Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

O,o,o - dziękuję Marzenko, jak zwykle na Ciebie mogę liczyć, bo "te zatwardziałe kaktusiarze" to nawet nie spojrzą na to subtelne piękno... ;:306 Dziękuję ;:167
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:Marlenko, witam Cię serdecznie - mam już 4 gatunki Pachyphytum: oviferum, compactum, bracteosum i ostatnio nabyte P. hookeri. Pewnie z każdego da się coś uszczknąć :lol:
Co do kształtu: wszystkie mają jedną cechę wspólną: jak "winogrona", czyli roślinki, które za młodu są wyprostowane, ale wraz z długością zaczynają się płożyć. Można też je kształtować jak eszewerie - czyli pozostawić na jakiejś wysokości, a potem ucinać czubek, co spowoduje odrosty po bokach i będą takie "rozetki", kępki "winogron". To zresztą ta sama rodzina, co i nasze gruboszki, czyli Crassulaceae, a więc dowolność ich kształtowania jest bardzo szeroka.
Oczywiście nie ma sprawy, tylko wiosną się musisz przypomnieć :D
Dziękuję za informację :) Teraz jeszcze bardziej się napaliłam ^^
Na pewno w sezonie się odezwę, ewentualnie jakbyś robiła mocniejsze cięcie, daj znać. Ale bez pośpiechu. :)
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

One rosną strasznie powoli, powoli też się ukorzeniają, więc pośpiechu siłą rzeczy nie ma :D Ale wiosną się przypomnij i bądźmy w kontakcie, bo cięcia będą na pewno. P. oviferum ukorzeniło mi się też z listka, wystają z ziemi takie maleńkie winogronka - zobaczymy jak to maleństwo przetrwa zimę. Też bardzo je lubię i cieszę się, że się podobają ;:138
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
_LeNa_
500p
500p
Od: 24 maja 2012, o 19:19

Post »

Żanetko u Ciebie sukulenciaków cała masa ;:oj Ja wysiadam.. Wiesz, że człowiek słaba istota, a Ty kusisz, kusisz.. :D
Pozdrawiam i zapraszam - Magda
Kaktusowe szaleństwo..
Moje nadwyżki.. Wiankowo..
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

piasek pustyni pisze:Też bardzo je lubię i cieszę się, że się podobają ;:138
Ja kiedyś byłam taka dość zdystansowana do odmian innych niż klasyczny Grubosz, ale w tym roku trochę szaleję i powoli zbieram inne okazy :tan
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
Malachitek
1000p
1000p
Od: 13 kwie 2013, o 01:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cotyledon ladysmithiensis 'Variegata' - ja też chcęęęę :;230 uwielbiam te puchatki!
No i Anacampseros marlothii też super!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo! A kuszę i kuszę...A co, może przekabacę kogoś na sukulenty :;230

Marlenko - z pewnością w takim razie zaciekawią Cię moje najnowsze grubosze - zapraszam do śledzenia wątku, bo pokażę je już niedługo.

Dorotko - ten Cotyledon mnie zachwycił od pierwszego wejrzenia, musiał być mój i już.

Anacampserosy mam już trzy, teraz ten doszedł czwarty. Wcześniejsze pokazałam już na wątku. Jak się rozrosną - to wiecie, co... ;:108

Dziękuję Wam za wizyty i miłe słowa i oczywiście zapraszam do kolejnych odwiedzin!
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p

Post »

piasek pustyni pisze:
Marlenko - z pewnością w takim razie zaciekawią Cię moje najnowsze grubosze - zapraszam do śledzenia wątku, bo pokażę je już niedługo.
Proszę nie! Gdzie ja to wszystko pomieszczę?
A opiszesz jak zimujesz swoje okazy oraz jaki masz substrat? Wciąż szukam złotego środka. ;:173

Jeżeli gdzieś pisałaś to przepraszam. Przyznaję, że głównie oglądałam fotki i niektóre komentarze do nich ;)
Moje roślinki - wątek
Awatar użytkownika
nolina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2010, o 21:37

Post »

Oooooo Żanetko zajrzyj do mnie to zobaczysz jak się mylisz co do kaktusiarzy :;230
Piękności pokazałaś ;:215 Lubie takie kolorowe roślinki :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kolejne bardzo ładne rośliny. ;:333

Anakampserosy nie tylko Tobie się podobają... :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marlenka pisze: Proszę nie! Gdzie ja to wszystko pomieszczę?
A opiszesz jak zimujesz swoje okazy oraz jaki masz substrat? Wciąż szukam złotego środka. ;:173
Marlenko! Co do miejsca, to pomysł się zawsze znajdzie ;:108
Zimuję swoje sukulenty, w tym grubosze, w tym roku na półkach - miejscówkach, które przygotował niedawno mój M, to na zimowanie genialne miejsce. Wcześniej wszystkie miały miejsce na takim regale na książki w przedpokoju, który nie jest ogrzewany, ale suchy i chłodny; ponadto na szafie w pokoju dzieci (tam były te, które lubią troszkę cieplej, czyli astro, których było trochę mniej w zeszłym roku, ale i teraz się zmieszczą). Tam też jest sucho, a w niedalekiej odległości od okna, to i odpowiednio chłodno i widno.
Tej zimy w ten sposób przezimują kaktusy, a na miejscówkach przy oknach - sukulenty.

