300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: 300 m 2 frajdy - część II - ekologicznie

Post »

Tak sobie oglądam Twoje RODOS i myślę....po co mi ta wieś :roll: jak mogła bym w szufladce siedzieć na ogródek działkowy rowerem podjechać w altance posiedzieć w piłkę pograć czy innego....tenisa ;:134 do medycyny bliżej, wnuki w 15 minut na zawołanie pod nosem...( ;:306 ) Ruda chyba Ci zazdroszczę ;:173
A tak poważnie to rzeczywiście jest u Ciebie Co zazdrościć ;:215 Pięknie, kwitnąco, inspirująco i....budująco ;:63
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 mar 2011, o 10:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Iwonko, Tesiu jest to normalny dzikusek prowadzony jako drzewko. W 2011 znalazłam i wsadziłam w kącie. Miałam szczery zamiar zaszczepić na nim coś ładnego ale przez ten czas spokorniałam i wiem, że nie jest to tak "hop siup i mamy pienną różę". Przez ten czas zmężniał ale wciąż obcinam to co moim zdaniem zbędne i prostuję (przywiązując do siatki :oops: ). Jest ładny, miejsca wiele nie zajmuje (tam i tak jest ciągle cień z drzew sąsiadów) no to i jest.
Basiu takie są i moje rozterki. Chciała bym mieszkać na wsi ale miejskie zwierze już ze mnie ( odgarniać śniegu mi się np. nie chce ). Na tej mojej maleńkiej przestrzeni spełniam swoje zachcianki. A że robię tam sama ...... kurczę, ciągle jestem do tyłu z paroma pracami ;:131 . Przez ostatni tydzień kończyłam sobie werandę no to koszenie trawy, przerzedzenie buszu roślinnego itp ........ no, jestem w dziurze :lol:
Ale za to - optymistycznie
Poziomki owocują nieustająco
Obrazek

Na zdjęciu wydają się maleńkie ale w rzeczywistości są całkiem spore (wybaczcie plamki na dłoni - farba z malowania werandy )
Obrazek

Suchy pniak dostał towarzycho. Clematis spod domku i pelaśka. Pelaśka wisiała na konfesjonale i przeszkadzała róży piąć się - no to zmieniła lokal.
Obrazek

Kolczurka ma już kasztanki. W zeszłym roku, nie chcąc dopuścić do tego aby strzelała nasionami, wyrwałam przed czasem i wrzuciłam do kompostownika. Dojrzała w kompoście i wypuściła pnączka wiosną. Wyrywanie ich to banał. W tym roku zakopię w miejscu w którym chcę ją widzieć w roku przyszłym.
Obrazek

A to moje koraliki - mutanty :lol: Mam 5 krzaków z takimi wielkimi. ........ i 5 z maleńkimi, koktajlowymi
Obrazek

Obrazek

Groszek bylina. U mnie kwitnie w dwu kolorach, jest taki sztywniejszy niż jednoroczny i ...... nie pachnie ;:174 . Ale mniej kłopotliwy od jednoroczniaka.
Obrazek

Obrazek.
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

No to doczekałaś sie cudownej altanki z wielką werandą ;:215 Fajne miejsce ochrona przed deszczem i słońcem. zazdroszczę pmidorów-u mnie posucha w tym roku, dopiero teraz jakby chciały sie rozwijać ale w nocy coraz zimniej i pewnie nie zdążą :?
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rośnie u mnie takie cuś. Czy wiecie może co ja mam ?
Obrazek

A to ? Czy to jest Kleome ? No tak, jest to Cleome. Przeczytałam, że siew i uprawa jest trochę skomplikowana. No to jestem szczęściara - do mnie przypełzła od sąsiadów i rośnie radośnie na glinie ( a podobno lubi glebę piaszczystą) ;:306
Obrazek

U nas mówią na to marichuana ze względu na liście ;:306
Obrazek

Nadal kwitnie kielisznik bluszczowaty. Szybko mu te kwiatki przekwitają dlatego foto pojedynczego :oops:
Ładny jest ale zabijać się o niego to mocna przesada ;:131
Obrazek

Jak to się człowiek rozbestwia :oops: . Wczesnym latem mało nie pękłam z dumy i radości, gdy zakwitł mi pierwszy groszek
Obrazek

