Wiejsko-miejski kogel-mogel
- jonatanka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejsko-miejski kogel-mogel
Jak nie zazdrościć takich zbiorów grzybowych.Człowiek znajdzie w lesie kilka grzybków i patrzy na nie dodać do sosu czy zostawić.I jaka tu sprawiedliwość 

- terlica
- 500p
- Od: 24 mar 2013, o 07:26
Witam państwa,
czwartkowym rankiem udałam się w piękne miejsce ... do Parku Krajobrazowego Dolina Słupi, moi znajomi posiadają tam działkę rekreacyjną (ponad 1 hektar) i czasem tam bywam
leśny ogródek

widok z działki na stawy,gdzie poluje czapla siwa

w czwartek przywitała nas gęsta mgła,która jeszcze przed południem ustąpiła słoneczku. Wybraliśmy się na grzyby. Grzybów zaczyna być na prawdę dużo,ale około połowy robaczywych
Później spacery po lesie i po jeziorze

nie mogłam odmówić moim burkom przyjemności

Jednak nieoczekiwanie nasz pobyt musiał zostać skrócony,więc dzisiaj z samego rana nastawiłam najpierw wino jeżynowo-aroniowe, a później zabraliśmy się z M za to co niedokończone .... ja robiłam swoje

a M swoje

i teraz jestem zmęczona jak burek,ale zadowolona. U mnie w tym roku zdecydowanie wygrywa Miś Polarny

a hibiskus bylinowy zaczyna coś pokazywać

i zdjęcie na fajrant

a tak wyglądało (teraz brakuje tylko róż,choć jedną z listy mogę już wykreślić dzięki MaGorzatce
)

czwartkowym rankiem udałam się w piękne miejsce ... do Parku Krajobrazowego Dolina Słupi, moi znajomi posiadają tam działkę rekreacyjną (ponad 1 hektar) i czasem tam bywam

leśny ogródek

widok z działki na stawy,gdzie poluje czapla siwa

w czwartek przywitała nas gęsta mgła,która jeszcze przed południem ustąpiła słoneczku. Wybraliśmy się na grzyby. Grzybów zaczyna być na prawdę dużo,ale około połowy robaczywych

Później spacery po lesie i po jeziorze

nie mogłam odmówić moim burkom przyjemności

Jednak nieoczekiwanie nasz pobyt musiał zostać skrócony,więc dzisiaj z samego rana nastawiłam najpierw wino jeżynowo-aroniowe, a później zabraliśmy się z M za to co niedokończone .... ja robiłam swoje

a M swoje

i teraz jestem zmęczona jak burek,ale zadowolona. U mnie w tym roku zdecydowanie wygrywa Miś Polarny

a hibiskus bylinowy zaczyna coś pokazywać

i zdjęcie na fajrant

a tak wyglądało (teraz brakuje tylko róż,choć jedną z listy mogę już wykreślić dzięki MaGorzatce

Pozdrawiam-Ewa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kiedy znów przyjedziesz? 

- Darmokot
- Od: 10 lis 2012, o 20:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo Tak ładnie u Ciebie rośliny soją na baczność jakby świeżo zostały z doniczek wyjęte
Niezależnie od pogody u mnie zawsze coś się pokłada. Zdjęcia z wycieczki bardzo ładne, najlepsze to z burkami od tyłu, w promieniach słońca 

- jonatanka
Ależ widoki wow i psiaki miały frajdę.Zaciekawiły mnie obwódki na rabatkach z czego są zrobione?
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
No kochana fiu, fiu zazdroszczę wypadu na grzyby i takie super widoki, oj bym połaziła po lesie
Pochwal się co posadziłaś w ogrodzie, dojrzałam tylko trawy

