Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia... cz.2

Post »

Mufka pisze::

Kotka pozazdrościła maluchom i też kazała sobie podać obiad na oknie ;:306

Obrazek
Czasem gorzej niż z dzieciakami ;:306 ;:306
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Koty bardzo uszaste i śliczne :D Mam nadzieję, że kiedyś zamieszka z nami jakiś maine coon :D Podobają mi się takie wielkie koty, ale na razie mamy 5 dachowców :wink: Same nieduże kociczki i Hamlet :D
Decyzja co do traw już jest podjęta, zimą poczytam o odmianach, które mają szansę u mnie przezimować, a wiosną coś posadzę. Dziękuję za propozycję ;:196 Na razie jeszcze nie wiem, co chcę mieć :wink:
Stipę od Ciebie koty z przyjemnością skąsały (ma wysokość 30 cm :?), ale miłka fajnie rośnie i bardzo mi się podoba. Tylko zdjęcia jeszcze nie umiem jej zrobić, niknie wśród wyższych traw, ale przecież od wiosny będzie więcej miejsca :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu ..... ;:196
Pewno biedna kotka nie rozumie jak to się stało, że maluchy teraz zajmują całą uwagę a ona jest na marginesie.
Jak widzę zaczyna się władanie całym domem i domownikami.
Dwa urwisy przejmą niedługo całą posesję.
Maine Coony już rządzą. ;:306
Oj biedna kotka, będzie miała zgryza.
Oby tylko nie postanowiła odejść, czasem tak u kotów bywa. ;:108
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Jagi dziękuję w imieniu kocurków ;:196 Dla mnie nie ma brzydkich kotów, bywają tylko chore, zagłodzone lub zaniedbane...
Każdy gdy dostanie minimum miłości i opieki rozkwita i staje się piękny, a co najmniej miły... ;:224

Agnisiu w czym problem ? Na długie zimowe wieczory, nie ma to jak dwa ciepłe kłębuszki :wink: Jeżeli się zdecydujesz, to bardzo polecam od razu wziąć dwa ! Dużo lepiej, zdrowiej się chowają i mniej psocą, bo razem się bawią ;:108

Elu serdecznie dziękuję za rady - trochę bałam się dzielić przed zimą, ale spróbuję :wink:
Jak tam wrażenia z wystawy i spotkań forumowiczów ? Zdobyłyście coś ciekawego ? Bo spotkania z pewnością były sympatyczne :D

Edytko, przykro mi, że w ten weekend się nie spotkamy, ale to przecież nie koniec sezonu, więc jeszcze są szanse na kawkę w ogrodzie /najwyżej w rękawiczkach wypijemy ;:306 /.

Ewciu ja z wielką przyjemnością przekażę Ci / może przez koleżankę ?/ trawy. Pewnie będzie lepiej wiosną to nie przemarzną. No i pomyśl jakie. Dla lepszego efektu posadź po kilka - ja służę wszystkimi jakie posiadam i które zdołam podzielić. Może zrobię tak jak radzi Ela - z tych wielkich odpiłuję po kawałku nożem i spróbuję ukorzenić w doniczkach. Więc zastanów się i napisz, to będę zaraz działać ;:108

Grażynko, mam nadzieję, że uda się ją na tyle dopieścić, że nie będzie myślała o ucieczce ;:202
Staramy się bardzo ją dogłaskać, ale nadal prycha i fuka na maluchy...
Jedyna nadzieja w tym, że dom na tyle duży, że dla każdego kota znajdzie się spokojny kąt. Lucek się obraził i poszedł spać do psów na górę, a Tiga śpi na werandzie, gdzie ciepło i nikt po głowie nie skacze... ;:306

Niestety wyjazd na działkę w tym tygodniu obstrajkowany /mąż się widać zapatrzył na związkowców :lol: /, więc coś wygrzebię ze starszych zasobów, by mnie Moderator nie pogonił, że ostatnio tylko koty i koty wstawiam...
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oj .....to widzę, że cała menażeria dom okupuje.
Oby dla was tylko wystarczyło miejsca na kanapach czy fotelach. :uszy
Miałam kiedyś 7 kotów i okupacja była tak zaborcza, że drapały i prychały kiedy ściągało się je siłą z tapczanu czy fotela.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

;:138

Grażynko, aż siedem mięciutkich, ciepłych, miziastych kłębuszków ! Ależ bogactwo ! To rzeczywiście mogło zabraknąć foteli ;:306
Moja najstarsza kotka ma już czternaście lat, a Lucek o połowę mniej, więc we dwójkę okupują kanapy. Maluchy głównie szaleją, albo śpią na drapaku, tak im się spodobał. Oczywiście nie na swoim, o nie - ich stoi odłogiem, a bitwy są o ten należący do starszych kotów ;:224

A teraz pokażę moje tegoroczne, po raz pierwszy siane, werbeny patagońskie. Bardzo jestem z nich zadowolona :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

rozplenice

Obrazek

Obrazek

Trzcinnik 'Overdam'

