Siedlisko z sosnami cz.5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Siedlisko z sosnami cz.5

Post »

zaczeło się z piątek od rewitalizacji zakątka z jałowcami.

Przed: obraz nędzy i rozpaczy :oops:
Obrazek

Obrazek

Po: skończyłam już po ciemku, a potem jeszcze wykorowałam.
Obrazek

W sobotę i tak przesadzałam, bo wymieniłam paprocie na rozchodniki okazałe. Zdjęć juz nie mam.

Po poprzesadzaniu stwierdziłam, że należy wykosić sterczące badyle na "ozdobnej" części siedliska
Obrazek
czyli do sosen i pomiedzy nimi
Obrazek
jałowce od Ewy/Zamii wyglądją na całkiem suche, ale zostawiam je, bo przy pniu są ciągle zioelone. Przytnę je i zobaczymy?
Obrazek
tu widać coś jakby część /wycinek koła jakie chcemy mieć z jałowców wokół sosen, jakby koło (jałowcowe) opisane na kwadracie (sosny)

Jak już sie rozpędziłam to na dzikiej części siedliska też badyle poszły pod kosiarkę, widok przed:
Obrazek

Obrazek

widok po:
Obrazek

Obrazek
wg mnie wygląda to dużo lepiej

Ciągle zostało do wykoszenia jeszcze trochę badyli. Szerokość pół działki i długość więcej niż 1/3, prawie 1/2
Obrazek

Obrazek

Musiałam jednak ugotować obiad dla dziecka i koszenie się skończyło.

Znalazłam za to kwitnące (tak KWITNĄCE) hiacynty

Obrazek
to są te, które wiosną kupiłam i po przekwitnięciu wysadziłam do gruntu. # z nich kwitną a dwa wyglądają tak
Obrazek

Obrazek

to pewnie moja wina. Powinnam je przesuszyć i dopiero teraz posadzić.

Za chwilkę kolejne zdjęcia weekendowe
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agnieszko, cleome jest zachwycające. Wygląda jak coś nie z tej ziemi. Synek też podziwia, bo on powoli koneserem się staje i tylko co niektóre kwiaty chwali, te okazalsze. Fajnie, że i u Ciebie one rosną. Może znów się rozsieją, a może i u mnie się to uda? Oj bardzo bym chciała :tan

Jule
, super. Jak dobrze, że wyczytałam o Twojej propozycji u Agi :wink: . Będę wyczekiwać na kuriera :wit .

Ciąg dalszy weekendowej opowieści.
Po zjedzeniu obiadku (pieczony królik z warzywami i boczniakiem) synek uciął sobie drzemkę.

Zrobiłam mały obchód po ogrodzie
co to zakwitło?
Obrazek

krzew od Ewy/Zamii jednak żyje i wypuścił sporo nowych liści
Obrazek

jałowiec z gałązkami jak sznurki od Ewy /Zamii mimo wyglądu uschniętego...żyje
Obrazek

hortensja ogrodowa, podlewana i kwitnie całkiem okazale
Obrazek

podsuszony beberys, oj ucierpiał przez suszę sporo
Obrazek

malwy wciąż kwitną ostatnimi kwiatami

Obrazek

Po przebudzeniu syna, mały deserek z sezonowych owoców i pojechaliśmy do miejscowości Gajewniki, na festyn jeździecki. Jak dla nas rewelacja.
Spóźniliśmy się na zawody w skokach przez przeszkody, ale obejrzeliśmy wyścigi bryczek i syn pojedździł na kucykach do woli... kuce były gratis dla dzieci ;:108

Obrazek

Obrazek

Widzowie mieli "pod słońce" i zdjęcia też wyszły jakie wyszły
Obrazek

Obrazek

tu młody jeździec :wink:
Obrazek

i na innym koniu/kucu
Obrazek
Awatar użytkownika
maliola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale fajnie weekend Ci minął. Nie dosyć, że odwaliłaś kawał roboty w ogrodzie to jeszcze przyjemność piknikowa.
Pozdrawiam i miłego tygodnia życzę ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

Zdjęcia pooglądam w domku, ale co do boczniaka to jeśli sprawdzony chętnie skorzystam. ;:215
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, to była dopiero sobota z naszego fajnego weekendu. Zaraz fotorelacja z niedzieli :wit

Renatko z tego źródła boczniaki jadła już Ela/ElleBelle i Ewa/mewa. Teraz mnie urosły i koledze w pracy. Czyli kostki są dobre. Poproszę o adres na PW i zorganizuję wysyłkę kostki do Ciebie.

