Norbitki kawałek świata cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lip 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Norbitki kawałek świata cz.2

Post »

Aga, na drugi rok już będę wiedziała jak się sadzi dalie :)
Zobaczymy co z hibiskusami będzie po kolejnej zimie. Ta była wyjątkowo przyjazna dla zimowania roślin, ze względu na ilość śniegu.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisze w biegu i wstawiam fotki robione w biegu. Robione oczywiście tym, co jest pod ręką, czyli telefonem...

ObrazekObrazekObrazek

Marketowa różyczka jest cudna i niezawodna. Pomimo, że zgłuszona (jesienią dostanie nowe miejsce), kwitnie po raz drugi.
ObrazekObrazek

Tykwa. głuszy co spotka na swojej drodze, ale jej owoce sa super.
Obrazek

Bardzo podoba mi się aster udający chryzantemę. zreszta wsztskie zawładnęły mym serduchem
ObrazekObrazekObrazek

Kwiatek terminator. Co to takiego? Dostałam radę, by to wytępić póki czas, bo bardzo się sieje. Lubie go
Obrazek

Portulaka również kwitnie bezustannie i głuszy inne rośliny na skalniaku. Katemia też cieszy mnie bardzo.
ObrazekObrazek

"Adoptowany" clematis kwitnie po raz drugi, co niesamowicie mnie cieszy.
Obrazek

Delospermy od Iwonki pokazują swoje piękno. Kocham te maleństwa i zastanawiam się jak zabezpieczyć je na zimę .
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Obok niego nie da się przejść obojętnie.

ObrazekObrazekObrazek
Jeden z kupionych clematisów od forumowej Stasi - oczywiście nazwy nie zapisałam....
Obrazek

I na koniec taka ciekawostka. Pewna lubelska firma i jej magazyny z wyrastającymi w dachu drzewami. Przykład, że nie zawsze konieczna jest wycinka drzew, nawet gdy maja powstać magazyny.
Obrazek
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Super..Ci rosnie..cieszę się,że nasionka były dobre... :tan
Ale kwiaty jakie masz cudne..ten hibiskus niesamowity..malinowy taki..ciemny..bo to hibiskus? tak?
Clementisy cudne..i Ketmia...to sa moje klimaty...cudne..cudne... ;:138

Teraz już wiesz..co tam ciachnąć..jak będziesz do mnie jechała... ;:170 :heja
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Ślicznie kwitnie Ci kobea. Moja pożarła całą drewutnię i nie wydała jak dotąd ani jednego dzwoneczka.
Wysiwałam portulakę i przypołudniki ale nic mi nie wzeszło. ;:223 Różyczka śliczna i zdrowa, a clematisów to normalnie zazdroszczę.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, wydaje mi się, że tego hibskusa nie da sie rozmnożyć z pędów. One na zimę zamierają, a uciać teraz sie nie da, bo paki sa na szczytach.
A mnie u Ciebie urzekły pomidorki w paski i te o gruszkowatym kształcie.
Ewa Widziałam Twoja kobeę i faktycznie ktoś dobrze Ci radzi z cięciem, bo ja jak swoja zaczęłam ciąć bo zgłuszyłaby wszystko, to zaczeła masowo pąki produkować. Mam jeszcze dwie nie cięte i tamte nie kwitną. Clematisy kupiłam 3 jeden się nadłamał w transporcie i dokończył przy sadzeniu, ale mam nadzieję, że wiosną odbije. Clematisy ... jak mi nie padna na uwiąd i sie nie zrażę, to będzie ich u mnie dużo. W planach też mam kolejne hortensje bukietowe. Mam na razie 8 odmian.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38

Post »

Becia, to proszę grzecznie te hortensje patyczkować, a ja będę później żebrać ukorzenione.
A kobeę jutro bedę ciachać. Dzisiejszy dzień skutecznie zepsuł mi bolący ząb. Już po bólu ale jestem wykończona jakbym całą piaskownicę przekopała.
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Będe w zimie próbowala ukorzeniać, chociaż dwie mam jeszcze maleńkie więc patyków z nich nie będzie. O ile dobrze pamiętam to w lutym-marcu sie je ścina. W tym roku miałam kilka ukorzenionych. Większośc rozdałam a dwie wsadziłam sobie.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31

Post »

Astry prześliczne :)
A ten hibiskus mnie urzekł ;:oj
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Beatko ślicznie zakwitły Ci te maluszki, ja ze swoich delosperm zrobię sadzonki i jedne zostawię w tunelu, drugie zabiorę do domu a to co zostanie na skalniaku to zamierzam nakryć starym oknem bo podobno im najbardziej szkodzi wilgoć.
Pięknie zakwitł Ci ten hibiskus i ma taki śliczny kolor, może spróbuj zebrać z niego nasionka, choć czytałam że bardzo łatwo rozmnażają się z sadzonek pobieranych w maju czerwcu, ciekawe czy to prawda.
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Raczej to nie prawda, bo one na zimę giną, a wyłażą dopiero w czerwcu (i to nie na początku) . Pąki kwiatowe sa na szczytach... Jak zawiąże nasiona to zbiorę. Iwonko, czy Ty masz konwalika?
Awatar użytkownika
labka1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 wrz 2012, o 16:22

Post »

Nasionka..ok..mogą być...
Jak przyjedziesz to pokaże Ci sadzonkę co dostałam... :tan , ale nie kwitnie jeszcze ;:222
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Beatko hibiskus bylinowy przecudnej urody jest. ;:167
U mnie zakwitł biały z bordowym środkiem, a w kolejce czeka różowy. Ubiegła zima była łagodna, to przezimowały, ale nie wiem jaka będzie w tym roku.
Delosparmy śliczne, różne kolory, ale na targu udawałam, że ich nie widzę, ;:306 gdyż i tak by zmarzły .
A ten kwiatek, co się sieje, to nie słoneczniczek? :)
Awatar użytkownika
Norbitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu a foto nie masz? Poczytam o rozmnażaniu hibka niech tylko ten szał się skończy, bo na nic nie mam czasu.
Tajeczko, a jak to się stało, że nie widziałam u ciebie w wątku tego hibiskusa. ? Wybacz, że się nie odzywam, ale jestem u ciebie po każdym nowym wpisie. Zresztą w ogóle mało co piszę... wpadam, na szybko czytam co w ulubionych ogródkach słychać, a nic wartego napisania nie przychodzi do głowy. Już mam dosyć tego biegu. Z drugiej strony większy ruch, więcej pracy ale i więcej zarobku. Tylko ja już jestem chronicznie zmęczona :( . Ja mam też różowego hibka, jeszcze nie widziałam kwiatów, bo to jego pierwszy sezon z pąkami, które ociągają się z rozwinięciem. Mam nadzieję, że będzie taki jaki miał być.
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Norbitka pisze:Raczej to nie prawda, bo one na zimę giną, a wyłażą dopiero w czerwcu (i to nie na początku) . Pąki kwiatowe sa na szczytach... Jak zawiąże nasiona to zbiorę. Iwonko, czy Ty masz konwalika?
Beatko ja nie mam jeszcze hibiskusa bylinowego, były ostatnio na giełdzie ale nie kupowałam bo nie mam na razie gdzie go posadzić, to nie bardzo się orientuję kiedy one wychodzą. Konwalnika mam, kupiłam w ubiegłym roku i bardzo ładnie mi przezimował pod delikatnym przykryciem gałązkami świerkowymi i grubą kołderką śniegu.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Beatko dopiero wstawiłam zdjęcie białego hibiskusa, ale jest pojedynczy, nie taki piękny jak Twój.
Różowy jeszcze nie zakwitł, może zdąży przed mrozami, które u nas już we wrześniu przychodzą.
Rozumiem Twój brak czasu- praca jest najważniejsza. :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”