Kaktusy Rafała

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kaktusy Rafała

Post »

Astrophytum bombowe ;:138
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p
Od: 15 kwie 2013, o 21:44

Post »

Emerald Dziękuje
Piasek pustyni
piasek pustyni pisze:czasem można tylko z pozoru sądzić, że mają kwiaty takie same
Masz rację tylko z pozoru dla nas osób w temacie są inne często podobne ale jednak inne. Ile to już razy słyszałem od znajomych którym pokazywałem swój zbiór a nie interesują się kaktusami stwierdzenie ,, dla mnie one są wszystkie prawie takie same" :evil:
_LeNa_ Dzięki ja czekałem na tego kwiatuszka dobre 5 lat i się doczekałem i Ty na pewno się doczekasz na swoim ;:108
Jorkis Dzięki
jorkis pisze:też podobają mi się astrophyta
one chyba wszystkim się podobają :D
Inez
Inez pisze:Gratuluję kwiatu Astrophytum! Nie wiem jak to jest z tym rodzajem, czy jest trudny "w kwitnieniach"
Tego to też nie wiem mam 4 Astrophytum z czego Astrophytum capricorne var. senile kwitnie co roku, Astrophytum myriostigma v. quadricostatum zakwitł pierwszy raz czekałem ponad 5 lat na to. Mam też Astrophytum ornatum ale on jest jeszcze za mały i mam Astrophytum asterias które nie chce kwitnąc a już powinno :evil: Dzięki za odwiedziny ;:136
Onectica Dzięki
onectica pisze:szczególne kciuki trzymam za ariocarpusa
Ja też :) szczególnie że brak mi z nimi doświadczenia :(
Paula15 i Nadzieja Cieszę się że Wam się podobają dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie ;:108
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rafal44 pisze: Inez
Inez pisze:Gratuluję kwiatu Astrophytum! Nie wiem jak to jest z tym rodzajem, czy jest trudny "w kwitnieniach"
Tego to też nie wiem mam 4 Astrophytum z czego Astrophytum capricorne var. senile kwitnie co roku, Astrophytum myriostigma v. quadricostatum zakwitł pierwszy raz czekałem ponad 5 lat na to. Mam też Astrophytum ornatum ale on jest jeszcze za mały i mam Astrophytum asterias które nie chce kwitnąc a już powinno :evil: ;:136
Wiesz, Rafał, nie ma chyba czegoś takiego jak "powinno" zakwitnąć - jest to uzależnione od wielu czynników, w tym i oczywiście od wieku rośliny i chyba to miałeś na myśli. Astrofyta uznaje się generalnie za trudne w hodowli, gdyż m.in. wymagają innego zimowania niż większość kaktusów, potrzeba im też troszkę innego odczynu pH podłoża. Bywają kapryśne zwłaszcza, gdy mamy do czynienia z hybrydami czy innymi formami, a szczepione to już w ogóle inna bajka.
W swoim zbiorku mam w tej chwili ponad 70 różnych gatunków astrofytów - część mam długo, maluchy w sumie krótko. I nadal niewiele wiem o nich - im mam jej dłużej, tym mniej wiem, bo np. jedna forma nudum zakwitła, inna - nie. I bądź mądry, dlaczego? Trochę to pokrętne, ale tak jest.
Jacek (banditoo) z pewnością wie o wiele więcej, w sensie i praktycznym i teoretycznym, ale chodzi mi o to, że jest to na tyle wciągający rodzaj, że ...im trudniejszy, tym piękniejszy.
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Zgadzam się z Tobą te ,,powinno" tyczy się wieku i rozmiaru bo ma około 5-6cm średnicy a nie kwitnie może właśnie dla tego że zimuje je jak wszystkie kaktusy w odczyny pH też się nie bawię. Wiem że nie które powinny miec substrat wapienny ale u ludzi często kwitną w podstawowym substracie a są też takie uparciuchy że załatwi się im wszystkie dogodne warunki a i tak kwitnąc nie będą. Doda jeszcze że to zwykły Astrophytum asterias nie szczepiony i nie jakaś dziwna forma za którymi nie przepadam a rozumie że mogą się podobac. Mimo wszystko liczę że za rok zakwitnie a jak nie za rok to za dwa a jak nie za dwa to kiedyś się uda :D
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

