mnie o białej chryzantemie ale która Ci sie podoba bo z białych mam 2 odmiany ?
Aby Ci nie zaśmiecać wątku wstawię linki - pytam bo może przy sadźcu dało by się.
Obie zimujące w gruncie.
https://lh6.googleusercontent.com/-yoaF ... 20KK54.jpg
https://lh5.googleusercontent.com/-vuyX ... 13KK54.JPG
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Reniu moje kwiaty nisko się kłaniają w podzięce.
Pogoda w kratkę, wczoraj było ładnie słonecznie, a dziś wietrznie, zachmurzone. Rankiem mżawka, a nocą ulewy. Nocne opady mnie cieszą bo roślinki piją bardzo wszystko miałam podsuszone przez upały.
Dla Ciebie optymistyczne słoneczne kolorki

Obrazek

Obrazek

Kasiu robinia jest bardzo krucha, przekonałam się o tym kilka lat temu, pierwszy październikowy ciężki śnieg mi ją podłamał. Wtedy robinia była mała, wiosną po złamaniu lepiej się rozkrzewiła. A teraz sama widzisz nie utrzymała ciężaru, a ja ją tak fajnie przycięłam w kuleczkę. Pięknie dwa razy kwitła tego sezonu, widocznie tak miało być. Jak na wiosnę nie uda mi się jej ładnie uformować to po prostu wykopię. Wydaje mi się że najlepszym rozwiązaniem byłoby ustawienie wokół pnia na wysokości szczepienia i powyżej dwóch metalowych obręczy na stelażu (widziałam coś podobnego na róże szczepione) i wtedy żaden wiatr nie straszny.

Iwonko cały proces nasadzeń na wrzosowisku tak naprawdę trwał 3 lata, napisałam dwa bo miałam na myśli etap końcowy ;:306 Widzisz jak nam teraz czas szybko umyka. Ja często zastanawiam się ile lat już mieszkam na wsi, jak mam kłopoty idę do sąsiadki i pytam ile lat ma jej synek, on urodził się właśnie wtedy jak my zaczęliśmy tam gospodarzyć. Zawsze jest jakieś rozwiązanie na sklerozę :;230
Pogoda ostatnio nas nie rozpieszcza, nie rozumiem czemu ten deszcz nas tak oszczędzał w lipcu i sierpniu.

Grażynko masz rację wieczorami, nocą jest zimno, jak patrzę przez okno to widzę dymy z kominów, a na szczęście ja jeszcze nie grzeję.
Oglądałam moje róże masz rację moje też marnie wyglądają.

Obrazek

Grażynko z psem trafiłaś, ona jest taka delikatna ;:222 jak pada jest chłodno siedziałaby w domu, aby wyszła muszę sama się ubrać i z nią spacerować w ogrodzie. A jak mi się nie chce i jej nie dopilnuję to w nocy jak ją przyciśnie jest wielki szum. Trzeba wstać, wypuścić, pies wróci szybko uśnie, a ja noc mam już z głowy :evil:

Krysiu bardzo się cieszę, że badylkami sprawiłam Tobie przyjemność.
Clary tego sezonu nie ruszałam ( zawsze chryzantemy w tym samym miejscu mam dwa lata) nawet nie uwierzysz jak mi się rozkrzewiła. Piękny szeroki i wysoki krzaczek. Wysoki dlatego, że nie zdążyłam chryzantem uszczyknąć, tak długo zbierały się po zimie, a jak chciałam im poobrywać wierzchołki stwierdziłam, że jest już za późno. Teraz mam za swoje bo są za wysokie i musiałam palikować i podwiązywać.
Krysiu poczekajmy z białymi chryzantemami, bo przypomniałam sobie, że wiosną u Jatry kupiłam jedną, jesienią pod cmentarzem kupiłam też w doniczce białaskę i wydaje mi się, że ją przechowałam. Jak zakwitną to się okaże co ja mam.
Twoje są cudowne więc i tak chyba się uśmiechnę szeroko :lol:

Wczoraj dzień był bardzo ładny więc ja ochoczo ruszyłam do ogrodu, posadziłam ponad 100 cebulek tulipanów, zmniejszyłam trochę trawnika, czeka mnie posadzenie jeszcze tam żonkili ( mąż zakupił mi duże opakowanie 99 szt cebulek mix odmian). Dokonałam grabienia liści i kosiłam trawnik. Dziś pogoda nie pozwoliłaby mi na te prace.