Obrazek

Miskant 'Krwisty cud'

Obrazek
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Oprócz traw nie mogę oderwać oczu od twoich brzózek.
Cudnie wyglądają i nawet nie wiesz jak żałuję, że nie mieszkam na wsi w dużym ogrodzie.
Jako pierwsze rosłyby w nim trawki i brzozy.
Kociambry słodkie są, i przytulajki przemiłe, ale nigdy nie było spokoju i trwały wieczne walki o dominację i najlepsze miejsce na kanapie przed telewizorem.
Często dla nas nie było już miejsca. ;:306
Dwie kotki jakie mam teraz w zupełności mi wystarczą.
Jedna to 13 latka a druga ma 8 lat.
No i jamniczka, która na szczęście żyje z nimi w zgodzie i dobrej komitywie, poza miską z jedzeniem.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Edyta1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 paź 2011, o 00:06

Post »

Mufka pisze: Niestety wyjazd na działkę w tym tygodniu obstrajkowany /mąż się widać zapatrzył na związkowców :lol: /, więc coś wygrzebię ze starszych zasobów, by mnie Moderator nie pogonił, że ostatnio tylko koty i koty wstawiam...
A może córka da się w tygodniu namówić? ;:224
Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Awatar użytkownika
elam
100p
100p
Od: 28 paź 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, dopisuję do poprzedniej informacji o dzieleniu bylin,bo nie byłam zbyt precyzyjna
Odcinając byliny czy trawy od rośliny matecznej, sprawdzam ręką w ziemi czy odcinana część ma korzonki. Ostrym, dużym nożem przecinam roślinę wraz z korzeniami i odkopuję. Ze starszymi częściami kępy pewnie to się nie uda. Szukam tych najmłodszych, gdzie korzenie nie są jeszcze zbyt twarde. Nieukorzenione sadzonki pewnie do zimy nie zdążą się ukorzenić, szkoda zachodu, lepiej zrobić to wiosną.
Pozdrawiam Ela
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Marysiu, straszliwie mi się podoba ta rabata z brzózkami.
A tam z tyłu co rośnie takiego wielkiego? Czyżby malwy? :shock:
Co to za rozplenica ?
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Marysiu Nie przegonią Cię, pół moich wątków to także koty a póki co jestem jeszcze na forum ;:136 ;:306 Przewspaniałe te zdjęcia kotków śpiących z główkami na poduszkach ;:oj Werbenę patagońską dziś pokazywała Maja w ogrodzie - bardzo ładna roślinka. Zazdroszczę Ci tego porządku w ogrodzie, u mnie o taki nieład jest :roll:
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Marysiu pierwsze co wpadło mi w oczy to całe morza traw :shock: widoki przecudne a tego szumu nie umiem sobie wyobrazić bo nigdy aż takich ilości traw nie miałam :roll:
Doczytałam gdzieś o Ostnicy Jana - rok temu zostałam obdarowana nasionkami, ładnie mi wzeszły i porobiły się ładne, małe kępki. Rosną w doniczce pod okapem i chyba ruszę je dopiero wiosną bo boję się żeby mi nie przemarzły. Masz jakieś doświadczenie z tą trawą :?:
No i oczywiście kociambry ;:167 to jest temat rzeka i mogłabym pisać bez końca, wspomnę tylko że córka ma takiego 'potwora' a jest tak łagodny jak baranek, biedak dostał niezłą szkołę od małych dzieci i teraz nic go nie wzrusza, a mruczeć potrafi proporcjonalnie do swojej wielkości ;:306 ale godność swoją też ma i z byle kim się nie spoufala ;:173
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Marysiu co do ciebie zajrzę to zobaczę jakąś nową trawkę, a potem gdzieś tam doczytam że niektóre z nich nie są łatwe do zdobycia, ostnica Jana jest piękna, ale ja jej nigdy nie spotkałam w sprzedaży, skąd Ty bierzesz takie cuda. Tak bardzo nieśmiało uśmiecham się o kilka nasionek.
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Marysiu, z jakich nasionek siałaś werbeny? Do złudzenia przypominają te, które ja posiałam z nasion firmy Legutko...Tyle, że moje okazały się werbenami brazylijskimi :roll:
Patagońskie mają cienkie łodygi i bardzo wąskie liście, a kwiatostany są pełniejsze i bardziej ukwiecone niż u brazylijskich, które kwitły tylko na końcach. Dla porównania:
Werbena brazylijska i Werbena patagońska
Tak czy inaczej, w takiej masie wyglądają pięknie :D Rozplenice cudowne ;:138
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Jednego już mam i od dawna myślę o kolejnym...boję się jednak, że maluch i starszak już się nie dogadają :|

-- Pn 16 wrz 2013 08:29 --

Jednego już mam i od dawna myślę o kolejnym...boję się jednak, że maluch i starszak już się nie dogadają :|
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”