Kaktusy Rafała
- Nadzieja
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Kaktusy Rafała
Astrophytum bombowe 

- Rafal44
- 500p
- Od: 15 kwie 2013, o 21:44
Emerald Dziękuje
Piasek pustyni
_LeNa_ Dzięki ja czekałem na tego kwiatuszka dobre 5 lat i się doczekałem i Ty na pewno się doczekasz na swoim
Jorkis Dzięki
Inez
Dzięki za odwiedziny
Onectica Dzięki
szczególnie że brak mi z nimi doświadczenia
Paula15 i Nadzieja Cieszę się że Wam się podobają dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie
Piasek pustyni
Masz rację tylko z pozoru dla nas osób w temacie są inne często podobne ale jednak inne. Ile to już razy słyszałem od znajomych którym pokazywałem swój zbiór a nie interesują się kaktusami stwierdzenie ,, dla mnie one są wszystkie prawie takie same"piasek pustyni pisze:czasem można tylko z pozoru sądzić, że mają kwiaty takie same

_LeNa_ Dzięki ja czekałem na tego kwiatuszka dobre 5 lat i się doczekałem i Ty na pewno się doczekasz na swoim

Jorkis Dzięki
one chyba wszystkim się podobająjorkis pisze:też podobają mi się astrophyta

Inez
Tego to też nie wiem mam 4 Astrophytum z czego Astrophytum capricorne var. senile kwitnie co roku, Astrophytum myriostigma v. quadricostatum zakwitł pierwszy raz czekałem ponad 5 lat na to. Mam też Astrophytum ornatum ale on jest jeszcze za mały i mam Astrophytum asterias które nie chce kwitnąc a już powinnoInez pisze:Gratuluję kwiatu Astrophytum! Nie wiem jak to jest z tym rodzajem, czy jest trudny "w kwitnieniach"

Onectica Dzięki
Ja teżonectica pisze:szczególne kciuki trzymam za ariocarpusa

Paula15 i Nadzieja Cieszę się że Wam się podobają dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie

Pozdrawiam Rafał
- piasek pustyni
- Od: 10 cze 2012, o 11:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wiesz, Rafał, nie ma chyba czegoś takiego jak "powinno" zakwitnąć - jest to uzależnione od wielu czynników, w tym i oczywiście od wieku rośliny i chyba to miałeś na myśli. Astrofyta uznaje się generalnie za trudne w hodowli, gdyż m.in. wymagają innego zimowania niż większość kaktusów, potrzeba im też troszkę innego odczynu pH podłoża. Bywają kapryśne zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z hybrydami czy innymi formami, a szczepione to już w ogóle inna bajka.Rafal44 pisze: InezTego to też nie wiem mam 4 Astrophytum z czego Astrophytum capricorne var. senile kwitnie co roku, Astrophytum myriostigma v. quadricostatum zakwitł pierwszy raz czekałem ponad 5 lat na to. Mam też Astrophytum ornatum ale on jest jeszcze za mały i mam Astrophytum asterias które nie chce kwitnąc a już powinnoInez pisze:Gratuluję kwiatu Astrophytum! Nie wiem jak to jest z tym rodzajem, czy jest trudny "w kwitnieniach"![]()
![]()
W swoim zbiorku mam w tej chwili ponad 70 różnych gatunków astrofytów - część mam długo, maluchy w sumie krótko. I nadal niewiele wiem o nich - im mam jej dłużej, tym mniej wiem, bo np. jedna forma nudum zakwitła, inna - nie. I bądź mądry, dlaczego? Trochę to pokrętne, ale tak jest.
Jacek (banditoo) z pewnością wie o wiele więcej, w sensie i praktycznym i teoretycznym, ale chodzi mi o to, że jest to na tyle wciągający rodzaj, że ...im trudniejszy, tym piękniejszy.
- Rafal44
- 500p
Zgadzam się z Tobą te ,,powinno" tyczy się wieku i rozmiaru bo ma około 5-6cm średnicy a nie kwitnie może właśnie dla tego że zimuje je jak wszystkie kaktusy w odczyny pH też się nie bawię. Wiem że nie które powinny miec substrat wapienny ale u ludzi często kwitną w podstawowym substracie a są też takie uparciuchy że załatwi się im wszystkie dogodne warunki a i tak kwitnąc nie będą. Doda jeszcze że to zwykły Astrophytum asterias nie szczepiony i nie jakaś dziwna forma za którymi nie przepadam a rozumie że mogą się podobac. Mimo wszystko liczę że za rok zakwitnie a jak nie za rok to za dwa a jak nie za dwa to kiedyś się uda 

Pozdrawiam Rafał
- Rafal44
- 500p
Pozdrawiam Rafał
- onectica
- Od: 16 sie 2012, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to jedziemy na podobnym wózku - też dość niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką pierwszego egzemplarzaRafal44 pisze: Onectica DziękiJa teżonectica pisze:szczególne kciuki trzymam za ariocarpusaszczególnie że brak mi z nimi doświadczenia
![]()

