Ogród Marty Cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Marty Cz.II

Post »

Marto wiem wiem a dla mnie to szczególnie ważne bo mam syna na diecie :?
w przyszłym roku nadgonię zapasy
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosiu,czasem jest ich40 szt w jednym dniu,niesamowicie to wygląda ,przetwory robią wrażenie bo są bardzo kolorowe,ale najważniejsze ,że to same witaminki ze słoneczka zamknięte w słoiczkach ;:196

Bożenko,miło,że mnie odwiedzasz,i podoba ci się to co robię ;:168

Wandziu,witam cię serdecznie i zapraszam ponownie ;:65 :heja

Joasiu,nie miałam grzybni,ale wszystkie odpadki z grzybów i stare grzyby też zakopuję na20 cm w ziemię pod tymi właśnie brzozami i grzybów rośnie dużo, ;:196

Ewuniu 7 myślę że na drugi rok będziesz miała owoce ja też czekałam 4 lata na tą pierwszą dereń a w tym roku będzie na niej koło 3 kg ,dzisiaj zebrałam pierwszy kg, reszta została na drzewie bo jeszcze nie spadła chociaż mocno czerwona,później kupiłam jeszcze 3 derenie ale kupiłam w sklepie z owocami i one od początku owocują ale nie dużo bo drzewka są jeszcze małe ;:168

Uleczko,ja uwielbiam robić przetwory ,a brunera będzie na wiosnę na pewno
Awatar użytkownika
Amara
1000p
1000p
Od: 13 maja 2013, o 19:07

Post »

Ja mam tylko jeden problem bo ......... nie mam działki więc owoce czy warzywa na przetwory musze kupić ;:223 ;:223
ale może znajde jakiegoś działkowca co za przekopanie rabatek podzieli się zbiorami ;:224
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iwonko,aż się uśmiechnęłam do laptopa,jak napisałaś ,że żaden kryzys mi nie grozi -no może by na chwilę człowiek przetrwał ,ja mam w planie jeszcze dużo pomysłów za którymi czasem nie nadążam z ich wykonaniem może zrobię jeszcze pastę z papryki,bo tak wsuwamy że może braknąć, a nie lubię tego bo ma nie braknąć ,w tym przepisie nic nie pisze ,żeby tą pastę po przegotowaniu jeszcze raz zmiksować ale mnie nie podobała się ta konsystencja i po ugotowaniu tej zmielonej papryki jeszcze raz na koniec wrzuciłam na termomiks i zrobiła się super pasta w konsystencji musztardy,rewelacja, można też to uzyskać używając blendera,na pewno zrobię jeszcze kompoty -napoje na surowo z malin bo mam ich bardzo dużo co 3-4 dni zbieram po 5 kg,soków z sokownika już chyba wystarczy jest ich 200 szt butelek,no i zrobię jeszcze konfitury z malin ,zrobiłam z 1 kg ,wyszły 4 małe słoiczki, pięknie z kandyzowały mi się maliny ani jedna się nie rozleciała,i takie w całości ułożone są w słoiczkach zalane syropem malinowym ,najlepiej smakują jedzone łyżeczką do gorzkiej herbatki,a oprócz tego oczywiście grzybki,które trzeba nazbierać i przerobić,pozdrawiam :wit

Renatko,cieszę się że podobają się moje poczynania ;:196

Grażynko,witam cię serdecznie w moich skromnych progach,i zapraszam znowu,odezwę się na pw :lol:

Aguś,ja czasem nie nadążam za swoimi pomysłami ,brakuje mi dnia, ale nie umiem inaczej,uwielbiam coś robić szczególnie jak przy tym odpoczywam bo jak robisz to co lubisz to się nie męczysz ,podam ci przepis na nalewkę:

1 kg dereni
1 litr wódki40%
40 dkg cukru
100ml spirytusu
100ml wody mineralnej lub przegotowanej
można dodać 5dkg suszonych czarnych jagód

owoce derenia opłukać ,można potłuc lub pognieść ,wsypać do słoja,dodać czarne jagody(jeżeli nie chcesz można bez jagód),zalać wódką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni,w tym czasie mieszasz słojem,po 4-5 tygodniach z cukru i wody przygotować syrop dodać spirytus i wymieszać ,wódkę z dereni zlać przez filtr papierowy lub lnianą ścierkę do syropu ze spirytusem,dobrze wymieszać i odstawić na 24 godziny następnie rozlać do butelek i odstawić w ciemne ,chłodne miejsce na 6 miesięcy,ja daję tyle cukru ,w innych przepisach jest nawet 1kg cukru na 1kg dereni ale ja takiego słodkiego likieru nie robię bo nie lubimy,uważam że 40 dkg wystarczy,robię jeszcze drugą nalewkę gdzie zamiast cukru daje się miód,i tam nie ma jagód ,na tą samą proporcję dereni i wódki ja dam 250 ml miodu a w przepisie jest 500 ml miodu ale jak pisałam nie lubimy przesłodzonych nalewek,powodzenia i smacznego,jak będą pytania to odpowiem gdyby coś było nie jasne ,wianuszki też będą tylko nie mam czasu ich sfotografować, mam włożyć już gotowe zdjęcia z ogrodu i tez się opóźniam,dzisiaj u nas leje ale ubrałam się zimowo i obrałam 2 duże skrzynki pięknych jabłuszek ,żeby ich nie niszczyły osy i szerszenie bo wyjadają straszne dziury ,wszyscy chcą się na zimę najeść,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ja też robię nalewką z derenia,już stoi w butelku :D
Dla mnir to najlepsza z nalewek ;:108
Awatar użytkownika
grazynarosa22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 12:18