Tymczasem relacja z niedzieli. Na śniadanie naleśniki z nutellą, karmienie zwierzaków (mamy teraz więcej, bo mieszka u nas królik siostry, która wyjechała na urlop). Potem trochę lenistwa trochę lenistwa, czyli obchód po ogrodzie

zajrzałam do dalii
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy daliach rośnie rącznik z własnego/mojego siewu
Obrazek

oraz mydlnica/ chwast, którego nie usunęłam
Obrazek

Na daliach położył sie słonecznik samosiejka
Obrazek

teraz ja lezę i robię to zdjęcie
Obrazek

soczysta zieleń liści kann
Obrazek

CDN...
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08

Post »

Marzko, dalie przepiękne, a czy ta mydlnica to nie kąkol?
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Pozwól Sosenko, że ja odpowiem Irmince.
Najwyraźniej kąkol jest gatunkiem rzadkim, a wręcz ginącym, skoro Irminka go nie zna.
To na zdjęciu, to jest mydlnica, swoją drogą chwast ozdobny.
Kąkole są barwy amarantowej i mają zupełnie inną budowę kwiatka.
Nie umiem wlepiać linków, pozostaje Ci znany wujek Google.

Pozdrawiam serdecznie i słonecznie Sosenkę i Irminkę ;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Irminko, nie będę się upierać czy to mydlnica czy kąkol. Rok temu ktoś jako mydlnicę mi to rozpoznał.
Dalie są świetne. Za rok robię z nich żywopłot wzdłuż siatki przy drodze

Po obchodzie ogrodowym, zajrzałam do boczniaków i szybko telefon do Eli/elakuznicom, żeby przyjeżdżała po grzybki, bo kostkę hodowałyśmy na spółkę (dla mnie zbiór zaduży do zjedzenia, a przetwazać nie chciało mi się.
Takie cuda powyrastały z kostki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ledwo zamknęłam furtkę za Elą i jej M, to od razu zgarnęłam syna i zakakowaliśmy sie w auto i na zawody jeździeckie, na konkurs skoków przez przeszkody

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przerwie między jednymi zawodami a drugimi, czyli między konkursem koni 6-letnich a 5-ciu letnich oglądaliśmy inne atrakcje.
Pojazdy dla par młodych, konne
Obrazek

Obrazek

I z koniami mechanicznymi

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Chwila odpoczynku i obiad u rodziców, przed popołudniowymi dalszymi atrakcjami w Gajewnikach, zatem CDN...
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, atrakcji moc, synek szczęśliwy, udane wakacje!!! ;:oj
Jago, mam mydlnice i kąkole w ogrodzie, tylko nie przyzwyczaiłam się jeszcze do okularów, a kąkola pomyliłam z innym kwiatkiem o podobnej budowie i białym kolorze, na domiar złego nazwy zapomniałam :roll
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jagódko, dziękuję za rozwianie zawirowań wokół mydlnicy. Czujne oko czuwa i jestem Ci za to wdzięczna. Fajnie, że pokazuję tyle piękności, staram się i przebieram zdjęcia, a Ty akurat na chwasta zwróciłaś uwagę ;:306 . Fakt, to chyba też z Ciebie cytat: "kiedyś wszystkie kwiaty były piękne, tylko ktoś kiedyś na niektóre zaczął mówić chwasty". Zatem cieszę się, że mogłam pokazać mydlnicę.

Irminko, nie znam tak dobrze roślin i kwiatów jak Ty i Jagoda, dlatego nie zabierałam głosu. Obie jesteście doskonałymi znawczyniami i nie mnie laikowi sie było wypowiadać.
Staram się jak mogę zapewniać dziecko atrakcje. Przecież to już końcówka wakacji i znów zacznie się przedszkole.

