Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba.. tysiące zastosowań
-
- 500p
- Od: 24 cze 2013, o 18:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tykwa, znakomite warzywo, piękna ozdoba... tysiace zastosowa
Pomysł z puszczeniem tykwy po ziemi niby nie taki zły ale dużo lepiej wyglądają one wisząc, nigdy nie miałem płożących, ale wydaje mi że straciły by w pewien sposób swój urok. I pozostaje kwestia samych owoców gnicie to jedna sprawa ale takie rosnące na ziemi pewnie był by powywijane (mam na myśli odmiany które potrafią mieć dość długie "szyjki", w sumie te najpopularniejsze czyli kobry czy nawet birdhouse, sneka też sobie na ziemi nie potrafię wyobrazić), ja moją największą kobrę postawiłem na wiadrze bo z powodu ciężaru prawie spadła na ziemię i bałem się że uszkodzi pęd na którym rosła i nie jest już taka ładna prosta jak była. One chyba jednak najlepiej rosną nieograniczane żadną płaszczyzną. A dobrze wyeksponowane cieszą oko. Pozostaje też kwestia metrażu, puszczone po podporach, płotach, pergolach zajmą po prostu mniej miejsca.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Czy będziecie wysyłali nasionka swoich tykw na akcję wymiany ? Bo nie wiem czy zakupić je teraz od razu przy okazji zamawiania innych różności czy polować na akcji
?

Z tegorocznych chyba ciężko będzie nasiona wyjąć, ale na akcji na pewno coś się znajdzie
.

-
- 500p
SandraABC ja bym zaczekał, nie wierze że nie pojawią się na akcji, a nawet jak ich nie będzie to będziesz miała jeszcze kilka miesięcy by je nabyć, do maja jest dużooooo czasu:(
- Siekier
- 200p
- Od: 15 lip 2012, o 09:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pomóżcie mniej doświadczonemu koledze czyli mnie. Moje tykwy urosły. Są duuuże i chyba już dojrzewają. Powiedzcie mi co dalej. Kiedy je odcinać? jak suszyć itp.
Wolę się zapytać niż JESTEM_ WULGARNY /-NA całe lato pielęgnowania.
Pozdrawiam-Wojtek
Działeczka Siekiera
Działeczka Siekiera
-
- 500p
Zostaw jak długo tylko się da, i zerwi przed przymrozkami, tykwy powinny być już wtedy lekkie, dojrzałe. I takie możesz zacząć suszyć.
-
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 08:29
- Kontakt:
Na tej stronie można co nieco poczytać,Siekier pisze:Pomóżcie mniej doświadczonemu koledze czyli mnie. Moje tykwy urosły. Są duuuże i chyba już dojrzewają. Powiedzcie mi co dalej. Kiedy je odcinać? jak suszyć itp.
http://www.tykwa.com.pl/page6.php
ale wystarczy wpisać w google pytanie i tez powinno się wyświetlić kilka różnych porad na różnych blogach i forach i to wraz ze zdjęciami jak sprawdzać. Ja osobiście robię to czysto intuicyjnie i w ubiegłym roku dochowałam się kilkunastu suchych ładnych tykw a hodowałam 1 raz nie wiedząc nawet co hoduje

P.S.
co do tej dojrzałości w czasie zrywania to jest różnie. jeden z pewnością będą bardziej dojrzałe od innych ale niektóre w ubiegłym roku zrywałam zielone i bardzo ciężkie bo rwałam wszystko na dzień przed przymrozkami i choć były problemy z suszeniem to jednak o dziwo mi się udało wysuszyć wszystkie
Pozdrawiam serdecznie. Magda
W przypadku suszenia słabiej dojrzałych w zeszłym roku przypadkiem odkryłem dobry sposób: dobrze jest oprzeć owoc o jakiś materiał który wchłania wodę, ja powiesiłem na tablicy korkowej. Zanim tam dałem owoc nie chciał przez ładne kilka miesięcy się dosuszyć. Po przewieszeniu może miesiąc i był suchy.
- Piotr-eko
- 50p
- Od: 11 wrz 2009, o 01:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam
poszukuję do jesiennej dekoracji dyń ozdobnych
poszukuję do jesiennej dekoracji dyń ozdobnych
-
- 500p
Piotr-eko to wątek stricte o tykwach może zamieść podobną informację w wątku o dyniach i poproś o ewentualny kontakt na pw
-
- 200p
- Od: 10 maja 2013, o 14:12
Czy tykwe wężowatą da się wysuszyć ??
- patasko
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Belfedor, Oczywiście. Już wspominałem, że każdą tykwę da się wysuszyć.
- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Oj oj oj....stała się u mnie rzecz bardzo smutna.....wychodząc na taras zastałam bardzo przykry widok
....moja tykwa, która wisiała na pergoli po prostu się urwała i roztrzaskała się
....a mówiliście, że się nie urwie

....była taka piękna....ważyła 5,5 kg

....była taka piękna....ważyła 5,5 kg

Ogrodniczka Niesia
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=53798" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p

- Niesia
- 200p
- Od: 23 lut 2012, o 23:36
Oczywiście, że zostało
....ale ta była jedna z największych i bardzo mi się podobała
.....wisi jeszcze jedna taka duża na pergoli ale tej już nie dam spaść....podwiązałam ją workiem....jak się urwie to najwyżej wpadnie do worka
....pędy jednak nie wytrzymują takiego ciężaru....przy jednej tykwie mam naderwany pęd i gdybym jej nie podparła to pewnie podzieliła by taki sam los jak tykwa z tarasu
kobry mam chyba z 12 sztuk ale nie wiem czy one wszystkie dojrzeją bo niektóre jeszcze rosną
....a jak jest u Was? kiedy najpóźniej zrywaliście swoje tykwy? i czy takie niedojrzałe mają szanse na wysuszenie? 

kobry mam chyba z 12 sztuk ale nie wiem czy one wszystkie dojrzeją bo niektóre jeszcze rosną

Ogrodniczka Niesia