Post »

Martusia....no pokaż wianuszki,bo ja czytając Ciebie 'wystrugałam' sobie taki suszkowy...
Pozdrowionka...Grażyna
Moje wątki. aktualny
Moje rękodzieło
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

koziorozec pisze: owoce derenia opłukać ..... odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 tygodni,w tym czasie mieszasz słojem
Martusiu bardzo dziękuję za przepis ;:196 jutro robię 8-) :lol:
Tu mam pytanie....może drobiazgowe, ale może to istotne.... czy to ciepłe miejsce ma być ciemne czy na słoneczku???

koziorozec pisze:.....po 4-5 tygodniach z cukru i wody przygotować syrop .....
Czy tu trzeba zagotować wodę z cukrem i wystudzić, czy wystarczy tylko w zimnej wodzie wymieszać do rozpuszczenia cukru???.....
Martuś wybacz, że pytanie pewnie dla Ciebie nawet głupiutkie :oops: ale nie chciałabym nic zepsuć, a nigdy nie robiłam :lol:
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nowonarodzona,witam cię miło i cieszę się ,że ci się spodobało,zapraszam ponownie :wit

Aguś,dobra herbatka,sok malinowy swojej roboty imbir i cytrynka to jest co kochamy najbardziej ale zrobiłam jeszcze pyszne konfitury z malin i wtedy gorzka herbatka i łyżeczką dojadane malinki z konfitur ,wyszły mi super ani jedna malinka się nie rozleciała,wszystkie są calutkie takie jak kandyzowane,miód w gębie ;:168

Małgosiu,zawsze można zacząć od małych ilości,a potem się zorientujesz ile wam potrzeba ;:196 ,ja też wszystkiego nie mam,pomidory ,papryki,ogórki musiałam kupić ,z owoców agresty,porzeczki truskawki,rabarbar,wiśnie ,czereśnie też kupowałam bo miałam mało swoich ,ale te owoce nie były takie drogie ,dużo mam swoich malin -to dobrze,bo malina w tym roku droga,mam swoje jabłuszka,gruszki,aronie,no i miałam dużo borówki amerykańskiej,jeszcze mam bardzo dużo dyń ,z nich też robię przecier na wspaniałą zupę dyniową,pomysł z działkowcem też dobry gdybyś była blisko mnie to chętnie przystałabym na taką pomoc w zamian za owoce :wit
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu,dereniowa nalewka jest pyszna,ale nic nie gorsza jest z malin lub tarniny,każdy owoc ma inny smak i mając różne nalewki można się delektować bez końca ;:196
Grażynko,nie mogę zdążyć,ale na pewno pokażę ,może jutro,uzbrój się w cierpliwość,bo na nic nie mam czasu,nazbierałam dzisiaj dużo jabłek i kg dereni i muszę z nich zrobić kompociki na zimę przynajmniej z dereni :uszy

Aguś-AGNESS,tak w tym czasie mieszasz te derenie poruszając słojem,to ciepłe miejsce to u mnie kuchnia,ja mam okno od strony północnej więc nie mam w niej słoneczka,ale jest mile widziane,trzymam słoje na oknie w kuchni bez słoneczka ale jak masz słoneczko w kuchni to,bardzo dobrze,ale nic się nie stanie jak go nie masz,woda z cukrem ma być przegotowana i cukier rozpuszczony,ma być gęsty syrop, ten syrop przestudź do temperatury pokojowej wlej spirytus,wymieszaj i do tego wlej przefiltrowaną wódkę z dereni ;:196
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Martusiu bardzo dziękuję Ci kochana za wszystkie podpowiedzi :D
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Martusiu, dziękuję ;:196 Czego nie robi się dla wnucząt. Herbatka zimowa świetny pomysł na rozgrzanie. Udanego grzybobrania. Ja jutro jadę i jestem bardzo zadowolona :)
Miłego wieczoru życzę.
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

może troszkę kwiatuszków z kwitnącego ogrodu
Obrazek

Obrazek

zakwitła cimicifuga w różowo-perłowym kolorze kwiatów i o bordowych liściach