2013-08-10 Parodia pseudostuemeri
Obrazek
Dwie nowości
Mammillaria camptotricha
Obrazek
Mammillaria collinsii
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rafal44 pisze: Onectica Dzięki
onectica pisze:szczególne kciuki trzymam za ariocarpusa
Ja też :) szczególnie że brak mi z nimi doświadczenia :(
No to jedziemy na podobnym wózku - też dość niedawno stałam się szczęśliwą posiadaczką pierwszego egzemplarza :D
Musi się udać, nie ma innej opcji :wink:
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Onectica Ja kupiłem 2 różne :D na wypadek gdyby jeden padł żebym się za wczeście nie zraził Ariocarpus.

Oto dwie nowości :
Mammillaria perbella
Obrazek
Mammillaria collinsii
Obrazek
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Ładne ;:215 ,niech szybko rosną i pokazuję kwiatki :D
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ładne, fakt. Oby zdrowo rosły i obsypały kwieciem :D
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
jorkis
500p
500p
Od: 24 cze 2012, o 18:20

Post »

Piękne nowości kupiłeś ;:138 super.
Pozdrawiam Marzena
Moje kaktusy i sukulenty
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Nolina Piasek pustyni Jorkis Dziękuję też mi togo życzę co i Wy im życzycie ;:304
jorkis pisze:Piękne nowości kupiłeś
Nie to prezent od dziewczyny :D Ona wie co mi kupic ;:108 Nie pochwaliłem się jeszcze wszystkimi zaraz pokaże ;:170

Mammillaria bocasana var multilanata. Mammillaria bocasana już miałem ale nie var multilanata jak podrośnie będzie fajna :D
Obrazek
Mammillaria camptotricha
Obrazek
Dostałem też Gymnocalycium mihanovichii ale zdjęcia nie robiłem to dośc mała roślinka pokażę za to kwitnienie z tego roku mojego starszego egzemplarza z 2013-07-05
Obrazek
Poza tym dostało mi się Tephrocactus articulatus v. papyracanthus i Mammillaria elongata miałem już takie więc dosadzałem je do doniczek ze starszymi okazami. Okazało się że nowa elongata jest minimalnie bardziej ruda i może będzie chętniej kwitnąc bo moja starsza chyba była zbyt długo rozmnażana przez odrosty :(
Żeby nie było zbyt kolorowo: moja Aylostera heliosa w maju podjęła strajk i zaprzestała przyjmowac wody. Zrobiła się pomarszczona jak suszona śliwka więc przeprowadziłem tydzień temu operację szczepienia. Poprawy brak pewnie trzeba więcej czasu. Szczepienie chyba się udało bo się trzyma podkładki dodam że to moje 3 szczepienie do tej pory skutecznośc miałem 50% w maju wyglądała tak :
Obrazek
Fotkę po szczepieniu pokaże kiedyś przy okazji.
Pozdrawiam Rafał
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem ciekawa tego szczepienia, choć sama nie przepadam za szczepieniem roślin- uznaję jednak, że czasem to konieczność. Natomiast Mammillaria camptotricha - super! ;:215
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Rafal44 pisze:2013-08-10 Parodia pseudostuemeri
Obrazek
A mnie bardzo spodobała się ta parodyjka, śliczny kwiatuszek, no i te ciernie.. Takie mini haczyki :wink: Ładny okazik ;:63
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
Nadzieja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sty 2012, o 14:18

Post »

Piekne prezenty sprawiła dziewczyna. ;:138 dla niej.
Awatar użytkownika
Rafal44
500p
500p

Post »

Piasek pustyni
piasek pustyni pisze:nie przepadam za szczepieniem roślin
To tak ja ja ale wyboru nie było :( jak po szczepieniu będą odrosty to urwę i posadzę na własnym korzeniu. Problem w tym że po 2-3 tygodniach od szczepienia poprawy nie ma dalej wygląda na odwodnioną.

_LeNa_ Dzięki ;:333

Nadzieja
Nadzieja pisze:Piekne prezenty sprawiła dziewczyna.
Będę nie skromny :) moja dziewczyna ma dobry gust.

Jutro wynoszę rośliny do piwnicy ;:19 Smutny to okres ;:145
Pozdrawiam Rafał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”