Pochwal się co posadziłaś w ogrodzie, dojrzałam tylko trawy

- terlica
- 500p
MaGorzatko teraz ja czekam na Ciebie
Michale bo one faktycznie dopiero co z doniczek wyjęte
Co prawda większość zakupiona już ze dwa miesiące temu,ale zadołowane w ziemi,poza tym u mnie jednak trochę popadało,mam nadzieję,że u Ciebie również 
jonatanko obwódki zrobione z palisad,gotowych,zakupionych wiosną w casto. Wiosną robiliśmy część przed domem,tam gdzie rosną hortensje (pewnie widziałaś na zdjęciach) a teraz robiliśmy te ze względu,że trzeba było wyjąć irysy oraz podnieść piwonie, chciałam to zrobić w odpowiedniejszym dla tych roślin terminie.
Aniu już się chwalę! Trawy dojrzałaś,ale to akurat dzisiejszy zakup
Nostalgia od Magorzatki dostała towarzystwo liliowca,trawki (pomiędzy trawki wsadzone cebule tulipanów)

A Friesia również od MaGorzatki (ta w dole po prawej) ma całkiem niedaleko do piwonii oraz Grahama Thomasa ,pomiędzy nie mam nadzieję wsadzić jeszcze Mr. Bluebird

Aniu spójrz! Zasadziłam się na Sadźca! ;)

i trawa (dzisiejszy zakup) rozplenica zawsze mi się podobała. a constancja mówiła,że dobrze będzie wyglądać na rabatce różanej

i taki zawilec ...

A mój M zajmuje się obecnie renowacją gitary Jola 2 produkowanej przez nieistniejącą już fabrykę DEFIL ( jedną już zrobił,pomalował na kolor bardzo ostatnio modny-biały, szlifował progi i takie tam-się nie znam- i podarował koledze)
renowacja z modyfikacją wygląda tak:

gryf oczywiście tymczasowy ;) a biała gitara działała,dla tych mających ewentualne wątpliwości

Michale bo one faktycznie dopiero co z doniczek wyjęte

jonatanko obwódki zrobione z palisad,gotowych,zakupionych wiosną w casto. Wiosną robiliśmy część przed domem,tam gdzie rosną hortensje (pewnie widziałaś na zdjęciach) a teraz robiliśmy te ze względu,że trzeba było wyjąć irysy oraz podnieść piwonie, chciałam to zrobić w odpowiedniejszym dla tych roślin terminie.
Aniu już się chwalę! Trawy dojrzałaś,ale to akurat dzisiejszy zakup

Nostalgia od Magorzatki dostała towarzystwo liliowca,trawki (pomiędzy trawki wsadzone cebule tulipanów)

A Friesia również od MaGorzatki (ta w dole po prawej) ma całkiem niedaleko do piwonii oraz Grahama Thomasa ,pomiędzy nie mam nadzieję wsadzić jeszcze Mr. Bluebird

Aniu spójrz! Zasadziłam się na Sadźca! ;)

i trawa (dzisiejszy zakup) rozplenica zawsze mi się podobała. a constancja mówiła,że dobrze będzie wyglądać na rabatce różanej

i taki zawilec ...

A mój M zajmuje się obecnie renowacją gitary Jola 2 produkowanej przez nieistniejącą już fabrykę DEFIL ( jedną już zrobił,pomalował na kolor bardzo ostatnio modny-biały, szlifował progi i takie tam-się nie znam- i podarował koledze)
renowacja z modyfikacją wygląda tak:

gryf oczywiście tymczasowy ;) a biała gitara działała,dla tych mających ewentualne wątpliwości

Pozdrawiam-Ewa
- anym
- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Wow!
zakupy pierwszorzędne
no i sadźca sobie zasadziłaś
wiesz, że o przyciąga mnóstwo bzykaczy
Wiosną będzie co podziwiać, działasz na całego...brawo!
Dla eMa wielki szacun

Dla eMa wielki szacun

- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
No moja Droga..... pokłony dla eMa. Takie białe cacko (grać nie musi) to by mi się w celach dekoracyjnych widziało.
Prezenty i zakupy wspaniałe, a nowe rabaty jak i wysiłek w nie włożony godny podziwu.
Moje dzisiejsze, wielkie plany ogrodowe pokrzyżował długo oczekiwany deszcz. Pewnie, że go chciałam...... ale czemu dzisiaj.