Szczepione kaktusy oraz te najmniejsze, np. frajlejki zostawię przy oknie w sypialni, jest ono oddalone od kaloryfera, lekko je rozszczelniam, kładę tylko styropian, by wilgoć się nie dostawała. I te "odszczepieńce" mam na oku całą zimę.

Substrat u mnie jest sprawą prostą - ziemia do kaktusów zmieszana ze żwirkiem akwarystycznym o różnej granulacji plus pemza - to mój niezbędny dodatek. W zależności od potrzeb rośliny, dodaję jej mniej lub więcej, np. do astraczków więcej, ale tam to inna bajka. Do gruboszy na zimę też więcej.

To tak w skrócie. Jeśli coś mogę jeszcze podpowiedzieć, to bardzo chętnie - pytaj śmiało. :D

Małgosiu! Ja oczywiście żartowałam ;:202 Sama przecież mam u siebie również miszmasz sukulentowo - kaktusowy (tyle że z przewagą tych pierwszych). Czasem lubię być zadziorna, ale na szczęście nikt nie zwraca na to uwagi :tan

Henryku - ja wiem, widziałam przecież u Ciebie prześliczny okaz anakampserosa, w swoim wątku pokazujesz przepiękne sukulenty. Tak sobie żartowałam ;:219
Dziękuję Wam kochani za wizyty i zapraszam oczywiście ;:168
Spis moich wątków
Vilya
100p
100p
Od: 13 cze 2013, o 22:17

Post »

Spodobała mi się Twoja Sansevieria gracilis - takiego prążkowania do tej pory nie widziałam :) Gdzie kupujesz rodziny tego rodzaju? Bo ani w kwiaciarniach, ani w allegro nie rzuciły mi się w oczy.
Anacampseros również ciekawy ;) Ja mam w domu Anacampseros rufescens. Gdy go kupiłam był akurat w okresie kwitnienia, a parę dni temu zebrałam z niego nasiona. Trafiłaś może gdzieś na informacje dot. wysiewu tych roślin? Chciałabym na wiosnę spróbować sił w tej kwestii :D
Pozdrawiam, Natalia
Mój sukulentowy kącik
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natalko - dziękuję za wizytę. Rośliny pozyskuję zazwyczaj od hodowców, przez wymianę, ale i przez All czy inny duży portal - dużo polskich hodowców i hobbystów tam się też wystawia, czasem można się dogadać, ale ceny bywają europejskie, więc u mnie przynajmniej jest to rzadkość. Tę ostatnią gracilis nabyłam właśnie na All, czasem trzeba szukać lub trafić.

Anacampseros rufescens też mieszka sobie u mnie, i też kwitł, ale ja nie sieję niczego na razie. Do wysiewu tego rodzaju roślin nie mam na razie warunków, może się to zmieni, ale na pewno nie teraz, także nie poradzę Ci nic kochana w tej kwestii. Ale z pewnością Henryk odnośnie tej roślinki wiedziałby co poradzić ;:333
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Korzystając z wolnej chwili i paskudnej pogody, chciałam Wam pokazać jeszcze moje grubosze - czyli ulubieńce z rodzaju Crassula. W zasadzie właśnie robię "jesienną inwentaryzację" i nie planuję już nic na ten rok z tego rodzaju poszerzać, ale wiadomo - jak się trafi jakieś cudo, to człowiek choćby chciał, to nie może przejść obojętnie. Zamiar jednak mam właściwy... ;:14

Sinocrassula yunnanensis

Obrazek

Po wielu bojach znalazła się u mnie: Crassula argentea variegata cv. Multicolor

Obrazek

jak i ta: Crassula argentea variegata

Obrazek

Ponadto: Crassula capitella ssp. thyrsiflora

Obrazek

Crassula cv. Silver springtime

Obrazek

I najpiękniejsze okazy (oczywiście moim zdaniem), z których jestem szalenie dumna i szczęśliwa:

Takiej formy, miniaturki jeszcze nie spotkałam, jest to jakby 'Golum' w miniaturze (inny niż mały hobbit), nic więc dziwnego, że napaliłam się na nią od pierwszego wejrzenia: Crassula ovata 'Golum minima'

Obrazek

Poszukiwałam tego długo, a pełne słońce powinno ją latem porządnie wybarwić: Crassula ovata 'Golum variegata'

Obrazek

I na koniec: prawdziwie wybarwiona Crassula ovata 'Tricolor'

Obrazek

Jak mówiłam, szalenie jestem z nich zadowolona. Mam nadzieję, że i Wam roślinki się podobają ;:138
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05

Post »

Żaneta, takiej mnogości sukulentów, tak różnych, ciekawych, nietuzinkowych, to ja jeszcze nie widziałam :shock: Po prostu, jakbym chciała jakieś cuda wynaleźć, to tylko do Ciebie na wątek ;:215
Euphorbia lactea 'Variegata White ghost' mnie powaliła ;:oj Prześliczna. Kiedyś muszę od deski do deski przejrzeć całość, bo wiele mnie tu ominęło, lub obejrzałam w pośpiechu, a wiem, że jest na czym oko zawiesić ;:333
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”