Witajcie Mili
Przemku cieszymy się jeszcze kolorami, ale fakt że lato ma się ku końcowi.
Ewa - życzenie spełnione (foto poniżej).
Arkadiusie - Mistrzu komplementów

Starsze liście u storczyka w fazie budowania łodygi kwiatowej, zaczęły tracić wodę (nie wiem, ale może za mało podlewałam

, a może tak powinno być..?) traciły jędrność, zaczynały żółknąć. Usunęłam je ręcznie, odrywając powoli i uważnie od głównego pędu. Na zdjęciu widać pozostałe na roślinie, młode (maksymalnie 2-3 letnie) liście.
Agnieszko - szarłat ten ma proste zwieszające się bicze i pomponiki na jednej roślinie, ma ich kilka sztuk, a nie wszystkie mają pompony. Miksują się kolory samosiewek bratków i czasem ciekawe wychodzą, ten czarny chyba złapał trochę fioletu, a wcześniej był raczej bardzo mocno bordowy że aż czarny.
Mirko dziękuję bardzo

Mieczyki mnie aż onieśmielały; jak wspaniałe kolory mi się trafiły. To szarłat ogrodowy (amaranthus caudatus) Pisałam do Agnieszki o nim, spójrz wyżej.
Zosiu dziękuję

Tego szarłata mam pierwszy raz, wcześniej suszyłam te zwykłe rosnące pionowo do góry i dość szeroko. Nie podobały mi się, a do tego siały się jak chwast, więc je wyeliminowałam - prawie- gdyż jakieś pojedyncze egzemplarze gdzieś tam wegetują. Trochę (ale mało) traciły z koloru. Suszyłam je w cieniu.
Marylko 
Cieszę się z mieczyków w tym roku, nie wszystkie jednak zakwitły, część przygłuszyły liście rabarbaru (zapomniałam, że tak szeroko się rozrasta gdy je sadziłam)) A lakier na susz dlaczego? Czy ma zabezpieczać przed molami itp.?
Ślicznego foto nie usuwaj

Szukam (wczesnych wiosennych) zawilców - dla pszczółek. Dlatego też zaczaiłam się na podbiał
Hyzop, z którego cieszą się trzmiele. Malepathus (mierzy około 2 m wys.)

Rdest

Ogórecznik na pszczelej łączce, trochę zaczął mi się rozsiewać w tym roku w części ozdobnej, nawet mi to odpowiada gdyż ma ładne kwiaty (liście nie za bardzo). Nie polecam go do jedzenia gdyż jest szkodliwy (chyba rakotwórczy) w stanie świeżym dla człowieka, za to olejek z nasion ma dobroczynny wpływ i nadaje się do stosowania zewnętrznego. Jak wiele leczniczych ziół, ma właściwości trujące i lecznicze jednocześnie, ale w różnych postaciach i konkretnych częściach rośliny).

Zaczynają kwitnąć wrzosy, u niektórych bylin (goździk, krwawnik) pojawiły się nowe kwiaty.