Marpy kwiatki i rabatki..CD

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Marpy kwiatki i rabatki..CD

Post »

Czyli też pracowicie u Ciebie będzie dzisiaj ;:168 u mnie po ogórkach już facelia rośnie ..w tym roku ogórki u nas wyjątkowo nie dopisały i niewiele było po raz pierwszy od niepamiętnych lat kupowaliśmy do kiszenia na zimę , nawet w musztardzie nie zrobiłam... :? Zresztą nie cierpię robić przetworów chyba,że w małych ilościach ale na raz w dużej ilości to nie..kiedyś dawno tak się zraziłam..,że do dzisiaj mam dość, ;:oj po kilka słoików jak mam wenę to z chęcią robię...
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzisz .....a ja nie rozpoznałam trawki. ;:131
Zdjęcie z pniem drzewa z prawej strony jak katalogowe. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój ogrodowy mix..cd Obrazek

Grażynko- ;:180 :D

multi blue kwitnie całe lato
Obrazek
liście,listki i listeczki w moim obiektywie ;:7
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to efekty moich wczorajszych prac w trakcie odświeżania hostowiska , teraz będzie tak ;jeszcze drobny retusz nastąpi...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

czasem warto trawę podzielić .Podzieliłam owerdam dla koleżanki i przy okazji rozsadziłam go mimo,że mniejszy ale dużo lepiej się prezentuje, nie jest wiechciem tylko zwiewną fajną trawką i o wiele bardziej mi się podoba a z moim ukochanym kosmosem...w/g mnie bardzo udana kompozycja.. :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rozchodnik i kyusiu tak się skumplowały i też im razem ładnie../moim zdaniem ;:173 /
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

CDN.. :wit
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Fajne te fotki z pszczółkami ;:138 a perspektywa ukazuje wielkie kępy rozrośniętych, działkowych skarbów, gromadzonych latami. ;:333
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Aż się uśmiechnęłam na widok trzeciej fotki.
Toto takie cieniutkie i lichutkie..... :D , ale bardzo ładne.
Kloniki są bardzo urocze, chociaż nie wszystkie dobrze zimują i czasem marzną.
Tak było u mnie z czerwonym, niestety padł. ;:174
Ale rosną już dwa następne. :heja
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Twój ukochany kosmos, mój od tego roku również, bardzo mi się spodobał, już zebrałam nasionka ;:108
stokrotka1805
200p
200p
Od: 24 lut 2013, o 22:22

Post »

Witaj Mario!
Ogród przepiękny! Podziwiam Cię, jak na tak małej powierzchni zgromadziłaś tyle ciekawych okazów, tyle skarbów!
A wszystko takie bujne, kolorowe. Zaciekawiła mnie psianka, to chyba psianka Rattonetiego. Jak ona zimuje?
Pozdrawiam Lidka
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mój ogrodowy mix..cd Obrazek

Witaj Lidko nowy Gościu! Dziękuję za miłe słowa i wpis ;:180 A psianka to słodkogórz (Solanum dulcamara) Mam ją pierwszy sezon,spodobało mi się to pnącze u znajomej u niej zimuje jak będzie u mnie - zobaczę!
Iwonko - kosmos siarkowy to moja ulubiona roślina ;:173 ,rozsiewam przy wycinaniu przed zimą i wiosną jest jak znalazł!
Grażynko - kloniki i ja lubię , atropurpureum - uśmierciłam bo jesienią przesadziłam i mój 3 latek zimy nie przeżył...mam 3 z czego 2 na razie rosną w donicach i na zimę okrywam ..ostatnio ten kącik gdzie rosną osłoniłam parawanem z trzciny i myślę ,że powinny już sobie poradzić ale z kolei sarny...u nas to nowa plaga..obgryzają wszystko co się da... :wink: Bardzo miło Ciebie gościć bardzo Ci dziękuję ;:168 !
Stasiu- dziękuję za odwiedziny ;:168 - pszczółki są owszem bardzo fotogeniczne i nie płochliwe można je kadrować do woli ! Miło mi,że Ci się spodobały moje fotki! :) Masz rację moje skarby gromadzone latami ... zaczynam się ich wyzbywać powoli bo już miejsca brakuje coraz bardziej a jeszcze może by się coś tam z nowości chciało wepchnąć i to już problem ..Koniec i basta nie można być niewolnikiem ogrodu i trzeba się nauczyć dokonywania wyborów co dotychczas było dla mnie prawie nie możliwe jeżeli chodzi o rośliny..nie umiałam się ich pozbywać ot tak na kompost ..teraz dojrzewam powolutku...miałam obok działkę syna i tam upychałam część roślin bo właściwie uprawiałam 2 działki w tym sezonie działka zmieniła właściciela i mam święty spokój mogę spokojnie zajmować się tylko swoją bo sił do uprawiania dwóch działek już brak...

