Lilie - uprawa - cz.4
- pull
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 kwie 2012, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Lilie - uprawa - cz.4
Przerabiałem kiedyś identyczną sytuację. Wtedy wyłamałem wyrastające pędy i posadziłem cebule do gruntu. Na wiosnę kilka cebul wypuściło marne pędy lub liście, część nie wypuściła ich w ogóle. Wydaje mi się, że trzymanie cebul w lodówce (w takim stanie) to najgorszy z możliwych scenariuszy.
Piotrze!
Co radzisz? Co Ty byś zrobił z takimi cebulami?
Wiem, wiem, pewnie byś nie kupił.
Co radzisz? Co Ty byś zrobił z takimi cebulami?

- pull
Nie, nie, tak nie napiszę. Posadziłbym do pojemnika(ów). Część bym doprowadził do kwitnienia (żeby nacieszyć oko). Naprawdę, szybko zakwitną. Już pisałem w wątku - im dłużej przechodzą okres spoczynku, tym szybciej zakwitają. Część można ogłowić zaraz po pokazaniu się pąków (nie czekać aż zakwitną - szkoda czasu). Pojemniki z ogłowionymi pędami wstawić do widnego pomieszczenia (niekoniecznie bardzo ciepłego). Po zaschnięciu pędów (skończeniu cyklu wegetacyjnego) cebule wtedy do lodówki lub pojemniki do zimnej piwnicy. Wiosną pełnowartościowe cebule do gruntu. Cykl by się zamknął. Powinno się udać - zmieścić w czasie. Trochę to skomplikowane, ale nie pozbawione logiki.
Posadzić na grządkę i nie zawracać sobie głowy.
uprawa lilii
Pierwszy raz uprawiam lilie i mam je w doniczkach czy zimę mogą spędzić w tych doniczkach w piwnicy?ela
Re: uprawa lilii
Ja przechowywałam w ten sposób lilie,tylko trzeba uważać,żeby nie miały mokro.
Ale lilie bez problemu zimują w gruncie,więc zrezygnowałam z tego,można też doniczkę zadołować.
Ale lilie bez problemu zimują w gruncie,więc zrezygnowałam z tego,można też doniczkę zadołować.
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Dostałam w gratisie dodatkowe cebule lilii. Dopiero zakwitły.
Poszę o identyfikację.
1. Pachnie

2. Każdy kwiat na pędzie inaczej wybarwiony. Pięknie pachnie.

Poszę o identyfikację.
1. Pachnie

2. Każdy kwiat na pędzie inaczej wybarwiony. Pięknie pachnie.

Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- Galadriela
- 500p
- Od: 22 wrz 2009, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: uprawa lilii
Jeżeli piwnica jest nieogrzewana, a Ty będziesz utrzymywać stałą wilgotność podłoża to jest szansa.eli13 pisze:Pierwszy raz uprawiam lilie i mam je w doniczkach czy zimę mogą spędzić w tych doniczkach w piwnicy?ela
Zasadnicze pytanie to "Jakie to są lilie?" ? Odmiany które normalnie zimują w gruncie, najlepiej zakopać w donicach gdzieś na grządce.
Ja tak zrobiłam dwa lata temu. Pędy wyrosły w grudniu, po czym zmarzły. W następnym roku wyrosły dwa liście, ale obżarły je ślimaki i lilie umarły przedwczesną i dość tragiczną śmiercią. Dlatego nie polecam sadzić do gruntu jesienią, cebulek lilii z kiełkami.mirzan pisze:Posadzić na grządkę i nie zawracać sobie głowy.
Pozdrawiam Anna Galadriela
Lilie Galadrieli
Lilie Galadrieli
- dukra13
- 200p
- Od: 23 sie 2007, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety mnie też jesienne sadzenie lilii się nie udaje i dałam sobie spokój. Cebulki kupuję wiosną i przynajmniej mam kwiaty w jednym sezonie zapewnione. W tym roku kupiłam bardzo późno dwie dorodne cebule, jedna już przekwitła, druga jeszcze w pąkach i zastanawiam się czy zdąży.
To późne kwitnienie ma jeden plus, bardzo długo się utrzymuje
To późne kwitnienie ma jeden plus, bardzo długo się utrzymuje
dzięki za odpowiedź ela
Biorę pod uwagę wszystkie Wasze sugestie.Jeszcze raz dziękuję.Na rzazie lilie leżą w lodówce a zielone pióropusze coraz większe. Chyba jednak pójdą do doniczek i na parapet jak radził Piotr. Tylko teraz jesienią szybko robi się ciemno i nie wiem czy zapewnię im dostateczną ilość światła.
Dukro!
Wszystkie swoje lilie sadziłam jesienią i zameldowały się wszystkie włącznie z orientalnymi. Wiosną dokupiłam troszkę cebul
i zakwitły wszystkie ale wydaje mi się, że te posadzone jesienią są dorodniejsze i lepiej kwitną niż te sadzone wiosną.
U mnie też jeszcze kwitnie jedna z lilii posadzona pod koniec maja. Kwitnie już trzeci tydzień i chyba sprzyja jej temeratura.
Letnie upały skróciły liliom czas kwitnienia.
Dukro!
Wszystkie swoje lilie sadziłam jesienią i zameldowały się wszystkie włącznie z orientalnymi. Wiosną dokupiłam troszkę cebul
i zakwitły wszystkie ale wydaje mi się, że te posadzone jesienią są dorodniejsze i lepiej kwitną niż te sadzone wiosną.
U mnie też jeszcze kwitnie jedna z lilii posadzona pod koniec maja. Kwitnie już trzeci tydzień i chyba sprzyja jej temeratura.
Letnie upały skróciły liliom czas kwitnienia.
- pull
Takie cebulki można wsadzić bezpośrednio do gruntu, powinny dobrze się ukorzenić przed zimą, lub usmażyć na patelni.
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31