A teraz jest tak ;:306 i zagwozdka - uprzątnąć ten bardak czy czekać aż sąsiedzi oberwą ostatni suchy strączek ( obrywają na potęgę ;:306 )
Obrazek

Eeee tam, poczekam, wszędzie teraz jest bardak ;:224
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Cześć, Ruda :wit.
To pierwsze cuś wygląda mi na szkarłatkę amerykańską.
Jak sama nazwa wskazuje, te szyszki zaraz zrobią się szkarłatne.
Ale Ty takie kolory lubisz ;:224.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

To na pewno jest szkarłatka ;:108 u Olka jej pełno. I z tego co mi mówił, później te owocostany trzeba ściąć i zapakować w torebkę foliową i wyrzucić. Ona strasznie się rozsiewa, każde nasionko wschodzi ;:224
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

;:3
Nie dziwię się Mariolu, że działka w 100% spełnia Twoje oczekiwania. Jest już co oglądać i podziwiać. W przyszłym roku będziesz przesadzać i rozsadzać. :;230 W tak krótkim czasie własnymy rencami urządziłaś super ogródek i to ... z wygodami. :lol: Osteospermum tak mnie urzekło parę lat temu, że nawet nazwę odrazu zapamiętałam. Trudno jest kupić nasionka w różnych odmianach, raczej są mixy. Nie udało mi się do tej pory trafić na najpiękniejsze odmiany, choć one wszystkie są piękne.
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagoda masz rację - moje kolory to czerwony, granatowy, zielony i biały (chociaż to nie kolor ). No to czekam aż się rozwinie.
Tesiu dzięki za radę. Trudne to jest do wyrwania ? Bo może taka niewielka kępka ładnie by wyglądała ;:131
Heliosku czas, gdy byłam zakompleksioną, początkującą ogrodniczką przeminął. Zdaję sobie sprawę z ograniczeń obszarowych, własnościowych i finansowych i robię to, co mogę i lubię. Sytuacja z ROD wciąż nie jest pewna więc nie rozpędzam się z inwestycjami :wink: . Ale moje dziwadło podoba mi się :lol:
Awatar użytkownika
any57
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2012, o 16:56

Post »

ależ się działo u pracowitej Marioli, gdy mnie nie było ;:oj
jakże wygodny taras zbudowałaś ...
Andrzej zaprasza
aktualny wątek
poprzedni
Awatar użytkownika
tesia39
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2012, o 10:45

Post »

Mariolka, u Olka zawsze trochę się wysiewa i część zostawia na rozdanie a część wyrywa. Podobno siewka pierwsze liście ma zupełnie nie szkarłatkowe tylko trawkowate i nie trudno ją usunąć. Ale ten kwiatostan produkuje setki nasion to żebyś potem pola szkarłatkowego nie miała ;:306
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Najprawdopodobniej ze Sulejowa łona się ze mną przywlokła. Podoba mi się - jest bardzo ładną rośliną
sobie z nią poradzę albo i nie ;:224 bo u sąsiada za moimi plecami też jest (chyba nawet ode mnie dostał - dzieliłam się nadwyżkami z Sulejowa) a on nie zadba o utylizację nasion - no way ;:131
Awatar użytkownika
ElleBelle
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 paź 2009, o 15:36

Post »

Mariolko kleome masz ;:215 Takie same jak ja ale jak za płotu wyszło to i szkarłatka do Ciebie przyleci ;:306 ;:306
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Mariolu, szkarłatka jest piękna, z roku na rok kępa jest większa ale Tesia ma rację, jak się wybarwi to ścinaj kwiatostany i do utylizacji bo się łatwo rozsiewa. Na dodatek ma korzeń palowy i ciężko się jej pozbyć.
Ja lubię szkarłatkę, jest dekoracyjna przez całe lato i jesień, ale nie chcę mieć szkarłatkowego ogrodu, więc utylizuję nasienniki. ;:224
Awatar użytkownika
Ruda2011
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zaczynam dziś jesienne przygotowania do zimy - buuuuuu ;:145
Na szczęście zaczynam od przygotowania rabaty pod wiosenne cebule - i to jest dobra wiadomość :D
Awatar użytkownika
ra_barbara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 sty 2010, o 10:51
Kontakt:

Post »

Postraszyłaś mnie ;:oj tymi przygotowaniami do zimy, bo ja wciąż podlewam Obrazek ;:304
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”