Stewia (Stevia rebaudiana)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
smolka
1000p
1000p
Od: 19 paź 2012, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Stewia

Post »

A jak ukorzeniacie stewię? Od razu do ziemi czy najpierw powinna trochę postać w wodzie?
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Smolka,ja daję od razu do ziemi i trzymam na parapecie okiennym.Trzeba pilnować wilgotności,ale umiarkowanie,aby podłoże nie wyschło.Stewia nie lubi przelewania.
Awatar użytkownika
Zora
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 sie 2012, o 20:31

Post »

Jeśli chodzi o zimowanie - spróbuję posadzić do gruntu - żal mi ryzykować, ale inaczej nie upewnię się gdy klienci zaczną pytać czy jest szansa. Do tej pory na jesień po prostu ścinam wszystko i suszę, na gwiazdkę rozdawałem jako dodatek do prezentów bliskim i byli zaintrygowani. A kilka roślin zostawiam w szklarni, których na wiosnę szybko można namnożyć młode. Im grubsze pędy - tym lepiej się ukorzeniają i rosną, liście muszą być duże, dorodne. Jak tylko się ukorzeni uszczykuję wierzchołki, żeby zmusić ją do krzewienia bo raczej się wyciąga. Najczęstszy szkodnik to wciornastek - uwielbia słodki smak :-)

uprawiam od kilku lat, ze wszystkich gatunków najszybciej i najwięcej sadzonek się ukorzenia.
"Jabłoń niczym płatek śniegu rozjaśnia twarz i chłodzi emocje"
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

Stewia nie przezimuje,możesz ja wykopać wsadzić do doniczki,przyciąć i trzymać w piwnicy od czasu do czasu podlewając,tak by nie wyschła,ale też nie miała cały czas wilgotnej ziemi.Ja tak przezimowałam swoje ,a wiosna po ogrodnikach wysadziłam do ogrodu.

"Uprawa stewii

W obszarach subtropikalnych stewia uprawiana jest jako roślina wieloletnia. Na plantacjach pędy są ścinane 3-4 razy w roku naokoło 5-10 cm nad podłożem. W zimniejszych regionach stewia może być uprawiana jako roślina jednoroczna w gruncie lub wieloletnia zimująca w pomieszczeniu."
ewa-s
500p
500p

Post »

Potwierdzam,stewia wytrzymuje do -5 stopni.Wypróbowałam.Zostawiłam na zimę w gruncie i w tunelu,żadna nie przetrwała.A to moje
tegoroczne zbiory:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie. Postanowiłam zacząć uprawiać stewię (o ile w sklepie ogrodniczym kupię jej nasiona). No i mam pytanie: czy nadaje się ona do uprawy w domu na parapecie? Jak duża potrafi wyrosnąć, bo z tego co czytałam to się przycina? Jeśli już będę miała w doniczce to na wiosnę mogę do ogrodu wysadzić?
ewa-s
500p
500p

Post »

Alyaa,oczywiście,można uprawiać na parapecie,a wiosną wysadzić do ogrodu.W gruncie osiąga o wiele większe rozmiary,a na zimę wkopać,do doniczki i na parapet.Będzie materiał do rozmnożenia.Przeczytaj wcześniejsze posty.
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki. Właśnie tak czytałam, że je rozmnażacie przez gałęzie, nie z nasion. Ale wszystko zależy czy dostanę u mnie nasiona.
ewa-s
500p
500p

Post »

Możesz zamówić sadzonkę i gdy podrośnie z niej zrobić nowe sadzonki.Zapewniam Cię,że z jednej roślinki można wyprodukować sporo sadzonek.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Mi się nie udało. Wszystkie sadzonki padły :(
Ale nie mam ukorzeniacza, może tu jest pies pogrzebany.
Spróbuję jeszcze ukorzenić w wodzie.

Ewa, wspaniałe zbiory ;:215
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Moje stevie rosną w gruncie, mam ich około 30 niestety lato suche więc nie porosły takie jak powinny.
W tej chwili zbieram nasiona bo suszu mam już pod dostatkiem. Oczywiście trochę nasion przekażę na akcję wymiany nasion.
Obrazek
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

;:oj śnieg u Ciebie spadł?
A tak na poważnie, czemu ta gleba taka biała?
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Hehe, gleba 3-4 klasa głównie z wapieniem, przesuszona bo od kilku tygodni nie padało ot tyle :D
ewa-s
500p
500p

Post »

Rybka pisze:Mi się nie udało. Wszystkie sadzonki padły
Rybka współczuję,ja ukorzeniam bez ukorzeniacza i przyjmują się bez problemu.Stewia nie lubiani przesuszenia,ani przelania.Ja sadzonkuję w małe doniczki,ustawiam w plastikowej kuwecie i podlewam do kuwety,a nie bezpośrednio do doniczek.Ziemia nie może całkiem wyschnąć,ale też doniczki nie mogą cały czas stać w wodzie.Zdarza się czasem,że zapomnę podlać i listki trochę ochlapną,ale po podlaniu wszystko wraca do normy.Nie wiem co się mogło stać u Ciebie.Próbuj dalej,jeśli masz z czego pobierać sadzonki.Ja w wodzie nie próbowałam,więc nie wiem czy się uda,ale życzę Ci powodzenia w uprawie.Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Basia86
50p
50p
Od: 14 kwie 2012, o 15:52
Kontakt:

Post »

ewa-s pisze:Potwierdzam,stewia wytrzymuje do -5 stopni.Wypróbowałam.Zostawiłam na zimę w gruncie i w tunelu,żadna nie przetrwała.A to moje
tegoroczne zbiory:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wow, imponujące zbiory! :) gratulacje!
SlonecznyBalkon.pl - mój blog
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”