Kilka kwiecistych już jesiennych widoków z mojego ogródka

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p
Od: 2 kwie 2012, o 15:06

Post »

Witaj Dorotko ;:196 jak się nazywają te kwiaty na 4 zdjęciu u Ciebie?
Bardzo piękne! :tan
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu to dzielżan, mam jeszcze odmianę kwitnącą na żółto, tylko zdjęcia nie zrobię bo upały spaliły mi wszystkie pąki, nawet nie zakwitła a już trzeba było ściąć.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Dziękuję! ;:196 A to ja posiałam sobie ale to coś podobne musiało być ale i tak marne urosło przez tą pogodę. ;:218 A to Dorotko masz z nasionek dżielżana ??
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu to jest bylina, wiem ze mieszkasz niedaleko przyjeżdżaj dostaniesz sadzonki.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
reniusia20
1000p
1000p

Post »

Myślałam ze może z nasionek by się dało wyhodować .
Oj tam,oj tam Dorotko jak spotkam to sobie gdzieś kupię sadzonkę - nie musisz!
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Reniu próbowałam tego roku z dzielżanem, wysiałam ale mnie się nie udało. Więcej nie będę eksperymentowała.
Dzielżan pięknie się rozrasta więc wolę uszczykiwać sadzonkę.
Moja propozycja dzielenia dzielżanu aktualna nadal, przyjeżdżaj, zapraszam :lol:

Deszcz i dzisiaj nie odpuszczał, rankiem zapowiadała się nawet znośna pogoda, ale koło godziny 13 chmury zasłoniły całe niebo, zrobiło się ciemno wietrznie, a później mżawka siąpiła. Zdążyłam jedynie pozbierać jabłka i zerwać winogrona ( tego roku po raz pierwszy mi obrodził, sporą michę miałam) Z mieszanki jabłkowo- winogronowej mam pyszny sok aż 4 litry nakapało.

Może Was zanudzę zdjęciami moich dalii teraz przepięknie kwitną , naprawdę jest się czym zachwycać.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

No i :?: czyż nie są one piękne :?:
Pozdrawiam Dorota
123katex
1000p
1000p
Od: 22 maja 2013, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ależ one są piękni nic dodać nic ująć tylko ;:303 :heja oraz oczy napawać takim widokiem. :wit Chyba na drugi rok jakąś kupię.
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko dziękuję za tak cudowną ucztę daliową ;:196
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Dorotko :wit
Ale przepięknie Ci kwitną dalijki ;:215
naprawdę jest się czym zachwycać :D .
Ja musze na drugi rok więjej ich posadzić, bo o tej porze roku niewiele jest już kwitnących a one pięknie i długo kwitną i barwnie upiększają ogrody ;:108
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Zdjęciami dalii mnie nie zanudzisz bo ja ich nie mam.
Tak samo jak astry, które masz zawsze cudne. ;:333
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kochane cieszę się, że odwiedzacie mój wątek. Odpowiem wszystkim równocześnie, dalie naprawdę są pięknymi kwitami, szkoda tylko że tego roku trochę ucierpiały przez sierpniową suszę.
Dziewczyny jak chcecie mieć dalie na przyszły rok to Was namawiam kupujcie, tylko odradzam te z marketów, często dalia nie zgadza się z tym co nam pokazują na zdjęciach. Piękne dalie ma P. Lipień, większość moich są kupowane kilka lat temu właśnie od tego pana.
Ponieważ dalie nam wszystkim się podobają to jeszcze kilka zdjęć, mam nadzieję, że nie będzie tych co już przedstawiłam.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

dalie karłowe
Obrazek Obrazek

Obrazek

A koło tej chryzantemy chodzę, wącham pachnie, ale zapach taki sobie, za to jej urok mnie zachwyca
Obrazek

Obrazek

i na koniec moje tygryski
Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
Renata1962
1000p
1000p
Od: 24 lut 2011, o 16:44

Post »

Dorotko kocham dalie i tak jak Ty zachęcam do ich uprawy moja kolekcja też w większości pochodzi od p.Lipienia
pewne miejsce, zrobiłam listę juz na nowy sezon do kupna ale za każdym razem co do nej zaglądam to zmieniam
mogę zamówić jeszcze tylko- góra 20 szt i jak tu wybrać z takiej wielkiej kolekcji ;:145
Twoje tygryski są rewelacyjne ;:215
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dorotko,masz dużą i piękną kolekcję dalii,szczególnie ta cieniowana z pierwszego zdjęcia jest piekna.Dalie są niekłopotliwe tylko to ich przechowywanie dobija.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”