Na zachód od Wisły II

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły II

Post »

Agnieszka :wit

Bratek przygniecionymi kroplami porannej rosy
Obrazek

Jaskółki dymówki, frezja (którą ostatnio przeniosłam do domu) i kwitnący wrześniowy bratek, m. malepartus
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dziewanna fioletowa, zebrinus (strictus?), zimowit.
Obrazek Obrazek ObrazekObrazek

Chyba wkrótce zetnę szarłaty do suszenia (a potem do wazonu), rycynusy, kwitną młodsze lawendy.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zimowity zaczynają swój wspaniały spektakl. Szkoda tylko, że są to nieliczne z rozpoczynających teraz kwiatów.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Pokaż tego malepartusa w całości,kłosy ma fajne.
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu zaprezentowałaś nam mnóstwo przepięknie kwitnących i bajkowo kolorowych roślin,mnie tym razem ujęły mieczyki,fantastyczne ujęcia
wszystki zdjęcia rewelacyjnej jakości ;:215
A propos orchidei,która tworząc pęd kwiatowy zrzuciła wszystkie stare liście,jak wyglądały-żółkły,więdły?
Orchidea sama je zrzuciła,czy Ty je obcięłaś?
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Bratek oryginalny - czarna dama :)
Mieczyki też pięknie kwitną. Twój szarłat ma ciekawe "pomponiki" mój ma proste kłosy w budowie /przewieszone :)
Ciekawy okaz.. :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
Mirabela
1000p
1000p
Od: 30 wrz 2011, o 14:12

Post »

Olu, Twój szarłat ma pomponiki, czy to jakaś specjalna odmiana. Mój prościutko zwisa . Mieczyki w rewelacyjnych kolorach. Bardzo bogato jest na Twoim ogrodzie.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu, a wcześniej suszyłaś szarłat? ja próbowałam ale nie podobał mi się po ususzeniu, zbrązowiał, może zrobiłam to nieudolnie.
W sprawach ogrodu duże gratulacje.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Olu śliczne zdjęcia mieczyków. ;:138
Właśnie widzę ten szarłat. Czy Ty pryskasz go lakierem do włosów przed suszeniem?
Tak robiłam z pałkami z tataraku.
To RH w zawilcach, zdjęcie z 31 05, zaczynały kwitnąć.
Zdjęcie potem usunę.
Obrazek
:wit
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie Mili :)

Przemku cieszymy się jeszcze kolorami, ale fakt że lato ma się ku końcowi.

Ewa - życzenie spełnione (foto poniżej).

Arkadiusie - Mistrzu komplementów :) Starsze liście u storczyka w fazie budowania łodygi kwiatowej, zaczęły tracić wodę (nie wiem, ale może za mało podlewałam ;:218, a może tak powinno być..?) traciły jędrność, zaczynały żółknąć. Usunęłam je ręcznie, odrywając powoli i uważnie od głównego pędu. Na zdjęciu widać pozostałe na roślinie, młode (maksymalnie 2-3 letnie) liście.

Agnieszko - szarłat ten ma proste zwieszające się bicze i pomponiki na jednej roślinie, ma ich kilka sztuk, a nie wszystkie mają pompony. Miksują się kolory samosiewek bratków i czasem ciekawe wychodzą, ten czarny chyba złapał trochę fioletu, a wcześniej był raczej bardzo mocno bordowy że aż czarny.

Mirko dziękuję bardzo :) Mieczyki mnie aż onieśmielały; jak wspaniałe kolory mi się trafiły. To szarłat ogrodowy (amaranthus caudatus) Pisałam do Agnieszki o nim, spójrz wyżej.

Zosiu dziękuję ;:180 Tego szarłata mam pierwszy raz, wcześniej suszyłam te zwykłe rosnące pionowo do góry i dość szeroko. Nie podobały mi się, a do tego siały się jak chwast, więc je wyeliminowałam - prawie- gdyż jakieś pojedyncze egzemplarze gdzieś tam wegetują. Trochę (ale mało) traciły z koloru. Suszyłam je w cieniu.