Musi się udać, nie ma innej opcji

- Rafal44
- 500p
Onectica Ja kupiłem 2 różne
na wypadek gdyby jeden padł żebym się za wczeście nie zraził Ariocarpus.
Oto dwie nowości :
Mammillaria perbella

Mammillaria collinsii

Oto dwie nowości :
Mammillaria perbella

Mammillaria collinsii

Pozdrawiam Rafał
- nolina
- Od: 20 mar 2010, o 21:37
Ładne
,niech szybko rosną i pokazuję kwiatki 

- piasek pustyni
Ładne, fakt. Oby zdrowo rosły i obsypały kwieciem 

- Rafal44
- 500p
Nolina Piasek pustyni Jorkis Dziękuję też mi togo życzę co i Wy im życzycie
Ona wie co mi kupic
Nie pochwaliłem się jeszcze wszystkimi zaraz pokaże
Mammillaria bocasana var multilanata. Mammillaria bocasana już miałem ale nie var multilanata jak podrośnie będzie fajna

Mammillaria camptotricha

Dostałem też Gymnocalycium mihanovichii ale zdjęcia nie robiłem to dośc mała roślinka pokażę za to kwitnienie z tego roku mojego starszego egzemplarza z 2013-07-05

Poza tym dostało mi się Tephrocactus articulatus v. papyracanthus i Mammillaria elongata miałem już takie więc dosadzałem je do doniczek ze starszymi okazami. Okazało się że nowa elongata jest minimalnie bardziej ruda i może będzie chętniej kwitnąc bo moja starsza chyba była zbyt długo rozmnażana przez odrosty
Żeby nie było zbyt kolorowo: moja Aylostera heliosa w maju podjęła strajk i zaprzestała przyjmowac wody. Zrobiła się pomarszczona jak suszona śliwka więc przeprowadziłem tydzień temu operację szczepienia. Poprawy brak pewnie trzeba więcej czasu. Szczepienie chyba się udało bo się trzyma podkładki dodam że to moje 3 szczepienie do tej pory skutecznośc miałem 50% w maju wyglądała tak :

Fotkę po szczepieniu pokaże kiedyś przy okazji.

Nie to prezent od dziewczynyjorkis pisze:Piękne nowości kupiłeś

Mammillaria bocasana var multilanata. Mammillaria bocasana już miałem ale nie var multilanata jak podrośnie będzie fajna

Mammillaria camptotricha

Dostałem też Gymnocalycium mihanovichii ale zdjęcia nie robiłem to dośc mała roślinka pokażę za to kwitnienie z tego roku mojego starszego egzemplarza z 2013-07-05

Poza tym dostało mi się Tephrocactus articulatus v. papyracanthus i Mammillaria elongata miałem już takie więc dosadzałem je do doniczek ze starszymi okazami. Okazało się że nowa elongata jest minimalnie bardziej ruda i może będzie chętniej kwitnąc bo moja starsza chyba była zbyt długo rozmnażana przez odrosty

Żeby nie było zbyt kolorowo: moja Aylostera heliosa w maju podjęła strajk i zaprzestała przyjmowac wody. Zrobiła się pomarszczona jak suszona śliwka więc przeprowadziłem tydzień temu operację szczepienia. Poprawy brak pewnie trzeba więcej czasu. Szczepienie chyba się udało bo się trzyma podkładki dodam że to moje 3 szczepienie do tej pory skutecznośc miałem 50% w maju wyglądała tak :

Fotkę po szczepieniu pokaże kiedyś przy okazji.
Pozdrawiam Rafał
- piasek pustyni
Jestem ciekawa tego szczepienia, choć sama nie przepadam za szczepieniem roślin- uznaję jednak, że czasem to konieczność. Natomiast Mammillaria camptotricha - super! 

- _LeNa_
- 500p
- Od: 24 maja 2012, o 19:19
A mnie bardzo spodobała się ta parodyjka, śliczny kwiatuszek, no i te ciernie.. Takie mini haczyki

- Nadzieja
- Od: 3 sty 2012, o 14:18
Piekne prezenty sprawiła dziewczyna.
dla niej.

- Rafal44
- 500p
Piasek pustyni
jak po szczepieniu będą odrosty to urwę i posadzę na własnym korzeniu. Problem w tym że po 2-3 tygodniach od szczepienia poprawy nie ma dalej wygląda na odwodnioną.
_LeNa_ Dzięki
Nadzieja
moja dziewczyna ma dobry gust.
Jutro wynoszę rośliny do piwnicy
Smutny to okres 
To tak ja ja ale wyboru nie byłopiasek pustyni pisze:nie przepadam za szczepieniem roślin

_LeNa_ Dzięki

Nadzieja
Będę nie skromnyNadzieja pisze:Piekne prezenty sprawiła dziewczyna.

Jutro wynoszę rośliny do piwnicy

Pozdrawiam Rafał