Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
vanyavala
500p
500p
Od: 24 cze 2013, o 18:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa

Post »

Pomysł z puszczeniem tykwy po ziemi niby nie taki zły ale dużo lepiej wyglądają one wisząc, nigdy nie miałem płożących, ale wydaje mi że straciły by w pewien sposób swój urok. I pozostaje kwestia samych owoców gnicie to jedna sprawa ale takie rosnące na ziemi pewnie był by powywijane (mam na myśli odmiany które potrafią mieć dość długie "szyjki", w sumie te najpopularniejsze czyli kobry czy nawet birdhouse, sneka też sobie na ziemi nie potrafię wyobrazić), ja moją największą kobrę postawiłem na wiadrze bo z powodu ciężaru prawie spadła na ziemię i bałem się że uszkodzi pęd na którym rosła i nie jest już taka ładna prosta jak była. One chyba jednak najlepiej rosną nieograniczane żadną płaszczyzną. A dobrze wyeksponowane cieszą oko. Pozostaje też kwestia metrażu, puszczone po podporach, płotach, pergolach zajmą po prostu mniej miejsca.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

Czy będziecie wysyłali nasionka swoich tykw na akcję wymiany ? Bo nie wiem czy zakupić je teraz od razu przy okazji zamawiania innych różności czy polować na akcji :)?
karr-km
200p
200p
Od: 3 paź 2011, o 18:01

Post »

Z tegorocznych chyba ciężko będzie nasiona wyjąć, ale na akcji na pewno coś się znajdzie :wit .
vanyavala
500p
500p

Post »

SandraABC ja bym zaczekał, nie wierze że nie pojawią się na akcji, a nawet jak ich nie będzie to będziesz miała jeszcze kilka miesięcy by je nabyć, do maja jest dużooooo czasu:(
Awatar użytkownika
Siekier
200p
200p
Od: 15 lip 2012, o 09:44
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pomóżcie mniej doświadczonemu koledze czyli mnie. Moje tykwy urosły. Są duuuże i chyba już dojrzewają. Powiedzcie mi co dalej. Kiedy je odcinać? jak suszyć itp.
Wolę się zapytać niż JESTEM_ WULGARNY /-NA całe lato pielęgnowania.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
vanyavala
500p
500p

Post »

Zostaw jak długo tylko się da, i zerwi przed przymrozkami, tykwy powinny być już wtedy lekkie, dojrzałe. I takie możesz zacząć suszyć.
magda-hm
100p
100p
Od: 22 mar 2012, o 08:29
Kontakt:

Post »

Siekier pisze:Pomóżcie mniej doświadczonemu koledze czyli mnie. Moje tykwy urosły. Są duuuże i chyba już dojrzewają. Powiedzcie mi co dalej. Kiedy je odcinać? jak suszyć itp.
Wolę się zapytać niż JESTEM_ WULGARNY /-NA całe lato pielęgnowania.
Na tej stronie można co nieco poczytać,
http://www.tykwa.com.pl/page6.php
ale wystarczy wpisać w google pytanie i tez powinno się wyświetlić kilka różnych porad na różnych blogach i forach i to wraz ze zdjęciami jak sprawdzać. Ja osobiście robię to czysto intuicyjnie i w ubiegłym roku dochowałam się kilkunastu suchych ładnych tykw a hodowałam 1 raz nie wiedząc nawet co hoduje :) Dopiero później szukałam w necie pomysłu na nie więc trafiłam na różne blogi

P.S.
co do tej dojrzałości w czasie zrywania to jest różnie. jeden z pewnością będą bardziej dojrzałe od innych ale niektóre w ubiegłym roku zrywałam zielone i bardzo ciężkie bo rwałam wszystko na dzień przed przymrozkami i choć były problemy z suszeniem to jednak o dziwo mi się udało wysuszyć wszystkie
Pozdrawiam serdecznie. Magda
Karls
200p
200p
Od: 10 kwie 2007, o 13:02

Post »

W przypadku suszenia słabiej dojrzałych w zeszłym roku przypadkiem odkryłem dobry sposób: dobrze jest oprzeć owoc o jakiś materiał który wchłania wodę, ja powiesiłem na tablicy korkowej. Zanim tam dałem owoc nie chciał przez ładne kilka miesięcy się dosuszyć. Po przewieszeniu może miesiąc i był suchy.
Awatar użytkownika
Piotr-eko
50p
50p
Od: 11 wrz 2009, o 01:58
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam
poszukuję do jesiennej dekoracji dyń ozdobnych
vanyavala
500p
500p

Post »

Piotr-eko to wątek stricte o tykwach może zamieść podobną informację w wątku o dyniach i poproś o ewentualny kontakt na pw
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Belfedor
200p
200p
Od: 10 maja 2013, o 14:12

Post »

Czy tykwe wężowatą da się wysuszyć ??
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Belfedor, Oczywiście. Już wspominałem, że każdą tykwę da się wysuszyć.
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Oj oj oj....stała się u mnie rzecz bardzo smutna.....wychodząc na taras zastałam bardzo przykry widok :( ....moja tykwa, która wisiała na pergoli po prostu się urwała i roztrzaskała się :cry: ....a mówiliście, że się nie urwie :cry:

Obrazek

....była taka piękna....ważyła 5,5 kg :cry:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
vanyavala
500p
500p

Post »

;:174 ;:174 ;:174 ;:174 ;:174 wielka szkoda, ja też się obawiałem że mi moja największa spadnie i zerwałem ja :shock: ;:14 (nie wiedziałem że one schną na roślinie i trzeba trzymać jak długo się da) A kolejna w kolejności w ciągu jednej nocy opadła o poł metra więc szybko podłożyłem pod nią wiadro i żyje ale szyjka się skrzywiła. Mam nadzieje że zostało Ci jeszcze kilka.
Awatar użytkownika
Niesia
200p
200p
Od: 23 lut 2012, o 23:36

Post »

Oczywiście, że zostało :wink: ....ale ta była jedna z największych i bardzo mi się podobała :( .....wisi jeszcze jedna taka duża na pergoli ale tej już nie dam spaść....podwiązałam ją workiem....jak się urwie to najwyżej wpadnie do worka :D ....pędy jednak nie wytrzymują takiego ciężaru....przy jednej tykwie mam naderwany pęd i gdybym jej nie podparła to pewnie podzieliła by taki sam los jak tykwa z tarasu :roll:

kobry mam chyba z 12 sztuk ale nie wiem czy one wszystkie dojrzeją bo niektóre jeszcze rosną :roll: ....a jak jest u Was? kiedy najpóźniej zrywaliście swoje tykwy? i czy takie niedojrzałe mają szanse na wysuszenie? :roll:
Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”