Syn ma rozległe zainteresowania i dużo pyta. Nie zbywam go i zawsze dostaje wyczerpujące odpowiedzi. Do tego dużo mu czytam i nie duszę w zarodku jego ciekawości. Jak zainteresowały go zamki, po zwiedzeniu zamku Czocha, to i rycerze, a jak rycerze to i zbóje, no i konie oczywiście. Tak w ogóle to sama koniara jestem, więc z największą przyjemnością pojechałam z synem na ten festyn.

Myślę, że ciąg dalszy czyli bryczki paradne/powożenie, widowisko: "rycerze i zbóje" i pokaz kaskaderów na koniach już jutro. Muszę trochę napięcie zbudować :wink:
Awatar użytkownika
czar_na
1000p
1000p
Od: 17 kwie 2012, o 15:49

Post »

Marzenko chylę czoła za to koszenie!! Odwaliłaś kawał dobrej roboty.
Boczniaki są pyszne- mieliśmy kilka lat temu ale nie do przejedzenia. Pomysł z podziałem z Elą super! Można smacznie zjeść i nie obrzydną :wink:
Końskiej imprezy zazdroszczę. Uwielbiam konie i choć już na nich nie jeżdżę to sentyment wielki został i chętnie bym była na takiej imprezie.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Weekend spędzałaś bardzo pracowicie i różnorodnie :D Pozazdrościć.
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu/czar_na, konie kocham od dzieciństwa. Jak byłam mała to dziadek miał parę: siwego i karego. Siwka nie pamiętam zbyt dobrze, ale na karym to jeździłam jak miał lżejsze prace polowe. Koc na grzbiet i heja. Raz to prawie spadłam, bo zdąrzyłam się nogami złapać i na boku jechałam.
Konie to bardzo piękne i inteligentne zwierzęta. Zawsze marzyłam o nauce jazdy konnej i posiadaniu własnego. Może kiedyś adoptuję jakiegoś z fundacji. Póki co nie mam warunków bytowych i finansowych na utrzymanie własnego konia. Muszę je podziwiać.
A impreza była zaliczana do ogólnopolskiej klasyfikacji i goście byli z cąłej Polski i Europy (NL, DE, Węgry). Sama dowiedziałam się o tej imprezie dość przypadkowo, a skusiły mnie darmowe kuce dla dzieci.
Za rok będę już pilnować tej imprezy, bo tegoroczna to już 10ta i dam znać. Może się wybierzesz?

Aniu/sweety lubię tak spędzać czas. Są efekty w ogrodzie i miłe wspomnienia w głowie. Do tego syn miał atrakcje. Dziś też chciał tam jechać, ale niestety impreza była tylko 3-dniowa.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Hej Marzenko, dobrze że przesadziłaś paprocie. One nie lubią słońca, wolą towarzystwo mchu i wilgoci. To samo dąbrówka. U mnie dobrze radzi sobie w cieniu ale na słońcu jest słabiutka.
Cleome mi się nie udało. Dostałam nasionka od Franceski ale wzeszły mikrusy, daleko im do kwitnienia.

Bardzo fajny ten żółty rozchodnik. Mam od ciebie jakiś z bordo łodygami ale jaki kolor kwiatów to jeszcze nie wiem bo nie kwitnie. U mnie też są w cieniu rozchodniki.

Berberysy, poza ottawskim też mam w fatalnym stanie. I to dziwne bo przecież w zieleni miejskiej je się stosuje i nikt tam ich nie podlewa. No chyba że nie lubią kwaśnego podłoża ;:218

Paczka, jak już pisałam u siebie, wstrzymana, aż będzie można dołączyć Mufinkowe zdobycze.

aha, bajeczna ta dalia na czwartej focie ;:167 z takimi lekko lila końcami, roztrzepana...
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko, tak wygląda mydlnica, ma bledszy róż niż na zdjęciu. Twój biały kwiatek często dołączałam do bukietów, bo bardzo mi się podobał przez swoją 'kąkolowatość', stąd przejęzyczenie. Może ktoś nam nazwie tego kwiatka ?
Obrazek Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”