Prezenty i zakupy wspaniałe, a nowe rabaty jak i wysiłek w nie włożony godny podziwu.
Moje dzisiejsze, wielkie plany ogrodowe pokrzyżował długo oczekiwany deszcz. Pewnie, że go chciałam...... ale czemu dzisiaj.

Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
- jonatanka
Och Defil Jola, polska gitara z 1971 roku fajna gitarka.wielki ukłon dla męża.
Zrób fotkę po renowacji.Zwróciłam uwagę na obrzeża bo ja swoje rabatki też muszę podnieść bo mam dwa psy ,po drugie muszę dołożyć lepszej ziemi.Fajnie na jednym ze zdjęć masz ułożone jak schodki.

- terlica
- 500p
anym
Sadziec podoba mi się ,więc go jeszcze upchnęłam.
constancjo załatw gitarę, to mój M na pewno Ci odrestauruje , w końcu zima idzie,musi mieć co robić w garażu ;) U nas w domu kilka gitar i chyba wszystkie działają,bo M rzępoli (chciałoby się powiedzieć "aż miło") ;-P A tak na serio,słuch muzyczny to on ma,ale śpiewać nie potrafi ... ;) Pewnie zrobił zdjęcia tej białej,to wkleję później.
jonatanko ta gitara zakupiona na Jarmarku Dominikańskim, na starociach
A co do obrzeży ,stopnie są,bo tam jest spadek terenu. Rabaty różanej nie podnosiłam, chodziło mi o to,żeby jakoś tak wyglądało na wykończone 
Od rana wiatr i deszcz,padający w poziomie! Szaro i buro za oknem,nic się nie chce.

constancjo załatw gitarę, to mój M na pewno Ci odrestauruje , w końcu zima idzie,musi mieć co robić w garażu ;) U nas w domu kilka gitar i chyba wszystkie działają,bo M rzępoli (chciałoby się powiedzieć "aż miło") ;-P A tak na serio,słuch muzyczny to on ma,ale śpiewać nie potrafi ... ;) Pewnie zrobił zdjęcia tej białej,to wkleję później.
jonatanko ta gitara zakupiona na Jarmarku Dominikańskim, na starociach

Od rana wiatr i deszcz,padający w poziomie! Szaro i buro za oknem,nic się nie chce.
Pozdrawiam-Ewa
- constancja
- Od: 5 sie 2012, o 23:38
Właśnie, właśnie....... ja jestem sparaliżowana tą pogodą.
Miałam jeszcze tyle zrobić w piaskownicy, a to ostatni dzień urlopu.
Dołujące jest to, że rozgrzebałam rabaty, wykopałam część roślin i wszystko leży i kwiczy, a ja w taką pogodę nie jestem w stanie nic robić.

Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
- terlica
- 500p
A mnie rozbolała głowa.
W taką pogodę u mnie nawet psy nie chcą wychodzić z domu, na górce wieje,a ja mało mam sąsiadów,więc mnie nikt nie zasłania.
W taką pogodę u mnie nawet psy nie chcą wychodzić z domu, na górce wieje,a ja mało mam sąsiadów,więc mnie nikt nie zasłania.
Pozdrawiam-Ewa
- jonatanka
Jutro ma być cieplej. Nawet Cynie i inne roślinki nie chcą się zasuszać na nasionka.Tez czekam żeby zrobić porządek na rabatce i posadzić nowości bo miejsce zajęte jest przez jednoroczne. 

- terlica
- 500p
Tak było wczoraj
(ale spikselowane! a fuj! )
a tak jest dziś
(efekty mojej czwartkowej wyprawy)

a tak jest dziś

Pozdrawiam-Ewa