Dzisiaj dzień bez słońca pochmurny ale dość ciepły idealny do konkretnej roboty na działce ale sucho...nadal nie padało , jest zapowiedź na jutro... :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

cdn..
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
stasia_ogrod
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2011, o 16:48

Post »

Piękne jesienne kolory ;:215 a hostowisko po odświeżeniu, jakby nabrało lekkości, och ta Hakonechloa ;:138 ;:63
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Trawa faktycznie daje po oczach. ;:215
Czy ta mięta variegata mocno Ci się rozrasta ?
Swoją trzymam na razie w doniczce, bo nie chcę żeby mi zarosła cały ogród.
Grażyna.
kogro-linki
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Maryniu,przechadzając się po twoim ogrodzie można się napatrzyć i nawąchać piękne masz wszystkie roślinki i chyba jest im u ciebie dobrze bo takie dostojne ,pozdrawiam
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dopiero na ostatnich zdjęciach widać jakie masz potęzne trawy.
Zdecydowanie będe musiała za 3 lata pewnie już swoje dzielić.
Kącik po przeróbkach bardzo mi sie podoba ;:167
Po Twojej rekomendacji, może znajdę miejsce na dzielżana?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z moich wcześniejszych planów nic nie wyszło, na razie warzywnik nieposprzątany, ja zabiegana, a M dokupił jeszcze trochę papryki :roll: Ogórków mam serdecznie dosyć-w tym roku klęska urodzaju ;:306
Za to rozplenica mi zakwitła, co jakiś czas chodzę podziwiać kitki :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Stasiu - zdecydowanie ! jest bardziej przejrzyście ale nie dawno jak go zakładałam też tak było... ;:306 Miło,że wpadałaś! ;:168
Graziu ;:168 cieszę się,że zaglądasz! Mięta trzyma się miejsca ona mi nigdzie nie łazi w przeciwieństwie do zielonej.M ją ścina przed zimą i kawałek szpadlem ciacha,żeby nie była za duża bo przyrasta szybko...Ogrodu z pewnością Ci nie zarośnie mam swoją już kilka lat ale trzeba ją trzymać krótko... ;:190
Marto - dziękuję bardzo za wizytę i ciepłe słowa o moim ogródku ;:168

Gosia- u mnie trawy i trawki to podstawa ogrodowych rabat..mam je od dawna . ;:173 Ja raczej nie opieram swoich rabat o krzewy czy duże iglaki choć też je znaleźć u mnie można ale mam dla nich wydzielone miejsca . Mój ogródek zakątkami stoi ... ;:190 i mimo pozornego misz-maszu rośliny grupuję wg sobie tylko znanego klucza, który mam zakodowany w mojej głowie... :? Moje największe trawy są 4-5 letnie i nie przewiduję na razie ich podziału..z góry są posadzone w miejscach,gdzie mogą się rozrastać bezproblemowo przez lata... a ostatnio mam i w donicach i przestawiam ,gdzie mi akuratnie pasuje do mojego na nie pomysłu..unikam słowa kompozycji bo w moim pojęciu to już przemyślane starannie nasadzenie i rzadko takie daje się widzieć ;:131 a może ja się nie znam... :oops: i dlatego nie wszystko mi pasuje do słowa kompozycja a ja z reguły czasu nie mam a raczej cierpliwości na przemyślenia... ;:131 W każdym razie nigdy nie mam wcześniej koncepcji na jakiekolwiek nasadzenia czy przeróbki...jakoś tak rzut oka na włości mi wystarcza i sadzę...no a później znowu patrzę i ... przesadzam ;:306 ale zdarza się,że zostawiam na lata... :)
Ewciu- rozplenica Ci kwitnie po raz pierwszy? U mnie w tym roku z ociąganiem wielkim ..pewno mi mówi zadbaj o mnie...dokarm mnie :oops:
Ja jej nie dogadzam, ale wiadro wody dostaje co kilka dni , nie chcę żeby za szybko przyrastała bo już jest niczego sobie...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek