Stewia (Stevia rebaudiana)
Re: Stewia
A jak ukorzeniacie stewię? Od razu do ziemi czy najpierw powinna trochę postać w wodzie?
Smolka,ja daję od razu do ziemi i trzymam na parapecie okiennym.Trzeba pilnować wilgotności,ale umiarkowanie,aby podłoże nie wyschło.Stewia nie lubi przelewania.
- Zora
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 31 sie 2012, o 20:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jeśli chodzi o zimowanie - spróbuję posadzić do gruntu - żal mi ryzykować, ale inaczej nie upewnię się gdy klienci zaczną pytać czy jest szansa. Do tej pory na jesień po prostu ścinam wszystko i suszę, na gwiazdkę rozdawałem jako dodatek do prezentów bliskim i byli zaintrygowani. A kilka roślin zostawiam w szklarni, których na wiosnę szybko można namnożyć młode. Im grubsze pędy - tym lepiej się ukorzeniają i rosną, liście muszą być duże, dorodne. Jak tylko się ukorzeni uszczykuję wierzchołki, żeby zmusić ją do krzewienia bo raczej się wyciąga. Najczęstszy szkodnik to wciornastek - uwielbia słodki smak 
uprawiam od kilku lat, ze wszystkich gatunków najszybciej i najwięcej sadzonek się ukorzenia.

uprawiam od kilku lat, ze wszystkich gatunków najszybciej i najwięcej sadzonek się ukorzenia.
"Jabłoń niczym płatek śniegu rozjaśnia twarz i chłodzi emocje"
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
Stewia nie przezimuje,możesz ja wykopać wsadzić do doniczki,przyciąć i trzymać w piwnicy od czasu do czasu podlewając,tak by nie wyschła,ale też nie miała cały czas wilgotnej ziemi.Ja tak przezimowałam swoje ,a wiosna po ogrodnikach wysadziłam do ogrodu.
"Uprawa stewii
W obszarach subtropikalnych stewia uprawiana jest jako roślina wieloletnia. Na plantacjach pędy są ścinane 3-4 razy w roku naokoło 5-10 cm nad podłożem. W zimniejszych regionach stewia może być uprawiana jako roślina jednoroczna w gruncie lub wieloletnia zimująca w pomieszczeniu."
"Uprawa stewii
W obszarach subtropikalnych stewia uprawiana jest jako roślina wieloletnia. Na plantacjach pędy są ścinane 3-4 razy w roku naokoło 5-10 cm nad podłożem. W zimniejszych regionach stewia może być uprawiana jako roślina jednoroczna w gruncie lub wieloletnia zimująca w pomieszczeniu."
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witajcie. Postanowiłam zacząć uprawiać stewię (o ile w sklepie ogrodniczym kupię jej nasiona). No i mam pytanie: czy nadaje się ona do uprawy w domu na parapecie? Jak duża potrafi wyrosnąć, bo z tego co czytałam to się przycina? Jeśli już będę miała w doniczce to na wiosnę mogę do ogrodu wysadzić?
Alyaa,oczywiście,można uprawiać na parapecie,a wiosną wysadzić do ogrodu.W gruncie osiąga o wiele większe rozmiary,a na zimę wkopać,do doniczki i na parapet.Będzie materiał do rozmnożenia.Przeczytaj wcześniejsze posty.
-
- Od: 30 sie 2013, o 16:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki. Właśnie tak czytałam, że je rozmnażacie przez gałęzie, nie z nasion. Ale wszystko zależy czy dostanę u mnie nasiona.
Możesz zamówić sadzonkę i gdy podrośnie z niej zrobić nowe sadzonki.Zapewniam Cię,że z jednej roślinki można wyprodukować sporo sadzonek.
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mi się nie udało. Wszystkie sadzonki padły
Ale nie mam ukorzeniacza, może tu jest pies pogrzebany.
Spróbuję jeszcze ukorzenić w wodzie.
Ewa, wspaniałe zbiory

Ale nie mam ukorzeniacza, może tu jest pies pogrzebany.
Spróbuję jeszcze ukorzenić w wodzie.
Ewa, wspaniałe zbiory

"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Rybka
- Od: 30 lip 2008, o 14:22

A tak na poważnie, czemu ta gleba taka biała?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
pozdrawiam Beata
- Russski
- Od: 3 lut 2013, o 13:32
Hehe, gleba 3-4 klasa głównie z wapieniem, przesuszona bo od kilku tygodni nie padało ot tyle 

Rybka współczuję,ja ukorzeniam bez ukorzeniacza i przyjmują się bez problemu.Stewia nie lubiani przesuszenia,ani przelania.Ja sadzonkuję w małe doniczki,ustawiam w plastikowej kuwecie i podlewam do kuwety,a nie bezpośrednio do doniczek.Ziemia nie może całkiem wyschnąć,ale też doniczki nie mogą cały czas stać w wodzie.Zdarza się czasem,że zapomnę podlać i listki trochę ochlapną,ale po podlaniu wszystko wraca do normy.Nie wiem co się mogło stać u Ciebie.Próbuj dalej,jeśli masz z czego pobierać sadzonki.Ja w wodzie nie próbowałam,więc nie wiem czy się uda,ale życzę Ci powodzenia w uprawie.Pozdrawiam.Rybka pisze:Mi się nie udało. Wszystkie sadzonki padły
- Basia86
- 50p
- Od: 14 kwie 2012, o 15:52
- Kontakt: