Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodzinka pod dębem Czesławem cz.11

Post »

Wandziu czy kule to nowy nabytek ?
Też wybieram sie do Szmitów . Teraz gdy zobaczyłam fotki u Gośki zapragnęłam tego jeszcze bardziej .
Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, jejku jakie śliczne te kule, zdradź tę słodką tajemnicę, gdzie je zdobyłaś?
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Zmieścić się to by się na pewno zmieściła, bo mam jeszcze dużo niepotrzebnego trawnika. Tu chodzi o cień. Tego mam mało, bym musiałam zrobić nasadzenia dużych krzaków, żeby sobie cienie uskrobać troszkę
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pacynko, serio nie pożądasz niebieskiego floksa? A czemuż to przypisać? - jakby zapytał mój śp. wuj. Czyżby nie był wystarczająco urodziwy? Jeżóweczki lubisz. Ja bardzo w nich zagustowałam, choć nie liczę na dorodne kępy tych odmianowych. Chyba u mnie nie ten klimat, jakiego wymagają. Pacynko, ja nie robię z jeżówek suchych bukietów, one tak sobie rosną na rabacie przysuszone. Pytasz jeszcze o bukietowe hortensje. Polecam klasykę. Limelight, SilverDollar, Vanille Fraishe, Sunday Fraise, Bombshell, Phantom. Mają pełne kwiaty. Natomiast inne to już kwestia gustu (kwiaty płone i płodne).
agatka123, musisz koniecznie zwiedzić ten ogród, choćbyś miała nawet nic nie kupować. Nie wiem, czy jest gdzieś drugi taki. Co do kul, patrz niżej.
Ilonko, kule kupiłam w takiej niezbyt dużej szkółce na trasie od W-wy do Lublina, gdzieś w okolicach Kurowa. Ładny gadżet ogrodowy.
Steasi, no widzisz, ja z kolei mam za dużo cienia i szukam miejsc na słońcu, żeby mi rośliny lepiej kwitły.

Byłam z M znów u Szmitów. Spotkałyśmy się tam z Małgochą. Nie pogadałyśmy jednak długo, bo ona była już po zakupach, a ja jeszcze przed, ale nawet wymiana kilku zdań była bezcenna. Pozdrawiam Małgosiu i Bożenko :D
Obrazek

Moje zakupy to jedna hortensja, a po drodze w jakiejś szkółce nabyłam jeszcze turzyce.
Obrazek

Turzyca "Bronzita". Miałam zawsze mieszane uczucia w stosunku do tej trawy. Czasem wygląda po prostu jak sucha. Ale gdy zobaczyłam, jak w słońcu polyskują miedzianym brązem jej źdźbła, doceniłam jej urodę.
Obrazek

A ta hortensja jest moim zdaniem nie do przebicia. Limelight to numer jeden. MIałam już dwie sztuki i teraz z wielu wybrałam znowu ją, żeby dosadzić do mojego ogródka.
Obrazek

Obrazek

Hortensję i te turzyce zamierzam posadzić w bliskim towarzystwie, bo tak mi jakoś do siebie nawzajem pasują.
Obrazek