Marylko :) Cieszę się z mieczyków w tym roku, nie wszystkie jednak zakwitły, część przygłuszyły liście rabarbaru (zapomniałam, że tak szeroko się rozrasta gdy je sadziłam)) A lakier na susz dlaczego? Czy ma zabezpieczać przed molami itp.?
Ślicznego foto nie usuwaj :) Szukam (wczesnych wiosennych) zawilców - dla pszczółek. Dlatego też zaczaiłam się na podbiał :)

Hyzop, z którego cieszą się trzmiele. Malepathus (mierzy około 2 m wys.)
Rdest
Obrazek Obrazek
Ogórecznik na pszczelej łączce, trochę zaczął mi się rozsiewać w tym roku w części ozdobnej, nawet mi to odpowiada gdyż ma ładne kwiaty (liście nie za bardzo). Nie polecam go do jedzenia gdyż jest szkodliwy (chyba rakotwórczy) w stanie świeżym dla człowieka, za to olejek z nasion ma dobroczynny wpływ i nadaje się do stosowania zewnętrznego. Jak wiele leczniczych ziół, ma właściwości trujące i lecznicze jednocześnie, ale w różnych postaciach i konkretnych częściach rośliny).
ObrazekObrazek
Zaczynają kwitnąć wrzosy, u niektórych bylin (goździk, krwawnik) pojawiły się nowe kwiaty.
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

Kupiłam wiosną maleparthusa i słabo rośnie i ma wąskie listki,choć na zdjęciu jak kupowałam wyglądał jak ten Twój.Przesadziłam go w lepsze miejsce i zobaczymy może urośnie jak ten Twój :roll:
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewa mój ma 2 rok to młodzik, jeśli będzie pokonywał zwycięsko każdą z nadchodzących z zim to za pewne powiększy swoją objętość i może jeszcze wysokość (tą drugą to chyba nie zawile). Czy dobrze pamiętam, że chciałaś ode mnie tego krwawnika? Miałabym go na wymianę za Twoją mini nawłoć :)
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p

Post »

Jak ogarnę w domu to wyjdę do ogrodu aby podzielić ta nawłoć.Ona nie ma odrostów więc tylko przez podział.
Musze korzystać bo to ostatni mój wolny poniedziałek,biorę dodatkowa pracę :oops: Tak oczywiście ,że chcę srebrnego krwawnika :tan
Awatar użytkownika
Arkadius121
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2011, o 13:34

Post »

Olu,ja tylko stwierdzam fakty jak coś jest piękne,podoba mi się i jest pięknie jak to Wy dziewczyny określacie-sfocone,uwierz mi ;:108
Ilekroć do Ciebie zaglądam to pieję z zachwytu na widok rożnorodności i kolorystyki Twoich roślin i zdjęć i ujęć i nie potrafię takiego piękna skwitować krótkim komentarzem w stylu-ładne roślinki,ładne fotki ponieważ doceniam i Twój talent do hodowli roślin i sposób ich uwieczniania na zdjęciach i uważam,że takie zdawkowe skomentowanie Twojego wysiłku byłoby z mojej strony mało szczere i niedoceniające Twój talent i zdolności.
Co do żółknących liści u orchidei,to postępujemy z nimi jak się okazało podobnie z tym ,że ja usuwam je nieco wcześniej odcinając je ale to chyba mam nadzieję nie robi różnicy?
Pozdrówka :wit
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Mieczyki nadal u Ciebie pięknie kwitną :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
maryla-56_56
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 kwie 2009, o 19:18

Post »

Olu przesyłka dotarła. Nie Dziękuję -przesądnie :D ;:196 Kolorki boskie :D
Lakier do suchych bukietów używam, żeby się nie kruszyły roślinki, a pałki nie pękają.
Utrwala je. Muszę więcej poczytać o ogóreczniku. Lubię napić się wieczorkiem zaparzonego ogórecznika. :)
Mam jutro i w piątek urlop na prace działkowe i na grzyby a tu pada deszcz ;:145
Na grzyby pójdę ale prace...poczekają. Pozdrawiam. :wit
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”