Tutaj jeszcze fotka moich ukochanych trawek. Wiechetki prosa.
Obrazek

Obrazek

I powojnik w jesiennym wydaniu.
Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Tak, właśnie o takich kulkach pomyślałam. Ale fajniutkie zdjęcia zrobiłaś ;:63
Byłaś u Szmita ;:oj , widziałam też u Małgosi fotki.
Bardzo ładne zakupy. Też kupiłam 3 carexy ale te Frosted Curls. Pytałam o te Bronzity ale pani powiedziała że nie mają bo one przemarzają ;:131 A chciałam zrobić taką rabatkę wspólną obu odmian.
Zdradzisz, po ile płaciłaś u Szmita? Może uda mi się namówić M na wycieczkę, jak wróci z Niemiec :tan Zaryzykowałabym i posadziła, okrywając na zimę. Ostatecznie małe sadzoneczki tej brązowej, które dostałam od Justi, przezimowały pod sosnowym okryciem. Ale jakoś się nie chcą rozrastać.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Jola, kupiłam te turzyce tam, gdzie i kule. W szkółce na trasie. Płaciłam po 9 złotych. A u Szmita kupiłam tylko hortensję. Ja prawdę mówiąc nie słyszałam, żeby Bronzita miała przemarzać. U mnie wszystkie turzyce sprawują się świetnie. Ale tej brązowej jeszcze nie miałam. Muszę poczytać o niej więcej w necie.
Moja Frosted Curls wygląda świetnie po wiosennym przycięciu. A w czasie upałów w ogóle nie cierpiała. Turzyce są okej.
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Witaj Wandziu w piękny słoneczny wtorek. Chyba Twoim przykładem zacznę bardziej lubić schyłek lata, bo przynajmniej w słoneczne dni można korzystać z tarasu. W lipcu jest to prawie niemożliwe, jedyny mankament to, że szybko robi się już ciemno i wieczory są już mocno chłodne.
Co do turzycy to ja chyba taką samą zakupiłam wiosną w Al. Krakowskiej w cenie 18 zł i pod nazwą Bronze i tam Pani powiedziała, że one dość często przemarzają, zwłaszcza na wilgotnych stanowiskach. Ale ciężko to zauważyć, bo one zawsze wyglądają jak... martwe. Dosłownie tak mi to wyjaśniła. W każdym razie od wiosny moja dość ładnie się rozrosła i w połączeniu z rudymi i czerwonymi żurawkami wygląda ślicznie.
Widziałam zdjęcia z ogrodu Szmitów u Małgosi i postanowiłam, że w połowie września, po powrocie z urlopu zabieram mamę i jadę tam, mam nadzieję, że sprawię jej trochę radości w tych ciężkich chwilach.
Tymczasem wyleczyłam się z wizyty na targach w piątek, bo cena biletu to aż 60 zł, jak obliczyłam ile za to mogę mieć tulipanów, to doszłam do wniosku, że jeśli wpadnę tam to w sobotę.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Wando, przepiękny okaz hortensji kupiłaś, ogromne kwiatostany!
Trawki tez fajne, idealnie wpisują się we wczesnojesienny krajobraz Twojego ogrodu ;:333
Graceful Palace pięknie obfocona, urocza różyczka.
Pozdrawiam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Jejuchnu! ale hortensja. Piękna ;:167 Choruje na białą hortensję, tylko na razie nie mam ani funduszy ani miejsca 8-)
Awatar użytkownika
jola1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2008, o 08:15

Post »

Wandziu kolekcja hortensji się powiększa, ta nowo zakupiona jest śliczna, ja w tym sezonie zakupiłam tylko Pinki Winki .
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Wandziu zakupy super..... trawki przepiękne... bardzo mi się podobają, ale niestety mam miejsce tylko na te niższe...... te wysokie, wspaniale kołyszące się na wietrze, podziwiam w innych ogrodach.....
Co do wyjątkowości Limelight zgadzam się w całej rozciągłości :D to przepiękna hortensja.... ja mimo ciasnoty ogrodowej również mam 3 krzaczki :D
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Wandziu,
Zaskakujesz mnie....juz tyle razy tam byłaś, a ja w tym roku jeszcze nie... ;:223
Mam pytania: czy była u niego Bobo, i czy róże powtarzają? Może jednak pojadę....mam taką ochote, tylko z czasem kiepsko w najblizszym tygodniu... :?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Hortensje,trawy i żurawki,a na deser jeżówki to lubimy najbardziej ;:108
Ja mam jedną Limelight,ona naprawdę jest wspaniała ;:108
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Kontakt:

Post »

Naprawdę nie pożądam. Czemuż to przypisać? Chyba temu, że wydają mi się sztuczne i zimne. Nie twierdzę, że to się nie zmieni lub też że nie kupię z ciekawości. Zobaczymy. Pożądam natomiast Bright Eyes i tego typu słodziaki ;:173
Eh, te hortensje... Chciałoby się sprawdzić każdą u siebie, ale czy kupować po 1 sztuce..? ;:173
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

:wit Wandziu
Kupiłaś piękną hortensję, ja też miałam ją w tym roku kupić ale u mnie w ogrodniczym nie było, może teraz będą to sobie kupię ją wreszcie reszt zakupów też ciekawa. U mnie ostnica bardzo ładnie się nasiała i co rusz gdzieś na rabacie znajduję małą kępkę tej trawki, muszę kilka posadzić do doniczek i zabrać na zimę do domu, bo te które siałam z nasion to porosły ładne ale żadna nie zakwitła.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”